Ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες εκτός παρατάξεων

Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: Ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες εκτός παρατάξεων

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 02 Μαρ 2011, 13:42

Blue Ice έγραψε:Η αγάπη και η συμπόνοια είναι μόνο δυο από τα πολλά συναισθήματα που νοιώθει ένας άνθρωπος, Γιατί να είναι αυτά τα δυο η αληθινή φύση του ανθρώπου και όχι δυο άλλα συναισθήματα;;;
Πολλά και ποικίλα συναισθήματα αποτελούν κομμάτι της φύσης του ανθρώπου.
Τα δύο αυτά είναι ή θα'πρεπε να είναι τα κυρίαρχα σε κάποιον... καποιον που θέλει να βαίνει ψυχονοητικοπνευματικά ανελισσόμενος...
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Έλαβε Likes: 2 φορές

Δημοσίευση από Kariatida » Τετ 02 Μαρ 2011, 13:57

Κανείς δεν είπε να είμαστε συνέχεια γούτσου γούτσου (θα σκότωνα άνθρωπο αν με έβαζαν να είμαι έτσι έστω και για μία μέρα σερί) αλλά ούτε και συνέχεια με το δάχτυλο στη σκανδάλη (γίνεται κουραστικό, και πόσους να δείρεις πια; Πιάνεται το χέρι σου). Χρειάζεται ισορροπία.

Η εκτόνωση θα πρέπει να γίνεται στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί οκ, πολλοί πχ λένε "με ενοχλεί το τάδε νομοσχέδιο και θα διαδηλώσω εκεί". Γίνονται άγριοι, διαδηλώνουν και μετά από λίγο συνεχίζουν στις ζωές τους μέχρι την επόμενη διαδήλωση. Αυτό είναι μέγα λάθος και καθαρά νοοτροπία του γηπέδου. Πάει ο κάθε παντοφλοδαρμένος, το παίζει άντρας για λίγη ώρα και μετά ξανασυνεχίζει με την παντόφλα του μέχρι την επόμενη φορά.

Αν δεν υπάρχει σύστημα, καλώς ή κακώς μιλάμε για αναρχία και χάος όπου τίποτα μα τίποτα δεν θα έχει καμία κατεύθυνση. Ουσιαστικά χάρη τους κάνουμε που δεν οργανωνόμαστε με πράξεις πέρα από πορείες και σπασίματα.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 02 Μαρ 2011, 13:58

η αληθινή φύση του ανθρώπου είναι χωρίς ιδιότητες γιατί κι ο Θεός κατ' εμέ είναι χωρίς ιδιότητες, χωρίς συναισθηματισμούς ό,τι πρέπει να γίνει να γίνεται. Για το καλό του καλού που πρέπει να πολεμήσει το καλό του κακού.

πας να κάνεις το καλό και ξεκινάς μία πορεία για το κακό, πάς να κάνεις το κακό, και καλό βγαίνει τελικά. θέλει προσοχή λοιπόν στο πότε θα εκφράζεις τις καλύτερες πλευρές σου με πράξεις. σώζεις ένα παιδί από πνιγμό, και αυτό στην ζωή του γίνεται serial killer. εσύ το μαθαίνεις και παύεις να νιώθεις υπερήφανος για την πράξη σου, αλλά τρόπον τινά συνεργός στα εγκλήματά του. μαθαίνεις μετά ότι οι συγγενείς των θυμάτων, άλλοι τα έβαλαν με τον Θεό ή τον κόσμο ή την μοίρα πέφτοντας σε αυτοκαταστροφικούς εθισμούς, άλλοι αναμορφώθηκαν με την θετική έννοια. είμαστε απλά κρίκοι μιας αλυσίδας γεγονότων. ή θα ζούσες εσύ με τις τύψεις ότι θα μπορούσες να σώσεις ένα παιδί αλλά δεν το έκανες, ή θα έπρεπε να ζήσεις με την γνώση ότι ο ηρωϊσμός σου δεν απέτρεψε χειρότερα εγκλήματα από την δειλία και ατολμία.

