Η επόμενη μέρα...

Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Re: Για τις εκλογές της 4/10/2009

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 17:31

TEUTAMOS έγραψε:
Clash έγραψε:Ο αντιεξουσιαστής Γιώργος Παπανδρέου έκανε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ που κατήργησε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Eίσαι πολύ λάθος, Ιφι! Έκανε ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ που κατήργησε το Υπουργείον Μακεδονίας - Θράκης. Το συγκεκριμένον Υπουργείον
ιδρυθέν για λόγους εθνικούς υπό του Α. Παπανδρέου μπορεί πράγματι να μην είχε πρακτικώς προσφέρει πολλά, αλλά δυο τινά ισχύουν τότε: ή το καταργείς, όπερ και εγένετο, ή το αναβαθμίζεις, διατηρώντας τους λόγους για το οποίο ιδρύθη. Η δε αναβάθμισίς του θα έπρεπε να στηριχθή σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις. Θα έπρεπε να αποσπαστούν αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων και να ενσωματωθούν σ' αυτό. Επ' ίσης θα μπορούσε να έχη ένα ευρύτερον συντονιστικόν ρόλον εν είδει Υπουργείου Συντονισμού σε θέματα οικονομίας, επιχειρηματικότητος και βιομηχανίας (Β Ελλάδα και ευρύτερα Βαλκάνια), σε θέματα πολιτισμού (προώθησις του μακεδονικού πολιτισμού), σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας (Αξιός, Θερμαικός, αγωγός Μπουργκάζ - Αλεξ/πολη κ.ά.). Έτσι σκέπτεται, αγαπητέ φίλε Ίφι, μία κυβέρνησις που θέλει να λέγεται προοδευτική.
Ωχ ο Φιφης ειναι αυτος; :lol:

"Στα ιδια μεεερηηηη θα ξαναβρεθουυυυμεεεε τα χεριαααα θα περασουμε στους ΩΩΩΩΩμους!Παλιααα τραγουδιαααα.."
Ειπα κι εγω, προσλαβανε τα Ιδεο αντιεξουσιαστικο Συριζοθαραλλεο ρεπερτοριο;; :lol:
Που να ψηφισεις ομως Γιωργο ε;Κακο σκυλιιι!Αλλαζει το ροζ κεφαλι;Που να αλλαξει..

Τευταμε συγνωμη που θα στο πω αλλα αν εβλεπε ακομα κι ο Παπαδοπουλος πως γραφεις και ποσο υπεραναλυτικος μεχρι αηδιας εισαι θα σε ειχε στειλει στην Αλονησο να σπας πετρες.
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Δευ 12 Οκτ 2009, 17:32

Βασικά επ΄αυτού, συμφωνώ με τον Μέλιο μας.
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Δευ 12 Οκτ 2009, 17:38

Προτιμώ να είμαι υπεραναλυτικός και ξεκάθαρος εις τας θέσεις μου παρά νεφελώδης και αιθεροβάμων όπως ο τέως Γιωργάκις και νυν Γιώργος Παπανδρέου. Συγγνώμη επ' ίσης που θα σ' το ειπώ αλλά προτιμώ να σπάω "πλάκα" με την θολοκουλτούρα πάσης διαλογής παρά πέτρες στην Αλόνησον.
ΕΛΛΗΝΩΝΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣΑΘΗΝΑΙΟΙΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝΜΗΔΩΝΕΣΤΟΡΕΣΑΝΔΥΝΑΜΙΝ

...ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
KASSANDROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 5 φορές

Δημοσίευση από KASSANDROS » Δευ 12 Οκτ 2009, 17:42

Οπως δεν ανεφερε και την μετονομασια των αλλων υπουργειων.Και καλα εκανε επειδη υπαρχει εθνικοφρωνας κοσμος που μπορει να το επαιρνε στραβα οπως αυτο γινεται κι εδω μεσα.
Είχε αναφέρει ρητώς την ίδρυση του υπ.Υποδομών, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα 2 συγκεκριμένα υπουργεία. Είναι πολλές οι ψήφοι σε Μακεδονία-Θράκη-Αιγαίο και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να τον μαυρίσουν...

Είναι πολυ ενδιαφέρον πάντως που τον δικαιολογείς... Γουστάρετε το δούλεμα τελικά.. Το τραβάει ο οργανισμός σας..
Να σε ρωτήσω κάτι; Είσαι κομματικό στέλεχος; Ελπίζω πως ναι, διότι σε διαφορετική περίπτωση προφανώς θα ανήκεις σε μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...
Ναι στο αποσπασμα.Τι λετε μωρε!Κυβερναει μια βδομαδα τωρα κι απο οτι ακουω γινεται το σωσε στα υπουργεια..κι εσυς ζητατετ και κρεμαλα.
Να δεις μετά τι έχει να γίνει... Της Μαργαρίτας το κάγκελο!!!
Συγχωνευση λεγεται,ειπε χαρακτηριστικα οτι αλλα θα καταργηθουν κι αλλα θα συγχωνευθουν,το ειπε στο Βελλιδειο ξεκαθαρα και στις προγραμματικες του δηλωσεις.Ειδικα γιαυτο μιλησε πολλακις.Διαλετε επιλεκτικα οτι σας συμφερει.
Καλά εσύ παραπάνω έλεγες ότι:
"Οπως δεν ανεφερε και την μετονομασια των αλλων υπουργειων.Και καλα εκανε επειδη υπαρχει εθνικοφρωνας κοσμος που μπορει να το επαιρνε στραβα οπως αυτο γινεται κι εδω μεσα"

Τώρα υποστηρίζεις ότι το είχε πει στις προγραμματικές του δηλώσεις..

Αποφάσισε επιτέλους..
Φυσικα, το περιβαλλοντος το γεωργιας ειδικα εχει αμεση σχεση με το "Τουρκος αγροτης μονος ψαχνει"
Καμμία σχέση με το θέμα...
Φαντασου!Συνεχιζει να αγνοει το νομο που λεει πως τα κομματα τα οποια δεν μπαινουν στη βουλη προστιθετε το ποσοστο τους στο Πρωτο Κομμα.Και robocobs και ηλιθιοι!Ειναι σαν αυτο που λεμε και "και φτωχος και πουστης"
Είσαι άσχετη.
Το 1994 που η Χ.Α πρωτοσυμμετείχε σε εκλογική αναμέτρηση, και ειδικότερα το 1996 που συμμετείχε σε βουλευτικές, ο εκλογικός νόμος ήταν διαφορετικός....
Η επινόηση ότι το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων ενισχύει ουσιαστικά το πρώτο κόμμα, είναι εφεύρεση της ΝΔ, και ειδικότερα του Παυλόπουλου...

Πολύ θα θέλατε βέβαια να συμμετέχετε μόνο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις εκλογές, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται...
Δεν εχει αλλη επιλογη.Προφανως η Μπιλντεμπεργκ εχει σχεση με ολα τα κομματα εξουσιας αλλα οκ μη της φορεσουμε και κουδουνια,δεν προκαλεσε τοσα χρονια στην πολιτικη σκηνη.Θα κριθει στην πορεια.Αλλωστε ειναι μια υπουργος.Εντολες παιρνει.
Αυτό είναι κορυφαίο. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Τι εννοείς ότι "δεν εχει άλλη επιλογή";
Ο κάθε προσκληθείς μπορεί κάλλιστα να αρνηθεί να συμμετάσχει.
Δεν τους τραβάνε με το ζόρι.
Από την στιγμή όμως που κάποιος/α συμμετέχει κατ'επανάληψη, σημαίνει απλά ότι έχει ταυτιστεί μαζί τους. Κοινώς, είναι τσάτσος και μαριονέτα.
υμφωνω απολυτα με αυτη τη θεση.
Το να διατηρεις μικρες ποσοτητες κανναβης πχ προς προσωπικη χρηση δεν πρεπει να ποινικοποιητε.Πολλες προηγμενες χωρες εχουν ταχθει υπερ κι αυτο γιατι η πολιτικη αυτη εδεξε πως δεν διογκωνει το προβλημα αλλα μετριαζει ακομα και τις βλαβερες συνεπειες των μεσαζοντων (μαυρη αγορα),την εγκληματικοτητα κτλ.Τι θα συμβει με ολους αυτους που εκμεταλευονται χρηστες ελαφρων ναρκωτικων οταν αυτα θα πωλουνται κανονικα μαζι με παρομοιας φυσης ειδη;
Επισης Κασσανδρε γιατι αυτο σε στενοχωρει τοσο πολυ οταν στην Χρυσαυγω και γενικα στο ναζιζοκρατουμενο χωρο σου οι μισοι ειναι οχι απλα στα ελαφρα ναρκωτικα αλλα μεσα στην κοκα και την ηρωινη;
Οχι γιατι μου το παιζεις και ελαφρα περιστερα..
Οκ, αφού συμφωνείς, τότε προφανώς θα θέλεις το παιδί σου αύριο/μεθαύριο να διατηρεί -νομίμως- μικρές ποσότητες κάνναβης προς προσωπική χρήση.
Πιθανή αποποινικοποίηση θα ήταν εγκληματική ενέργεια εις βάρος της νεολαίας, δεδομένων των ελληνικών συνθηκών. Όποιος έχει μία στοιχειωδη επαφή με την πραγματικότητα, το καταλαβαίνει.

Όσον αφορά τον χώρο μου, έχεις μαύρα μεσάνυχτα..
Εδώ πέρα πριν λίγο είπες ότι "η χρυσή αυγή έγινε κόμμα", και τώρα λες για κόκα και για ηρωίνη.. Ότι να ναι...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος KASSANDROS την Δευ 12 Οκτ 2009, 17:43, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 17:43

TEUTAMOS έγραψε:Προτιμώ να είμαι υπεραναλυτικός και ξεκάθαρος εις τας θέσεις μου παρά νεφελώδης και αιθεροβάμων όπως ο τέως Γιωργάκις και νυν Γιώργος Παπανδρέου. Συγγνώμη επ' ίσης που θα σ' το ειπώ αλλά προτιμώ να σπάω "πλάκα" με την θολοκουλτούρα πάσης διαλογής παρά πέτρες στην Αλόνησον.
Ευτυχως που καταλαβατε μερικοι οτι μετα τις 10+ μοναδες κ αυτοδυναμια ο γιωργακις εδινε Γιωργος.Αλλωστε το ιδιο δεν ειχε γινει με τον Κωστακι ως τοτε; :bye:

Τευταμε,
στο χωριο της μανας μου,το Ανω Περτουλι Καστοριας ειχαμε ενα παιδι που μετα απο μια ερωτικη απογοητευση αρχισε να μιλαει ετσι.Στην αρχη μονο στο κτημα.Επειτα λιγο και στο καφενειο,μετα επιδεινωθηκε, και στη δουλεια.Προσεχε το!
:help: :xara:
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Δημοσίευση από Divine Sinner » Δευ 12 Οκτ 2009, 17:48

Οκ, αφού συμφωνείς, τότε προφανώς θα θέλεις το παιδί σου αύριο/μεθαύριο να διατηρεί -νομίμως- μικρές ποσότητες κάνναβης προς προσωπική χρήση.
δεν θα θελα το παιδι μου να καπνιζει ουτε τσιγαρα ουτε και να πινει.
να απαγορεψουμε το αλκοολ και τα τσιγαρα;
κι εγω ειμαι υπερ του να ειναι νομιμες οι μικροποσοτητες χασις.
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Δευ 12 Οκτ 2009, 17:54

Η αλήθεια είναι ότι είμαι φρεσκοχωρισμένος (έτσι για να απαντάω ενίοτε και σε κτυπήματα υπό την ζώνην), αλλά όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι ανέκαθεν γράφω έτσι, αν όχι πάντα, αρκετές φορές. Διαπιστώνω ότι η έλλειψις, δυστυχώς, βασικών επιχειρημάτων και η προσφυγή εις αθέμιτα μέσα κινεί πολλάκις πολλούς ανθρώπους να ρίχνουν κτυπήματα υπό την ζώνην.Τώρα, αν απογοητεύθην από κάτι, είναι από την επικράτησιν της θολοκουλτούρας εις αυτήν την χώραν, εις αυτην την πατρίδα, εις αυτό το έθνος που λέγεται ΕΛΛΑΣ και μας έχει κάνει να ξεχάσωμεν ποιοι είμεθα και πόθεν ήλθομεν.

Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 18:03

Είχε αναφέρει ρητώς την ίδρυση του υπ.Υποδομών, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα 2 συγκεκριμένα υπουργεία. Είναι πολλές οι ψήφοι σε Μακεδονία-Θράκη-Αιγαίο και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να τον μαυρίσουν...
Δεν ηθελε να του βγει το παρατσουκλι Κασσανδρα γιαυτο.Στο συνιστω ανεπιφυλακτα.
Είναι πολυ ενδιαφέρον πάντως που τον δικαιολογείς... Γουστάρετε το δούλεμα τελικά.. Το τραβάει ο οργανισμός σας..
Να σε ρωτήσω κάτι; Είσαι κομματικό στέλεχος; Ελπίζω πως ναι, διότι σε διαφορετική περίπτωση προφανώς θα ανήκεις σε μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...
Στο μετεχμιο ειμαι ,αναμεσα σε αυτα τα δυο,εχω και αυτοκολλητο "Καθε μερα πολιτης" πανω στη παλαι ποτε αλλωτε φοιτητικη μου ντουλαπα.Λοιπον επειδη βαριεμαι..Καλυτερα γλυκαναλατος παρα αντεροβγαλτης και μισανθρωπος σαν τα σκιχεντ της χ.α.

Να δεις μετά τι έχει να γίνει... Της Μαργαρίτας το κάγκελο!!!
Ευχαριστουμε για την συμβολη σου,32.000 ψηφοι της χ.α συμφωνα με τον εκλογικο νομο πηγαινουν στο Καστρι.

"Οπως δεν ανεφερε και την μετονομασια των αλλων υπουργειων.Και καλα εκανε επειδη υπαρχει εθνικοφρωνας κοσμος που μπορει να το επαιρνε στραβα οπως αυτο γινεται κι εδω μεσα"
Μετονομασια και συγχνευση.Αλλα συγχωνευτηκαν κι αλλα μετονομαστηκαν ειναι προφανες.Το ενα δεν αναιρει το αλλο ,οταν το συγχωνευονται υπουργεια λογικο ειναι να υπαρξη κι αλλη ονομασια του βασικου αξονα των υπουργειων αυτων.
Τώρα υποστηρίζεις ότι το είχε πει στις προγραμματικές του δηλώσεις..
Και πολλες αλλες φορες,Με κουραζεις!

