Σελίδα 1 από 1

Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Μαρ 2008, 13:47
από Spirit oF Fire
Ανακυκλώσιμα Υλικά:

~ Χαρτί
~Αλουμίνιο
~πλαστικό
~Γυαλί
~Μπαταρίες
~Κινητά τηλέφωνα
~Αυτοκίνητα
~Ρούχα
~ανακύκλωση ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών

Γνώριζες ότι:
Το χαρτι θελει 2-4 εβδομαδες για να αποσυνθεθει.Το χαρτι ιλουστρασιον θελει 5 χρονια.
Ενας ξυλινος,βαμμενος πασσαλος θελει 13 χρονια.
Ενα πλαστικο ποτηρι θελει 250 χρονια,ενω ενα μπουκαλι πλαστικο θελει περιπου 450 χρονια. Ενα αλουμινενιο κουτι θελει για να αποσυνθεθει απο 80 μεχρι και 500 χρονια,ενω ενα γυαλινο μπουκαλι θελει περισσοτερο απο 500 χρονια και το ποιο απλο: Ενα αποτσιγαρο θελει για να λυωσει απο 1 ως 5 χρονια!

Επίσης:ένα κουτί αλουμινίου εξοικονομούμε ενέργεια αρκετή για να ακούμε 4 ώρες ραδιόφωνο

Σύμφωνα με το φυλλάδιο "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμάτων" που κυκλοφόρησε το "ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ -
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ":


• 4.175 εκατομμύρια σακούλες οι οποίες παραμένουν στο περιβάλλον για 400 με 500 χρόνια είναι κατά μέσο όρο η «πλαστική κληρονομιά» που αφήνει ο καθένας μας πίσω του.
• 100 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης.
• Τα 1.000.000.000 αλουμινένια κουτιά για μπύρες και αναψυκτικά που χρησιμοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα, χρειάζονται για την παραγωγή τους 17,142 τόνους αλουμίνιο (ή 68.600 τόνους πρώτης ύλης, βωξίτη) και 257.142.000 κιλοβατώρες σε ενέργεια.
• 2 εκατομμύρια τόνους απορρίμματα «παράγουν» οι Αθηναίοι ετησίως! Έχει υπολογιστεί ότι τα οργανικά υλικά αποτελούν το 35% των οικιακών απορριμμάτων.
• Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία είναι ικανές να ρυπαίνουν ένα κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!


(Θα συνεχιστεί)

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Μαρ 2008, 14:00
από chill
Δεν ξερω αν το ακουσατε.. ο,τι ανακυκλωνετε εσεις με προσοχη και αγαπη, τα μαζευουν και τα πετανε στους σκουπιδοτοπους ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΕΙΔΙΚΑ!
Η μοναδικη χρηση της ανακυκλωσης ειναι να ανακουφισει τις συνειδησεις μας ενω δινει το πρασινο φως στις μεγαλες βιομηχανιες να συνεχισουν να γαμανε τη γη.
Γιατι νομιζετε πως κανετε κατι, πως ανακουφιζετε λιγο τον πλανητη... τον εαυτο σας ανακουφιζετε, νιωθετε καλα με την παρτη σας. Ειναι το κλασσικο ενοχικο τριπακι.

κι ομως ολα αυτα τα υλικα που διαχωριζονται στους ιμαντες, τελικα καταληγουν να πιανουν χωρο και τα πανε στις χωματερες μετα απο μια μερα. Αυτα ειναι τα γεγονοτα. Αποδειξεις υπαρχουν παντου. Ψαχτε το.

Μη σταματησετε να ανακυκλωνετε οσοι το κανετε. Ενα ΕΛΑΧΙΣΤΟ μερος των ανακυκλωμενων υλικων καταφερνει να αγοραστει απο τις βιομηχανιες και να μπει παλι στην αλυσιδα παραγωγης. Ισως κι αυτο ειναι κατι.

Ψαχτε το ομως. Ειναι αλλο ενα απο τα γνωστα κολπα τους.

Το αλλο κολπο ειναι οτι στο Βροχοδασος του Αμαζονιου χανονται δεκα φανταστικομμυρια στρεμματα δασους το δευτερολεπτο. Αλλη κομπινα εκει.

