Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ
Δημοσιεύτηκε: Δευ 21 Ιούλ 2008, 15:09
Hμερομηνία : 10-05-07
οικοπρακτικά
Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ
Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ
Mία από τις βασικές διαφοροποιήσεις της βιολογικής γεωργίας, σε σχέση με τις άλλες μορφές παραγωγής αγροτικών προϊόντων, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το έδαφος.
Στην βιολογική γεωργία, το έδαφος δεν είναι ούτε ένα νεκρό υπόστρωμα πάνω στο οποίο στηρίζεται το φυτό, αλλά ούτε και μια αποθήκη θρεπτικών συστατικών που πριν από κάθε παραγωγή μας, χρειάζεται απλώς να προσθέσουμε τα απαραίτητα χημικά λιπάσματα.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μέσα του συνυπάρχουν σε αρμονία και ισορροπία εκατομμύρια μορφές ζωής. Σε ένα τέτοιο έδαφος, τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν φυσιολογικά χωρίς ανάγκη χημικών επεμβάσεων και να δώσουν προϊόντα καθαρά, υγιεινά και με γεύση. Η διατήρηση και η αύξηση της γονιμότητάς του, που μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως, με την προσθήκη οργανικής ουσίας (φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων).
Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
Ολα τα κλαδέματα του κήπου μας, αφού πρώτα τα θρυμματίσουμε καλά, τα υπολείμματα από το κούρεμα του γκαζόν, τα φύλλα που πέφτουν από τα δένδρα, τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας (π.χ. φλούδες, φύλλα από λαχανικά, κ.λπ.).
Δεν θα πρέπει να βάζουμε μέσα στον κάδο ή το σωρό, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά, πλαστικοποιημένα χαρτιά, κρέας, λίπη, καθώς και μεγάλες ποσότητες από πευκοβελόνες, επειδή λόγω των ουσιών που περιέχουν μπορούν να αναστείλουν την κομποστοποίηση.
Αν μαζί με τα υλικά προς κομποστοποίηση, προσθέσουμε και μια μικρή ποσότητα παλιού κομπόστ, αυτό λειτουργεί ως εμβόλιο μικροοργανισμών, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία. Εναλλακτικά, κυκλοφορούν στην αγορά, και σκευάσματα με τα οποία μπορούμε να «εμβολιάσουμε» το κομπόστ μας και να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία.
Τα ευεργετήματα του κομπόστ
Εκτός από την ενίσχυση της γονιμότητας που μας προσφέρει η προσθήκη του κομπόστ έχει και πολλές άλλες ιδιότητες:
• Ενισχύει την άμυνα των φυτών μας στα διάφορα παθογόνα.
• Εμπλουτιζει το έδαφος τόσο με θρεπτικά συστατικά όσο και με φυσικές ορμόνες και φυσικά αντιβιοτικά.
• Βοηθάει στην αποφυγή έκπλυσης των θρεπτικών συστατικών στον υδροφόρο ορίζοντα.
• Βελτιώνει τη σταθερότητα των εδαφών και μειώνει τους κινδύνους διάβρωσης και ερημοποίησής τους.
• Το έδαφος αερίζεται καλύτερα, με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.
• Γίνεται αυξημένη συγκράτηση του νερού. Δοκιμάστε σε μία γλάστρα σας που έχει κομπόστ και θα δείτε την διαφορά από μία άλλη που δεν έχει.
• Ρυθμίζεται καλύτερα η θερμοκρασία. Το καλοκαίρι, το έδαφος είναι δροσερότερο και τον χειμώνα θερμότερο.
Τι πρέπει να αποφύγετε
Τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται κατά την κομποστοποίηση είναι:
• Λάθος υλικά (κυρίως λίπη, πλαστικοποιημένα χαρτιά, πευκοβελόνες ή κλαδέματα από άλλα κωνοφόρα) που μπορούν να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία.