στο μέλλον άλλη μια φορά θα βρεθείς μπροστά σε βέβαιο πνιγμό παιδιού όπου μόνο εσύ μπορείς να το σώσεις. τότε θα πάρεις μια πρόγευση των ηθικών διλημμάτων ενός θεού.
Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities is prohibited without my consent.
Άβαταρ μέλους
Kariatida

Δημοσίευση από Kariatida » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:04

Στο θέμα με τον πνιγμό διαφωνώ γιατί υπάρχει η ελεύθερη βούληση της κάθε ψυχής. Μπορεί να γίνει serial killer αλλά μπορεί ένα γεγονός στη ζωή του να του προσφέρει ένα βαρβάτο μάθημα και μία αλλαγή/ανύψωση της προσωπικότητάς του που κανένας θάνατος δεν θα του πρόσφερε. Για εμένα προσωπικά δεν τίθεται δίλλημα. Ακόμα και το να ξέρω ότι κάποιος μπορεί (υποθετικά) να γίνει δολοφ'ονος ή κλέφτης ή απατεώνας δεν μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω για τη ζωή του. Αντίθετα με υποχρεώνει να επιλέξω για το αν θα γίνω εγώ ή όχι δολοφόνος με το να τον αφήσω να πνιγεί ή όχι.

Άβαταρ μέλους
PELTASTIS VARNAVAS
Irc ψευδώνυμο: καστροπολεμίτης
Φύλο: Άνδρας

Δημοσίευση από PELTASTIS VARNAVAS » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:05

ΜΟΥ βαζετε δυσκολα πρωινιατικα πανω σε μια κακη εργασιακη συγκυρια...

απο την μια ναι, αν το αντιμετωπισουμε σαν προβλημα αρχικων συνθηκων θελω να πιστευω πως η προδιαθεση μας
ειναι η ευγενης αγαπη και συμπονοια [ουδεις εκων κακος]...αλλα ενιοτε οδηγουμε τους εαυτους μας σε συναισθηματικη αυτο-αποστραγγιση που ειναι και η τελικη μας καταληξη πνευματικα [σε αυτη την περιπτωση πολλες φορες γινεται χρηση του αποδομητικου-μανδυα-παραισθησης της μεταμοντερνας υπερνεωτερικοτητας - ανακαλυψης μιας νεας υπερτατης αρχης-αληθειας]

απο την αλλη συμπληρωνοντας τα περι εικονας και ομοιωσης να πω οτι ο παλαιοδιαθηκικος αθρωπος-κοσμος περιγραφεται ορθα ως πνευματικα κενος, φρικτα βιαιος, αιμοδιψης κτλ, ενω η καινοδιαθηκικη εκδοχη φερνει την ουσια της αγαπης προς τον εχθρο [οχι απλα τον πλησιον]...και εκει οντως αρχιζουν τα πραγματικα δυσκολα...και σιγουρα μια μεγαααααλη κουβεντα :rose:
"Βόηθα, Παναγιά, τη σκέψη
να μην αγριέψει...
"

"Παντιγέρα μαύρη ρούσσα προδομένη μου γενιά
σαν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά"

"Θε μου πόσο παράξενοι
είν' οι δικοί μας τόποι
θλιμμένα τα τραγούδια μας
μα γελαστοί οι αθρώποι"

ΧΑΪΝΗΔΕΣ
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:18

πότε θα αποφασίσεις με υπερβατική λογική, να μην επέμβεις καλύτερα, ή να επέμβεις φυσικά; όταν θα έχεις κατανοήσει πλήρως τα ηθικά διλήμματα του θεού ή όταν απλά δεν θα τολμήσεις (ή θα τολμήσεις) να επαναλάβεις μια καλή πράξη που μπορεί να φέρει κακά συμβάντα, και τα οποία ΕΣΥ δεν θα είσαι μπροστά με την ΙΔΙΑ δυνατότητα της άμεσης και από μηχανής θεού δύναμη να σταματήσεις;

προσοχή: ο Θεός όλα τα βλέπει, και λένε πολλοί "γιατί δεν απέτρεψε το κακό, γιατί δεν το εξαφανίζει να τελειώνουμε".