Φυσικα, το περιβαλλοντος το γεωργιας ειδικα εχει αμεση σχεση με το "Τουρκος αγροτης μονος ψαχνει"

Κασσανδρος: Καμμία σχέση με το θέμα...
Aχαχαχαχαχα...και νομιζα πως τουλαχιστον αντιπαρατιθεμε με ευφυεις σχιζοφρενεις τυπους. :lol:

Είσαι άσχετη.
Ειδικα απο αυτο και σε γενος θηλυκο ειμαι σιγουρα.
Το 1994 που η Χ.Α πρωτοσυμμετείχε σε εκλογική αναμέτρηση, και ειδικότερα το 1996 που συμμετείχε σε βουλευτικές, ο εκλογικός νόμος ήταν διαφορετικός....
Κι απο τοτε δεν το πηρατε χαμπαρι να παρετε τα μπογαλακια σας και σε αλλη παραλια;Εκει πειιιισμα,ρε κακο που μας βρηκε.
Απο την αλλη μιλαω για την ηλιθιοτητα στο σημερα.Ευχαριστουμε παντως για το 43,5 και την αυτοδυναμια θα σας ξανακαλεσουμε.
Η επινόηση ότι το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων ενισχύει ουσιαστικά το πρώτο κόμμα, είναι εφεύρεση της ΝΔ, και ειδικότερα του Παυλόπουλου...
Ειπα εγω οτι ειναι δικη μου;Νομος Παυλοπουλου ,αυτος με τον οποιον εγιναν οι τωρινες εκλογες.Δεν παυει να ειναι νομος.Αχαχαχα 32.000!Οσο μια μικρη επαρχιακη πολη!Δαγκωτο μιλαμε ολο το χωριο!
Πολύ θα θέλατε βέβαια να συμμετέχετε μόνο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις εκλογές, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται...
Δυστυχως καποιοι μας αποστρεφονται γιαυτο εχουμε κι εσας να μας του φερνετε απο την πισω πορτα.
:xara:

Αυτό είναι κορυφαίο. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Τι εννοείς ότι "δεν εχει άλλη επιλογή";
Εννοω δεν μπορει να βγει μια μερα ξεμαλλισμενη απο ενδεχομενο κουν-φου fight και να πει"Εδειρα τον Ροκφελερ και την παρεα του.Ειμαι η Αννα και μολις τελειωσα."

Και ποιος σου ειπα πως δεν την γουσταρω κι εγω την φουντα οταν ακουω τις μπαλαντες του Τζιμι στην διαπασων;

"Τοuch me Baby..." αχ!

Πιθανή αποποινικοποίηση θα ήταν εγκληματική ενέργεια εις βάρος της νεολαίας, δεδομένων των ελληνικών συνθηκών. Όποιος έχει μία στοιχειωδη επαφή με την πραγματικότητα, το καταλαβαίνει.
Με τοση καταπιεση απο γονεις,σχολειο,κοινωνια ειναι απαραιτητη! :dance:
Όσον αφορά τον χώρο μου, έχεις μαύρα μεσάνυχτα..
Εδώ πέρα πριν λίγο είπες ότι "η χρυσή αυγή έγινε κόμμα", και τώρα λες για κόκα και για ηρωίνη.. Ότι να ναι...
ε που να ξερω ρε μουρλε οτι το παιζετε κομμα απο την εποχη που ακουγαμε Ευριδικη;αμα πια...
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 18:06

TEUTAMOS έγραψε:Η αλήθεια είναι ότι είμαι φρεσκοχωρισμένος (έτσι για να απαντάω ενίοτε και σε κτυπήματα υπό την ζώνην), αλλά όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι ανέκαθεν γράφω έτσι, αν όχι πάντα, αρκετές φορές. Διαπιστώνω ότι η έλλειψις, δυστυχώς, βασικών επιχειρημάτων και η προσφυγή εις αθέμιτα μέσα κινεί πολλάκις πολλούς ανθρώπους να ρίχνουν κτυπήματα υπό την ζώνην.Τώρα, αν απογοητεύθην από κάτι, είναι από την επικράτησιν της θολοκουλτούρας εις αυτήν την χώραν, εις αυτην την πατρίδα, εις αυτό το έθνος που λέγεται ΕΛΛΑΣ και μας έχει κάνει να ξεχάσωμεν ποιοι είμεθα και πόθεν ήλθομεν.
Η αληθεια ειναι πως δεν το ηξερα.Πως να το ξερω αλλωστε αφου δεν γνωριζω την προσωπικη σου ζωη.
ετυχες απλα στο παραδειγμα.Την αλλη φορα θα χρησιμοποιησω ενα αλλο ανευ συναισθημοερωτοσεξουαλικοθ περιεχομενου.

σορυ
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Δευ 12 Οκτ 2009, 18:07

σε-σορρυ-μένη!

Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Δευ 12 Οκτ 2009, 18:19

Ένα άλλο στραβόν της νέας κυβερνήσεως είναι η αφαίρεσις του "εθνικής" από το Υπουργείον παιδείας, γηράσκω Α.Ε.Ι. διδασκόμενος και θρησκευμάτων. Αύριον μεθαύριον όμως θα συγκληθή το ΕΘΝΙΚΟΝ Συμβούλιον του ΠαΣοΚ. Εκεί δεν ενοχλεί; Όπως και στην περίπτωσιν με το Υπουργείον Μακεδονίας - Θράκης, δεν εξηγεί η Κυβέρνησις τους λόγους για τους οποίους απεφάνθη ούτω. Εις υγειαν μας!

Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 18:24

TEUTAMOS έγραψε:Ένα άλλο στραβόν της νέας κυβερνήσεως είναι η αφαίρεσις του "εθνικής" από το Υπουργείον παιδείας, γηράσκω Α.Ε.Ι. διδασκόμενος και θρησκευμάτων. Αύριον μεθαύριον όμως θα συγκληθή το ΕΘΝΙΚΟΝ Συμβούλιον του ΠαΣοΚ. Εκεί δεν ενοχλεί; Όπως και στην περίπτωσιν με το Υπουργείον Μακεδονίας - Θράκης, δεν εξηγεί η Κυβέρνησις τους λόγους για τους οποίους απεφάνθη ούτω. Εις υγειαν μας!
Απορω που τα βρισκετε..ειστε απιστευτοι.
Επισης ενα αλλο ειναι οτι στο Ζευγολατι Κορινθιας ,λιγο πριν μπεις, ενας αγρος δεξια που ειναι του κυρ Ανεστη του κουτσου εχει μια μανρα.Στη μαντρα πανω ειχε μια επιγραφη, "εθνικη ελλαδος".Περασε το φορτηγο της ηλεκτρονικης διακυβερνησης του Πασοκ και ο αερας που σηκωσε εριξε την επιγραφη και χαθηκε μεσα στις τσουκνιδες που ψηλωσαν.
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Δευ 12 Οκτ 2009, 18:28

Θα ήτο φαίνεται αΓροδεξιός ο κυρ Ανέστης. Γι' αυτό!

Άβαταρ μέλους
Clash
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

Δημοσίευση από Clash » Δευ 12 Οκτ 2009, 19:37

Sylvia πότε βρεθήκαμε και χαθήκαμε και τώρα ξανασυναντηθήκαμε; :shock:

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζεις ότι με απασχολεί αν θα συρρικνωθεί ή, όχι; Το πρόβλημα στην αριστερά είναι πιο πολύπλοκο και όχι αν θα πάρει 1% πάνω ή, κάτω. Επίσης δεν είναι κακό να μην τα ξέρεις όλα, αλλά το να κάνεις πως τα΄ξέρεις είναι λάθος. Και επέτρεψε μου να έχω άλλη γνώμη για το ποιοι και για ποιους λόγους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τα συνθήματα των πιτσιρικάδων υπάρχουν και άλλα με σούπερ περιεχόμενο όπως το εμπνευσμένο που φώναζαν οι πασόκοι στο πεδίο του Αρεως ...«πίπες μας κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη».
Που να ψηφισεις ομως Γιωργο ε;Κακο σκυλιιι!Αλλαζει το ροζ κεφαλι;Που να αλλαξει
Αφού είπαμε εγώ δεν είμαι αντιεξουσιαστής πως να ψηφίσω τον Γιώργο; Επίσης γιατί ροζ; Ισα - ίσα που είναι πιο ριζοσπαστική αριστερά από το συντηρητικό ΚΚΕ που τον Δεκέμβρη φόρεσε την κουκούλα του καταδότη προκειμένου να διατηρήσει το μαγαζάκι του στην τρίτη γωνία της Λεωφόρου Αντιδράσεως;

Τέλος η Χρυσή Αυγή δεν πήρε 32.000 ψήφους, αλλά 19.600. Κάτι λιγότερους από τον Βεργή, αλλά κάτι περισσότερους από τον Λεβέντη.

Τεύταμε αν νομίζεις ότι θα αντιμετωπιστούν οι αντιεξουσιαστές του ΠΑΣΟΚ με εθνικόφρονες κραυγές από τη δεκαετία του '50 κάνεις λάθος.
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 19:42

Sylvia πότε βρεθήκαμε και χαθήκαμε και τώρα ξανασυναντηθήκαμε;
Θα το μαθεις εν καιρο.
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζεις ότι με απασχολεί αν θα συρρικνωθεί ή, όχι; Το πρόβλημα στην αριστερά είναι πιο πολύπλοκο και όχι αν θα πάρει 1% πάνω ή, κάτω. Επίσης δεν είναι κακό να μην τα ξέρεις όλα, αλλά το να κάνεις πως τα΄ξέρεις είναι λάθος. Και επέτρεψε μου να έχω άλλη γνώμη για το ποιοι και για ποιους λόγους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συμφωνω.
Οσον αφορά τα συνθήματα των πιτσιρικάδων υπάρχουν και άλλα με σούπερ περιεχόμενο όπως το εμπνευσμένο που φώναζαν οι πασόκοι στο πεδίο του Αρεως ...«πίπες μας κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη».
Στις ευρωεκλογες λες;Και τους το πα οτι ειναι χαλια.
Βεβαια τα καλοπαιδα της οννεδ οταν πηγε να τα επισκεφτει ο Βουλγαρακης φωναζαν "Ξεσκισε τον κ...λο του Γιωργακη,Βουλγαρακη,Βουλγαρακηηη" κι αλλα πολλα,τυφλα να εχει ο Υeats

Αφού είπαμε εγώ δεν είμαι αντιεξουσιαστής πως να ψηφίσω τον Γιώργο; Επίσης γιατί ροζ; Ισα - ίσα που είναι πιο ριζοσπαστική αριστερά από το συντηρητικό ΚΚΕ που τον Δεκέμβρη φόρεσε την κουκούλα του καταδότη προκειμένου να διατηρήσει το μαγαζάκι του στην τρίτη γωνία της Λεωφόρου Αντιδράσεως;
Γιατι ο συριζα με τα τον φυσικο θανατο του Παπαγιαννακη,τον παραμερισμο του Παπαδημουλη κ Κουβελη τι εγινε;
Τiny KKE.

Mr Evil=KKE
Miny me=Συριζα

Τέλος η Χρυσή Αυγή δεν πήρε 32.000 ψήφους, αλλά 19.600. Κάτι λιγότερους από τον Βεργή, αλλά κάτι περισσότερους από τον Λεβέντη.

Τεύταμε αν νομίζεις ότι θα αντιμετωπιστούν οι αντιεξουσιαστές του ΠΑΣΟΚ με εθνικόφρονες κραυγές από τη δεκαετία του '50 κάνεις λάθος.[/quote]
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 19:47

Clash έγραψε:Sylvia πότε βρεθήκαμε και χαθήκαμε και τώρα ξανασυναντηθήκαμε; :shock:

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζεις ότι με απασχολεί αν θα συρρικνωθεί ή, όχι; Το πρόβλημα στην αριστερά είναι πιο πολύπλοκο και όχι αν θα πάρει 1% πάνω ή, κάτω. Επίσης δεν είναι κακό να μην τα ξέρεις όλα, αλλά το να κάνεις πως τα΄ξέρεις είναι λάθος. Και επέτρεψε μου να έχω άλλη γνώμη για το ποιοι και για ποιους λόγους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τα συνθήματα των πιτσιρικάδων υπάρχουν και άλλα με σούπερ περιεχόμενο όπως το εμπνευσμένο που φώναζαν οι πασόκοι στο πεδίο του Αρεως ...«πίπες μας κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη».
Που να ψηφισεις ομως Γιωργο ε;Κακο σκυλιιι!Αλλαζει το ροζ κεφαλι;Που να αλλαξει
Ναι στις προηγουμενες τελικα πηρε 32000.Τα μπερδεψα.Δε πειραζει 19.000 σταυροι ειναι οσοι παιρνει ενας βουλευτης της επαρχιας.Πως φτασαμε νομιζεις τους 160 :D . Ε Ο Βεργης τα δινει ολα καθε φορα :shock: ,πως να τον φτασουν..
Για τον Λεβεντη μου κανει εντυπωση,με τοση αναγνωρισιμοτητα να ειναι πισω;

Τεύταμε αν νομίζεις ότι θα αντιμετωπιστούν οι αντιεξουσιαστές του ΠΑΣΟΚ με εθνικόφρονες κραυγές από τη δεκαετία του '50 κάνεις λάθος.
και πολυτονικο επισης..
Άβαταρ μέλους
Apomakros
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Apomakros » Δευ 12 Οκτ 2009, 20:03

Sylvia έγραψε:Απο οτι ξερω λεγεται Μπατζελη κι οχι Μπατζαλη.
Έχεις δίκιο αλλά είτε με άλφα είναι είτε με έψιλον, έχω τις ίδιες φαντασιώσεις μαζί της στην ύπαιθρο.

Sylvia έγραψε:Και ναι εχω ακρες κανω στο ΓΑΠ hatha yoga καθε κυριακη πρωι
Ούτε χάθα, ούτε μάντρα, ούτε μπάκτι ούτε ράτζα γιόγκα ξέρω. Πες την Κατερίνα ότι προσφέρομαι να της κάνω μόνο voga yoga.