• Χονδροειδή υλικά, τα οποία αργούν να κομποστοποιηθούν.
• Τρυφερά φυτικά υπολείμματα (όπως το κουρεμένο γκαζόν και τα διάφορα λαχανικά της κουζίνας) τα οποία τοποθετούνται χωρίς να ανακατευτούν καλά με άλλα πιο «ξερά», δημιουργώντας έτσι ζώνες που δεν αναπνέουν, με αποτέλεσμα να έχουμε τη σήψη τους και την δυσοσμία.
• Υπερβολική ποσότητα «ξερών» (ξυλοποιημένων) υπολειμμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας.
• Χρήση ροκανιδιού από ξυλουργία, το οποίο λόγω εμποτισμού του με εντομοκτόνα, μπορεί να σταματήσει την κομποστοποίηση. Ροκανίδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο αν προέρχεται, από κοπή ξύλων που δεν έχουν εμποτιστεί με εντομοκτόνα, όπως τα ξύλα για το τζάκι.
• Υπερβολή στην ύγρανση, με αποτέλεσμα την σήψη και τη δυσοσμία ή ελλιπής ύγρανση με αποτέλεσμα την αναστολή της κομποστοποίησης.
• Εκτεθειμένος σωρός στην ηλιακή ακτινοβολία ή τις βροχές, με αποτέλεσμα την αναστολή της κομποστοποίησης ή τη σήψη.
Όλο το άρθρο εδώ : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 07_1286605
~*~*~*~*~*~~~~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
Από άλλη πηγή:
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε οικιακό κομπόστ με τα οργανικά υπολείματα του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μέτρο τόπο και λίγη πειθαρχία στην αρχή. Γλυτώνετε πολλά δρομολόγια στον σκουπιδοντενεκέ της γειτονιάς και έχετε τζάμπα λίπασμα.
1. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κιβώτιο ξύλινο ή πλαστικό το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε από το εμπόριο. Το κιβώτιο πρέπει να έχει αρκετά ανοίγματα για να αερίζεται το υλικό κομποστοποίησης.
2. Ύστερα πρέπει να ξεχωρίσετε που θα βάλετε το δοχείο κομποστοποίησης. Αν έχετε κήπο μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μιά άκρη του. Αν ζείτε σε διαμέρισμα μπορείτε να το βάλετε στο μπαλκόνι σας.
3. Αφού κάνετε τα παραπάνω αρχίστε να ρίχνετε στο δοχείο τα οργανικά υπολείμματα.
Τι να ρίχνετε:
Χορτάρια, φύλλα, γρασίδι, μικρά κλαδιά, φρούτα, λαχανικά, φλούδες, κατακάθια από καφέ και τσάι, χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας, τσόφλια από αυγά, στάχτες, χώμα από γλάστρες.
4. Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα να ανακατεύετε και να καταβρέχετε το υλικό. Να έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο αερίζεται το υλικό και όσο περισσότερο καιρό είναι υγρό τόσο πιο γρήγορα θα γίνει. Εξ' άλλου αν το αερίζετε συχνά δεν θα μυρίζει.
5. Σε λίγο καιρό θα έχετε έτοιμο το κομπόστ σας. Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει το κομπόστ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (εποχή, υλικά, κατεργασία). Γενικώς αν φτιάξετε μία κι έξω το σωρό με ψιλοκομμένα υλικά, τον αερίζετε και τον διατηρείτε υγρό, θά γίνει σε 2-3 μήνες.
Τι να προσέξετε:
1. Τα ψιλοκομμένα υλικά γίνονται πιο γρήγορα από τα χοντροκομμένα.
2. Δεν χρειάζεται να είναι το υλικό μούσκεμα. Απλά να διατηρείται ελαφρώς υγρό.
3. Το χειμώνα προστατέψτε το υλικό από τη βροχή.
4. Ανακατέψτε συχνά το υλικό.