με κατάλαβες Καρυάτιδα;
Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities is prohibited without my consent.
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:22

για να συμβάλλω στους προβληματισμούς μας, προσθέτω κάποιες σκέψεις μου από αλλού:

Το κακό ή σκοτεινή ενέργεια απορροφά μόνο τις κακές ιδιότητες, ούτε όμως το καλό είναι όσο φωτεινό χρειάζεται, θα το παρομοίαζα με ουράνιο τόξο όχι με άσπιλο φως, γιατί είναι γεμάτο καλές ιδιότητες. Χωρίς ιδιότητες είναι το υπερβατικό και τελικό στάδιο, δηλαδή άσπιλο φως χωρίς ιριδισμούς. Κι εκεί είναι η πιο δύσκολη υπέρβαση, δεν είναι καν από το κακό στο καλό, αυτό γίνεται ευκολότερα, αλλά πως πείθεις ένα ουράνιο τόξο να αναβαπτιστεί σε άσπιλο φως κι έτσι να αναβαθμιστεί προς τελείωσιν του; Πέτυχα και την ρήση των κακών και καλών λογισμών και την απουσία τους από τον Παΐσιο, η οποία ρήση ομοιάζει με το λεγόμενο “ορθόδοξο ζεν”. Αν φανταστούμε μια επίπεδη επιφάνεια που καθρεπτίζει κι από τις δύο πλευρές και την βάζαμε ανάμεσα στο φως και το σκότος, δηλαδή δημιουργούσαμε την αντίθεση, τότε θα βλέπαμε μόνο την φωτεινή πλευρά κι όλα θα ήταν αυτονόητα, όμως το φαινόμενο του καλού που εμφορεί τις καλές ιδιότητες ιριδίζει, η επιφάνει αυτή από το κάτω μέρος είναι ιριδίζουσα κι όχι από το πάνω, κεί δεν υπάρχει καλό ή κακό και τα δύο εξαφανίζονται λόγω έλλειψεως ιδιοτήτων. Ποιος ο ρόλος του καλού τότε και ποιος ο λόγος ύπαρξης του κακού. Ο ρόλος του καλού είναι να στέλνει τις ιριδιζουσες ιδιότητες του, να μεσολαβεί για το φως, να λειτουργεί εκ μέρους του, προς το σκότος όπου εκεί βρίσκονται οι αντίθετες ιδιότητες του καλού και να τις μεταλλάσσει. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, το καλό λοιπόν είναι δεδομένο ότι θα νικήσει γιατί έχει σαρώσει το σκότος και το άσπιλο φως είναι ανίκητο ακόμα κι αν δεν τα κατάφερνε το καλό να το κάνει αυτό, το σκότος δεν μπορεί ας το πούμε κι έτσι να επιτεθεί στο άσπιλο και άκτιστο φως χωρίς να καταλήξει να ηττηθεί κι εδώ είναι το περίεργο, να γεμίσει από αυτό και να χαθεί. Φανταστείτε να αναστρέψετε αυτήν την επιφάνεια, και φανταστείτε να την βγάλετε από την μέση. Ένας από τους λόγους που το κακό μισεί το καλό και το καλό αγαπά και το κακό και θέλει να το μεταμορφώνει, είναι το ότι βρίσκεται στη μέση και έτσι δεν μπαίνει ένα τέλος στο μαρτύριό τους, το καλό συντηρεί τον κόσμο από αγάπη για το κακό, η πάλη του κακού είναι για το σβήσιμο του ουράνιου τόξου, δηλαδή του κόσμου του καλού και υπο μεταμόρφωσιν κακού, είναι το να δώσει τέλος στην ύπαρξή του γιατί έχει και την αυτοκαταστροφική ιδιότητα, να διώξει την επιφάνεια της πραγματικότητας που καθρεπτίζει κι από τις δύο πλευρές. Και το καλό έχει την αυτοσυντηρητική ιδιότητα και μάχεται. Στο τέλος παντρεύονται, αλληλεπιδρούν οι ιδιότητες τους κι έχουμε έτσι την δημιουργία ενός κόσμου (και των νόμων του) που γοητεύει αμφότερα: ο τελευταίος πειρασμός του καλού, να παραδοθεί ή όχι στο άκτιστο φως και να χαθεί ο κόσμος του;
Άβαταρ μέλους
Kariatida

Δημοσίευση από Kariatida » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:27

ex poetess έγραψε:πότε θα αποφασίσεις με υπερβατική λογική, να μην επέμβεις καλύτερα, ή να επέμβεις φυσικά; όταν θα έχεις κατανοήσει πλήρως τα ηθικά διλήμματα του θεού ή όταν απλά δεν θα τολμήσεις (ή θα τολμήσεις) να επαναλάβεις μια καλή πράξη που μπορεί να φέρει κακά συμβάντα, και τα οποία ΕΣΥ δεν θα είσαι μπροστά με την ΙΔΙΑ δυνατότητα της άμεσης και από μηχανής θεού δύναμη να σταματήσεις;

προσοχή: ο Θεός όλα τα βλέπει, και λένε πολλοί "γιατί δεν απέτρεψε το κακό, γιατί δεν το εξαφανίζει να τελειώνουμε".