(εκεί να δεις βογκητό που έχει να πέσει)
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Δημοσίευση από Dhmellhn » Δευ 12 Οκτ 2009, 22:12

-Ο κουρασμένος έχει συμφωνήσει προ πολλού με την Πα-Ντόρα για το δακτυλίδι. Απλώς ήθελε να κρατήσει τα προσχήματα, αλλά ούτε κι έτσι τα κατάφερε. Φωνάζει από μόνο του. Το αστείο είναι ότι ο καταδικασμένος Κεφαλος-Γιάννης το απεκάλεσε ως ευφυή πολιτικό. :D

-Αυτός ο geoffrey έχει μπερδέψει τις κάλτσες με τις σάλτσες. Το κώμα του έχει υποθηκεύσει την κρατική βοήθεια μέχρι το 2017. Κατά τα άλλα θα βάλει τάξη στην οικονομία. Ο πανέξυπνος τσάρος τώρα ανακαλύπτει ότι το έλλειμα θα κυμανθεί στο 12%, τη στιγμή που διεθνείς οργανισμοί έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις από το καλοκαίρι γι αυτό το νούμερο. Το παραμυθάκι κατά τα άλλα γνωστό. Δεν εγνώριζαν, τώρα που ξέρουν θα αλλάξουν το τροπαριάκι και τα κορόϊδα που τους ψήφισαν θα μείνουν με το όργανο στο χέρι. :P

-Φυσικά δεν ξεχνάμε το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, το κορυφαίο σκάνδαλο από την ανεξαρτησία του νεοελληνικού κράτους. :wink:

-Έχουμε και λέμε: Έρχεται ενισχυμένος αυνάν γαρνιρισμένος με δήθεν Αμμόχωστο. Έρχεται δανειάκι 10 με 12 δις και στο βάθος οι νέες παραχωρήσεις. Έρχονται επιτέλους! οι νέοι συμπολίτες μας από αφγανιστάν, πακιστάν, σομαλία, ζιμπάμπουε, έτσι για να γίνουμε ευρώπη (αλλά και να ενισχύσουμε το κώμα), :P καθώς και άλλες χαριτωμενιές όπως ακριβώς γουστάρουν τα χαριτωμένα που τα ψήφισαν. :)

-Μενέλαε έχεις απόλυτο δίκιο. Μόνον ανιστόρητοι, άσχετοι, ή εφιάλτες προχωρούν σε κατάργηση υπουργείων όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ. Αλλά τι να περιμένεις όταν γίνονται αντιπρόεδροι τύποι όπως ο σαπιοκοιλιάς πάγκαλος που παρακαλούσε να φυσήξει ο άνεμος για να πάρει τη σημαία από τα Ίμια. Είναι εκείνος που έβγαζε άχρηστο το giorgo και δήλωνε πως θα παραιτήτο εάν αναλάμβανε το paidi πρόεδρος στο κώμα. Μιλάμε για συνέπεια. :cool:

Ψιτ χοντρέ πες αλεύρι, οι Κούρδοι σε γυρεύουν... :P

Και για να μαθαίνουν οι νεώτεροι, αλλά και οι ενθουσιώδεις αφελείς του τι εστί πασοκ, το παρακάτω:

Εικόνα

Σεισμό φέρνει στα διπλωματικά και πολιτικά γραφεία ένα νέο βιβλίο που αφορά την κρίση της Ελλάδας με την Τουρκία. Τα μόνα που δεν ξέρουμε, όμως, είναι τα πόσα ρίχτερ θα πιάσει, το αν θα προκαλέσει θύματα στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το τι ζημιές θα αφήσει πίσω του. Με το βιβλίο τους "ΙΜΙΑ: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Αθανάσιος Έλλιςαποκαλύπτουν τα παρασκήνια που χαρακτήρισαν την κρίση που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία τον Ιανουάριο του 1996. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στα 132 απόρρητα έγγραφα που οι... συγγραφείς με δικαστικές αποφάσεις πέτυχαν να αποχαρακτηριστούν και να τους παραδοθούν από την αμερικανική κυβέρνηση στα πλαίσια της έρευνάς τους για το τι συνέβη εκείνες τις δραματικές μέρες του Ιανουαρίου του 1996, περιλαμβάνονται και δημοσιεύονται έγγραφα όπου περιγράφεται ο ρόλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου. Σύμφωνα με μερικά έγγραφα, και οι δύο, Σημίτης και Πάγκαλος, περιγράφονται ως πανικόβλητοι επαίτες της αμερικανικής παρέμβασης.

Ειδική αναφορά γίνεται στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Σημίτη-Κλίντον και στα όσα συμφώνησε ο έλληνας πρωθυπουργός μαζί του και που εκφράστηκαν με το «ευχαριστώ» που ο τότε πρωθυπουργός εξέφρασε ενώπιον της ελληνικής Βουλής προς τις ΗΠΑ. Ο Πάγκαλος πιστεύει πως ο Σημίτης δεν το έκανε από καλά αισθήματα, («δεν έχει καλά αισθήματα» λέει) αλλά το είδε σαν μια ευκαιρία να τους πει πως «εδώ είμαι εγώ», διασφαλίζοντας έτσι το πολιτικό του μέλλον.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, στα έγγραφα αυτά οι Ααναφέρουν ότι, πολύ πριν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον βοηθό ΥΠΕΞτων ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για αποκλιμάκωση της κρίσης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε ήδη εκφράσει προς τον ΥΠΕΞ Γουώρεν Κρίστοφερ την εκτίμηση πως «ισχυροί άνεμοι θα καταστρέψουν τη σημαία» που κυμάτιζε στα Ίμια και ότι «η Ελλάδα δεν θα την αντικαταστήσει».

Επί πλέον, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κρίστοφερ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος του είπε πως μόλις είχε πληροφορήσει τη Βουλή των Ελλήνων ότι «η Ελλάδα δεν είχε πρόθεση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων» με την ελπίδα πως έτσι θα καθησύχαζε τις τουρκικές ανησυχίες για το θέμα αυτό.

Ο Χόλμπρουκ ο οποίος σε συνέντευξή του στον Αθανάσιο Έλλις αποκάλυψε πως στη συμφωνία αποκλιμάκωσης της κρίσης ο Πάγκαλος είχε δεχτεί την απόσυρση της σημαίας, είχε προκαλέσει την άρνηση του έλληνα ΥΠΕΞ να του επιτρέψει να έρθει στην Αθήνα τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη του επεισοδίου. Κάτι που ισοδυναμεί, περίπου, με την κήρυξή του ως ανεπιθύμητου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετό χρόνο μετά, ο αμερικάνικος διπλωμάτης διεκδίκησε από τους έλληνες δημοσιογράφους την αναγνώριση του φιλελληνικού κατά τον ίδιο ρόλου που διαδραμάτισε κάνοντας αναφορά στο Αιγαίο ως "οίνοπα πόντον" όπως το χαρακτηρίζει επανειλημμένα ο Όμηρος στην "Ιλιάδα" και την «Οδύσσεια». Ήθελε να τους πει ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα, όπως εξομολογήθηκε. Φυσικά, κανείς από τους δημοσιογράφους δεν το κατάλαβε και δεν πήρε το μήνυμα του Χόλμπρουκ, έτσι που την επομένη όλοι μίλησαν για τη μαύρη και ζοφερή θάλασσα!…

Στο βιβλίο των Ιγαντίου και Έλλις για πρώτη φορά αποκαλύπτεται και η λεγόμενη στη διπλωματική αργκό των ΗΠΑ «νεκροψία», όπου καταγράφεται η αποτίμηση της κατάστασης και των χειρισμών που έγιναν. Ο συντάκτης της,Στρόουμπ Τάλμποτ, θεωρεί ότι ο διπλωματικός συμβιβασμός που επέβαλε ο Χόλμπρουκ ήταν ήττα για την Ελλάδα και ότι το όλο επεισόδιο με τη σημαία δεν είχε την έγκριση του τότε Υπουργού Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος, κατά την εκτίμησή του, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, «φαίνονται καταδικασμένοι να πληρώσουν τις συνέπειες της πανωλεθρίας στα Ίμια χάνοντας ενδεχομένως τη θέση τους».

Οι συγγραφείς του βιβλίου στην τελευταία ενότητα που ουσιαστικά αποτελεί και τα συμπεράσματά τους, καταγράφουν την κρίση στα Ίμια ως την πόρτα που οδήγησε στη συμφωνία της Μαδρίτης, με την οποία όχι μόνο αναγνωρίζονταν «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αλλά και ο ρόλος του διαμεσολαβητή στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστές από την ελληνική πλευρά, πάλι οι ίδιοι: Σημίτης και Πάγκαλος…

taxalia.blogspot.com

Υ.Γ Αγαπητή μου συλβί, μάλλον από την πολλή γιόγκα υπέστης τετρισφθόνιο σύμπλεγμα. :nuts: Σου εύχομαι να το ξεπεράσεις. :P
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Δευ 12 Οκτ 2009, 23:33

-Μενέλαε έχεις απόλυτο δίκιο. Μόνον ανιστόρητοι, άσχετοι, ή εφιάλτες προχωρούν σε κατάργηση υπουργείων όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ. Αλλά τι να περιμένεις όταν γίνονται αντιπρόεδροι τύποι όπως ο σαπιοκοιλιάς πάγκαλος που παρακαλούσε να φυσήξει ο άνεμος για να πάρει τη σημαία από τα Ίμια. Είναι εκείνος που έβγαζε άχρηστο το giorgo και δήλωνε πως θα παραιτήτο εάν αναλάμβανε το paidi πρόεδρος στο κώμα. Μιλάμε για συνέπεια. :cool:
Προσπερασα ολα τα αλλα επειδη βαριεμαι και κουραζομαινα λεω αυτα που λεει το πασοκ ως αντιβαρο στον Σταυραετο.
αυτο μονο που θελω να πω ειναι να σταματησει τις ανοησιες διοτι ο Παγκαλος ειναι αντιπροεδρος βουλης και δεν εχει καμια σχεση με υπουργεια κ εξωτερικα θεματα.Ποσο κολλημενος μπορει να εισαι ρε φιλε! :shock:
Σεισμό φέρνει στα διπλωματικά και πολιτικά γραφεία ένα νέο βιβλίο που αφορά την κρίση της Ελλάδας με την Τουρκία. Τα μόνα που δεν ξέρουμε, όμως, είναι τα πόσα ρίχτερ θα πιάσει, το αν θα προκαλέσει θύματα στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το τι ζημιές θα αφήσει πίσω του.
Καλα αυτα τα εχουμε ξαναακουσει,ποιος το γραφει;Κανα τηλεγιδι τυπου Κωνσταντινιδη;Η κανας πικραμενος τυπου Γιαννος που εφαγε σουτ απο το πασοκ; :shock:
Με το βιβλίο τους "ΙΜΙΑ: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Αθανάσιος Έλλιςαποκαλύπτουν τα παρασκήνια που χαρακτήρισαν την κρίση που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία τον Ιανουάριο του 1996. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στα 132 απόρρητα έγγραφα που οι... συγγραφείς με δικαστικές αποφάσεις πέτυχαν να αποχαρακτηριστούν και να τους παραδοθούν από την αμερικανική κυβέρνηση στα πλαίσια της έρευνάς τους για το τι συνέβη εκείνες τις δραματικές μέρες του Ιανουαρίου του 1996, περιλαμβάνονται και δημοσιεύονται έγγραφα όπου περιγράφεται ο ρόλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου. Σύμφωνα με μερικά έγγραφα, και οι δύο, Σημίτης και Πάγκαλος, περιγράφονται ως πανικόβλητοι επαίτες της αμερικανικής παρέμβασης.
Περσινα ξινα σταφυλια,συμφωνα με τη δικη τους και δικη σου στρεβλωμενη αποψη.
Ειδική αναφορά γίνεται στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Σημίτη-Κλίντον και στα όσα συμφώνησε ο έλληνας πρωθυπουργός μαζί του και που εκφράστηκαν με το «ευχαριστώ» που ο τότε πρωθυπουργός εξέφρασε ενώπιον της ελληνικής Βουλής προς τις ΗΠΑ. Ο Πάγκαλος πιστεύει πως ο Σημίτης δεν το έκανε από καλά αισθήματα, («δεν έχει καλά αισθήματα» λέει) αλλά το είδε σαν μια ευκαιρία να τους πει πως «εδώ είμαι εγώ», διασφαλίζοντας έτσι το πολιτικό του μέλλον.
Τηλεεκπομπη Σταυραετου -"Πρωταγωνιστες νο2"
Στο βιβλίο των Ιγαντίου και Έλλις για πρώτη φορά αποκαλύπτεται και η λεγόμενη στη διπλωματική αργκό των ΗΠΑ «νεκροψία», όπου καταγράφεται η αποτίμηση της κατάστασης και των χειρισμών που έγιναν. Ο συντάκτης της,Στρόουμπ Τάλμποτ, θεωρεί ότι ο διπλωματικός συμβιβασμός που επέβαλε ο Χόλμπρουκ ήταν ήττα για την Ελλάδα και ότι το όλο επεισόδιο με τη σημαία δεν είχε την έγκριση του τότε Υπουργού Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος, κατά την εκτίμησή του, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, «φαίνονται καταδικασμένοι να πληρώσουν τις συνέπειες της πανωλεθρίας στα Ίμια χάνοντας ενδεχομένως τη θέση τους».
Και πως την πληρωσαμε;Σε ειδος; :cool:
Οι συγγραφείς του βιβλίου στην τελευταία ενότητα που ουσιαστικά αποτελεί και τα συμπεράσματά τους, καταγράφουν την κρίση στα Ίμια ως την πόρτα που οδήγησε στη συμφωνία της Μαδρίτης, με την οποία όχι μόνο αναγνωρίζονταν «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αλλά και ο ρόλος του διαμεσολαβητή στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστές από την ελληνική πλευρά, πάλι οι ίδιοι: Σημίτης και Πάγκαλος…

taxalia.blogspot.com
Καθενας λεει την αποψη του,δημοκρατια εχουμε,ασχετα αν λετε βλακειες.
Υ.Γ Αγαπητή μου συλβί, μάλλον από την πολλή γιόγκα υπέστης τετρισφθόνιο σύμπλεγμα. :nuts: Σου εύχομαι να το ξεπεράσεις. :P
Αν δεν εχεις κανει δε μπορεις να ξερεις τι παρενεργειες.Γυρνα πισω στα σουβλακια σου κι ασε την γιογκα μου ησυχη..
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Τρί 13 Οκτ 2009, 03:20

Η γενιά των Παπανδρέου

12 Συνημμένο(α)
Μια οικογένεια βάζει τη σφραγίδα της τα τελευταία, σχεδόν, 100 χρόνια στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Η ιστορία των Παπανδρέου ξετυλίγεται ταυτόχρονα με αυτήν του τόπου.

Ολες οι Κυριακές είναι ίδιες σε αυτήν την πλευρά του Ερύμανθου. Ο παπα-Ανδρέας Σταυρόπουλος χτυπά την καμπάνα και περιμένει τους συγχωριανούς του -μερικές δεκάδες ψυχές που παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης.

Μακριά από την πόλη, μακριά από τη θάλασσα, μακριά από γιατρό και από σχολείο. Η κυρά Παγώνα, η παπαδιά, πιστεύει πάντα στις καλύτερες μέρες. Ετσι μεγαλώνει και τα τρία της παιδιά. Τον Νίκο, τη Μαγδαληνή και τον Γιώργο, που δεν πρόλαβε καλά καλά να τη γνωρίσει. Στο Καλέντζι δεν συμβαίνει τίποτα σπουδαίο. Κι όμως. Στο Καλέντζι θα στηθούν κάποια στιγμή οι ανδριάντες τουλάχιστον δύο πρωθυπουργών.

