Χούντα,δημοκρατία κλπ
- _XRHSTOS_
- Operator
- Irc ψευδώνυμο: _XRHSTOS_
- Φύλο: Άνδρας
Re: ΚΑΙ Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΗΣ
Έστω ότι ήσαστε Πρωθυπουργοί σε μια δημοκρατική χώρα. Και κάποιος,επιχειρούσε να κάνει πραξικόπημα. Πώς θα επιχειρούσατε να τον αποτρέψετε απο το να επιτύχει το εγχείρημά του;
Γεια σας
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
Πυροβολήθηκε πολλαπλά, ενώ βρισκόταν ΜΕΣΑ στον χώρο του Πολυτεχνείου. Στα κάγκελα, για την ακρίβεια.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
- Mantam Froufrou
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
άτοπον το επιχείρημα, διότι η ΧΟΥΝΤΑ δεν ήταν δημοκρατικό καθεστώς...νομίζω???Έστω ότι ήσαστε Πρωθυπουργοί σε μια δημοκρατική χώρα. Και κάποιος,επιχειρούσε να κάνει πραξικόπημα. Πώς θα επιχειρούσατε να τον αποτρέψετε απο το να επιτύχει το εγχείρημά του;
Βρες κάτι άλλο παρεμφερές...πχ:
έστω οτι είστε αρχηγός πραξικοπηματικού καθεστώτος, και κάποιος επιχειρούσε να σας ρίξει! Πώς θα επιχειρούσατε να τον αποτρέψετε???
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
-
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Έλαβε Likes: 5 φορές
Συγνώμη, αλλά αυτό δεν παίζει....Πυροβολήθηκε πολλαπλά, ενώ βρισκόταν ΜΕΣΑ στον χώρο του Πολυτεχνείου. Στα κάγκελα, για την ακρίβεια.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
Κάποιο πρόβλημα υπάρχει με το χαλασμένο τηλέφωνο...
Άστο Σαλώμη...
Ο στρατιωτικός νόμος τότε είχε αρθεί, είχε δοθεί γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατουμένους και είχαν προκηρυχθεί εκλογές με ελεύθερη συμμετοχή κομμάτων για τον Φεβρουάριο του 1974.άτοπον το επιχείρημα, διότι η ΧΟΥΝΤΑ δεν ήταν δημοκρατικό καθεστώς...νομίζω???
- _XRHSTOS_
- Operator
Διπλωματική υπεκφυγή...Μανταμ_ΦρουΦρου έγραψε:άτοπον το επιχείρημα, διότι η ΧΟΥΝΤΑ δεν ήταν δημοκρατικό καθεστώς...νομίζω???Έστω ότι ήσαστε Πρωθυπουργοί σε μια δημοκρατική χώρα. Και κάποιος,επιχειρούσε να κάνει πραξικόπημα. Πώς θα επιχειρούσατε να τον αποτρέψετε απο το να επιτύχει το εγχείρημά του;
έστω οτι είστε αρχηγός πραξικοπηματικού καθεστώτος, και κάποιος επιχειρούσε να σας ρίξει! Πώς θα επιχειρούσατε να τον αποτρέψετε???
Επιμένω... Πώς οφείλει μια δημοκρατική χώρα να αποτρέψει κάποιον που επιχειρεί πραξικόπημα,απο το να επιτύχει το στόχο του;
Γεια σας
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Κώστα, σ' αυτή την περίπτωση, δεν σου επιτρέπω. Ό,τι και να πεις, έχεις άδικο.
Και δεν συνεχίζω να βεβηλώνω τη μνήμη ενός παιδιού που πέθανε αγωνιζόμενος για κάτι, θέτοντας το πρόσωπο και τον θάνατό του στην δική σου αμφισβήτηση ή οποιουδήποτε άλλου.
Τέλος.
Και δεν συνεχίζω να βεβηλώνω τη μνήμη ενός παιδιού που πέθανε αγωνιζόμενος για κάτι, θέτοντας το πρόσωπο και τον θάνατό του στην δική σου αμφισβήτηση ή οποιουδήποτε άλλου.
Τέλος.
- Mantam Froufrou
πάντως σίγουρα όχι να τον σκοτώσει, ή να τον απειλήσει (έστω και για εκφοβισμό) με τάνκς και τα σχετικά! Μία δίκη με ΣΤΟΙΧΕΙΑ αρκεί, και μετά μπορεί να τον στείλει κι εξορία αν γουστάρει το...δημοκρατικό κράτος! Εσύ τί προτείνεις δηλαδή?Επιμένω... Πώς οφείλει μια δημοκρατική χώρα να αποτρέψει κάποιον που επιχειρεί πραξικόπημα,απο το να επιτύχει το στόχο του;
- _XRHSTOS_
- Operator
Χμμμ...για να δικαστεί,θα πρέπει να συλληφθεί πρώτα. Πως συλλαμβάνεις όμως έναν πραξικοπηματία;
Γεια σας
- Mantam Froufrou
α, εδώ με πιάνεις αδιάβαστη!!! Υπάρχει ειδικός τρόπος σύλληψης πραξικοπηματιών???Χμμμ...για να δικαστεί,θα πρέπει να συλληφθεί πρώτα. Πως συλλαμβάνεις όμως έναν πραξικοπηματία;
Δηλαδή....δεν πάς απλά να τον πιάσεις? Δεν ακολουθείς τους συνήθεις τρόπους που ακολουθείς για τον κάθε παράνομο ή επικίνδυνο τύπο?