με κατάλαβες Καρυάτιδα;
Κατάλαβα αλλά παρ' όλα αυτά διαφωνώ. Κατανοώ τα ηθικά διλλήματα του Θεού, όμως καλώς ή κακώς δεν εξομοιώνω τον εαυτό μου με τον Θεό. Συναποτελούμε όλοι τον Θεό και τουλάχιστον η δική μου συμμετοχή στο "θείο" είναι η αμέριστη και άνευ όρων αγάπη. Τη στιγμή που θα δω έναν άνθρωπο να χτυπιέται κάτω, δεν με νοιάζει το τι είναι, ποιος είναι και πού θα καταλήξει γιατί μπορεί μετά από τη δική μου (ή οποιουδήποτε άλλου) τη βοήθεια να αλλάξει. Μπορεί και όχι, αλλά δεν είμαι διατεθημένη να θυσιάσω καμία ζωή, ειδικά όταν την παρομοιάζουμε με την ψυχή ενός παιδιού που υπάρχει περίπτωση βγει σκάρτο, για κανέναν και τίποτα στον κόσμο. Γιατί πολύ απλά, μπορεί και να μη βγει.

Και για να μην ακουστώ τελείως "γκουρού", οι μόνες ψυχές που θα θυσίαζα χωρίς να με νοιάζει το ηθικό πλήγμα και τη μαυρίλα της υπόλοιπης ύπαρξής μου, είναι αυτές όσων με οποιονδήποτε τρόπο βλάπτουν παιδιά ή αθώα πλάσματα.

Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:32

εμένα μ' αρέσουν όσοι ακούγονται σαν γκουρού, μίλα όπως θες.

έχεις διαβάσει την Καλύβα του Γιανγκ;

προτίμησέ το στην επόμενη αγορά βιβλίου...

http://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=7115
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:33

Σου προτείνω το βιβλίο για το ακόλουθο που είπες:
οι μόνες ψυχές που θα θυσίαζα χωρίς να με νοιάζει το ηθικό πλήγμα και τη μαυρίλα της υπόλοιπης ύπαρξής μου, είναι αυτές όσων με οποιονδήποτε τρόπο βλάπτουν παιδιά ή αθώα πλάσματα.
Άβαταρ μέλους
SnowMan
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από SnowMan » Τετ 02 Μαρ 2011, 14:57

Γιατί αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι η κατανόηση(που δεν είναι συναίσθημα). Η κατανόηση οδηγεί μεταξύ άλλων στη συμπόνια και η συμπόνια οδηγεί στην αγάπη. Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, η αγάπη και η συμπόνια οδηγεί στην ουσιαστική κατανόηση. Κάθε τι άλλο αποδεικνύεται ολοφάνερα, έμπρακτα και εμπειρικά μέσω της νοητικής μας μας σταδιοδρομίας ..στρεβλό, καταστροφικό, αντίθετο στη φύση του σύμπαντος.

Όταν δεν δείχνω βαθιά και επίμονη κατανόηση προς τον κόσμου γύρω μου αλλά αφήνω τις πρόσκαιρες και επιφανειακές μου ανάγκες να με ωθήσουν στο να πράττω απερίσκεπτα και με ελλιπής κατανόηση[τάση εγωκεντρικού χαρακτήρα] προς 'των όσων μέσα μου' και 'των όσων γύρω μου', χαλάω τις φυσικές αλυσίδες και προσβάλω την ευημερία του εσωτερικού+εξωτερικού μου κόσμου.

Αυτό συμβαίνει όταν λειτουργούμε σε κάθε κλίμακα και χώρο, το είδαμε όταν παρεμβάλαμε πρόσκαιρα στη δομή του Γενετικού Υλικού, το βλέπουμε όταν παρεμβάλλουμε στο κλίμα και στις αλυσίδες των βιοκοινοτήτων (πράγμα που κάνει τώρα η γεωμηχανική). Η σωστή κατανόηση πρέπει να εκπορεύεται απο την αγάπη, γιατί αν δεν εκπορεύεται απο την αγάπη δεν θα δείχνει αυτό που ονομάζει σοφά ο άνθρωπος "σεβασμό" στις εκπληκτικές φυσικές λειτουργίες του κόσμου.