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Μαρ 2008, 14:10
από Spirit oF Fire
Δεν έχεις άδικο. Υπάρχει και σχετικό θέμα στο παρόν τόπικ με τίτλο "Στα σκουπίδια το πρόγραμμα της ανακύκλωσης". Αν θες ρίξε μια ματιά.
Παρ' όλα αυτά.. υπάρχουν κάδοι που αν βάζεις τα υλικά σου, σου δίνουν χρηματικό αντίτιμο ή κάνεις δωρεά στο χαμόγελο του παιδιού. Δεν γνωρίζω πως λειτουργεί το σύστημα, δεν ξέρω αν οι δωρέες καταλήγουν εκεί ή όχι. Αλλά σίγουρα είναι μία αρκετά καλή λύση, οικολογική και ηθική. Πιστεύω πως σε αυτούς τους κάδους-δωμάτια ανακύκλωσης, τα υλικά ανακυκλώνονται αληθινά γιατί αλλιώς δεν θα συνέφερε να δίνουν χρήματα χωρίς να κερδίζουν κάτι. Ακόμη κι αν το αντίτιμο είναι αρκετά μικρό, είναι μία καλή προτροπή.
Προσωπικά, από τότε που έμαθα για την "απάτη" των μπλε κάδων έπαψα να ανακυκλώνω σε αυτούς, που ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν στον δήμο μου και ανακυκλώνω στους κάδους δωμάτια των Αθηνών. Βάζω τα υλικά που θέλω, πατάω το κίτρινο κουμπάκι που είναι για το χαμόγελο του παιδιού και είμαι εντάξει.
Την υπόλοιπη επιχειρηματολογία θα την αναφέρω με στοιχεία και όχι σε μορφή διαλόγου. Να είσαι καλά και ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να πω γι αυτό το θέμα, ακόμη και λίγο πρόχειρα. Θα επανέλθω όμως και περιμένω κι άλλες αντιρρήσεις ή δυναμικές παρεμβάσεις. :)

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Μαρ 2008, 23:33
από BigBadWolf
Αμ δεν είναι μόνο ότι δεν ανακυκλώνουν. Τα μέσα ανακύκλωσης, ανήκουν στις ίδιες εταιρείες που πουλάνε τα προϊόντα τους. Τί γίνεται λοιπόν, παίρνουν και τις ανακυκλωμένες ουσίες και τις φυσικές πρώτες ύλες και τις προωθούν στην αγορά.
Και θα έλεγε κάποιος σωστά, "αφού αυτό τους κάνει να μην απορροφούν από την φύση είναι καλό". Έλα ντε, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η αύξηση της παραγωγής και χρησιμοποιούν την ανακύκλωση σαν μέθοδο για επιπλέον πόρους, εντείνοντας ταυτόχρονα το κυνήγι φυσικών πρώτων υλών...
Το συγκεκριμένο, έχει παρατηρηθεί από τις πολυεθνικές με τα αναψυκτικά. Πουλάνε ένα δοχείο, το οποίο μπορούν μετά να ανακυκλώσουν. Στην τιμή αγοράς συμπεριλαμβάνεται και το κόστος ανακύκλωσης, το οποίο τελικά πληρώνουμε οι ίδιοι από τις τσέπες μας. Ενώ λοιπόν, θα περίμενε κάποιος να μειώσουν τις αγορές πρώτων υλών, αυτό δεν έχει συμβεί κι αντιθέτως τις έχουν αυξήσει παγκοσμίως!

Γενικότερα, οι κυβερνήσεις του κόσμου, αναφέρονται συνεχώς στις ανακυκλώσεις, αλλά δεν λενε πουθενά, πως δεν σκοπεύουν σε Εθνικό μονοπώλιο της διαδικασίας και των παραγόμενων υλών, αφήνοντας ΠΑΝΤΑ παραθυράκια για να συμμετέχουν και οι ενδιαφερόμενοι.

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 15 Μαρ 2008, 21:43
από Spirit oF Fire
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Από: http://www.afis.gr/faq/

Τί είναι η ανακύκλωση μπαταριών;
Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμιση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων.

~Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Ποιό είναι το δικό μου προσωπικό όφελος;
Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους, Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για:
~Την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
~Την μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στα ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων)
~Την εξοικονόμιση πρώτων υλών
~Την εξοικονόμιση ενέργειας
~Την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
~Την συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

Πώς μπορώ εγώ να συνεισφέρω στην προστασία του περιβάλλοντος από τις βλαβερές ουσίες των μπαταριών;
Αναζητήστε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών ΑΦΗΣ, από όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύετε το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες για την δημόσια υγεία ουσίες.

Ποιές μπαταρίες μπορώ να πετώ στον κάδο ανακύκλωσης μπαταριών;
Όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Για μεγαλύτερες μπαταρίες ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 3421951). Επίσης δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν. Για μπαταρίες που βρίσκονται ενσωματωμένες σε προιόντα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 5319780).

Πού μπορώ να βρω κάδο ανακύκλωσης μπαταριών;
Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση κάδων συλλογής μπαταριών πανελλαδικά σε δήμους, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, κ.λ.π. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τον πλησιέστερο κάδο της περιοχής σας.

Πού ανακυκλώνονται οι μπαταρίες που έχουν συλλεχθεί;
Προς το παρόν δεν υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μόλις 4-5 εργοστάσια ανακύκλωσης που δέχονται μπαταρίες και όπως και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και η Ελλάδα στέλνει σε αυτά τις μπαταρίες για να ανακυκλωθούν.

Ποιός καλύπτει τα έξοδα της συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών στην Ελλάδα;
Τα έξοδα για την συλλογή και αποστολή των μπαταριών στο εξωτερικό για ανακύκλωση καλύπτονται από τους εισαγωγείς μπαταριών σύμφωνα με το ΠΔ 115/2004 (ΦEK 80Α/05.03.2004). Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (ΑΦΗΣ Α.Ε.) που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους εισαγωγείς, λειτουργεί με τις εισφορές εναλλακτικής διαχείρισης και συντονίζει τις διαδικασίες που απαιτούνται από την ενημέρωση του καταναλωτή και τη συλλογή των μπαταριών μέχρι και την τελική διάθεσή τους για ανακύκλωση.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για την εναλλακτική διαχείριση των μπαταριών;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που ψηφίσθηκε πρόσφατα καθορίζονται για όλα τα κράτη μέλη οι παρακάτω στόχοι συλλογής φορητών μπαταριών:

Θα πρέπει να συλλέγεται το 25% κατά βάρος των φορητών μπαταριών που διακινούνται στη χώρα μέχρι την 26/9/2012
Θα πρέπει να συλλέγεται το 45% κατά βάρος των φορητών μπαταριών που διακινούνται στη χώρα μέχρι την 26/9/2016

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 15 Μαρ 2008, 21:47
από Spirit oF Fire
Κι όμως... Όσο κι αν η κρατούσα εντύπωση είναι πως ο Έλληνας πολύ απέχει από του να έχει οικολογική συνείδηση (το μαρτυρεί καθημερινά το χάλι των δρόμων μας, των δημόσιων χώρων, των εξοχών και των ακτών μας μετά τις «επιδρομές» εκδρομέων και λουομένων), εμφανίζονται ξαφνικά κάποιες εξαιρέσεις που μπορεί μεν απλώς να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά ταυτόχρονα σε κάνουν να αναρωτιέσαι μήπως άλλαξες χώρα και δεν το κατάλαβες...
Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια δράσης της ΑΦΗΣ -της μη κερδοσκοπικής εταιρίας που ιδρύθηκε επισήμως το Μάρτιο του 2004, με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, αλλά ξεκίνησε τη δραστηριότητά της περίπου ένα χρόνο αργότερα - η ανταπόκριση του κοινού ήταν τέτοια, που η αρχική καθυστέρηση όχι μόνο ξεπεράστηκε, αλλά «βάλαμε τα γυαλιά» και σε χώρες που είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα;