Η ζωή στο ορεινό χωριό της Αχαΐας δεν είναι εύκολη. Η παπαδιά χάνεται νωρίς, το 1889, πριν δει το στερνοπούλι της να περπατάει. Αλλά και η Μαγδαληνή φεύγει μόλις στα 19, από φυματίωση. Ο παπα-Ανδρέας δεν παύει να ελπίζει. Θέλει τα παιδιά να μορφωθούν, να φύγουν από το βουνό, να φτιάξουν τη ζωή τους. Ομως το σχολείο του χωριού έχει μόνον τέσσερις τάξεις. Και το Σχολαρχείο, στην κοντινή Χαλανδρίτσα, δεν αρκεί. Στέλνει τον Νίκο στην Πάτρα. Και όταν έρχεται η σειρά του Γιώργου να πάει στο Γυμνάσιο, παίρνει μετάθεση και μαζί με τα τρία παιδιά μετακομίζει στην Πάτρα. Εκείνα τα χρόνια θα «γεννηθούν» οι Παπανδρέου ?οι γιοι του παπα-Ανδρέα από το Καλέντζι. Ετσι κι αλλιώς, έτσι τους έλεγαν όλοι.

Η αρχή

Ο Γιώργος αποδεικνύεται επιμελής και φιλόδοξος. Τελειώνει το Γυμνάσιο και το 1904 γράφεται στη Νομική. Πιστεύει ότι από εκεί θα βρουν δρόμο οι ανησυχίες του. Αυτές που τον οδηγούν το 1907 στην ηγεσία των φοιτητικών κινητοποιήσεων και, αναπόφευκτα, στην πρώτη σύλληψη. Την επόμενη χρονιά δημοσιεύει το πρώτο του άρθρο. Μιλά για την κοινωνική δικαιοσύνη. Για την ισότητα, τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες, για την «επανάσταση του μέλλοντος», για τη μεταρρύθμιση. Η αρχή έχει γίνει. Η κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει στη Γερμανία, με υποτροφία για σπουδές. Κατατάσσεται ως εθελοντής του εξωτερικού. Την επόμενη χρονιά αποστρατεύεται, παντρεύεται τη Σοφία Μινέικο, κόρη ενός Πολωνού μηχανικού και μιας Ελληνίδας από τα Γιάννενα.

Είναι ο νεανικός του έρωτας. Εκείνος 24 ετών κι εκείνη 23. Τον ακολουθεί στο Βερολίνο και κατόπιν στη Μυτιλήνη, όπου ο Βενιζέλος τον διορίζει νομάρχη, και μετά στη Χίο, στη θέση του διοικητή Αιγαίου. Εδώ γεννιέται ο Ανδρέας, το 1919. Τα κείμενα της εποχής εκείνης δείχνουν αυτό που θα ακολουθήσει. Μιλάει για τα δικαιώματα της γυναίκας («η εργασία θα εξελίξει τη σημερινή σκλάβα-κούκλα σε ώριμη προσωπικότητα»), ακόμη και για τα «όρια του Δημοτικισμού». Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, ως Γιώργος Παπανδρέου, σηκώνει τη σημαία του αντιμοναρχισμού και πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Aσημάκης Πανσέληνος, συγγραφέας από τη Μυτιλήνη, τον καταλαβαίνει απόλυτα και τον περιγράφει τολμηρά: «Ηρθε στο νησί και έβαλε στις καρδιές μας μπουρλότο. Tο σήμα του ήταν ένα κόκκινο γαρίφαλο, γεμάτο έρωτα και επανάσταση. Ο,τι έλεγε μπορούσε και το έκανε να μοιάζει σπουδαίο».

Ετσι είναι και η ζωή του. Και ο έρωτας τον ξαναβρίσκει. Στο πρόσωπο της διάσημης ηθοποιού της εποχής, της Κυβέλης, βρίσκει την πρόκληση που αναζητά. Τη γνωρίζει το 1920, όταν εκείνη επισκέπτεται με τον θίασό της τη Χίο κι εκείνος λογοκρίνει το έργο της. «Ποιος υπαγορεύει κάτι τέτοιο;», ρωτάει τους συνεργάτες της. «Ο Γεώργιος Παπανδρέου», της λένε. «Και ποιος είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου;», αντιγυρίζει και ζητά να τον συναντήσει. «Αν δεν είχα γνωρίσει τον Γιώργη, δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας», θα πει αργότερα, ενώ θα έχει χωρίσει και τον δεύτερο σύζυγό της για να τον παντρευτεί. Δεν είναι, πάντως, περίεργο που την ερωτεύθηκε ο Παπανδρέου. Είναι η Ηγερία των Δημοκρατικών της εποχής. Εχει ακόμη και φυλακιστεί πριν γνωρίσει τον Παπανδρέου, ενώ δεν απάντησε ποτέ στις φήμες που την ήθελαν να διατηρούσε σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντά:

«Μα πώς είναι δυνατόν να σκεφθώ ότι θα με ερωτευθεί ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός;». Οταν, πάντως, ο Βενιζέλος ενημερώνεται για τον επικείμενο γάμο της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, το 1926, σημειώνει: «Δεν παντρεύεται ο Παπανδρέου την κυρία Κυβέλη, αλλά η κυρία Κυβέλη τον Παπανδρέου». Η αλληλογραφία Γεωργίου Παπανδρέου ? Κυβέλης, τουλάχιστον 340 επιστολές, αποκαλύπτει σχέση πάθους, βαθιά αισθήματα, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική, την τέχνη, την κοινωνία.

Η ψυχή μου είναι γεμάτη από αγανάκτηση, θλίψη και αγάπη. Τερμάτισε το ταχύτερο την αντιπαθητική κωμωδία και γύρισε. Το Καστρί λαχταρά την επιστροφή σου. Μην αργείς?», της γράφει το 1928, ζητώντας της να σταματήσει τις περιοδείες και να περιορίσει τις εμφανίσεις της στο θέατρο. Στο μεταξύ έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο, πριν παντρευτούν και έχουν υποστεί την κριτική που ταίριαζε στην εποχή και στη διασημότητα και των δυο τους. Τα χρόνια της κοινής τους ζωής είναι και τα πιο επεισοδιακά για την καριέρα του Παπανδρέου.

Επιζεί από απόπειρα δολοφονίας, εκλέγεται βουλευτής, ορίζεται υπουργός, φυλακίζεται, εξορίζεται, ξαναεκλέγεται βουλευτής και ξαναεξορίζεται από τον Μεταξά και δραπετεύει στη Μέση Ανατολή, από όπου ηγείται της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Στα χρόνια της απελευθέρωσης ο Γεώργιος Παπανδρέου αφοσιώνεται στο χρέος που αισθάνεται για τον τόπο. Η σύζυγός του ταξιδεύει μαζί με τον γιο της στην Ευρώπη, επισκεπτόμενη γιατρούς για τα προβλήματα της υγείας του παιδιού. Το ζευγάρι αποξενώνεται. Το 1949 του γράφει: «Πρέπει να χωρίσουμε». Διαζύγιο ωστόσο δεν θα πάρουν ποτέ.

Στο μεταξύ ο πρωτότοκος γιος, Ανδρέας, αποδεικνύεται ήδη «μπελάς». Τα προβλήματα ξεκινούν νωρίς. Στα 15 του, το 1934, ο Ανδρέας εκδίδει περιοδικό με αποκλειστικά επαναστατικό περιεχόμενο. Λίγο αργότερα προτιμά να δραστηριοποιηθεί στον κύκλο του περιοδικού «Προλετάριος» και όχι στη νεολαία του κόμματος του πατέρα του. Η ανάγκη του να πάρει τον δικό του, προσωπικό δρόμο θα αποδειχθεί ακατανίκητη. Στο Κολλέγιο των Αθηνών τον συμπαθούν όλοι.

Ο συμμαθητής του, Αλέξης Σολομός, μιλάει για ένα «συμπαθέστατο παιδί, παχύ, με κοντά παντελόνια». Τότε ακόμη έγραφε ρομαντικά κείμενα στο περιοδικό του σχολείου: «Χτες περπατούσα σε κάποιο δρόμο στο Ψυχικό. Είχε νυχτώσει. Μόνο οι ακτίνες από ένα λαμπερό φεγγάρι έσπαγαν το σκοτάδι. Πέρα μακριά, διέκρινα τη γραμμή του βουνού, που στεκόταν βουβό και ακίνητο - εδώ κι εκεί υπήρχαν δένδρα που έμοιαζαν με φαντάσματα. Σκέφτηκα τότε: Ποιος δημιούργησε αυτόν τον κόσμο και τον έφτιαξε τόσο όμορφο; Καθώς σκεφτόμουνα, το μυαλό μου πέταξε στον ουρανό». Οταν όμως έφτασε στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, «οι καθηγητές έλεγαν ότι πρόκειται περί μεγαλοφυΐας. Κάτι πάνω του προμηνούσε ότι θα συνταράξει τον κόσμο», θυμάται ο παλιός του συμμαθητής.

Στο πανεπιστήμιο συνεχίζει τη δράση του κατά του καθεστώτος Μεταξά. Καταλήγει να συλληφθεί ενώ φοιτά στο τρίτο έτος της Νομικής. Φεύγει για Αμερική και ξεκινάει το μακρύ ταξίδι της ενηλικίωσης, των μεγάλων ιδεών, της ακαδημαϊκής καριέρας και, χωρίς να το ξέρει καν ο ίδιος, η προετοιμασία της επιστροφής. Περνάει από το Χάρβαρντ, το Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η Ελλάδα εκείνον τον καιρό συνταράσσεται από τα αιματηρά «Δεκεμβριανά», από τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 και από την ανατροπή του 1963, όταν η Ενωση Κέντρου σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη της ΕΔΑ. Ο Ανδρέας αποκτά τη φήμη εξαιρετικού επιστήμονα της οικονομίας και χαρισματικού δασκάλου.

Λείπει πολλά χρόνια από την Ελλάδα. Κατά κάποιον τρόπο την αποφεύγει. Τη νιώθει στο βάθος της μοίρας του και την απωθεί. Η πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και η συζήτηση για δημιουργία Σχολής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον διχάζει. Φοβάται ότι αν φύγει, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει οριστικά την πανεπιστημιακή του καριέρα. Επιστρέφει, εργάζεται στο Κέντρο, αλλά με την πρώτη ευκαιρία, ξαναγυρίζει για λίγους μήνες στο Μπέρκλεϊ. Αυτή θα είναι και η τελευταία φορά.

Το 1963, μετά τη νίκη της Ενωσης Κέντρου και την κυβέρνηση συνεργασίας με την ΕΔΑ, αποφασίζει να ταυτίσει τη ζωή του με την ελληνική κοιωνία, και στις εκλογές του 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Είναι οι συνεργάτες του, ο πατέρας του και η σύζυγός του, Μαργαρίτα, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τον ωθούν να αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική. Ο πατέρας του έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να τον πείσει ότι δεν πρέπει να περιοριστεί στην παρατήρηση και την ανάλυση. Ως κυβερνήτης, ο Γεώργιος Παπανδρέου επιχειρεί τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ρύθμιση των αγροτικών χρεών, καθιέρωση της δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, περιορισμός του ασφυκτικού ελέγχου του κράτους στα φρονήματα των πολιτών. Στην κυβέρνησή του συμμετέχει και ο Ανδρέας, πρώτα ως υπουργός Προεδρίας και κατόπιν ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Παραιτείται λίγο αργότερα και συσπειρώνει γύρω του τις κεντροαριστερές δυνάμεις της Ενωσης Κέντρου.

Αρχίζουν οι συγκρούσεις με τον Μητσοτάκη. Ακολουθεί η σύγκρουση του Γεωργίου με το Παλάτι, η «Αποστασία», το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Χούντα των Συνταγματαρχών. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τίθεται σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί και πεθαίνει το 1968. Η κηδεία του αποτελεί την πρώτη μαζική διαδήλωση κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, οι δυνάμεις της Χούντας συλλαμβάνουν τον Ανδρέα.

Εισβάλλουν στο σπίτι του σπάζοντας με τσεκούρια την πόρτα και με την απειλή όπλου ζητούν από τον γιο του, Γιώργο, να τους πει πού βρίσκεται. «Δεν είναι εδώ», λέει ο 15χρονος. «Θα σε σκοτώσω αν δεν μου πεις πού είναι ο πατέρας σου», επιμένει ο αξιωματικός. «Εμένα θέλετε, κύριοι, όχι αυτόν», ακούγεται η φωνή του Ανδρέα, που κρυβόταν στη στέγη του σπιτιού. Ο Ανδρέας φυλακίζεται και αφήνεται ελεύθερος μόνον υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής. Λίγο αργότερα φεύγει για το εξωτερικό. Αρχίζουν τα χρόνια της εξορίας. Τα χρόνια της αναμονής μέχρι τη θριαμβική επιστροφή.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκει στη Στοκχόλμη θερμή συμπαράσταση από τον πρωθυπουργό Τάγκε Ερλάντερ και τους ομογενείς. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν παύει να σκέφτεται την αντίσταση στο καθεστώς της Χούντας. Συναντά ξένους σοσιαλιστές, ενώ συγκεντρώνει γύρω του τους πιο δραστήριους του αντιδικτατορικού αγώνα, που αρχίζουν ήδη να τον «βλέπουν» ως ηγέτη τους.

Τα χρόνια στη Σουηδία επηρεάζεται αποφασιστικά από την οργάνωση της χώρας, το κοινωνικό κράτος, τις ελευθερίες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μελετά συστηματικά το «σουηδικό μοντέλο». Στο μεταξύ ο αγώνας του παίρνει μορφή με την ίδρυση του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) τον Φεβρουάριο του 1968.Ο εμπνευστής του μιλάει για ανατροπή του καθεστώτος, για «αποδέσμευση της χώρας από τις ξένες εξαρτήσεις», για «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας». Οι δυνάμεις της Χούντας αντιλαμβάνονται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κάποιος, μάλιστα, θυμάται το δημοσίευμα της «Εστίας» από το 1934, που απαιτούσε τον εξοβελισμό του εφήβου Ανδρέα από την ελληνική κοινωνία, διότι «θα καθίστατο επικίνδυνος για τη χώρα». Ο 15χρονος μαθητής του Κολλεγίου, μαζί με τρεις συμμαθητές του, είχε εκδώσει έντυπο μαρξιστικού περιεχομένου. Το όνομα του πατέρα του καταφέρνει να τον διασώσει, μόνο με μια σημείωση περί «επιμέμπτου διαγωγής» στο απολυτήριο.