Εξού η ανάγκη μιας κοινωνίας ανθρώπων μεταξύ άλλων - για κώδικα σεβασμού. Κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς που ορίζουν τη φυσική ροή μιας κοινωνίας και του δίνει συντηρητικό(συντήρηση-διατήρηση) χαρακτήρα. Αν όμως λείπει η αγάπη και η αγνή πρόθεση(=ευγένεια) θα στρεβλωθεί ως συνήθως το όλο "σκηνικό" και θα χαρακτηρίζονται οι κανόνες αυτοί 'υποτακτικοί, βίαοι και αποπνικτικοί. Κλασικοί παράγοντες για ανερχόμενο ξέσπασμα, ειδικά τη μεριά των επόμενων γενιών - που θα είναι κριτές της προηγούμενης, αφού αυτός φαίνεται να είναι ο ρόλος τους. Η φυσική κοινωνία είναι κοινωνία αλληλεγύης, αυτό είναι αδιάψευστο άλλωστε (όσο α-νοητός και αν τείνει να είναι κανείς).

Η φύση - όπως θα την όριζα εγώ, είναι 'αυτή η τάση του σύμπαντος(που επιβεβαιώνεται εμπειρικά κατα τη πορεία της νοητής μας σταδιοδρομίας), να φέρει στοιχεία που 'επικοινωνούν και να αλληλοσυντηρούνται' με τη βοήθεια φαινομένων όπως 'η περιοδικότητα λ.χ.' , με αποτέλεσμα τα στοιχεία του σύμπαντος να μένουν αναλλοίωτα και να φέρουν το γνώρισμα της 'αρμονίας'. Έτσι φύση του ανθρώπου (εργαλεία να συμετέχει στους φυσικούς ρυθμούς του σύμπαντος), είναι η αγάπη και η συμπόνια.

Όταν δημιουργώ μια κοινωνία δίχως αγάπη-συμπόνια <=> κατανόηση , δημιουργώ μια κοινωνία με τάσεις αυτοκαταστροφής(ξεσπάει συνεχώς προσπαθώντας να καταστείλει τον καρκινικό-αφύσικο της χαρακτήρα). Όλες αυτές οι θρησκείες που σου λένε να δείχνεις κάποια μορφή αγάπης, εγκράτειας(αυτοπειθαρχία) και αλληλεγγύης για να μη τιμωρηθείς/καταστροφείς/αποκοπείς/ματαιωθεί η ύπαρξη σου δεν είναι και τόσο αβάσιμες μου φαίνεται. Όσο πας πίσω, βλέπεις πως οι άνθρωποι είχαν έντονη αίσθηση της πληρότητας του κόσμου και φαίνεται να απαντούσαν στην ανάγκη να υποταχθούν σε αυτήν αρμονικά. Ελπίζω εγώ για πνευματική επανάσταση της ανθρωπότητας, αλλά από ότι βλέπω οδεύουμε στη καταστροφή..
Είναι μικρός ο κόσμος στα αλήθεια, με μεγάλο το χάσμα που μας απαρτίζει απο αυτόν.
Άβαταρ μέλους
SnowMan
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από SnowMan » Τετ 02 Μαρ 2011, 15:01

Kariatida έγραψε:Στο θέμα με τον πνιγμό διαφωνώ γιατί υπάρχει η ελεύθερη βούληση της κάθε ψυχής. Μπορεί να γίνει serial killer αλλά μπορεί ένα γεγονός στη ζωή του να του προσφέρει ένα βαρβάτο μάθημα και μία αλλαγή/ανύψωση της προσωπικότητάς του που κανένας θάνατος δεν θα του πρόσφερε. Για εμένα προσωπικά δεν τίθεται δίλλημα. Ακόμα και το να ξέρω ότι κάποιος μπορεί (υποθετικά) να γίνει δολοφ'ονος ή κλέφτης ή απατεώνας δεν μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω για τη ζωή του. Αντίθετα με υποχρεώνει να επιλέξω για το αν θα γίνω εγώ ή όχι δολοφόνος με το να τον αφήσω να πνιγεί ή όχι.
Συμφωνώ - όπως λέγαμε και πιο πριν σε άλλο θέμα(γάζωσαν αστυνομικούς), η ζωή του ενός είναι ισάξια με τη ζωή του καθενός. Τουλάχιστον έτσι το αισθάνομαι.
Είναι μικρός ο κόσμος στα αλήθεια, με μεγάλο το χάσμα που μας απαρτίζει απο αυτόν.
Άβαταρ μέλους
Kariatida