Η ΑΦΗΣ ΑΕ δημιουργήθηκε από τους «καθ' ύλην αρμόδιους», τις εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας μπαταριών και συσσωρευτών στις οποίες ανήκει η υποχρέωση για συγκέντρωση και ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων προϊόντων, και είναι ο αναγνωρισμένος εθνικός φορέας γι' αυτό το σκοπό.
Ο στόχος της ήταν εξαρχής σαφής: όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, έτσι κι εμείς πρέπει να μάθουμε να ανακυκλώνουμε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες (και τόσα άλλα υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή), αφενός για να μη στερούμε πολύτιμες πρώτες ύλες από τη διαδικασία (ανα)παραγωγής κι αφετέρου για να ανακόψουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις χημικές ουσίες των διαβρούμενων ηλεκτρικών στηλών, αν τις πετάξουμε μαζί με τα κοινά οικιακά απορρίμματα.

Αποδοτική εκστρατεία ενημέρωσης
Βέβαια, αυτοί οι «καρποί» δεν ήρθαν χωρίς κόπο... Προηγήθηκε έντονη ενημερωτική εκστρατεία, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ, με επισκέψεις, ομιλίες, αποστολές έντυπου και ψηφιακού υλικού, διαφημίσεις σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση (συμπαθέστατο το σποτάκι με τη χρυσή Ολυμπιονίκη του 2004, Αθανασία Τσουμελέκα), ευαισθητοποίηση φορέων, αλλά και επιχειρήσεων.
Κάποιες από αυτές έχουν ήδη εντάξει την ανακύκλωση φορητών στηλών στα προγράμματα εταιρικής ευθύνης τους, με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα. Η Vodafone, για παράδειγμα, ξεπέρασε το στόχο συγκέντρωσης που είχε θέσει μέσα σ' ένα μόλις χρόνο κατά 3,5 φορές, όπως μας δήλωσε η διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας, Αγγελική Παπαντωνίου, παραδίδοντας στην ΑΦΗΣ 2,6 τόνους μπαταρίες (περίπου 90.000 τεμάχια), τα οποία συγκεντρώθηκαν στους κάδους 370 σημείων, σ' όλη την Ελλάδα.
Όμως, οι θερμότεροι υποστηρικτές του προγράμματος παραμένουν οι μαθητές κι αυτό αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον: πέραν πάσης αμφιβολίας είναι οι πιο σημαντικοί χρήστες μπαταριών, αλλά ταυτόχρονα είναι και οι αυριανοί πολίτες που πρέπει να γαλουχηθούν εξ απαλών ονύχων στην αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και στο σεβασμό προς τη φύση. Τα περισσότερα από τα δεκάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία φτάνουν κάθε μέρα στην ΑΦΗΣ προέρχονται από μαθητές, οι οποίοι είτε εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρόγραμμα και τους στόχους του, είτε ζητούν να τοποθετηθεί κάδος στο σχολείο τους.

Τα κέρδη της ανακύκλωσης
Με την ανακύκλωση επιστρέφουν στον κύκλο της παραγωγής υλικά τα οποία μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Τα μέταλλα ανακυκλώνονται σχετικά εύκολα, καθώς με διάφορες βιομηχανικές μεθόδους μπορούμε να τα διαχωρίσουμε και στη συνέχεια να τα λιώσουμε για την κατασκευή νέων προϊόντων.
Κατά την εξόρυξη και την αρχική επεξεργασία των μεταλλευμάτων, αλλά και για τη μετατροπή τους σε μέταλλα κατάλληλα για την παρασκευή προϊόντων, ξοδεύονται σημαντικές ποσότητες ενέργειας, οι οποίες με την ανακύκλωση κερδίζονται.

Έχει υπολογισθεί πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει ως και το 80%.