Δεν ξέρω, πρέπει να ρωτήσω τον μπαμπά μου, να μου πεί ποιός είναι ο μπούσουλας γι'αυτούς!!!!
- _XRHSTOS_
- Operator
Ε κοίτα,ο πραξικοπηματίας,όταν επιχειρεί το πραξικόπημα,δεν κυκλοφορεί μόνος του στο δρόμμο...
Εκτός κι αν τον συλλάβεις πριν επιχειρήσει τη διενέργεια πραξικοπήματος!
Γεια σας
-
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Είπες για νεκρό φοιτητή εντός του Πολυτεχνείου..Κώστα, σ' αυτή την περίπτωση, δεν σου επιτρέπω. Ό,τι και να πεις, έχεις άδικο.
Ε, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει... τι να κάνουμε τώρα...
Τώρα αν εσύ επιμένεις, οκ... μες στο Πολυτεχνείο σκοτώθηκαν 32.235 φοιτητές οι οποίοι κατακρεουργήθηκαν αργά και βασανιστικά από τα SS.
- Mantam Froufrou
ωραία πουλί μου, για να σταματήσουμε να παίζουμε την κολοκυθιά, πές μου ανάλογα με το κάθε πιθανό σενάριο (γιατί μην μου πείς οτι ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ) τί τρόπο προτείνεις ως τον καλύτερο?Ε κοίτα,ο πραξικοπηματίας,όταν επιχειρεί το πραξικόπημα,δεν κυκλοφορεί μόνος του στο δρόμμο...
Κι άντε, για να μην σε βάλω να γράψεις μυθιστόρημα (γιατί μπορώ να σου βρώ ΠΟΛΛΑ σενάρια), γράψε ένα αγαπημένο σου σενάριο (έτσι θα δώ και προς τα πού κλίνεις συνομωσιολογικά...)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
- _XRHSTOS_
- Operator
Ναι ναι ναι,"συνομοσιολογικά"!
Πάρε παράδειγμα απο δημοκρατικές χώρες πως αντιμετωπίζουν τα εγχειρήματα πραξικοπημάτων και ανατροπής του πολτεύματος.
Πάρε επίσης παράδειγμα απο δημοκρατικές χώρες πως αντιμετωπίζουν επίδοξους πραξικοπηματίες (το είπες κι εσύ...σε δίκες με στοιχεία!).
Και αφού δείτε πως αποτρέπονται πραξικοπήματα,μετά μου λέτε για τις συμπεριφορές της 21ης Απριλίου... Ας ξεκινήσουμε πρώτα απο τις δημοκρατίες...
Πάρε παράδειγμα απο δημοκρατικές χώρες πως αντιμετωπίζουν τα εγχειρήματα πραξικοπημάτων και ανατροπής του πολτεύματος.
Πάρε επίσης παράδειγμα απο δημοκρατικές χώρες πως αντιμετωπίζουν επίδοξους πραξικοπηματίες (το είπες κι εσύ...σε δίκες με στοιχεία!).
Και αφού δείτε πως αποτρέπονται πραξικοπήματα,μετά μου λέτε για τις συμπεριφορές της 21ης Απριλίου... Ας ξεκινήσουμε πρώτα απο τις δημοκρατίες...
Γεια σας
- Mantam Froufrou
οπότε άν κατάλαβα καλά, θές να μου βαφτίσεις τον λιγότερο χειρότερο ως πρότυπο αντιμετώπισης!????
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
Χρήστο μου...με αυτή την λογική δεν πάει μπροστά ο άνθρωπος...
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ???
Αυτό μπορείς να μου πείς? Στο κάτω-κάτω εσύ το ρώτησες! Αν το ρώτησες για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα της χούντας, ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΡΩΤΗΣΕΣ!!!!
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
Χρήστο μου...με αυτή την λογική δεν πάει μπροστά ο άνθρωπος...
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ???
Αυτό μπορείς να μου πείς? Στο κάτω-κάτω εσύ το ρώτησες! Αν το ρώτησες για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα της χούντας, ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΡΩΤΗΣΕΣ!!!!
- _XRHSTOS_
- Operator
Παγώνα μου,κάθε καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του (ακόμη και οι δημοκρατίες),σε περίπτωση που κάποιος επιχειρεί να το καταλύσει με μη συμβατικά μέσα,δηλαδή με πραξικόπημα,όταν την κεφαλή του κράτους τη διαχειρίζονται οι παράγοντές του κι έχουν ακόμη δύναμη,τότε επιχειρούν αντιπραξικόπημα,ώστε να αποτρέψουν τον πραξικοπηματία!