Δημοσίευση από Kariatida » Τετ 02 Μαρ 2011, 15:04

ex poetess έγραψε:Σου προτείνω το βιβλίο για το ακόλουθο που είπες:
οι μόνες ψυχές που θα θυσίαζα χωρίς να με νοιάζει το ηθικό πλήγμα και τη μαυρίλα της υπόλοιπης ύπαρξής μου, είναι αυτές όσων με οποιονδήποτε τρόπο βλάπτουν παιδιά ή αθώα πλάσματα.
Το αποθήκευσα και θα το κοιτάξω όταν ξαναβγώ για βιβλία.

Στο θέμα της ελεύθερης βούλησης, πριν χρόνια μου είχαν πει για έναν γιόγκι (θυμάμαι με λεπτομέριες τα χαρακτηριστικά του προσώπου του όμως δεν θυμάμαι πώς τον λένε) ο οποίος ήξερε ότι θα πεθάνει την τάδε ημέρα από τον τάδε άνθρωπο με τον τάδε τρόπο. Είχε κάθε δύναμη και τρόπο ώστε να το αποτρέψει. Να καλέσει ασφάλεια, να προστατευτεί με κάποιον τρόπο. Η αντίδρασή του ήταν απλά να επιτρέψει στον άλλο άνθρωπο να κάνει την επιλογή του. Όπως και την έκανε και το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει εκείνη την ημέρα σε ηλικία 70+ χρονών από πυροβολισμό στο κεφάλι από τον άνθρωπο που ήξερε ότι θα τον σκότωνε. Για εμένα αυτό είναι το υπέρτατο, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά. Είναι φορές που πρέπει να παρέμβεις και άλλες όχι. Το κατανοώ αυτό. Απλά ίσως να ήταν ατυχές (για εμένα) το παράδειγμα με το παιδάκι και τον πνιγμό και τις σκέψεις/αισθήματα που μου ενεργοποίησε.

Ευχαριστώ για την πρόταση του βιβλίου :wink: .

Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 02 Μαρ 2011, 16:14

κι ο Σωκράτης ήξερε το πόρισμα των δικαστών του, ήξερε τα πάντα, γιατί η φωνή δεν τον απέτρεπε από τον θανατό του μέσω της φυγής;

σίγουρα διότι σε προσωπικό επίπεδο ο Σωκράτης αν έφευγε θα αντιμετώπιζε κακά συμβάντα στον πνευματικό ή /και ηθικό τομέα, θα έπρεπε να "σοφιστεί" δικαιολογίες για την πράξη του δηλαδή θα έπρεπε να αποτελέσει μία από τις κατηγορίες εναντίον του, άρα αυτομάτως θα ήταν ένοχος τουλάχιστον σε μία από τις κατηγορίες διότι οι σοφιστές διεφθειραν τους νέους κι αυτός με σοφιστεία διαφθείρει τον εαυτό του. αλλά μέσα στην ψυχή του υπήρχε η άγνωστη αυτή φωνή του οικείου δαίμονος, μη δεν ήξερε όμως ο Σωκράτης να αναγνωρίσει όλες τις φωνές που μιλούν μέσα στις ψυχές μας; αν αναγνώριζε ως καλύτερη λύση αυτή που της φυγής, της φωνής της αυτοσυντήρησης, αυτόματα γινόταν ένοχος για την επόμενη κατηγορία καινών δαιμονίων, διότι στον εαυτό του θα επέτρεπε να εισάγει άλλη λογική από αυτήν της υπερβατικής που τον διακατείχε.

κι ο Σωκράτης πλέον θα ζούσε ζωή αδίκου, ενώ στην απολογία του είπε ότι δεν τον φοβίζει ο θάνατος γιατί ήταν δίκαιος. άρα θα τον φόβιζε πλέον ο θάνατος.

αυτά σε προσωπικό επίπεδο τα έλυσε ο Σωκράτης μας με την γνωστή του επιλογή.
σε επίπεδο διαπροσωπικό και κοινωνικό, δηλαδή αν έφευγε από την φυλακή και ζούσε με τις τύψεις και τις γνώσεις ταυτόχρονα χωρίς να δικαιολογεί τον εαυτό του, αν παράκουγε την φωνή που δεν τον απέτρεψε για χάρη όχι των φωνών που τον προέτρεπαν, αλλά για χάρη του κοινωνικού συνόλου που σίγουρα μετά θα τον αποζήταγε όπου και να πήγαινε, θα το χρωστούσε όχι σε θεία επέμβαση αλλά ανθρώπινη παρέμβαση και γνώριζε πολύ καλά με τι μαχόταν.