Η μείωση του όγκου απορριμμάτων είναι ακόμη ένα μεγάλο κοινωνικό όφελος της ανακύκλωσης. Οι ήδη ανεπαρκείς χώροι υγειονομικής ταφής θα δέχονταν καθημερινά πολύ λιγότερα σκουπίδια, αν η ανακύκλωση γινόταν συνήθεια σε όλους μας, ενώ παράλληλα δίνεται στον ενεργό πολίτη η δυνατότητα να προστατεύσει το περιβάλλον και να διατηρήσει την πόλη του καθαρή.
Οι διαβρωμένες μπαταρίες αποτελούν, επίσης, μεγάλο πρόβλημα για τους υπάλληλους στους χώρους υγειονομικής ταφής, γιατί κάποιες είναι εύφλεκτες ή ακόμη χειρότερα προκαλούν εκρήξεις αν διαβρωθούν και στοιβαχτούν στις συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στις χωματερές το καλοκαίρι.
Τέλος, ένα άλλο σημαντικό κοινωνικό όφελος της ανακύκλωσης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι ανάγκες στελέχωσης των φορέων ανακύκλωσης ισοδυναμούν με ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους, σ' έναν πολλά υποσχόμενο τομέα.

Αίσιες οι προοπτικές
Στα γραφεία της ΑΦΗΣ, η ικανοποίηση δεν κρύβεται και τα ως τώρα καλά αποτελέσματα έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών: ο στόχος για το 2007, είναι να συγκεντρωθεί το 15% των μπαταριών που διακινούνται στην Ελλάδα, ενώ είναι διάχυτη η πίστη πως -αν συνεχιστεί με την ίδια ζέση η περισυλλογή- ο στόχος του 25%, της ευρωπαϊκής οδηγίας, μπορεί να επιτευχθεί ως το 2009, δηλαδή τρία ολόκληρα χρόνια νωρίτερα.
«Μήπως απέκτησε, ξαφνικά, οικολογική συνείδηση ο Έλληνας;» ρωτήσαμε τον Προϊστάμενο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Δρα Αδαμάντιο Σκορδίλη. Το χαμόγελό του ήταν εύγλωττο: «Ο Έλληνας δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει οικολογική συνείδηση.
Εκείνο που είναι όμως απαραίτητο, κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού, είναι να έχει τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση, ώστε να προωθηθεί η ανακύκλωση και να συμμετέχει ... Τότε συμμετέχει!»

Γιάννης Ριζόπουλος
http://technologein.pathfinder.gr/afis-batteries/

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετ 08 Απρ 2009, 19:06
από ELectriE
Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση (Δήμος Αθηναίων)


Ερώτηση 1.

Ένας πολίτης τι μπορεί να απορρίψει στους μπλε κάδους;


Οι πολίτες μπορούν να απορρίψουν στους μπλε κάδους όλων των ειδών τα υλικά συσκευασίας όπως:

-χάρτινες συσκευασίες (π.χ. χαρτοκιβώτια, συσκευασίες τύπου τετραπάκ , χάρτινες συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και είδη καθαρισμού σπιτιού).

-αλουμινένιες συσκευασίες (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών)

-γυάλινες συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού και ποτών, βαζάκια τροφίμων)

-πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού, ποτών, χυμών, πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας, είδη καθαρισμού σπιτιού και πλαστικές σακούλες).

-ευκοσιδηρές συσκευασίες (π.χ. κονσέρβες τροφίμων)

Επίσης στους μπλε κάδους μπορούν οι πολίτες να απορρίπτουν έντυπο χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια)


Ερώτηση 2.

Όταν λέμε πλαστικό τι ακριβώς εννοούμε; Δηλαδή ένας κεσές γιαούρτι, ένα περιτύλιγμα περιοδικού μπορούν να απορριφτούν σε ένα μπλε κάδο; Ποιος είναι δηλαδή ο ορισμός του πλαστικού;


Όλες τις συσκευασίες που αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως πλαστικές μπορούν να τις απορρίψουν στους μπλε κάδους, δηλαδή από περιέκτες τροφίμων μέχρι πλαστικές σακούλες και σελοφάν. Εξαίρεση αποτελούν οι βιοδιασπώμενες σακούλες οι οποίες δεν ανακυκλώνονται, αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς η κυκλοφορία τους είναι πολύ περιορισμένη.


Ερώτηση 3.

Μπορούμε να πετάξουμε illustration χαρτί μαζί με το χαρτί εφημερίδας σε μπλε κάδο
;

Όλα τα είδη των έντυπών χαρτιών μπορούν να απορριφθούν στους μπλε κάδους


Ερώτηση 4.