Αυτό διδάσκει η πραγματικότητα. Αν εσύ έχεις άλλα μέσα,τότε να μου τα καταθέσεις. Πως θα συλλάβεις τον πραξικοπηματία όταν αυτός πάει να σου καταλύσει το κράτος χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις του; Περιμένεις να έρθει απο μόνος του να συλληφθεί εαν του πεις,"ελάτε κύριε να σας φορέσω τις χειροπέδες";
Αυτό διδάσκει η πραγματικότητα. Αν εσύ έχεις άλλα μέσα,τότε να μου τα καταθέσεις. Πως θα συλλάβεις τον πραξικοπηματία όταν αυτός πάει να σου καταλύσει το κράτος χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις του; Περιμένεις να έρθει απο μόνος του να συλληφθεί εαν του πεις,"ελάτε κύριε να σας φορέσω τις χειροπέδες";
Γεια σας
- alexandros
- Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Αν και κάπως ουτοπική και, να μου επιτρέψετε να πω, απλοϊκή η συζήτηση, τα πραξικοπήματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι συνέβη και με την Απριλιανή δικτατορία. Ο Παπαδόπουλος δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος και απ' ότι φαίνεται δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί άμεσα το πραξικόπημα. Μία εν δυνάμει πραξικοπηματική κίνηση την οποία απέτρεψαν οι αρχές ήταν και το περίφημο "Πραξικόπημα της πιτζάμας". Αυτό συνέβη το 1975 και όπως αναφέρει ο "Ιός" παραθέτοντας ένα απόσπασμα από βιβλίο του Αβέρωφ
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, κατά τον Αβέρωφ, ήταν οι «ελάχιστοι» επίδοξοι πραξικοπηματίες (τα «σταγονίδια») «να συναντούν παντού άρνησιν, έτσι ώστε μερικοί να μας πληροφορούν περί των υπόπτων κινήσεων». Χάρη σ’ αυτή την εσωτερική πληροφόρηση εξαρθρώθηκε στις 24 Φλεβάρη 1975 το «πραξικόπημα της πυτζάμας», με 37 προληπτικές συλλήψεις και την αποστρατεία άλλων 150 αξιωματικών.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, κατά τον Αβέρωφ, ήταν οι «ελάχιστοι» επίδοξοι πραξικοπηματίες (τα «σταγονίδια») «να συναντούν παντού άρνησιν, έτσι ώστε μερικοί να μας πληροφορούν περί των υπόπτων κινήσεων». Χάρη σ’ αυτή την εσωτερική πληροφόρηση εξαρθρώθηκε στις 24 Φλεβάρη 1975 το «πραξικόπημα της πυτζάμας», με 37 προληπτικές συλλήψεις και την αποστρατεία άλλων 150 αξιωματικών.
Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει φτάσει.
Βίκτωρ Ουγκώ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΡΑ
Βίκτωρ Ουγκώ
- takis_papa
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Ποιός επιβεβαιώνει ότι ΔΕΝ βγήκε;Salome έγραψε: Στο Πολυτεχνείο υπήρξε τουλάχιστον ένα θύμα (που υπήρξαν πολύ περισσότερα): ήταν παιδικός φίλος της μάνας μου, ήταν φοιτητής κι ήταν μέσα.
Και δεν βγήκε.
Και πώς μπορεί να το κάνει αυτό;
Μόνο αν υπήρχε ΑΥΤΟΠΤΗΣ μάρτυς ότι το παιδί σκοτώθηκε - και ΑΝ υπήρχε, θα είχε βουίξει ο τόπος.
Ας είμαστε λίγο πιό προσεκτικοί - τα "γεγονότα", πολλές φορές αλλοιώνονται, ακόμη και αν παραλειφθεί ή προστεθεί στην περιγραφή τους ΜΙΑ έστω λέξη...
Κοπέλα μου, όπως έγραψα, ήμουν ΜΕΣΑ, στα κάγκελα, αριστερά, όταν έριξε το άρμα την πύλη.Salome έγραψε:Πυροβολήθηκε πολλαπλά, ενώ βρισκόταν ΜΕΣΑ στον χώρο του Πολυτεχνείου. Στα κάγκελα, για την ακρίβεια.
Αμέσως μέσα στα επόμενα ένα - δύο λεπτά. όλοι όσοι είμασταν στα κάγκελα, τραβηχτήκαμε προς τα μέσα, πλην ελαχίστων, όχι περισσοτέρων από δέκα, που βγήκαν ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΣΜΕΝΗ ΠΥΛΗ!.
ΟΛΟΙ.
Και πυροβολισμός ΔΕΝ έπεσε.
Όχι τότε.
Πολλώ δε μάλλον ριπή!
Έχεις σαφή και αναμφισβήτητη παραπληροφόρηση - τον λόγο ΔΕΝ τον γνωρίζω.
ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ, και την ώρα που λες ότι έγινε το κακό - και το έγραψα αυτό, ΠΡΙΝ αναφέρεις το "συμβάν".
ΔΕΝ υπήρξε θύμα εντός του Πολυτεχνείου ούτε θάνατος έστω από φυσικά αίτια ή από ατύχημα.
Παιδιά, ας είμαστε προσεκτικοί και ας βάζουμε ΚΑΙ το μυαλό - πέραν του συναισθήματος - να δουλεύει...