Ο Ανδρέας δεν καταφέρνει καν να παρακολουθήσει την κηδεία του πατέρα του, καθώς απειλείται με σύλληψη αν επιστρέψει στην Ελλάδα. Η οικογένεια απορρίπτει την προσφορά της Χούντας για τελετή «δημοσία δαπάνη» και στην Αθήνα βρίσκονται τα εγγόνια του «Γέρου», Γιώργος και Σοφία, μαζί με τη μητέρα τους, Μαργαρίτα. Την κοπέλα από το Ιλινόι που στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα από το 1951 ώς το 1988 και του χάρισε τέσσερα παιδιά. Την ξανθιά διαφημίστρια που γνώρισε κάποτε στην αίθουσα αναμονής ενός Κύπριου οδοντιάτρου.

«Ο Ανδρέας ήταν ένας ζεστός και γοητευτικός άνθρωπος. Είχα υπνωτιστεί, για να είμαι ειλικρινής. Ολα ήταν σχεδόν τέλεια εκτός από ένα: Ηταν παντρεμένος. Αυτό το ήξερα από την αρχή. Δεν με σοκάρισε. Αυτό που με σοκάρισε ήταν ότι, παρ’ όλες τις προφυλάξεις μου, τις καλές μου προθέσεις και την αποφασιστικότητά μου να μην μπλέκω σε μπερδεψοδουλειές ?για να προστατεύσω τη δικιά μου ευαίσθητη φύση, αν όχι τίποτ’ άλλο? άρχισα να τον ερωτεύομαι», λέει η ίδια. Ηταν 24 ετών κι εκείνος 29. Χωρίζει την πρώτη του σύζυγο, την Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο Χριστίνα Ρασιά, για να την παντρευτεί, πρώτα με πολιτικό γάμο και, κατόπιν πιέσεων του πατέρα του, με θρησκευτικό, ενόψει της επιστροφής στην Ελλάδα.

Ισως έτσι εξηγείται και η πικρία της Ρασιά, η οποία σε βιβλίο της αργότερα σκιαγραφεί την προσωπικότητά του με διόλου κολακευτικά λόγια. Η Μαργαρίτα Τσαντ-Παπανδρέου, πάντως, δεν είναι ανυποψίαστη. Γνωρίζει ότι ο σύζυγός της είναι άνθρωπος με πάθη και αδυναμίες, αλλά τον συγχωρεί. Του συγχωρεί ακόμη και την απόκτηση της εκτός γάμου κόρης, το 1969, στη Σουηδία. Η Αιμιλία Νίμπλουμ διατηρεί και σήμερα άριστες σχέσεις με τα αδέλφια της, αλλά και με τη Μαργαρίτα.

Από το 1969 ώς το 1974 η οικογένεια ζει στον Καναδά, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθεί να διδάσκει σε πανεπιστήμια. Τα Οικονομικά, ακόμη και μετά την απόφασή του να πολιτευθεί, παραμένουν μεγάλη αγάπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από το Γουδί, όπου κρατούνταν από την Χούντα, γράφει στη σύζυγό του: «Σε παρακαλώ να μου στείλεις σε μια βαλίτσα - μία φορεσιά, 3 πουκάμισα, 3 εσώβρακα, 5 κάλτσες, μερικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ένα οποιοδήποτε βιβλίο Γραμμικού Προγραμματισμού - και ξέχασα ένα ζευγάρι παπούτσια και μία γραβάτα».

Η επιστροφή και ο Γιώργος

Η πτώση της Χούντας βρίσκει τον Ανδρέα Παπανδρέου ευτυχή, αλλά προβληματισμένο. Διστάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς απειλείται με σύλληψη. Γι’ αυτό και φθάνει στην Αθήνα μόλις στις 16 Αυγούστου του 1974 και στις 3 Σεπτεμβρίου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, καθορίζοντας με τη «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» την ιδεολογικοπολιτική του πλατφόρμα. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο σοσιαλιστής ηγέτης εδραιώνει τη θέση του στην αντιπολίτευση, οικοδομεί το διεθνές του προφίλ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αντιτίθεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ένταξή της στην ΕΟΚ. Στις δημόσιες ομιλίες του μαγεύει το πλήθος και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ενισχύει τις δυνάμεις του. Τον Οκτώβριο του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας, υποσχόμενος την «Αλλαγή».

Σε αυτές τις εκλογές μπαίνει στην πολιτική και ο μεγάλος του γιος. Η τρίτη γενιά των Παπανδρέου. Ο Γιώργος συνειδητοποιεί πια ότι έχουν περάσει τα χρόνια που γύριζε ως φοιτητής με την κιθάρα στον ώμο δουλεύοντας ως «πιατάς» στην Αμερική, ως υλοτόμος και μπογιατζής στον Καναδά ή ως καθαριστής στη Σουηδία. Και έχουν διαψευστεί οι δηλώσεις προς τον συγκάτοικό του στο Πανεπιστήμιο, Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν θα βρεθούν ποτέ αντιμέτωποι, καθώς δεν είχε σκοπό να μπει στην πολιτική. Ισως τον έπεισε ο αδελφός του, Νίκος. «Τέσσερα χρόνια στη Βουλή είναι ένα πτυχίο. Παρ’ το και αν θες συνεχίζεις, αν δεν θες, φεύγεις», λέει.

Κατεβαίνει υποψήφιος στην Αχαΐα και παίρνει πάνω από 21.000 σταυρούς. Πολύ σύντομα ωστόσο συνειδητοποιεί ότι οι συντοπίτες του ψήφισαν τον γιο του Ανδρέα, όχι τον Γιώργο. Οι περισσότεροι του ζητούσαν να μεταφέρει κάποια άποψη ή κάποιο αίτημα στον πατέρα του. Εκείνα τα πρώτα χρόνια αποδεικνύονται πολύ δύσκολα. Η σκιά του Ανδρέα είναι βαριά και βρίσκεται παντού. Ο Γιώργος πρέπει όχι μόνο να αποδείξει τη δική του αξία, αλλά και να απαντήσει σε σχόλια που τον ειρωνεύονται ως «το παιντί», «ο Γιωργάκης» ή το «αμερικανάκι». Την εποχή που υπηρετούσε τη θητεία του στον Εβρο, ότι ένας ταξιτζής, που δεν τον αναγνώρισε, του μίλησε για «τον γιο του Ανδρέα, το αμερικανάκι του Γουέστ Πόιντ». Σε μια σπάνια έκρηξη θυμού, ο Γιώργος έβγαλε την ταυτότητά του και του έδειξε τη στολή με το εθνόσημο.

Η σχέση, πάντως, του Γιώργου Παπανδρέου με τον πατέρα του είναι αναπόφευκτα δύσκολη. Ο Ανδρέας αναδεικνύεται σε εμβληματική μορφή για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Στη δεύτερη κυβέρνησή του, του εμπιστεύεται το Υφυπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν το Υπουργείο Παιδείας. Οι αντιθέσεις δεν λείπουν, αλλά γίνονται πάντα σε πλαίσιο πολιτικό, όπως αρμόζει στην οικογένεια. Σε πολλά θέματα ο γιος έχει πολύ πιο προωθημένες απόψεις από τον πατέρα του. Οι σοβαρότεροι ωστόσο λόγοι διαφωνίας αφορούν προσωπικά θέματα. Αυτά που θα έρθουν θα απειλήσουν σοβαρά την οικογενειακή ισορροπία. Η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου δραστηριοποιείται στον τομέα των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ιδρύει, μάλιστα, και την Ενωση Γυναικών Ελλάδος, της οποίας παραμένει πρόεδρος επί οκτώ χρόνια. Με δική της αρωγή προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση η εκπομπή «Μισό - Μισό», με θέμα την ισότητα των δύο φύλων και παρουσιάστρια τη νεαρή αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη. Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου θέτει ουσιαστικό τέλος στον γάμο του, προκαλώντας σοβαρή οικογενειακή κρίση. Τον Αύγουστο του 1988 αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.

Η ελληνική πολιτική σκηνή μεταφέρεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου Χέρφιλντ και το πανελλήνιο συνταράσσεται με την περίφημη χειρονομία - αναγνώριση προς την κυρία Λιάνη από τον πρωθυπουργό στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού δύο μήνες μετά. Σε λίγο ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά, που εμπλέκει μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εν μέσω σφοδρής σκανδαλολογίας, το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές του 1989. Μεσολαβεί η κυβέρνηση ΝΔ ? Αριστεράς και η οικουμενική υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Το 1991, με οριακά αυτοδύναμη πλέον κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Γιώργου Πέτσου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος παθαίνει εγκεφαλικό και πεθαίνει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εμφανίζεται ποτέ στο δικαστήριο. Στο μεταξύ έχει παντρευτεί τη Δήμητρα Λιάνη, σε επίσημη θρησκευτική τελετή στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας. Την επόμενη χρονιά αθωώνεται και το 1993, με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιστρέφει πανηγυρικά στην εξουσία με 47%. Στη νέα του θητεία επιβάλλει οικονομικό εμπάργκο στα Σκόπια για τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», θεσμοθετεί το ΑΣΕΠ και μαζί με τη Λευκωσία ανακοινώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Σε αυτήν την κυβέρνηση συμμετέχει και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό. Παράλληλα προσπαθεί να αποκαταστήσει την ηρεμία στην οικογένεια, η οποία συνταράσσεται από τη σχέση του πατέρα του και το διαζύγιο έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια γάμου.

Το 1994 συνοδεύει τον πατέρα του στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και στη συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον. Λίγους μήνες μετά, ο Ανδρέας Παπανδρέου εισάγεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με πνευμονία. Επειτα από 56 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραιτείται από την πρωθυπουργία, κατόπιν παραινέσεων και της οικογένειάς του, που προσπαθεί να διαφυλάξει το κύρος του και να αποτρέψει την επιδείνωση της υγείας του. Από το Νοσοκομείο παίρνει εξιτήριο τον Μάρτιο του 1997. Αφήνει την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 22ης Ιουνίου του 1997. Το ΠΑΣΟΚ χάνει τον ιδρυτή του και οι Ελληνες έναν ηγέτη που κατάφερε να τους εμπνεύσει όσο κανείς άλλος. Στο λαϊκό προσκύνημα της σορού του και στην κηδεία του δημιουργείται το αδιαχώρητο.

Εκεί, ο Γιώργος Παπανδρέου αποχαιρετά τον πατέρα του κατά τρόπο που συγκινεί φίλους και εχθρούς. «Πατέρα, έχουμε να σου πούμε κάτι. Ακουσες τα νέα; Τρεις μέρες τώρα, εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού. Ερχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικά καροτσάκια. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι σαν την αυγή. Ολοι αυτοί έρχονται, πατέρα, για να τιμήσουν έναν σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε, τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν. Για αυτά τα νέα θέλουμε να σου μιλήσουμε.

Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, και κατά πως λέγουν σε όλη τη γη, ο κόσμος μιλάει για έναν άνδρα? Αυτός ο άνδρας, λοιπόν, έμαθε από τον πατέρα του για την Ιθάκη και κατόπιν παρέδωσε στα δικά του παιδιά τις δικές του αναζητήσεις, τις δικές του Ιθάκες, για να συνεχίσουν το ταξίδι. Θέλουμε να σου πούμε, πατέρα, ότι ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τον κόσμο μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. Ο άνδρας αυτός, πατέρα, δεν έφυγε σιωπηλά μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, έφυγε με τον θόρυβο χιλιάδων φωνών, έφυγε με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού. Τα νέα είναι τα εξής: Ενας σπουδαίος άνδρας, ένας μεγάλος επαναστάτης, ο πατέρας μας, έφυγε. Και θέλουμε να σου πούμε κάτι ακόμα: Σε Αγαπάμε. Ολοι που μαζεύθηκαν εδώ σε αγαπάνε. Ολοι μας ορφανέψαμε. Γεια σου, πατέρα».

Ισως το 1997 ο Γιώργος Παπανδρέου να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Είναι ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με υπουργό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια πρωτοβουλιών. Η νύχτα της κρίσης με την υπόθεση Οτσαλάν τον βρίσκει μαζί με τη σύζυγό του, Αντα, σε επίσημο ταξίδι στη Βιέννη. Εκείνη αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Αν και δεν έλκεται ιδιαίτερα από τη λάμψη της πολιτικής, τον στηρίζει στην απόφασή του.

Οταν τον γνώρισε ήταν και οι δυο παιδιά. Δεν της έκανε εντύπωση. Πολλά χρόνια αργότερα, ξανασυναντώνται. Εκείνη έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πολυτεχνείο και κάνει μεταπτυχιακά στην αεροναυπηγική, στον Καναδά. Προηγουμένως, έχει διαγραφεί από τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Εκείνος έχει μόλις χωρίσει αθόρυβα και πολιτισμένα από την Κύπρια Εύα Ζησιμίδου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, τον 27χρονο σήμερα Ανδρέα, με σπουδές στην οικονομία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και θητεία στους Αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων. Η νεαρή Αντα Παπαπάνου είναι προκατειλημμένη. «Αφού είναι ο Ανδρέας στην πολιτική, τι θέλει να μπει και ο Γιώργος;», σκέφτεται. Τη γοητεύει, όμως, ο νέος άνδρας που μιλάει για σοσιαλισμό. Παντρεύονται το 1989 στο Καλέντζι. Την επόμενη χρονιά, η ήττα του ΠΑΣΟΚ συνδέεται με τη γέννηση της Μαργαρίτας, η οποία σήμερα σπουδάζει μοριακή βιολογία στο Λονδίνο.

Η οικογένεια του Γιώργου Παπανδρέου έχει συνηθίσει να ζει με την πολιτική. Τόσο η σύζυγος όσο και τα δύο παιδιά έχουν άποψη, μιλούν για την πολιτική, αλλά αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση. Το ίδιο και τα υπόλοιπα παιδιά του Ανδρέα, ο Νίκος, που προτιμά να παρατηρεί, να αναλύει και να περιγράφει την πολιτική από τη θέση του συγγραφέα, η ευαίσθητη Σοφία, που υπήρξε η χαϊδεμένη μοναχοκόρη και ο βενιαμίν Αντρίκος, ο καθηγητής της οικονομίας του περιβάλλοντος.

Ολοι στέκονται στο πλευρό του Γιώργου. Οσο βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών τον παρακολουθούν να αναδεικνύεται σε στέλεχος πρώτου μεγέθους, να εφαρμόζει την πολιτική προσέγγισης προς την Τουρκία στην οποία ξέρουν ότι πιστεύει βαθιά, να αγωνίζεται για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τελικά να αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ζουν μαζί του τα «πέτρινα» χρόνια της αντιπολίτευσης, της εσωκομματικής αμφισβήτησης και μετρούν μαζί τους αληθινούς τους φίλους. Σήμερα, η οικογένεια ζει εν αναμονή της ανάδειξης του τρίτου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Η μητέρα του, όμως, μαχητική φεμινίστρια στα 86 της, δηλώνει ευθέως ότι περιμένει η τέταρτη γενιά των Παπανδρέου στην πολιτική να εκπροσωπηθεί από μια γυναίκα. Μια Μαργαρίτα Παπανδρέου.