Όταν απορρίπτουμε ανακυκλώσιμα υλικά αυτά θα πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένα ανά υλικό συσκευασίας ή μπορεί ο πολίτης να τα βάζει όλα σε μια σακούλα και να τα απορρίπτει και η διαλογή να γίνεται στους ειδικούς χώρους του Δήμου;

Οι πολίτες ενθαρρύνονται να απορρίπτουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στους μπλε κάδους, άδειες και καθαρές δίχως να είναι τοποθετημένες σε πλαστικές σακούλες μέσα. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων έχει μοιράσει στους δημότες μια ειδική επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα 35 λίτρων ώστε να την χρησιμοποιούν για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τους στους μπλε κάδους. Η διαλογή των υλικών γίνεται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμών Υλικών που λειτουργεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης στην Ελλάδα.


Ερώτηση 5.

Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης που θέλει να ανακυκλώσει ηλεκτρονικά είδη (πχ φαξ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ), ξύλο, αυτοκίνητα, λιπαντικά, χώμα;


Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού. Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο 195 για να κανονιστεί ο χώρος και ο χρόνος που μπορούν να βγάλουν στο δρόμο τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να περισυλλεχθούν από τα συνεργεία του δήμου. Μπορούν ακόμα αν θέλουν να μεταφέρουν οι ίδιοι τις συσκευές τους στο χώρο συλλογής που βρίσκεται στην Ιερά Οδό 151. Είναι σημαντικό οι συσκευές να απορρίπτονται με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και να εμποδιστεί η διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με τα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων και οδηγεί προς ανακύκλωση τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέγει. Αν κάποιοι δημότες επιθυμούν να ανακυκλώσουν το παλαιό αυτοκίνητο τους μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δήμο Αθηναίων στη τηλεφωνική γραμμή 195. Έπειτα από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία το αυτοκίνητο θα αποσυρθεί και θα οδηγηθεί προς ανακύκλωση.

Ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει τα λιπαντικά έλαια μόνο από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του και τα οποία οδηγεί προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.

Όσον αφορά άλλα υλικά όπως ξύλα και χώματα ο δήμος δεν έχει αναπτύξει σύστημα ανακύκλωσης των υλικών αυτών.


Ερώτηση 6.

Ποια είναι τα προγράμματα ανακύκλωσης που έχει αναπτύξει ο Δήμος; Πόσοι μπλε κάδοι υπάρχουν και πόσοι ακόμα χρειάζονται; Που είναι τοποθετημένοι αυτοί οι κάδοι; Αλλάζει ο τόπος τοποθέτησης ανά χρονικές στιγμές και αν γίνεται αυτό γιατί;


Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων απαρτίζεται από 4 επιμέρους συστήματα, τα οποία είναι τα εξής:

Μπλε κάδοι ανακύκλωσης: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει περίπου 2000 μπλε κάδους σε όλη την έκταση του Δήμου. Ανοξείδωτοι κάδοι τριών ρευμάτων: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 300 ανοξείδωτους κάδους τριών ρευμάτων για τη συλλογή πλαστικού-γυαλιού, χαρτιού και αλουμινίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Προορίζονται τόσο για τα οικιακά απορρίμματα όσο και για τα μικροαντικείμενα που απορρίπτονται στους κάλαθους του Δήμου. Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 24 ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πλατείες σε όλη την έκταση του δήμου στα οποία συλλέγονται ξεχωριστά πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικοί περριέκτες, χάρτινες συσκευασίες και ειδικά απορρίμματα όπως κινητά τηλέφωνα.Κώδωνες συλλογής χαρτιού και χαρτονιών: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 150 κίτρινους κώδωνες για τη συλλογή έντυπου χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών χωρητικότητας 3,3 m3.