-
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Re: Χούντα,δημοκρατία κλπ
Τάκη αληθεύει ότι οι στρατιώτες τότε ήταν σχετικά φιλικοί απέναντι σας;;
Αληθεύει ότι ουσιαστικά λειτούργησαν σαν μία ασπίδα προστασίας σας από τους (δικαιολογημένα) εξαγριωμένους μπάτσους που ήθελαν να σας ρίξουν μερικές φάπες;;
Αληθεύει επίσης ότι το τανκ μπήκε κατόπιν διαβουλεύσεων και συμφωνίας του Στρατού με την ηγεσία των εγκλείστων στο Πολυτεχνείο;;
Αληθεύει ότι μπήκε σπάζοντας την πόρτα διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανοίξει αυτή καθώς είχε μπλοκαριστεί από τόνους μπάζων (και ένα αυτοκίνητο μεταξύ άλλων) που είχαν τοποθετηθεί από τους εγκλείστους;;;
Ποια είναι η γνώμη σου για τους ηγέτες της "εξέγερσης", τους κ.κ. Λαλιώτη, Δαμανάκη, Τζουμάκα;
Αληθεύει ότι ουσιαστικά λειτούργησαν σαν μία ασπίδα προστασίας σας από τους (δικαιολογημένα) εξαγριωμένους μπάτσους που ήθελαν να σας ρίξουν μερικές φάπες;;
Αληθεύει επίσης ότι το τανκ μπήκε κατόπιν διαβουλεύσεων και συμφωνίας του Στρατού με την ηγεσία των εγκλείστων στο Πολυτεχνείο;;
Αληθεύει ότι μπήκε σπάζοντας την πόρτα διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανοίξει αυτή καθώς είχε μπλοκαριστεί από τόνους μπάζων (και ένα αυτοκίνητο μεταξύ άλλων) που είχαν τοποθετηθεί από τους εγκλείστους;;;
Ποια είναι η γνώμη σου για τους ηγέτες της "εξέγερσης", τους κ.κ. Λαλιώτη, Δαμανάκη, Τζουμάκα;
- SeirioAstro
- Σχεδιαστής
Αληθεύει οτι αυτό το τεράστιο κεφάλι που όλοι πάνε και αφήνουν λουλούδια είναι του Σβορώνου και όχι του ''ηρωικού πεσόντος φοιτητή''; και οτι η Δαμανάκη μπαινόβγαινε νύχτα με την λιμουζίνα του Νταγιάν; Και ότι μέσα στο Πολυτεχνείο όταν δεν επαναστατούσαν, έκαναν άλλα;
Η ιστορία του Πολυτεχνείου είναι πολύ βρώμικη ιστορία και δεν θέλω να πάρω άμεσα θέση γιατί είναι μεγάλο το κουβάρι. Το μόνο που ξέρω ειναι οτι στο σχολείο κάθε χρόνο στα ονόματα που εκφωνούσαν, σπάγαμε όλοι πλάκα εκτός απο τα κνίτια, γιατί κάθε χρόνο η λίστα με τα ονόματα....άλλαζε.
![Εικόνα](http://farm4.static.flickr.com/3121/2333143631_38326bf8c2_m.jpg)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
- Dhmellhn
- Επίτιμος
- Έδωσε Likes: 27 φορές
- Έλαβε Likes: 71 φορές
Ο Μοσέ Νταγιάν άλλη βρώμικη μα πολλή βρώμικη ιστορία.και οτι η Δαμανάκη μπαινόβγαινε νύχτα με την λιμουζίνα του Νταγιάν;
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
- alexandros
- Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Καταρχήν, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, το άγαλμα είναι δημιούργημα του Μέμου Μακρή (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE% ... E%AE%CF%82)Siriusastir έγραψε:Αληθεύει οτι αυτό το τεράστιο κεφάλι που όλοι πάνε και αφήνουν λουλούδια είναι του Σβορώνου και όχι του ''ηρωικού πεσόντος φοιτητή''; και οτι η Δαμανάκη μπαινόβγαινε νύχτα με την λιμουζίνα του Νταγιάν; Και ότι μέσα στο Πολυτεχνείο όταν δεν επαναστατούσαν, έκαναν άλλα;Η ιστορία του Πολυτεχνείου είναι πολύ βρώμικη ιστορία και δεν θέλω να πάρω άμεσα θέση γιατί είναι μεγάλο το κουβάρι. Το μόνο που ξέρω ειναι οτι στο σχολείο κάθε χρόνο στα ονόματα που εκφωνούσαν, σπάγαμε όλοι πλάκα εκτός απο τα κνίτια, γιατί κάθε χρόνο η λίστα με τα ονόματα....άλλαζε.
![]()
Επειδή εσύ SiriusAstir τα ξέρεις τόσο καλά τα πράγματα και "σπας πλάκα" με τέτοια τραγικά γεγονότα μπράβο σου και εύγε σε όσους σε διαφώτισαν κατάλληλα.
Βλέπω ότι η έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αμφισβητείται από αρκετούς (οι περισσότεροι των οποίων είναι συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης) θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σχετικά με το ζήτημα της επιστημονικής έρευνας. Το ΕΙΕ δεν έχει κανένα λόγο να βγάλει στο φως μία έρευνα αμφιβόλου ποιότητας και όποιος γνωρίζει τη δουλειά που γίνεται εκεί θα ήταν πιο φειδωλός στα σχόλια του.