γιατί ανέφερε ότι δεν είχε ακούσει την φωνή που τον απέτρεπε. και σαν άνθρωπος ίσως ήλπιζε κάτι τέτοιο να γίνει.

σαν φιλόσοφος όμως σαν ένας άνθρωπος με υπερβατική λογική, δέχτηκε την απουσία αντίδρασης και παρέδωσε το σώμα στην άδικη τιμωρία για να το ελευθερώσει από την ανθρώπινη παρέμβαση στους νόμους δείχνοντας μας έτσι το δρόμο της αυτοθυσίας.
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 02 Μαρ 2011, 16:19

από την υπερβατική λοιπόν λογική τέτοιων πνευμάτων, έχουμε όχι ελεύθερη βούληση, αλλά υπερβατική.
Άβαταρ μέλους
Blue Ice

Δημοσίευση από Blue Ice » Τετ 02 Μαρ 2011, 17:55

Δεν είναι έξυπνο να μιλάμε με τόση βεβαιότητα για τη φύση του σύμπαντος όταν οι γνώσεις μας για το σύμπαν είναι ελάχιστες.

Και αν η αληθινή ανθρώπινη φύση βρίσκεται στον κατώτερο εγκέφαλο γιατί αναπτύχθηκε ο εγκέφαλος περαιτέρω;;;;
Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά,

ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω.

Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών.

Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι.
Άβαταρ μέλους
SnowMan
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από SnowMan » Πέμ 03 Μαρ 2011, 19:35

Blue Ice έγραψε:Δεν είναι έξυπνο να μιλάμε με τόση βεβαιότητα για τη φύση του σύμπαντος όταν οι γνώσεις μας για το σύμπαν είναι ελάχιστες.

Και αν η αληθινή ανθρώπινη φύση βρίσκεται στον κατώτερο εγκέφαλο γιατί αναπτύχθηκε ο εγκέφαλος περαιτέρω;;;;
Φωτεινή μου, το ότι τα "ζώα" έχουν φυσική συμπεριφορά δεν σημαίνει πως είναι υπόδειγμα του πως θα πρέπει να είναι ο 'φυσκός άνθρωπος'. Φύση του ανθρώπου ορίζω 'τα εργαλεία για την ένταξη του στο φυσικό περιβάλλον που συνδέεται με την αρμονία του σύμπαντος και τους φυσικούς της κύκλους'. Είναι νομίζω πολύ ξεκάθαρο για τους λόγους που προανάφερα πως αν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού 'αρμονικού σύμπαντος' ως άτομα αλλά και ως κοινωνία, θα πρέπει η συμπεριφορά μας να βασίζεται καθαρά στην αγάπη και τη συμπόνια. Μια κοινωνία που δεν είναι κοινωνία αγάπης και αλληλεγύης θα περάσει απο 'κύκλους ξεσπάσματος' μέχρις ότου διορθωθεί ή καταστραφεί. Ο κακός άνθρωπος είναι σαν το καρκινικό κύτταρο της βιόσφαιρας με λίγα λόγια.
Άβαταρ μέλους
Blue Ice

Δημοσίευση από Blue Ice » Παρ 04 Μαρ 2011, 20:23

Στο σύμπαν όμως λαμβάνουν χώρα εξαιρετικά βίαια γεγονότα...
Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά,

ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω.

Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών.

Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι.
Άβαταρ μέλους
SnowMan
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από SnowMan » Παρ 04 Μαρ 2011, 21:42

Blue Ice έγραψε:Στο σύμπαν όμως λαμβάνουν χώρα εξαιρετικά βίαια γεγονότα...
Δεν έχω ιδέα. Σε τέτοια κλίμακα δεν μπορώ καν να φανταστώ τι εννείς με τη λέξη 'βία'. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα δουλεύουν αρμονικά σε αυτό το σύμπαν, οι όλες μεταβολές γίνονται τέλεια και αρμονικά ώστε να εξυπηρετούν τους 'μεγαλύτερους' κύκλους της ζωής. Τόσο στο σύμπαν όσο στη κοινωνία δεν βλέπω την ανάγκη για βία αλλά "αλληλεγγύη". Όταν υπάρχει επικοινωνία που εμπεριέχει σεβασμό και αγάπη κατα το τρόπο που ανέπτυξα παραπάνω όλα δουλεύουν αρμονικά προς μια κατεύθυνση και δεν υπάρχει η ανάγκη για συγκρούσεις. Γενικά η βία μου μοιάζει χαοτική - τάση που προκύπτει κατά τη διαστροφή της φύσης με σκοπό να αφανίσει ότι το ' παραφυσικό' ή έστω να το κάνει ένα.. 'reboot'
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τρί 15 Μαρ 2011, 00:57

