Αίολε, συγκρίνεις, δηλαδή, την ΠΑΙΔΕΙΑ με το καψόνι και την αγγαρεία και δη στην πιο δημιουργική φάση της ζωής ενός άντρα; Να σου υπενθυμίσω, δε, ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό μέχρι την τρίτη γυμνασίου, έτσι ώστε ακόμα κι αυτοί που τα ταλέντα τους δεν συμπεριλαμβάνουν την μόρφωση, να έχουν εντούτοις μια βασική παιδεία για να πορευτούν μετά σ' όποιον τομέα τους ταιριάζει καλύτερα. Σταματάει το σχολείο να είναι υποχρεωτικό όταν σταματάει η παιδική ηλικία κι ένας άνθρωπος είναι σε θέση, έστω και λίγο, να έχει έναν μπούσουλα σχετικά με το τι θέλει και τι δεν θέλει.
Όχι Σαλώμη, δεν συγκρίνω τον στρατό με την παιδεία, διότι είναι ξεχωριστοί τομείς, οι οποίοι είναι πολύ βασικοί. Και σε παρακαλώ, εγώ δεν έκανα λόγο γι' αγγαρεία... εγώ ο ίδιος αποδέχομαι την ασχημη κατάσταση του στρατού και ζητώ την βελτίωσή του. Οι περισσότεροι κολλάτε στην υπάρχουσα κατάστασή του, λες και δεν μπορεί ν' αλλάξει. Δεν δίδετε σημασία στην έννοια του στρατού, η οποία είναι ο λόγος για την ύπαρξή του.
Απλώς τονίζω ότι δίχως την ελευθερία μας, είναι αδύνατη η ίδια η εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Αν ένας λαός ευφυής, δεν έχει εθνική άμυνα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταστραφεί. Η σωστή παιδεία, αναπτύσσει τον λαό σ΄ολους τους τομείς, ο στρατός είναι το μέσο που προστατεύει τον λαό.
Επίσης, εντελώς πληροφοριακά, δεν ξέρω ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ άνθρωπο που να μην ήθελε να συνεχίσει το σχολείο μετά το γυμνάσιο, όση γκρίνια κι αν έπεφτε για το διάβασμα κλπ. Αντίθετα, ξέρω πολλούς που θα έκαναν ΤΑ ΠΑΝΤΑ προκειμένου να μην χάσουν τόσο άσκοπα ένα έτος απ' την ζωή τους και δύο που πήραν τα πτυχία τους και τα μάστερ τους κι έφυγαν απ' την Ελλάδα, για να πάνε κάπου να δημιουργήσουν χωρίς να τους τραβήξει πίσω ο στρατός και, προφανώς, ούτε γύρισαν, ούτε πρόκειται να γυρίσουν. Αυτό να κάνουν, δηλαδή, όσοι έχουν να προσφέρουν στην Ελλάδα πολύ καλύτερα πράγματα απ' το καθάρισμα της καλλιόπης; Να ξενιτεύονται;
Εγώ πάλι ξέρω πάρα πολλούς που δεν θέλουν το σχολείο. Ακόμα περισσότερους που πηγαίνουν στο νυχτερινό, επειδή γνωρίζουν πως ακόμα και να μην είναι παρόντες, περνάνε τις τάξεις... μιλάμε για τέτοια κατάντια. Κοπέλα μου θα καταλάβεις πως δεν υμνώ τον στρατό των αγγαρρειών, αλλά σέβομαι τον λόγο που υπάρχει; Το ότι θεωρώ υποχρέωση των πολιτών να διαφυλάσσουν
την ίδια τους την ελευθερία, είναι παράλογο;
Όχι και πάλι όχι, είμαι της άποψης ότι μια τρίμηνη, το πολύ εξάμηνη ΣΩΣΤΗ θητεία (στην περίπτωση πάντα που πρέπει ντε και καλά να είναι ο στρατός υποχρεωτικός) είναι πολύ καλύτερη από ένα ημερολογιακό έτος μαζεύοντας γόπες απ' το χορτάρι και κάνοντας αγγαρείες.
Χεχ... επειδή δεν έχεις στρατευθεί, είναι λίγο οξύμωρο να προτείνεις τρίμηνη εκπαίδευση. Ένας στρατιώτης σε τρεις μήνες,
δεν προλαβαίνει καν να προσαρμοστεί, να καταλάβει ότι είναι στρατιώτης. Μετά τους 6 μήνες προσαρμόζεται πλήρως με την στρατιωτική διαβίωση και ξεκινάει η πορεία του ως στρατιώτης. Ακόμα και η 12μηνη θητεία δεν αρκέσθηκε να καλύψει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, στο πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα και τις ειδικές δυνάμεις, ειδικά στις τελευταίες, το πρόγραμμα έχει συμπιεστεί πολύ. Στο δε ναυτικό, το πρόβλημα είναι τεράστιο... να φανταστείς, ότι όταν ήταν 18μηνη η θητεία στον στρατό ξηράς, στο ναυτικό ήταν 22μηνη, λόγω φόρτου εργασίας. Από 22 μήνες, μειώθηκε στους 12! Το πρόβλημα που προέκυψε είναι μεγάλο.
Επίσης, πρέπει να προετοιμαστεί για την ορκωμοσία (ειδάλλως δεν μπορεί να πάρει καν όπλο, διότι πριν την ορκομωσία δεν θεωρείται στρατιώτης) που απαιτεί
τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αργότερα να περάσει την βασική εκπαίδευση, να ξεπεράσει τις τυπικές διαδικασίες (χορήγηση ενδυμάτων, υποδημάτων, οπλισμού, πλήρη φόρτου κ.ά.) μετά να μετατεθεί σε διάφορα σώματα και να εκπαιδευτεί πάνω στην ειδικότητά του (αρματιστής, αντιαρματιστής, καταστροφέας, διαβιβαστής, νοσοκόμος, οδηγός, ολμιστής κ.ά.)... σε τρεις μήνες, ένας μαυροσκούφης θα ξέρει να συντηρεί ένα άρμα, ένα αρματοφόρο; Θα μπορεί ένας ολμιστής να είναι ευθυβολος μ' έναν όλμο, σε 3 μήνες; Θα μπορέσει να εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να εκκενώσει το στρατόπεδο (όπλα, αποθήκες, έγγραφα, οχήματα, προσωπικό, πυρομαχικά, έπιπλα, τροφή) συντεταγμένα σε 2 ώρες;; Εν καιρώ πολέμου αυτό θα γίνει... αυτό έγινε στον Έβρο, όταν συνέβη το περιστατικό στα Ίμια... ένας στρατιώτης τριών μηνών, σε τέτοιες καταστάσεις, θα καταληφθεί από πανικό και πλήρη ανετοιμότητα.
Αν ενας νοσοκόμος που είχε τρίμηνη εκπαίδευση, αναλάβει να σε περιθάλψει, το πιθανότερο είναι να σε βλάψει περισσότερο...
Εγώ στους πρώτους μου τρεις μήνες, δεν είχα συνειδητοποιήσει πού βρίσκομαι.
Εν τέλει, δεν δυνάμεθα να γεμίζουμε τα στρατόπεδα κάθε τρεις μήνες, διότι έχουμε μικρό πληθυσμό. Γι' αυτό υπάρχουν οι λεγόμενες ΕΣΣΟ (=σειρές κατατάξεως), στις οποίες παρουσιάζονται μικρότερα σύνολα ανδρών. Μόνο από αυτήν την άποψη, η πρότασή σου απορρίπτεται.