Επίσης, χαίρομαι να ακούω ότι έχουμε ανάμεσά μας έναν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος αναφέρει ότι δε συνέβη τίποτα μέσα στο Πολυτεχνείο. Θα ήθελα αγαπητέ Τάκη να μας περιγράψεις λίγο τις εικόνες και τις καταστάσεις που επικρατούσαν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου εκείνες τις ώρες. Δεν το λέω για να σε αμφισβητήσω, προς θεου. Απλά θα ήθελα να διαβάσω κι από εσένα πράγματα που μου έχουν περιγράψει άλλοι 10 άνθρωποι. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι δεν πέθανε κανένας όταν έπεσε η πόρτα του Πολυτεχνείου, ένα θέαμα οικτρό από κάθε άποψη. Μήπως θα μπορούσες να μας πεις τι ακριβώς βρισκόταν πίσω από την πόρτα του Πολυτεχνείου, αν θυμάσαι;
Τέλος, η Σαλώμη, αν δεν απατώμαι, δεν είπε ότι τον φίλο της μητέρας της τον σκότωσαν μετά την πτώση της πόρτας αλλά ότι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν στα κάγκελα του ιδρύματος. Αυτό μπορεί να συνέβη οποιαδήποτε από τις ημέρες που έγινε η εξέγερση.
Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει φτάσει.
Βίκτωρ Ουγκώ
Βίκτωρ Ουγκώ
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Αλέξανδε, μετά απ' το πρωτοφανές, που δεν περίμενα να συναντήσω, ειδικά από άνθρωπο που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο την ώρα που συνέβαιναν τα ευχάριστα αυτά γεγονότα, δεν σκοπεύω να μαγαρίσω άλλο τη μνήμη του παιδιού. Ήδη και που ανέφερα το περιστατικό σε ανθρώπους που χλευάζουν και αμφισβητούν τον θάνατό του, είναι πολύ. Απ' την συζήτηση αποχωρώ. Αν νομίζεις ότι μπορείς εσύ να συνδιαλεχθείς, be my guest.
Από μένα, καληνύχτα και καλά μυαλά.
Από μένα, καληνύχτα και καλά μυαλά.
- _XRHSTOS_
- Operator
Κάτσε ρε Χριστίνα! Λες ότι γνωρίζεις προσωπικά για την περίπτωση ενός νεκρού του Πολυτεχνείου που σκοτώθηκε απο σφαίρα,αλλά..."δε λες το όνομά του" για να "μη σπιλώσεις τη μνήμη του"!!! Δηλαδή αν πεις το όνομα ενός νεκρού του Πολυτεχνείου θα σπιλώσεις τη μνήμη του; Με ποιο σκεπτικό το λες αυτο;
Γεια σας
- SeirioAstro
- Σχεδιαστής
Τελικά είναι του Σβορώνου το κεφάλι ναι ή όχι γιατί έχει ακουστεί πολύ αυτό και ομολογουμένως για φοιτητή δεν φαίνεται το πρόσωπο αυτό, μάλλον για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Εγώ πάντως βλέπω ομοιότητα!
Ο Νίκος Σβορώνος σε γλυπτό του Μέμου Μακρή που βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Ρεθύμνου
http://gym-peir-irakl.ira.sch.gr/20cent ... 6&aa=1.htm
![Εικόνα](http://gym-peir-irakl.ira.sch.gr/20cent/images/1kn16d-4.jpg)
![Εικόνα](http://www.eie.gr/prosopographia/photos/6128.jpg)
Σπάγαμε πλάκα όχι με το συμβάν αλλά με την λίστα που κάθε χρόνο μάκραινε και μάκραινε και άλλωτε άλλαζαν τα ονόματα, άλλωτε βγαίναν νέα, άλλωτε τα περσινα δεν υπήρχαν. Αυτό το είχαν παρατηρήσει πολλά παιδιά που το είχαμε συζητήσει και απο άλλα σχολεία, και μάλιστα θα πρέπει να σου πω ότι όταν ρωτούσαμε πολλές φορές τους καθηγητάδες, άλλοι τα μάσαγαν και άλλοι τα έπαιρναν άσχημα κιόλας, και όχι απο ευθυξία για το πολυτεχνείο.
Εγώ για τις λιμουζίνες του Νταγιάν θέλω να μάθω, και πώς όλοι οι φερόμενοι ''αγωνιστές'' του πολυτεχνείου, κατέληξαν μετά σαν μεγαλολαμόγια του Πασόκ, και τύποι στυλ Μπίστη που το έπαιζαν αγωνιστές, ξεμπροστιάστηκαν οτι το πολυτεχνείο τότε, το έβλεπαν απο την τηλεόραση.
Μην πάμε και στην γκάφα της Ηλένια τώρα....Αραγε η τύπισσα εκει στο εξωτερικό καθώς έκανε την πασαρέλα της, ήξερε οτι το έθνος δάκρυζε στην φωτογραφία της μπροστά;
Στο θέμα των νεκρών δεν το πάω πιο βαθιά, προσωπικά όταν μιλάμε για τόσους νεκρούς, θα έπρεπε κανονικά να είχε γίνει πανικός, να είχαμε φωτογραφίες των θυμάτων, να είχαμε δει συνεντεύξεις απο τις οικογενειές τους στην τηλεόραση, προσωπικά ουδέποτε είδα κάτι τέτοιο, όταν για άλλα ζητήματα σαφώς όχι τόσο σημαντικά, γίνεται χαμός.
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, γιατι την ιστορία του Πολυτεχνείου απο όπου και να την πιάσεις λερώνεσαι! Και πιο πολυτεχνείο έριξε την χούντα ρε παιδιά; Αφου η χούντα ένα χρόνο μετά έπεσε!