Καλή επιτυχία!
Από το φόρουμ: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/
οικοπρακτικά
Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ
Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ
Mία από τις βασικές διαφοροποιήσεις της βιολογικής γεωργίας, σε σχέση με τις άλλες μορφές παραγωγής αγροτικών προϊόντων, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το έδαφος.
Στην βιολογική γεωργία, το έδαφος δεν είναι ούτε ένα νεκρό υπόστρωμα πάνω στο οποίο στηρίζεται το φυτό, αλλά ούτε και μια αποθήκη θρεπτικών συστατικών που πριν από κάθε παραγωγή μας, χρειάζεται απλώς να προσθέσουμε τα απαραίτητα χημικά λιπάσματα.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μέσα του συνυπάρχουν σε αρμονία και ισορροπία εκατομμύρια μορφές ζωής. Σε ένα τέτοιο έδαφος, τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν φυσιολογικά χωρίς ανάγκη χημικών επεμβάσεων και να δώσουν προϊόντα καθαρά, υγιεινά και με γεύση. Η διατήρηση και η αύξηση της γονιμότητάς του, που μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως, με την προσθήκη οργανικής ουσίας (φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων).
Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
Ολα τα κλαδέματα του κήπου μας, αφού πρώτα τα θρυμματίσουμε καλά, τα υπολείμματα από το κούρεμα του γκαζόν, τα φύλλα που πέφτουν από τα δένδρα, τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας (π.χ. φλούδες, φύλλα από λαχανικά, κ.λπ.).
Δεν θα πρέπει να βάζουμε μέσα στον κάδο ή το σωρό, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά, πλαστικοποιημένα χαρτιά, κρέας, λίπη, καθώς και μεγάλες ποσότητες από πευκοβελόνες, επειδή λόγω των ουσιών που περιέχουν μπορούν να αναστείλουν την κομποστοποίηση.
Αν μαζί με τα υλικά προς κομποστοποίηση, προσθέσουμε και μια μικρή ποσότητα παλιού κομπόστ, αυτό λειτουργεί ως εμβόλιο μικροοργανισμών, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία. Εναλλακτικά, κυκλοφορούν στην αγορά, και σκευάσματα με τα οποία μπορούμε να «εμβολιάσουμε» το κομπόστ μας και να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία.
Τα ευεργετήματα του κομπόστ
Εκτός από την ενίσχυση της γονιμότητας που μας προσφέρει η προσθήκη του κομπόστ έχει και πολλές άλλες ιδιότητες:
• Ενισχύει την άμυνα των φυτών μας στα διάφορα παθογόνα.
• Εμπλουτιζει το έδαφος τόσο με θρεπτικά συστατικά όσο και με φυσικές ορμόνες και φυσικά αντιβιοτικά.
• Βοηθάει στην αποφυγή έκπλυσης των θρεπτικών συστατικών στον υδροφόρο ορίζοντα.
• Βελτιώνει τη σταθερότητα των εδαφών και μειώνει τους κινδύνους διάβρωσης και ερημοποίησής τους.
• Το έδαφος αερίζεται καλύτερα, με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.
• Γίνεται αυξημένη συγκράτηση του νερού. Δοκιμάστε σε μία γλάστρα σας που έχει κομπόστ και θα δείτε την διαφορά από μία άλλη που δεν έχει.
• Ρυθμίζεται καλύτερα η θερμοκρασία. Το καλοκαίρι, το έδαφος είναι δροσερότερο και τον χειμώνα θερμότερο.
Τι πρέπει να αποφύγετε
Τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται κατά την κομποστοποίηση είναι:
• Λάθος υλικά (κυρίως λίπη, πλαστικοποιημένα χαρτιά, πευκοβελόνες ή κλαδέματα από άλλα κωνοφόρα) που μπορούν να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία.
• Χονδροειδή υλικά, τα οποία αργούν να κομποστοποιηθούν.