Η Δημοτική αρχή προγραμματίζει την αύξηση του αριθμού των μπλε κάδων σε 5000, των ανοξείδωτων κάδων σε 700 και των ολοκληρωμένων κέντρων ανακύκλωσης σε 100 με σκοπό να διαχωρίζεται πάνω από 1 kg ανακυκλώσιμου υλικού ανά κάτοικο εβδομαδιαίως και κάθε δημότης να έχει πρόσβαση στο σύστημα ανακύκλωσης σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων καλύπτει μεγάλο μέρος της έκτασης του Δήμου. Η προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των σημείων ανακύκλωσης προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των δημοτών. Η χωροθέτηση των κάδων ανακύκλωσης είναι ευθύνη των υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Η θέση των κάδων ενδέχεται να αλλάζει σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού και με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του μέγιστου αριθμού δημοτών και την συλλογή των μέγιστων δυνατών ποσοτήτων ανακυκλώσιμου υλικού.

http://www.ert.gr/nature/poiotita-zois/ ... iklosi.htm

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετ 08 Απρ 2009, 19:20
από ELectriE
ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ
ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
1. Βρόμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.
2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.
3. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.
4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!
5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ

ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ
. Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
. Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
. Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
. Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
. τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
. τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

. Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
. Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
. Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
. Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
. Συσκευασίες τετραπάκ
. Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
. CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν. (:loco:)

ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.
ΠΛΕΝΩ:
Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.
ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

http://polites-ampelokipon.blogspot.com ... st_13.html

(ερώτηση κρίσης: είδε κανείς σας μπλε κάδους στη θεσσαλονίκη;;; :swear: )

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετ 08 Απρ 2009, 20:21
από ELectriE
Από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΕΕΑΑ)

1) Πότε θα συμβληθεί ο δήμος στον οποίο κατοικώ με την ΕΕΑΑ;

Αυτό εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής, όπως αυτό προκύπτει από τον Εθνικό σχεδιασμό, τη συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και το Σύστημα, καθώς και την πρόθεση κάθε δήμου.

2) Τι ποσοστό απορριπτόμενων συσκευασιών ανακυκλώνεται σήμερα στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1999 στην Ελλάδα ανακυκλώνονταν το 33% του συνόλου των αποβλήτων συσκευασιών.

3) Πώς μπορώ να προμηθευτώ την ειδική τσάντα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ;

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο καθαριότητας του Δήμου σας. Είναι αυτονόητο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο Δήμος στον οποίο κατοικείτε να συνεργάζεται με την ΕΕΑΑ.

4) Ποια υλικά μπορώ να πετώ στο μπλε κάδο της ανακύκλωσης;

Μπορείτε να απορρίπτετε άδειες και καθαρές (τις ξεπλένουμε λίγο) τις εξής συσκευασίες:

χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α
αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α
γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.α.
λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κλπ καθώς και
έντυπο χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία)

5) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά;

Τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν είναι άμεσα οικονομικά. Με την ανακύκλωση :

Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.

6) Πόσο συχνά συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλέ κάδους της ΕΕΑΑ;

Οι μπλέ κάδοι αδειάζουν ανά 2 το πολύ 3 ημέρες.

7) Τι μπορώ να κάνω εάν παρατηρήσω ότι κάποιος κάδος δεν αδειάζει τακτικά;

Επειδή οι Δήμοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση της αποκομιδής των μπλέ κάδων σε τέτοια περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο καθαριότητας του δήμου στον οποίο κατοικείτε και να μεταφέρετε το αίτημά σας.

8) Που θα απευθυνθώ για να ζητήσω πύκνωση του δικτύου των μπλε κάδων;

Θα μεταφέρετε το αίτημά σας στο γραφείο καθαριότητας του Δήμου σας.

9) Που μεταφέρεται το περιεχόμενο των μπλε κάδων;

Ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) όπου εκεί ξεχωρίζονται, συμπιέζονται και δεματοποιούνται. Στη συνέχεια αποστέλλονται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς αξιοποίηση-ανακύκλωση.

10) Τι σημαίνει το ευρωπαϊκό σήμα “green dot” που απεικονίζεται στις συσκευασίες?