Ο Νίκος Σβορώνος σε γλυπτό του Μέμου Μακρή που βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Ρεθύμνου
http://gym-peir-irakl.ira.sch.gr/20cent ... 6&aa=1.htm
![Εικόνα](http://gym-peir-irakl.ira.sch.gr/20cent/images/1kn16d-4.jpg)
![Εικόνα](http://www.eie.gr/prosopographia/photos/6128.jpg)
Σπάγαμε πλάκα όχι με το συμβάν αλλά με την λίστα που κάθε χρόνο μάκραινε και μάκραινε και άλλωτε άλλαζαν τα ονόματα, άλλωτε βγαίναν νέα, άλλωτε τα περσινα δεν υπήρχαν. Αυτό το είχαν παρατηρήσει πολλά παιδιά που το είχαμε συζητήσει και απο άλλα σχολεία, και μάλιστα θα πρέπει να σου πω ότι όταν ρωτούσαμε πολλές φορές τους καθηγητάδες, άλλοι τα μάσαγαν και άλλοι τα έπαιρναν άσχημα κιόλας, και όχι απο ευθυξία για το πολυτεχνείο.
Εγώ για τις λιμουζίνες του Νταγιάν θέλω να μάθω, και πώς όλοι οι φερόμενοι ''αγωνιστές'' του πολυτεχνείου, κατέληξαν μετά σαν μεγαλολαμόγια του Πασόκ, και τύποι στυλ Μπίστη που το έπαιζαν αγωνιστές, ξεμπροστιάστηκαν οτι το πολυτεχνείο τότε, το έβλεπαν απο την τηλεόραση.
Μην πάμε και στην γκάφα της Ηλένια τώρα....Αραγε η τύπισσα εκει στο εξωτερικό καθώς έκανε την πασαρέλα της, ήξερε οτι το έθνος δάκρυζε στην φωτογραφία της μπροστά;
Στο θέμα των νεκρών δεν το πάω πιο βαθιά, προσωπικά όταν μιλάμε για τόσους νεκρούς, θα έπρεπε κανονικά να είχε γίνει πανικός, να είχαμε φωτογραφίες των θυμάτων, να είχαμε δει συνεντεύξεις απο τις οικογενειές τους στην τηλεόραση, προσωπικά ουδέποτε είδα κάτι τέτοιο, όταν για άλλα ζητήματα σαφώς όχι τόσο σημαντικά, γίνεται χαμός.
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, γιατι την ιστορία του Πολυτεχνείου απο όπου και να την πιάσεις λερώνεσαι! Και πιο πολυτεχνείο έριξε την χούντα ρε παιδιά; Αφου η χούντα ένα χρόνο μετά έπεσε!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος SeirioAstro την Τρί 22 Ιούλ 2008, 20:40, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
- takis_papa
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Όπως είπα, μπήκα ( ειλικρινά, από νεανική περιέργεια περισσότερο, μιά και ήταν ο δρόμος μου από κει ) γύρω στην μία παρά κάτι από την πλευρά της Τοσίτσα, χωρίς να με εμποδίσει κανένας, και μου φάνηκε περίεργο αυτό, επειδή είχα ακούσει ότι το τετράγωνο ήταν "αποκλεισμένο".ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ έγραψε:Τάκη αληθεύει ότι οι στρατιώτες τότε ήταν σχετικά φιλικοί απέναντι σας;;
Απ' ό,τι θυμάμαι, οι στρατιώτες που ήσαν επάνω στα άρματα, μάλλον στην πλάκα είχαν πάρει την όλη ιστορία και συνομιλούσαν με τους περαστικούς πολίτες με άνεση που ΔΕΝ υπήρχε από ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της επομένης ημέρας και μετά, όπου και είχαν σοβαρέψει.
Και λέγω "μεσημέρι", γιατί το πρωί, όσοι έκαναν σουλάτσο με τα άρματα στην Αμαλίας όπου βρισκόμουν, εξακολουθούσαν να κάνουν πλάκα μεταξύ τους, πυροβολούντες στον αέρα, εξ ου και το κατέβασμα της τζαμαρίας που ανέφερα.
Φαίνεται ότι τα πράγματα από πλευράς διαταγών έσφιξαν από νωρίς το απόγευμα και μετά.
Και ασφαλώς, ΔΕΝ υπήρχε λόγος για να είναι οι φαντάροι στραμμένοι εναντίον των φοιτητών ή πολιτών [ ΔΕΝ εγνώριζαν, ούτε και εγώ μέχρι που μπήκα μέσα, ότι - τουλάχιστον εκείνες τις ώρες - στους δέκα, δύο ( άντε τρεις ) ήσαν οι φοιτητές και οι άλλοι δεν είχαν σχέση με ανώτατα ιδρύματα - ήσαν ξένοι προς την εκπαιδευτική κοινότητα.]
Και ποιός εμπόδιζε τους αστυφύλακες να μπουν στο Πολυτεχνείο, αν ήθελαν;Αληθεύει ότι ουσιαστικά λειτούργησαν σαν μία ασπίδα προστασίας σας από τους (δικαιολογημένα) εξαγριωμένους μπάτσους που ήθελαν να σας ρίξουν μερικές φάπες;
Οι πλαϊνές πόρτες ανοιχτές ήσαν.