( :lol: :lol: :lol: )

αν και η Μαργαριτα ειναι μολις 19 ετων το τελευταιο το προσθεσα για να τρελαθουν λιγο οι Καρυπης και Σταυραετος
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Τρί 13 Οκτ 2009, 03:45

Επισης

Διαψεύδει η πρώην κ. Παπανδρέου

Με δήλωσή της η Εύα Ζησιμίδου, πρώην σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει οποιαδήποτε συνέντευξη ή έχει γράψει βιβλίο που να αναφέρεται στην περίοδο της συμβίωσής της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οπως είναι γνωστό, το γνωστό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα με προπαγάνδα κατά του κ. Παπανδρέου περιέχει τέτοιες αναφορές, επικαλούμενο ένα βιβλίο του Δήμου-Μάρκου Μπότσαρη. Ομως, η πρώην κυρία Παπανδρέου τονίζει ότι ουδέποτε έδωσε τη συγκατάθεσή της για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/03/2004
Άβαταρ μέλους
Sol Invictus

Δημοσίευση από Sol Invictus » Τρί 13 Οκτ 2009, 04:05

Η γενιά των Παπανδρέου

Εικόνα

12 Συνημμένο(α)
Μια οικογένεια βάζει τη σφραγίδα της τα τελευταία, σχεδόν, 100 χρόνια στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Η ιστορία των Παπανδρέου ξετυλίγεται ταυτόχρονα με αυτήν του τόπου.

Ολες οι Κυριακές είναι ίδιες σε αυτήν την πλευρά του Ερύμανθου. Ο παπα-Ανδρέας Σταυρόπουλος χτυπά την καμπάνα και περιμένει τους συγχωριανούς του -μερικές δεκάδες ψυχές που παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης.

Μακριά από την πόλη, μακριά από τη θάλασσα, μακριά από γιατρό και από σχολείο. Η κυρά Παγώνα, η παπαδιά, πιστεύει πάντα στις καλύτερες μέρες. Ετσι μεγαλώνει και τα τρία της παιδιά. Τον Νίκο, τη Μαγδαληνή και τον Γιώργο, που δεν πρόλαβε καλά καλά να τη γνωρίσει. Στο Καλέντζι δεν συμβαίνει τίποτα σπουδαίο. Κι όμως. Στο Καλέντζι θα στηθούν κάποια στιγμή οι ανδριάντες τουλάχιστον δύο πρωθυπουργών.

Η ζωή στο ορεινό χωριό της Αχαΐας δεν είναι εύκολη. Η παπαδιά χάνεται νωρίς, το 1889, πριν δει το στερνοπούλι της να περπατάει. Αλλά και η Μαγδαληνή φεύγει μόλις στα 19, από φυματίωση. Ο παπα-Ανδρέας δεν παύει να ελπίζει. Θέλει τα παιδιά να μορφωθούν, να φύγουν από το βουνό, να φτιάξουν τη ζωή τους. Ομως το σχολείο του χωριού έχει μόνον τέσσερις τάξεις. Και το Σχολαρχείο, στην κοντινή Χαλανδρίτσα, δεν αρκεί. Στέλνει τον Νίκο στην Πάτρα. Και όταν έρχεται η σειρά του Γιώργου να πάει στο Γυμνάσιο, παίρνει μετάθεση και μαζί με τα τρία παιδιά μετακομίζει στην Πάτρα. Εκείνα τα χρόνια θα «γεννηθούν» οι Παπανδρέου ?οι γιοι του παπα-Ανδρέα από το Καλέντζι. Ετσι κι αλλιώς, έτσι τους έλεγαν όλοι.

Η αρχή

Ο Γιώργος αποδεικνύεται επιμελής και φιλόδοξος. Τελειώνει το Γυμνάσιο και το 1904 γράφεται στη Νομική. Πιστεύει ότι από εκεί θα βρουν δρόμο οι ανησυχίες του. Αυτές που τον οδηγούν το 1907 στην ηγεσία των φοιτητικών κινητοποιήσεων και, αναπόφευκτα, στην πρώτη σύλληψη. Την επόμενη χρονιά δημοσιεύει το πρώτο του άρθρο. Μιλά για την κοινωνική δικαιοσύνη. Για την ισότητα, τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες, για την «επανάσταση του μέλλοντος», για τη μεταρρύθμιση. Η αρχή έχει γίνει. Η κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει στη Γερμανία, με υποτροφία για σπουδές. Κατατάσσεται ως εθελοντής του εξωτερικού. Την επόμενη χρονιά αποστρατεύεται, παντρεύεται τη Σοφία Μινέικο, κόρη ενός Πολωνού μηχανικού και μιας Ελληνίδας από τα Γιάννενα.

Είναι ο νεανικός του έρωτας. Εκείνος 24 ετών κι εκείνη 23. Τον ακολουθεί στο Βερολίνο και κατόπιν στη Μυτιλήνη, όπου ο Βενιζέλος τον διορίζει νομάρχη, και μετά στη Χίο, στη θέση του διοικητή Αιγαίου. Εδώ γεννιέται ο Ανδρέας, το 1919. Τα κείμενα της εποχής εκείνης δείχνουν αυτό που θα ακολουθήσει. Μιλάει για τα δικαιώματα της γυναίκας («η εργασία θα εξελίξει τη σημερινή σκλάβα-κούκλα σε ώριμη προσωπικότητα»), ακόμη και για τα «όρια του Δημοτικισμού». Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, ως Γιώργος Παπανδρέου, σηκώνει τη σημαία του αντιμοναρχισμού και πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Aσημάκης Πανσέληνος, συγγραφέας από τη Μυτιλήνη, τον καταλαβαίνει απόλυτα και τον περιγράφει τολμηρά: «Ηρθε στο νησί και έβαλε στις καρδιές μας μπουρλότο. Tο σήμα του ήταν ένα κόκκινο γαρίφαλο, γεμάτο έρωτα και επανάσταση. Ο,τι έλεγε μπορούσε και το έκανε να μοιάζει σπουδαίο».

Ετσι είναι και η ζωή του. Και ο έρωτας τον ξαναβρίσκει. Στο πρόσωπο της διάσημης ηθοποιού της εποχής, της Κυβέλης, βρίσκει την πρόκληση που αναζητά. Τη γνωρίζει το 1920, όταν εκείνη επισκέπτεται με τον θίασό της τη Χίο κι εκείνος λογοκρίνει το έργο της. «Ποιος υπαγορεύει κάτι τέτοιο;», ρωτάει τους συνεργάτες της. «Ο Γεώργιος Παπανδρέου», της λένε. «Και ποιος είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου;», αντιγυρίζει και ζητά να τον συναντήσει. «Αν δεν είχα γνωρίσει τον Γιώργη, δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας», θα πει αργότερα, ενώ θα έχει χωρίσει και τον δεύτερο σύζυγό της για να τον παντρευτεί. Δεν είναι, πάντως, περίεργο που την ερωτεύθηκε ο Παπανδρέου. Είναι η Ηγερία των Δημοκρατικών της εποχής. Εχει ακόμη και φυλακιστεί πριν γνωρίσει τον Παπανδρέου, ενώ δεν απάντησε ποτέ στις φήμες που την ήθελαν να διατηρούσε σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντά:

«Μα πώς είναι δυνατόν να σκεφθώ ότι θα με ερωτευθεί ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός;». Οταν, πάντως, ο Βενιζέλος ενημερώνεται για τον επικείμενο γάμο της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, το 1926, σημειώνει: «Δεν παντρεύεται ο Παπανδρέου την κυρία Κυβέλη, αλλά η κυρία Κυβέλη τον Παπανδρέου». Η αλληλογραφία Γεωργίου Παπανδρέου ? Κυβέλης, τουλάχιστον 340 επιστολές, αποκαλύπτει σχέση πάθους, βαθιά αισθήματα, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική, την τέχνη, την κοινωνία.

Η ψυχή μου είναι γεμάτη από αγανάκτηση, θλίψη και αγάπη. Τερμάτισε το ταχύτερο την αντιπαθητική κωμωδία και γύρισε. Το Καστρί λαχταρά την επιστροφή σου. Μην αργείς?», της γράφει το 1928, ζητώντας της να σταματήσει τις περιοδείες και να περιορίσει τις εμφανίσεις της στο θέατρο. Στο μεταξύ έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο, πριν παντρευτούν και έχουν υποστεί την κριτική που ταίριαζε στην εποχή και στη διασημότητα και των δυο τους. Τα χρόνια της κοινής τους ζωής είναι και τα πιο επεισοδιακά για την καριέρα του Παπανδρέου.

Επιζεί από απόπειρα δολοφονίας, εκλέγεται βουλευτής, ορίζεται υπουργός, φυλακίζεται, εξορίζεται, ξαναεκλέγεται βουλευτής και ξαναεξορίζεται από τον Μεταξά και δραπετεύει στη Μέση Ανατολή, από όπου ηγείται της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Στα χρόνια της απελευθέρωσης ο Γεώργιος Παπανδρέου αφοσιώνεται στο χρέος που αισθάνεται για τον τόπο. Η σύζυγός του ταξιδεύει μαζί με τον γιο της στην Ευρώπη, επισκεπτόμενη γιατρούς για τα προβλήματα της υγείας του παιδιού. Το ζευγάρι αποξενώνεται. Το 1949 του γράφει: «Πρέπει να χωρίσουμε». Διαζύγιο ωστόσο δεν θα πάρουν ποτέ.

Στο μεταξύ ο πρωτότοκος γιος, Ανδρέας, αποδεικνύεται ήδη «μπελάς». Τα προβλήματα ξεκινούν νωρίς. Στα 15 του, το 1934, ο Ανδρέας εκδίδει περιοδικό με αποκλειστικά επαναστατικό περιεχόμενο. Λίγο αργότερα προτιμά να δραστηριοποιηθεί στον κύκλο του περιοδικού «Προλετάριος» και όχι στη νεολαία του κόμματος του πατέρα του. Η ανάγκη του να πάρει τον δικό του, προσωπικό δρόμο θα αποδειχθεί ακατανίκητη. Στο Κολλέγιο των Αθηνών τον συμπαθούν όλοι.

Ο συμμαθητής του, Αλέξης Σολομός, μιλάει για ένα «συμπαθέστατο παιδί, παχύ, με κοντά παντελόνια». Τότε ακόμη έγραφε ρομαντικά κείμενα στο περιοδικό του σχολείου: «Χτες περπατούσα σε κάποιο δρόμο στο Ψυχικό. Είχε νυχτώσει. Μόνο οι ακτίνες από ένα λαμπερό φεγγάρι έσπαγαν το σκοτάδι. Πέρα μακριά, διέκρινα τη γραμμή του βουνού, που στεκόταν βουβό και ακίνητο - εδώ κι εκεί υπήρχαν δένδρα που έμοιαζαν με φαντάσματα. Σκέφτηκα τότε: Ποιος δημιούργησε αυτόν τον κόσμο και τον έφτιαξε τόσο όμορφο; Καθώς σκεφτόμουνα, το μυαλό μου πέταξε στον ουρανό». Οταν όμως έφτασε στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, «οι καθηγητές έλεγαν ότι πρόκειται περί μεγαλοφυΐας. Κάτι πάνω του προμηνούσε ότι θα συνταράξει τον κόσμο», θυμάται ο παλιός του συμμαθητής.

Στο πανεπιστήμιο συνεχίζει τη δράση του κατά του καθεστώτος Μεταξά. Καταλήγει να συλληφθεί ενώ φοιτά στο τρίτο έτος της Νομικής. Φεύγει για Αμερική και ξεκινάει το μακρύ ταξίδι της ενηλικίωσης, των μεγάλων ιδεών, της ακαδημαϊκής καριέρας και, χωρίς να το ξέρει καν ο ίδιος, η προετοιμασία της επιστροφής. Περνάει από το Χάρβαρντ, το Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η Ελλάδα εκείνον τον καιρό συνταράσσεται από τα αιματηρά «Δεκεμβριανά», από τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 και από την ανατροπή του 1963, όταν η Ενωση Κέντρου σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη της ΕΔΑ. Ο Ανδρέας αποκτά τη φήμη εξαιρετικού επιστήμονα της οικονομίας και χαρισματικού δασκάλου.

Λείπει πολλά χρόνια από την Ελλάδα. Κατά κάποιον τρόπο την αποφεύγει. Τη νιώθει στο βάθος της μοίρας του και την απωθεί. Η πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και η συζήτηση για δημιουργία Σχολής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον διχάζει. Φοβάται ότι αν φύγει, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει οριστικά την πανεπιστημιακή του καριέρα. Επιστρέφει, εργάζεται στο Κέντρο, αλλά με την πρώτη ευκαιρία, ξαναγυρίζει για λίγους μήνες στο Μπέρκλεϊ. Αυτή θα είναι και η τελευταία φορά.

Το 1963, μετά τη νίκη της Ενωσης Κέντρου και την κυβέρνηση συνεργασίας με την ΕΔΑ, αποφασίζει να ταυτίσει τη ζωή του με την ελληνική κοιωνία, και στις εκλογές του 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Είναι οι συνεργάτες του, ο πατέρας του και η σύζυγός του, Μαργαρίτα, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τον ωθούν να αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική. Ο πατέρας του έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να τον πείσει ότι δεν πρέπει να περιοριστεί στην παρατήρηση και την ανάλυση. Ως κυβερνήτης, ο Γεώργιος Παπανδρέου επιχειρεί τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ρύθμιση των αγροτικών χρεών, καθιέρωση της δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, περιορισμός του ασφυκτικού ελέγχου του κράτους στα φρονήματα των πολιτών. Στην κυβέρνησή του συμμετέχει και ο Ανδρέας, πρώτα ως υπουργός Προεδρίας και κατόπιν ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Παραιτείται λίγο αργότερα και συσπειρώνει γύρω του τις κεντροαριστερές δυνάμεις της Ενωσης Κέντρου.

Αρχίζουν οι συγκρούσεις με τον Μητσοτάκη. Ακολουθεί η σύγκρουση του Γεωργίου με το Παλάτι, η «Αποστασία», το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Χούντα των Συνταγματαρχών. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τίθεται σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί και πεθαίνει το 1968. Η κηδεία του αποτελεί την πρώτη μαζική διαδήλωση κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, οι δυνάμεις της Χούντας συλλαμβάνουν τον Ανδρέα.