Η παρουσία του δηλώνει την οικονομική συνεισφορά της συγκεκριμένης συσκευασίας στα έργα της ανακύκλωσης και δεν πρέπει να συγχέεται με την ανακυκλωσιμότητα ή μη του υλικού συσκευασίας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕΑΑ δείτε εδώ

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετ 08 Απρ 2009, 20:26
από ELectriE
Τα οφέλη της ανακύκλωσης ήταν γνωστά και στην αρχαιότητα

Από την Απογευματινή, Παρασκευή 27 Μαρτίου

Χιλιετίες πριν από τη δημιουργία του περιβαλλοντικού κινήματος, ο άνθρωπος γνώριζε ήδη τα οφέλη της ανακύκλωσης -τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς. Ιδιαίτερα σε περιόδους ένδειας, τα κατεστραμμένα αντικείμενα μετατρέπονταν και πάλι σε χρήσιμα με ευρηματικότητα και φαντασία. Στα μάτια των κατοίκων του Κύνου, του σημαντικότερου λιμανιού της αρχαίας Λοκρίδος κατά τα μυκηναϊκά χρόνια, ένα σπασμένο αγγείο δεν ήταν σε καμία περίπτωση για πέταμα. Σύμφωνα με τη δρ. Φανουρία Δακορώνια, αρχαιολόγο και επίτιμη έφορο Αρχαιοτήτων, αποδείξεις ανακύκλωσης έχουν βρεθεί σε όλες τις φάσεις του οικισμού, ο οποίος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή μέχρι τουλάχιστον τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Τα ευρήματα και οι ερμηνείες τους παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 12-15 Μαρτίου.
Αν και δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στον Κύνο την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, το πλήθος επαναχρησιμοποιούμενων οστράκων υποδηλώνουν ότι πιθανότατα δεν ήταν καιρός για σπατάλες. Τα επισκευάσιμα αγγεία συγκολλούνταν με μολύβδινους συνδέσμους, ενώ τα υπόλοιπα μεταμορφώνονταν σε σφονδύλια, αλιευτικά βάρη, πώματα δοχείων, ακόμα και παιχνίδια. Αναζητώντας απαντήσεις για τις πιθανές χρήσεις των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι απευθύνθηκαν σε τεχνίτες, ψαράδες και γενικότερα ανθρώπους που διατηρούν επαφή με τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία χιλιετιών. Έτσι αποκαλύφθηκε ότι τα στρογγυλεμένα όστρακα με οπή στο κέντρο χρησίμευαν πιθανότατα ως σφονδύλια για αδράχτια ή δίχτυα, ενώ θραύσματα μεγάλων αγγείων χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία δερμάτων. Τέλος, τα όστρακα με δύο οπές ερμηνεύονται ως «ίυγκες» ή «φρούζες» -αγαπημένο παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Re: Ανακύκλωση ΤΩΡΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 07 Αύγ 2011, 16:07
από Divine Sinner
καταπιάνομαι με ενα παλιό θεμα.
με το παρακάτω άρθρο.
Τίτλος "Ανακυκλώνεις ακόμα;; κοροϊδοοοο αχαχαχα"

Σορυ απλα γελάω με τα καλά παιδια που διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους σε πλαστικα χαρτιά και δεν σημαζεύεται.

Ειστε ολίγον γραφικοι εδω που τα λέμε γιατί οτι σας λένε το χάφτετε.

Αλήθεια τις καπότες σε ποιο κάδο τις ανακυκλώνετε.

Τέσπα.

Οι πολυεθνικές που λέτε εχουν σαν πάγια τακτικη να ρίχνουν το μπαλάκι στον πολίτη.

Αν δεν ανακυκλώσεις θα χεις τύψεις οτι κατέστρεψες το περιβάλλον.

Αλλα η αλήθεια ειναι οτι ενα λίτρο απο αυτά τα χημίκα που ρίχνει μια βιομηχανία στο περιβάλλον

για να εξοικονομήσει χρήματα και δεν λαμβάνει τα μετρα ασφαλείας. Υπερκαλύπτει την δική σου ανακύκλωση

για τα επόμενα 200 χρόνια... κοροϊδοοοο....

Διαβάστε περισσότερα και δειτε βιντεο ντοκουμεντα εδω:

http://empirenet.tk/index.php?option=co ... 7-12-49-07