Όχι, δεν νομίζω ότι η Αστυνομία συλλήβδην ήθελε να "ρίξει σφαλιάρες" - και εκείνοι, προβληματισμένοι ήσαν μετά από ταλαιπωρία ημερών, και ήθελαν μάλλον να λήξει η επιφυλακή γιά να πάνε σπίτια τους.
Ούτε, από την άλλη, είδα - στο όποιο διάστημα έμεινα στην περιοχή - κανέναν να προστατεύει οποιονδήποτε από κανέναν άλλο.
Δεν το γνωρίζω, ούτε άκουσα κάτι τέτοιο - δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω.Αληθεύει επίσης ότι το τανκ μπήκε κατόπιν διαβουλεύσεων και συμφωνίας του Στρατού με την ηγεσία των εγκλείστων στο Πολυτεχνείο;
Μπάζα δεν θυμάμαι.Αληθεύει ότι μπήκε σπάζοντας την πόρτα διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανοίξει αυτή καθώς είχε μπλοκαριστεί από τόνους μπάζων (και ένα αυτοκίνητο μεταξύ άλλων) που είχαν τοποθετηθεί από τους εγκλείστους;
Ένα αυτοκίνητο χρώματος μαύρου και μάρκας μάλλον Mercedes ήταν παρκαρισμένο κατά μήκος του κιγκλιδώματος, σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από την πύλη.
Στα κάγκελα ήσαν σκαρφαλωμένοι πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στην πύλη, και έβλεπα καθαρά μόνον εγκάρσια απ' όπου ήμουν, την Πατησίων.
Δεν έχω γνώμη, διότι δεν ήμουν οργανωμένος στα πράγματα - είπα πώς βρέθηκα εκεί μέσα την ώρα εκείνη.Ποια είναι η γνώμη σου για τους ηγέτες της "εξέγερσης", τους κ.κ. Λαλιώτη, Δαμανάκη, Τζουμάκα;
Είχα την "τύχη" να ζήσω από κοντά κάποια πράγματα, που, αφ' ενός μεν δεν με άφησαν τα κατοπινά χρόνια να καταστώ και εγώ θύμα της όποιας προπαγάνδας, αφ' ετέρου δε, με ωρίμασαν περισσότερο.
Απλά, συμφωνώ.Στο θέμα των νεκρών δεν το πάω πιο βαθιά, προσωπικά όταν μιλάμε για τόσους νεκρούς, θα έπρεπε κανονικά να είχε γίνει πανικός, να είχαμε φωτογραφίες των θυμάτων, να είχαμε δει συνεντεύξεις απο τις οικογενειές τους στην τηλεόραση, προσωπικά ουδέποτε είδα κάτι τέτοιο, όταν για άλλα ζητήματα σαφώς όχι τόσο σημαντικά, γίνεται χαμός.
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, γιατι την ιστορία του Πολυτεχνείου απο όπου και να την πιάσεις λερώνεσαι!
Και πιο πολυτεχνείο έριξε την χούντα ρε παιδιά;
Αφου η χούντα ένα χρόνο μετά έπεσε!
Παιδί μου, πάντοτε να φροντίζεις να μην σκέπτεσαι "στεγανά", όταν δεν έχεις ιδία πείρα....ειδικά από άνθρωπο που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο την ώρα που συνέβαιναν τα ευχάριστα αυτά γεγονότα, δεν σκοπεύω να μαγαρίσω άλλο τη μνήμη του παιδιού...
Απ' ό,τι είδα στο παρόν νήμα, κανείς δεν "εχλεύασε" τον όποιο νεκρό.
Αμφισβητείται - και δικαίως - το ότι υπήρξαν εκεί νεκροί.
Όποιος δεν συμφωνεί μαζί σου, είναι βλάκας;...καληνύχτα και καλά μυαλά
Στον χώρο που ευρισκόμουν, κοντά στα κάγκελα της εμπροσθίας πλευράς, όση ώρα ευρισκόμουν εκεί ( μία παρά κάτι, μέχρι δυό - τρία λεπτά μετά την είσοδο του άρματος ) όχι, δεν συνέβη κάτι το αξιοπρόσεκτο.Επίσης, χαίρομαι να ακούω ότι έχουμε ανάμεσά μας έναν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος αναφέρει ότι δε συνέβη τίποτα μέσα στο Πολυτεχνείο. Θα ήθελα αγαπητέ Τάκη να μας περιγράψεις λίγο τις εικόνες και τις καταστάσεις που επικρατούσαν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου εκείνες τις ώρες. Δεν το λέω για να σε αμφισβητήσω, προς θεου. Απλά θα ήθελα να διαβάσω κι από εσένα πράγματα που μου έχουν περιγράψει άλλοι 10 άνθρωποι. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι δεν πέθανε κανένας όταν έπεσε η πόρτα του Πολυτεχνείου, ένα θέαμα οικτρό από κάθε άποψη. Μήπως θα μπορούσες να μας πεις τι ακριβώς βρισκόταν πίσω από την πόρτα του Πολυτεχνείου, αν θυμάσαι;
Νέοι άνθρωποι όσο και πολύ περισσότεροι από μη φοιτητικούς κύκλους, φώναζαν πολιτικά αντιχουντικά συνθήματα, όσο και κάποιοι από αυτούς απευθύνονταν στους φαντάρους των αρμάτων, αλλά ΚΑΙ σε αστυνομικούς, ΚΟΣΜΙΑ όμως, χωρίς τα γνωστά συνθήματα "μπάτσοι, γουρούνια" κλπ.