• Τρυφερά φυτικά υπολείμματα (όπως το κουρεμένο γκαζόν και τα διάφορα λαχανικά της κουζίνας) τα οποία τοποθετούνται χωρίς να ανακατευτούν καλά με άλλα πιο «ξερά», δημιουργώντας έτσι ζώνες που δεν αναπνέουν, με αποτέλεσμα να έχουμε τη σήψη τους και την δυσοσμία.
• Υπερβολική ποσότητα «ξερών» (ξυλοποιημένων) υπολειμμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας.
• Χρήση ροκανιδιού από ξυλουργία, το οποίο λόγω εμποτισμού του με εντομοκτόνα, μπορεί να σταματήσει την κομποστοποίηση. Ροκανίδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο αν προέρχεται, από κοπή ξύλων που δεν έχουν εμποτιστεί με εντομοκτόνα, όπως τα ξύλα για το τζάκι.
• Υπερβολή στην ύγρανση, με αποτέλεσμα την σήψη και τη δυσοσμία ή ελλιπής ύγρανση με αποτέλεσμα την αναστολή της κομποστοποίησης.
• Εκτεθειμένος σωρός στην ηλιακή ακτινοβολία ή τις βροχές, με αποτέλεσμα την αναστολή της κομποστοποίησης ή τη σήψη.
Όλο το άρθρο εδώ : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 07_1286605
~*~*~*~*~*~~~~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
Από άλλη πηγή:
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε οικιακό κομπόστ με τα οργανικά υπολείματα του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μέτρο τόπο και λίγη πειθαρχία στην αρχή. Γλυτώνετε πολλά δρομολόγια στον σκουπιδοντενεκέ της γειτονιάς και έχετε τζάμπα λίπασμα.
1. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κιβώτιο ξύλινο ή πλαστικό το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε από το εμπόριο. Το κιβώτιο πρέπει να έχει αρκετά ανοίγματα για να αερίζεται το υλικό κομποστοποίησης.
2. Ύστερα πρέπει να ξεχωρίσετε που θα βάλετε το δοχείο κομποστοποίησης. Αν έχετε κήπο μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μιά άκρη του. Αν ζείτε σε διαμέρισμα μπορείτε να το βάλετε στο μπαλκόνι σας.
3. Αφού κάνετε τα παραπάνω αρχίστε να ρίχνετε στο δοχείο τα οργανικά υπολείμματα.
Τι να ρίχνετε:
Χορτάρια, φύλλα, γρασίδι, μικρά κλαδιά, φρούτα, λαχανικά, φλούδες, κατακάθια από καφέ και τσάι, χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας, τσόφλια από αυγά, στάχτες, χώμα από γλάστρες.
4. Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα να ανακατεύετε και να καταβρέχετε το υλικό. Να έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο αερίζεται το υλικό και όσο περισσότερο καιρό είναι υγρό τόσο πιο γρήγορα θα γίνει. Εξ' άλλου αν το αερίζετε συχνά δεν θα μυρίζει.
5. Σε λίγο καιρό θα έχετε έτοιμο το κομπόστ σας. Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει το κομπόστ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (εποχή, υλικά, κατεργασία). Γενικώς αν φτιάξετε μία κι έξω το σωρό με ψιλοκομμένα υλικά, τον αερίζετε και τον διατηρείτε υγρό, θά γίνει σε 2-3 μήνες.
Τι να προσέξετε:
1. Τα ψιλοκομμένα υλικά γίνονται πιο γρήγορα από τα χοντροκομμένα.
2. Δεν χρειάζεται να είναι το υλικό μούσκεμα. Απλά να διατηρείται ελαφρώς υγρό.
3. Το χειμώνα προστατέψτε το υλικό από τη βροχή.
4. Ανακατέψτε συχνά το υλικό.
Καλή επιτυχία!
Από το φόρουμ: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/