http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ ... _7935.html

θα κάνει ξαστεριά όταν ο δικομματισμός τελειώσει σ’ αυτή τη χώρα.

ύπουλο παιχνίδι σατανικής συλλήψεως παίζεται εναντίον μας

δεν μπορεί πια να μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ όπως παλιά.

έρχονται μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, η αυλαία θα κλείσει βέβαια με κάποιον αναγκαστικά.

πρέπει να βρούμε λύση εκτός παρατάξεων.
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τρί 15 Μαρ 2011, 02:14

Άβαταρ μέλους
PELTASTIS VARNAVAS
Irc ψευδώνυμο: καστροπολεμίτης

Δημοσίευση από PELTASTIS VARNAVAS » Τετ 16 Μαρ 2011, 13:28

"Βόηθα, Παναγιά, τη σκέψη
να μην αγριέψει...
"

"Παντιγέρα μαύρη ρούσσα προδομένη μου γενιά
σαν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά"

"Θε μου πόσο παράξενοι
είν' οι δικοί μας τόποι
θλιμμένα τα τραγούδια μας
μα γελαστοί οι αθρώποι"

ΧΑΪΝΗΔΕΣ
Άβαταρ μέλους
SnowMan
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από SnowMan » Τετ 16 Μαρ 2011, 14:46

ex poetess έγραψε:πρέπει να βρούμε λύση εκτός παρατάξεων.
Για να γινει αυτο θελουμε ή συλλογικότητα ή αναρχικό καθεστώς ή και τα δύο. Μεχρι να αρχίσουμε να καλημερίζουμε τον διπλανό μας, να εχουμε δημοτικές συνελεύσεις και τοπικες δράσεις αποκλείεται να υπαρχει καποια συλλογικότητα. Η ελλαδα εξαρτάται απο τις οθονες και τις καλπες για να δημιουργήσει μια 'αισθηση ενοτητας' με την υπόλοιπη κοινωνία.. Ενω ταυτοχρονα αρνειται να βγει απο το κλουβακι του και να κοινωνικοποιηθεί. Νομιζεις πως ο κοσμακις εμπιστευεται το δικομματισμό; ή την τηλεόραση; Δεν εμπιστευεται ουτε τον εαυτο τους συμπολίτες του ώμος...
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 16 Μαρ 2011, 21:14

εμπιστεύομαι αρκετά τον συμπολίτη μου αν αποφασίσει να μην ξαναψηφίσει τα κόμματα που μοιράζονται την εξουσία, δεν εμπιστεύομαι τους συμπολίτες που θα προσπαθήσουν να ηγηθούν οποιασδήποτε τέτοιας προσπάθειας έχοντας φρεσκοβγει από κάποια παράταξη, πρέπει να είναι πολλά χρόνια κάποιος έξω από τα κόμματα για να έχει φύγει ο στόκος από πάνω του.

βάζω λοιπόν σαν όριο τα μισά χρόνια από αυτά που έχω περάσει εγώ έξω από τα παραταξιακά τουνελ. περίπου 7,5 χρόνια δηλαδή.
Άβαταρ μέλους
aftokaitoallo
Σύμβουλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από aftokaitoallo » Τετ 16 Μαρ 2011, 21:19

αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι άξια μυαλά δεν μπορούν βοηθήσουν. απλά ας αφήσουν κάποιον ή κάποιους πραγματικά έξω από τις παρατάξεις να ηγηθούν.

τώρα οι διεθνείς εξελίξεις με τους σεισμούς τους τα σερν τους τα αστρονομικά τους και τα οικονομικά τους, ίσως επιταχύνουν τα ελληνικά πράγματα προς μία κάθαρση θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, ή ίσως τα αποτελματώσουν τελείως.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτική-Γεωπολιτικά- Κοινωνικά Κινήματα”