Κάποια στιγμή είδαμε αναταραχή και χωρίς ιδιαίτερη φασαρία, κάποιοι φώναξαν: 'Πίσω, πίσω!" και αποτραβήχτηκαν αυτοί που ήσαν ανεβασμένοι στην πύλη και στις δυό κολώνες δεξιά και αριστερά. ενώ ακουγόταν μαρσάρισμα μηχανής.
Με την είσοδο του άρματος, έπεσε βουβαμάρα και απλά γιά λίγο ( δεν μπορώ να πω πόσο ) παγώσαμε.
ΔΕΝ περιμέναμε τέτοια ενέργεια και δεν γνωρίζαμε την συνέχεια.
Κατά πολύ περίεργο τρόπο, πανικός δεν υπήρξε στους άμεσα έχοντες αντίληψη του γεγονότος.
Ίσως η φόρτιση της στιγμής δεν άφηνε περιθώρια γιά φόβο ή άλλης μορφής αντίδραση.
Κάποιες φωνές ακούστηκαν από τα παιδιά που ήσαν πάνω, προς τις σκάλες.
"Ρε, οι στρατιώτες, ρέ - Το Τανκς - Το τανκς" - αυτές τις φωνές θυμάμαι μόνο αλλά όχι από τους ευρισκομένους κοντά μου.
Και το θυμάμαι, ο ρημάδης, επειδή κάποιος φώναζε "Το τάνκΣ" και όχι "το τανκ"... Τόσο βαρεμένος με κάποια πράματα είμαι από μικρός...
Η αποχώρηση από το προαύλιο, έγινε από ένα σημείο και μετά όσο πιό γρήγορα μπορούσαμε, αλλά χωρίς φασαρία, λες και μας είχε κοπεί η μιλιά.
Τουλάχιστον εγώ είχα ξαφνιαστεί.
Από τους άλλους εσωτερικούς χώρους δεν έχω ιδέα γιά τίποτα.
Ούτε μπήκα μέσα στο κτίριο, ούτε άκουσα σχετικά, έξω από το ότι είχαν γίνει πολλές ζημιές ( κουβέντες στο προαύλιο, από φοιτητές, πριν την πτώση της Πύλης.)
Μετέπειτα, χρόνια μετά, με την ωριμότητα της ηλικίας πλέον και την αντικειμενικότητα που προσδίδει η πάροδος του χρόνου που συνήθως κατασιγάζει τα όποια πάθη, κατενόησα ότι, όσο και να φαίνεται τούτο περίεργο, η λύση που δόθηκε με την είσοδο του άρματος μέσα στην αυλή του Ιδρύματος, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, προς αποφυγή υπάρξεως πραγματικών θυμάτων, επειδή με αυτόν τον τρόπο, αμέσως εκτονώθηκε η δυναμική των "εγκλείστων" και όποια διάθεση γιά "αντίσταση" εξανεμίσθηκε.
Δεν είχαν πλέον να κάνουν με τον "γνωστό" εχθρό: Τους αστυφύλακες...
( Χρησιμοποιώ εισαγωγικά στην λέξη "έγκλειστοι", καθ' όσον, όταν μπήκα μέσα, άκουγα ότι "ο τάδε και ο τάδε πήγαν σπίτια τους να φάνε και να κοιμηθούν λίγο, και θα ξανάρθουν το πρωί να φέρουν και κανένα καφέ''...
Γιά ποιούς έγκλειστους μιλάμε;
Και δεν μπορούσε η Αστυνομία να μπει μέσα; )
Ή έπρεπε να αφήσουν οι χουντικοί να εξελίσσεται η ιστορία αυτή με απρόβλεπτα αποτελέσματα ( ΚΑΙ γι' αυτούς ) ή έπρεπε να μπει η αστυνομία μέσα στο Πολυτεχνείο, οπότε θα γινόταν πραγματικά χαμός και θα θρηνούσαμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θύματα, και μάλιστα πολλά, με σύγκρουση πλέον αστυνομικών και περίπου χιλίων διακοσίων εξαγριωμένων και φοβισμένων εγκλείστων, που, στον πανικό τους, θα επετίθεντο με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους γιά όπλο.
Πριν την είσοδο του άρματος, δεν ανεφέρθη πυροβολισμός, ιδιαίτερα στο Πολυτεχνείο, άρα αποκλείεται να έγινε ΠΡΙΝ.Τέλος, η Σαλώμη, αν δεν απατώμαι, δεν είπε ότι τον φίλο της μητέρας της τον σκότωσαν μετά την πτώση της πόρτας αλλά ότι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν στα κάγκελα του ιδρύματος. Αυτό μπορεί να συνέβη οποιαδήποτε από τις ημέρες που έγινε η εξέγερση.
Την ώρα της εισόδου, ΔΕΝ έπεσε πυροβολισμός, άρα αποκλείεται να έγινε ΤΟΤΕ.
ΤΡΙΑ λεπτά μετά την είσοδο του άρματος, ο χώρος της αυλής είχε αδειάσει.
Ποιός κόπανος θα έμενε πλέον εκεί; Άρα, αποκλείεται να έγινε ΜΕΤΑ.
Οπότε...