Εισβάλλουν στο σπίτι του σπάζοντας με τσεκούρια την πόρτα και με την απειλή όπλου ζητούν από τον γιο του, Γιώργο, να τους πει πού βρίσκεται. «Δεν είναι εδώ», λέει ο 15χρονος. «Θα σε σκοτώσω αν δεν μου πεις πού είναι ο πατέρας σου», επιμένει ο αξιωματικός. «Εμένα θέλετε, κύριοι, όχι αυτόν», ακούγεται η φωνή του Ανδρέα, που κρυβόταν στη στέγη του σπιτιού. Ο Ανδρέας φυλακίζεται και αφήνεται ελεύθερος μόνον υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής. Λίγο αργότερα φεύγει για το εξωτερικό. Αρχίζουν τα χρόνια της εξορίας. Τα χρόνια της αναμονής μέχρι τη θριαμβική επιστροφή.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκει στη Στοκχόλμη θερμή συμπαράσταση από τον πρωθυπουργό Τάγκε Ερλάντερ και τους ομογενείς. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν παύει να σκέφτεται την αντίσταση στο καθεστώς της Χούντας. Συναντά ξένους σοσιαλιστές, ενώ συγκεντρώνει γύρω του τους πιο δραστήριους του αντιδικτατορικού αγώνα, που αρχίζουν ήδη να τον «βλέπουν» ως ηγέτη τους.

Εικόνα

Τα χρόνια στη Σουηδία επηρεάζεται αποφασιστικά από την οργάνωση της χώρας, το κοινωνικό κράτος, τις ελευθερίες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μελετά συστηματικά το «σουηδικό μοντέλο». Στο μεταξύ ο αγώνας του παίρνει μορφή με την ίδρυση του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) τον Φεβρουάριο του 1968.Ο εμπνευστής του μιλάει για ανατροπή του καθεστώτος, για «αποδέσμευση της χώρας από τις ξένες εξαρτήσεις», για «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας». Οι δυνάμεις της Χούντας αντιλαμβάνονται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κάποιος, μάλιστα, θυμάται το δημοσίευμα της «Εστίας» από το 1934, που απαιτούσε τον εξοβελισμό του εφήβου Ανδρέα από την ελληνική κοινωνία, διότι «θα καθίστατο επικίνδυνος για τη χώρα». Ο 15χρονος μαθητής του Κολλεγίου, μαζί με τρεις συμμαθητές του, είχε εκδώσει έντυπο μαρξιστικού περιεχομένου. Το όνομα του πατέρα του καταφέρνει να τον διασώσει, μόνο με μια σημείωση περί «επιμέμπτου διαγωγής» στο απολυτήριο.

Ο Ανδρέας δεν καταφέρνει καν να παρακολουθήσει την κηδεία του πατέρα του, καθώς απειλείται με σύλληψη αν επιστρέψει στην Ελλάδα. Η οικογένεια απορρίπτει την προσφορά της Χούντας για τελετή «δημοσία δαπάνη» και στην Αθήνα βρίσκονται τα εγγόνια του «Γέρου», Γιώργος και Σοφία, μαζί με τη μητέρα τους, Μαργαρίτα. Την κοπέλα από το Ιλινόι που στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα από το 1951 ώς το 1988 και του χάρισε τέσσερα παιδιά. Την ξανθιά διαφημίστρια που γνώρισε κάποτε στην αίθουσα αναμονής ενός Κύπριου οδοντιάτρου.

«Ο Ανδρέας ήταν ένας ζεστός και γοητευτικός άνθρωπος. Είχα υπνωτιστεί, για να είμαι ειλικρινής. Ολα ήταν σχεδόν τέλεια εκτός από ένα: Ηταν παντρεμένος. Αυτό το ήξερα από την αρχή. Δεν με σοκάρισε. Αυτό που με σοκάρισε ήταν ότι, παρ’ όλες τις προφυλάξεις μου, τις καλές μου προθέσεις και την αποφασιστικότητά μου να μην μπλέκω σε μπερδεψοδουλειές ?για να προστατεύσω τη δικιά μου ευαίσθητη φύση, αν όχι τίποτ’ άλλο? άρχισα να τον ερωτεύομαι», λέει η ίδια. Ηταν 24 ετών κι εκείνος 29. Χωρίζει την πρώτη του σύζυγο, την Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο Χριστίνα Ρασιά, για να την παντρευτεί, πρώτα με πολιτικό γάμο και, κατόπιν πιέσεων του πατέρα του, με θρησκευτικό, ενόψει της επιστροφής στην Ελλάδα.

Εικόνα

Ισως έτσι εξηγείται και η πικρία της Ρασιά, η οποία σε βιβλίο της αργότερα σκιαγραφεί την προσωπικότητά του με διόλου κολακευτικά λόγια. Η Μαργαρίτα Τσαντ-Παπανδρέου, πάντως, δεν είναι ανυποψίαστη. Γνωρίζει ότι ο σύζυγός της είναι άνθρωπος με πάθη και αδυναμίες, αλλά τον συγχωρεί. Του συγχωρεί ακόμη και την απόκτηση της εκτός γάμου κόρης, το 1969, στη Σουηδία. Η Αιμιλία Νίμπλουμ διατηρεί και σήμερα άριστες σχέσεις με τα αδέλφια της, αλλά και με τη Μαργαρίτα.

Από το 1969 ώς το 1974 η οικογένεια ζει στον Καναδά, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθεί να διδάσκει σε πανεπιστήμια. Τα Οικονομικά, ακόμη και μετά την απόφασή του να πολιτευθεί, παραμένουν μεγάλη αγάπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από το Γουδί, όπου κρατούνταν από την Χούντα, γράφει στη σύζυγό του: «Σε παρακαλώ να μου στείλεις σε μια βαλίτσα - μία φορεσιά, 3 πουκάμισα, 3 εσώβρακα, 5 κάλτσες, μερικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ένα οποιοδήποτε βιβλίο Γραμμικού Προγραμματισμού - και ξέχασα ένα ζευγάρι παπούτσια και μία γραβάτα».

Η επιστροφή και ο Γιώργος

Η πτώση της Χούντας βρίσκει τον Ανδρέα Παπανδρέου ευτυχή, αλλά προβληματισμένο. Διστάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς απειλείται με σύλληψη. Γι’ αυτό και φθάνει στην Αθήνα μόλις στις 16 Αυγούστου του 1974 και στις 3 Σεπτεμβρίου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, καθορίζοντας με τη «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» την ιδεολογικοπολιτική του πλατφόρμα. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο σοσιαλιστής ηγέτης εδραιώνει τη θέση του στην αντιπολίτευση, οικοδομεί το διεθνές του προφίλ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αντιτίθεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ένταξή της στην ΕΟΚ. Στις δημόσιες ομιλίες του μαγεύει το πλήθος και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ενισχύει τις δυνάμεις του. Τον Οκτώβριο του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας, υποσχόμενος την «Αλλαγή».

Εικόνα

Σε αυτές τις εκλογές μπαίνει στην πολιτική και ο μεγάλος του γιος. Η τρίτη γενιά των Παπανδρέου. Ο Γιώργος συνειδητοποιεί πια ότι έχουν περάσει τα χρόνια που γύριζε ως φοιτητής με την κιθάρα στον ώμο δουλεύοντας ως «πιατάς» στην Αμερική, ως υλοτόμος και μπογιατζής στον Καναδά ή ως καθαριστής στη Σουηδία. Και έχουν διαψευστεί οι δηλώσεις προς τον συγκάτοικό του στο Πανεπιστήμιο, Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν θα βρεθούν ποτέ αντιμέτωποι, καθώς δεν είχε σκοπό να μπει στην πολιτική. Ισως τον έπεισε ο αδελφός του, Νίκος. «Τέσσερα χρόνια στη Βουλή είναι ένα πτυχίο. Παρ’ το και αν θες συνεχίζεις, αν δεν θες, φεύγεις», λέει.

Κατεβαίνει υποψήφιος στην Αχαΐα και παίρνει πάνω από 21.000 σταυρούς. Πολύ σύντομα ωστόσο συνειδητοποιεί ότι οι συντοπίτες του ψήφισαν τον γιο του Ανδρέα, όχι τον Γιώργο. Οι περισσότεροι του ζητούσαν να μεταφέρει κάποια άποψη ή κάποιο αίτημα στον πατέρα του. Εκείνα τα πρώτα χρόνια αποδεικνύονται πολύ δύσκολα. Η σκιά του Ανδρέα είναι βαριά και βρίσκεται παντού. Ο Γιώργος πρέπει όχι μόνο να αποδείξει τη δική του αξία, αλλά και να απαντήσει σε σχόλια που τον ειρωνεύονται ως «το παιντί», «ο Γιωργάκης» ή το «αμερικανάκι». Την εποχή που υπηρετούσε τη θητεία του στον Εβρο, ότι ένας ταξιτζής, που δεν τον αναγνώρισε, του μίλησε για «τον γιο του Ανδρέα, το αμερικανάκι του Γουέστ Πόιντ». Σε μια σπάνια έκρηξη θυμού, ο Γιώργος έβγαλε την ταυτότητά του και του έδειξε τη στολή με το εθνόσημο.

Η σχέση, πάντως, του Γιώργου Παπανδρέου με τον πατέρα του είναι αναπόφευκτα δύσκολη. Ο Ανδρέας αναδεικνύεται σε εμβληματική μορφή για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Στη δεύτερη κυβέρνησή του, του εμπιστεύεται το Υφυπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν το Υπουργείο Παιδείας. Οι αντιθέσεις δεν λείπουν, αλλά γίνονται πάντα σε πλαίσιο πολιτικό, όπως αρμόζει στην οικογένεια. Σε πολλά θέματα ο γιος έχει πολύ πιο προωθημένες απόψεις από τον πατέρα του. Οι σοβαρότεροι ωστόσο λόγοι διαφωνίας αφορούν προσωπικά θέματα. Αυτά που θα έρθουν θα απειλήσουν σοβαρά την οικογενειακή ισορροπία. Η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου δραστηριοποιείται στον τομέα των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ιδρύει, μάλιστα, και την Ενωση Γυναικών Ελλάδος, της οποίας παραμένει πρόεδρος επί οκτώ χρόνια. Με δική της αρωγή προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση η εκπομπή «Μισό - Μισό», με θέμα την ισότητα των δύο φύλων και παρουσιάστρια τη νεαρή αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη. Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου θέτει ουσιαστικό τέλος στον γάμο του, προκαλώντας σοβαρή οικογενειακή κρίση. Τον Αύγουστο του 1988 αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.

Η ελληνική πολιτική σκηνή μεταφέρεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου Χέρφιλντ και το πανελλήνιο συνταράσσεται με την περίφημη χειρονομία - αναγνώριση προς την κυρία Λιάνη από τον πρωθυπουργό στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού δύο μήνες μετά. Σε λίγο ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά, που εμπλέκει μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εν μέσω σφοδρής σκανδαλολογίας, το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές του 1989. Μεσολαβεί η κυβέρνηση ΝΔ ? Αριστεράς και η οικουμενική υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Το 1991, με οριακά αυτοδύναμη πλέον κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Γιώργου Πέτσου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος παθαίνει εγκεφαλικό και πεθαίνει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εμφανίζεται ποτέ στο δικαστήριο. Στο μεταξύ έχει παντρευτεί τη Δήμητρα Λιάνη, σε επίσημη θρησκευτική τελετή στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας. Την επόμενη χρονιά αθωώνεται και το 1993, με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιστρέφει πανηγυρικά στην εξουσία με 47%. Στη νέα του θητεία επιβάλλει οικονομικό εμπάργκο στα Σκόπια για τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», θεσμοθετεί το ΑΣΕΠ και μαζί με τη Λευκωσία ανακοινώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Σε αυτήν την κυβέρνηση συμμετέχει και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό. Παράλληλα προσπαθεί να αποκαταστήσει την ηρεμία στην οικογένεια, η οποία συνταράσσεται από τη σχέση του πατέρα του και το διαζύγιο έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια γάμου.

Εικόνα

Το 1994 συνοδεύει τον πατέρα του στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και στη συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον. Λίγους μήνες μετά, ο Ανδρέας Παπανδρέου εισάγεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με πνευμονία. Επειτα από 56 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραιτείται από την πρωθυπουργία, κατόπιν παραινέσεων και της οικογένειάς του, που προσπαθεί να διαφυλάξει το κύρος του και να αποτρέψει την επιδείνωση της υγείας του. Από το Νοσοκομείο παίρνει εξιτήριο τον Μάρτιο του 1997. Αφήνει την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 22ης Ιουνίου του 1997. Το ΠΑΣΟΚ χάνει τον ιδρυτή του και οι Ελληνες έναν ηγέτη που κατάφερε να τους εμπνεύσει όσο κανείς άλλος. Στο λαϊκό προσκύνημα της σορού του και στην κηδεία του δημιουργείται το αδιαχώρητο.

Εκεί, ο Γιώργος Παπανδρέου αποχαιρετά τον πατέρα του κατά τρόπο που συγκινεί φίλους και εχθρούς. «Πατέρα, έχουμε να σου πούμε κάτι. Ακουσες τα νέα; Τρεις μέρες τώρα, εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού. Ερχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικά καροτσάκια. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι σαν την αυγή. Ολοι αυτοί έρχονται, πατέρα, για να τιμήσουν έναν σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε, τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν. Για αυτά τα νέα θέλουμε να σου μιλήσουμε.

Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, και κατά πως λέγουν σε όλη τη γη, ο κόσμος μιλάει για έναν άνδρα? Αυτός ο άνδρας, λοιπόν, έμαθε από τον πατέρα του για την Ιθάκη και κατόπιν παρέδωσε στα δικά του παιδιά τις δικές του αναζητήσεις, τις δικές του Ιθάκες, για να συνεχίσουν το ταξίδι. Θέλουμε να σου πούμε, πατέρα, ότι ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τον κόσμο μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. Ο άνδρας αυτός, πατέρα, δεν έφυγε σιωπηλά μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, έφυγε με τον θόρυβο χιλιάδων φωνών, έφυγε με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού. Τα νέα είναι τα εξής: Ενας σπουδαίος άνδρας, ένας μεγάλος επαναστάτης, ο πατέρας μας, έφυγε. Και θέλουμε να σου πούμε κάτι ακόμα: Σε Αγαπάμε. Ολοι που μαζεύθηκαν εδώ σε αγαπάνε. Ολοι μας ορφανέψαμε. Γεια σου, πατέρα».

Ισως το 1997 ο Γιώργος Παπανδρέου να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Είναι ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με υπουργό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια πρωτοβουλιών. Η νύχτα της κρίσης με την υπόθεση Οτσαλάν τον βρίσκει μαζί με τη σύζυγό του, Αντα, σε επίσημο ταξίδι στη Βιέννη. Εκείνη αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Αν και δεν έλκεται ιδιαίτερα από τη λάμψη της πολιτικής, τον στηρίζει στην απόφασή του.

Οταν τον γνώρισε ήταν και οι δυο παιδιά. Δεν της έκανε εντύπωση. Πολλά χρόνια αργότερα, ξανασυναντώνται. Εκείνη έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πολυτεχνείο και κάνει μεταπτυχιακά στην αεροναυπηγική, στον Καναδά. Προηγουμένως, έχει διαγραφεί από τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Εκείνος έχει μόλις χωρίσει αθόρυβα και πολιτισμένα από την Κύπρια Εύα Ζησιμίδου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, τον 27χρονο σήμερα Ανδρέα, με σπουδές στην οικονομία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και θητεία στους Αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων. Η νεαρή Αντα Παπαπάνου είναι προκατειλημμένη. «Αφού είναι ο Ανδρέας στην πολιτική, τι θέλει να μπει και ο Γιώργος;», σκέφτεται. Τη γοητεύει, όμως, ο νέος άνδρας που μιλάει για σοσιαλισμό. Παντρεύονται το 1989 στο Καλέντζι. Την επόμενη χρονιά, η ήττα του ΠΑΣΟΚ συνδέεται με τη γέννηση της Μαργαρίτας, η οποία σήμερα σπουδάζει μοριακή βιολογία στο Λονδίνο.

Η οικογένεια του Γιώργου Παπανδρέου έχει συνηθίσει να ζει με την πολιτική. Τόσο η σύζυγος όσο και τα δύο παιδιά έχουν άποψη, μιλούν για την πολιτική, αλλά αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση. Το ίδιο και τα υπόλοιπα παιδιά του Ανδρέα, ο Νίκος, που προτιμά να παρατηρεί, να αναλύει και να περιγράφει την πολιτική από τη θέση του συγγραφέα, η ευαίσθητη Σοφία, που υπήρξε η χαϊδεμένη μοναχοκόρη και ο βενιαμίν Αντρίκος, ο καθηγητής της οικονομίας του περιβάλλοντος.

Εικόνα

Ολοι στέκονται στο πλευρό του Γιώργου. Οσο βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών τον παρακολουθούν να αναδεικνύεται σε στέλεχος πρώτου μεγέθους, να εφαρμόζει την πολιτική προσέγγισης προς την Τουρκία στην οποία ξέρουν ότι πιστεύει βαθιά, να αγωνίζεται για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τελικά να αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ζουν μαζί του τα «πέτρινα» χρόνια της αντιπολίτευσης, της εσωκομματικής αμφισβήτησης και μετρούν μαζί τους αληθινούς τους φίλους.
Εικόνα

Σήμερα, η οικογένεια ζει εν αναμονή της ανάδειξης του τρίτου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Η μητέρα του, όμως, μαχητική φεμινίστρια στα 86 της, δηλώνει ευθέως ότι περιμένει η τέταρτη γενιά των Παπανδρέου στην πολιτική να εκπροσωπηθεί από μια γυναίκα. Μια Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Εικόνα

( :lol: :lol: :lol: )

αν και η Μαργαριτα ειναι μολις 19 ετων το τελευταιο το προσθεσα για να τρελαθουν λιγο οι Καρυπης και Σταυραετος
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Sol Invictus την Τρί 13 Οκτ 2009, 04:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
PELTASTIS VARNAVAS
Irc ψευδώνυμο: καστροπολεμίτης

με ολιγη απο πολιτικη ιστορια...

Δημοσίευση από PELTASTIS VARNAVAS » Τρί 13 Οκτ 2009, 07:38

για εμας τους ολιγον ρετρο ρομαντικους αισθηματιες γραφικους... :wink:

τουντες μερες εχει γινει κουβεντα πολυ για Γιωργο Παπανδρεου, για απελευθερωση
απο ελλαδοκτονους ναζι και τις σχετικες σεβαστες επετειους...εν Ακροπολει...παλι κανω μια βουτια στα σκονισμενα ραφια με τα αραχνιασμενα παλιομοδιτικα συγγραματα, γυρναω στους αλλους καιρους ...εν πολλοις στη ζωη-κοινωνια που δεν ζησαμε και μας λειπει...

"Ασπαζομεθα την ιεραν γην της ελευθερας πατριδος...οι Βαρβαροι αφου εβεβηλωσαν επυρπολησαν και εδηωσαν επι τρια και ημισυ ετη πιεζομενοι πλεον απο την συμμαχικην νικην και την εθνικην μας αντιστασιν τρεπονται εις φυγιν...Και η κυανολευκος κυματιζει
μονη εις την Ακροπολιν....."
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

18/10/1944 [και οχι σαν ψες που λαθως ειπωθηκε στα σχετικα λογυδρια στον ιερο βραχο απο επισημα χειλη, σαν ψες η τοτε κυβερνηση μας ηταν εν πλω απο Ταραντα για τα ιερα
χωματα της Αττικης---σχολιο Βαρναβακου]
Β εκδοση, τομος Β, Γ.Παπανδρεου η ζωη του, εκδοτικος οικος ΠΛΑΝΗΤΗΣ.....
δραχμαι 20....

καλημερα σας φιλες και φιλοι μου!!!
:bye:
"Βόηθα, Παναγιά, τη σκέψη
να μην αγριέψει...
"

"Παντιγέρα μαύρη ρούσσα προδομένη μου γενιά
σαν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά"

"Θε μου πόσο παράξενοι
είν' οι δικοί μας τόποι
θλιμμένα τα τραγούδια μας
μα γελαστοί οι αθρώποι"

ΧΑΪΝΗΔΕΣ
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou
Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τρί 13 Οκτ 2009, 11:03

ΛΟΛ καλέ! Τι έρωτας είναι αυτός βρε Σύλβια, για το παληκάρι το αψηλό, το γυμνασμένο και....'ψαγμένο'???

αχαχαχαχαχα!!!!!! Μας προέκυψε και οπαδός της Ντιόν Φόρτιουν!!! μουαχαχαχαχαχαχα!!!

Αν το ήξερα, θα τον ψήφιζα καλέ... :jerk: πλάκα κάνω..
ΣΟυ θυμίζω πως κι ο Χίτλερ ήταν 'εσωτεριστής' και πίστευε στον επτατπλό άνθρωπο, που παρεπιμπτόντως δεν είναι 'δόγμα' της Φόρτιουν, αλλά κάποιων άλλων, του τέλους του προτελευταίου αιώνα...Μάλλον, γι'αυτό σκότωνε τον κοσμάκη με αέρια, για να πιάσει και τα υπόλοιπα σώματα! :p

Όσο γι'αυτό (μου φάνηκε το πιο τραγικό αυτών που είπες, μετά το μακεδονίας-θράκης):
Οχι να μαθαινουν οι μαθητες μαθηματικα που στο εξωτερικο κανουν οι ξενοι μαθητες στο Πανεπιστημιο.
Έχεις δίκιο...είναι τόσο κακό που οι Έλληνες μαθητές μαθαίνουν μαθηματικά που άλλοι κάνουν στο πανεπιστήμιο ή ΠΟΤΕ στη ζωή τους... Κακό είναι επίσης που κάνουν και τόσα πολλά ελληνικά. Να τους κόψουμε μερικά ακόμα.
Καλά ρε, δεν ντρέπεσαι με τις μπούρδες που πετάς; Είπαμε, να είσαι ερωτευμένος-ως σόρρυ, ερωτευμένη εννοούσα, αλλά όχι κι έτσι! Εσύ είσαι έτοιμη να σου πει ο Γιωργάκης (Για μένα παραμένει εις -άκης), σκύψε να ...γυμναστώ και να τον βοηθήσεις κι όλας να στην φορέσει! Τι ξεφτίλα είναι αυτή ρε;
Φωνάζεις που δεν του δίνουμε 'ευκαιρίες', ακόμα δεν βγήκε ο καυμένος, κι εσύ του τα δικαιολογείς όλα...έχεις πάει στο άλλο άκρο. Από την άλλη δεν κατάλαβα γιατί οφείλουμε στον οποιονδήποτε πολιτικό περίοδο χάριτος;;; Τι είναι; Κανένα παιδαρέλι; Ή μήπως η θέση που κατέκτησε (με το σπαθί του ή χωρίς) είναι καμιά θέση του δημοσίου; Παίζονται εθνικά συμφέροντα εδώ, και η ζωή μας η καθημερινή, το μέλλον μας... ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. Και τα πρωτα δείγματα τ αέδωσε. Μέχρι στιγμής, αυτά βλέπω να σχολιάζονται κυρίως. Έχεις να πεις κάτι; ΕΚτός από τα λογίδρια άλλων που επαναλαμβάνεις και τους αστεϊσμούς που δείχνουν το χαμηλό συναισθηματικό σου επίπεδο?

Πριν απαντήσεις τράβα και καμιά τζούρα χασίς να στρώσει ο εγκέφαλος, γιατί αμφιβάλλω αν μπορείς ν'απαντήσεις το οτιδήποτε χωρίς αυτό!
Εκτός αν αυτό φταίει για τις μέχρι τώρα απαντήσεις σου, που είναι η μία πιο ανεύθυνη και ηλίθια από την άλλη. Όχι ενισχυτικές διδασκαλίες δεν θα σε βοηθούσαν εσένα, ούτε σε ενέσιμη μορφή δεν θα σ'έπιανε!
Επιμένεις, πως είναι για το καλό των λιγότερο 'ματσωμενων' να καταργηθεί πλήρως αυτό το μέτρο, αντί να ενισχυθεί; Δεν είναι όλοι άχρηστοι μαθητές σαν εσένα ξέρεις. ΥΠάρχουν και κάποια φτωχαδάκια που βοηθήθηκαν κι έκαναν κάτι στη ζωή τους. Η ξαδέλφη μου, χάρη στην ενισχυτική τελείωσε το σχολείο! ΓΙατί οι δικοί της δεν είχαν μία!

Α, και πού'σαι. Έχε το νου σου, μήπως είσαι σ'αυτούς που θα σου σβήσει τα δάνεια!!!! λοοοοοολ!!!!
Επίσης, μπορείς να πας να γλύψεις τα πόδια της Μαργαρίτας (της μεγάλης), που φρόντισε πριν καν γεννηθείς εσύ, να έχεις σήμερα πρωθυπουργό τον Γιωργάκη :) (και τα δύο πόδια γλύψτης γιατί φαίνεται φροντίζει να έχεις σε λίγα χρόνια και την μικρή Μαργαρίτα πρωθυπουργό)...
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
KASSANDROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 5 φορές

Δημοσίευση από KASSANDROS » Τρί 13 Οκτ 2009, 11:08

Σύλβια σε ρώτησα αν είσαι πασοκοστέλεχος, ή αν είσαι απλός οπαδός του ΠΑΣΟΚ. Δεν μου απάντησες. Αντ'αυτού είπες:
Στο μετεχμιο ειμαι ,αναμεσα σε αυτα τα δυο,εχω και αυτοκολλητο "Καθε μερα πολιτης" πανω στη παλαι ποτε αλλωτε φοιτητικη μου ντουλαπα.Λοιπον επειδη βαριεμαι..Καλυτερα γλυκαναλατος παρα αντεροβγαλτης και μισανθρωπος σαν τα σκιχεντ της χ.α.
Λοιπόν, ελπίζω να είσαι πασοκοστέλεχος γιατί μόνο τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να λένε τέτοια πράγματα.
Αν δεν είσαι τότε ανήκεις σε άλλη κατηγορία. Όχι, δεν ανήκεις στους γλυκανάλατους...
Πήγαινε στην 12η σελίδα του παρόντος νήματος. Εκεί, σε μία καταχώρησή μου, αναφέρομαι στις κατηγορίες των ανθρώπων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Από τα λεγόμενά σου, τα οποία συν τοις άλλοις καταδεικνύουν και μία ογκώδη έλλειψη πληροφόρησης, προκύπτει ότι ανήκεις στην κατηγορία α)... Άντε δες ποια είναι αυτή..

Για τους ψήφους που πήρε η Χ.Α, ευτυχώς σε διόρθωσε ένας τρίτος... διότι ούτε και εκεί ήσουν ενημερωμένη (έλεος, ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Εσωτερικών αρκούσε...).
Πάντως, είναι λίγο δύσκολο μία παρέα "αντεροβγαλτών, μισάνθρωπων σκίνχεντ (σκινχεντ!!! άλλη απόδειξη ασχετοσύνης....)" όπως λες, να έχει μία σταθερή πλέον εκλογική βάση των 20.000 ανθρώπων.
Ευχαριστουμε για την συμβολη σου,32.000 ψηφοι της χ.α συμφωνα με τον εκλογικο νομο πηγαινουν στο Καστρι.
Καλά, δεν είναι η πρώτη φορά που βολεύεστε με νόμους της ΝΔ (όπως βεβαίως συμβαίνει και το αντίστροφο),αλλά για μία ακόμη φορά πιάνεσαι αδιάβαστη.
Το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων θα ήταν εξαιρετικά κρίσιμο για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, αν οι πασόκοι έπαιρναν γύρω στο 40-41%. Με το σχεδόν 44% που πήραν, έβγαζαν αυτοδυναμία ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών.
Αλλά τι κάθομαι λέω τώρα, εκτός από την αποδεδειγμένη ασχετοσύνη σου εσύ μειώνεις ακόμα και τα ποσοστά του κόμματός σου:
Ευχαριστουμε παντως για το 43,5 και την αυτοδυναμια θα σας ξανακαλεσουμε.
43,92% πήρατε... Άντε ντε...
Εννοω δεν μπορει να βγει μια μερα ξεμαλλισμενη απο ενδεχομενο κουν-φου fight και να πει"Εδειρα τον Ροκφελερ και την παρεα του.Ειμαι η Αννα και μολις τελειωσα."
Αυτό ήταν η "απάντηση" στην συμμετοχή της Διαμαντοπούλου σε συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ... :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:
Ουδέν σχόλιο.... πέραν του ότι εύχομαι πραγματικά στην κα Διαμαντοπούλου να "τελειώνει" κανονικά, και γενικότερα να έχει μία απολαυστική σεξουαλική ζωή.
Δυστυχώς, πολλές ελληνίδες σήμερα πάσχουν στον συγκεκριμένο τομέα, πράγμα που έχει δυσμενείς συνέπειες στην συμπεριφορά τους, στην κριτική τους ικανότητα κ.α. Για να εκτονωθούν, ξαμολιούνται στο διαδίκτυο και γράφουν ότι παπαριά τους κατέβει όντας τελείως άσχετες..
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πολιτική-Γεωπολιτικά- Κοινωνικά Κινήματα”