Βασίλισσες "Ανθεκτικές" στην βαρρόα

Εικόνα Εικόνα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 18:40
Irc ψευδώνυμο: Cloud12
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Hell
Έλαβε Likes: 33 φορές
Επικοινωνία:

Βασίλισσες "Ανθεκτικές" στην βαρρόα

Δημοσίευση από Cloud » Σάβ 02 Νοέμ 2013, 21:12

Εικόνα"Θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν βασίλισσες Apis melifera ανθεκτικές στην βαρρόα μέχρι στιγμής και δεν υποστηρίζω πως οι βασίλισσες στις οποιες θα αναφερθώ έχουν το μαγικό φίλτρο κατά τις βαρρόα με 100% αποτέλεσμα."

Παρόλα αλλα αυτά μετά από πόλη μελέτη,σκέψη και επικοινωνία με βασιλοτροφους όπου έχουν επιτύχει κάποια ανθεκτικότητα με την ράτσα " Apis cerana" αποφάσισα ερχόμενος σε συνεννόησημε μελισσοκόμους τις περιοχής μου να προσπαθήσω να δημιουργήσω apis melifera ανθεκτικές στην βαρρόα .'

Πως μπορεί να γίνει αυτό ?

Πολύ απλά αφήνοντας την φύση να κάνει την δουλειά της... Είδη έχουν παρατηρηθεί τυχαίες συμεριφορές υγιεινής παρόμοιες με αυτόν τις apis Cerana που έχουν σαν αποτέλεσμα την ευκολότερη συμβίωση έως και καταπολέμηση τις βαρρόα από τις μελισσούλες μας

Ξεκινήσα λοιπόν αφήνοντας έναν αριθμό μελισσών στην τύχη τους (χωρίς καθόλου φροντίδα η θεραπεία κατά τις βαρρόα. Τα αποτελέσματα αυτής τις κινήσεις ήταν καταστρευτικά πάνω από το 80 % τον επιλεγμένων κυψελών (από τις καλύτερες μου) καταστράφηκαν ή λιποτάκτησαν... Όμως παρα την μεγάλη καταστροφή υπήρχαν και επιζώντες!! (μετά από μια ήπια θεραπεία) Ξεκίνησα βασιλισσοτροφία από τις συγκεκριμένες κυψέλες και εφόσον οι καινούργιες βασίλισσες τοποθετήθηκαν σε παραφυάδες αφέθηκαν πάλι στην τύχη τους τέλος τις σεζόν είχε επιζήσει ένα ποσοστό 5-10% παραπάνω από ότι την προηγουμενη φορα αποτέλεσμα αρκετά καλο θα έλεγα... Όμως δεν έμεινα εκεί τροφοδότισσα όσες κυψέλες είχαν επιζήσει με ακόμη παραπάνω βαρρόα (μέσο κυφινογόνου) Το εποτελέσμα ήταν τόσο "καταστρευτικο" που δεν άξιζε καν να υπολογίσω ποσοστό εφόσον επιβίωσαν μονο 5 μελισσάκια και αυτά όχι σε τέλεια κατάσταση, έκανα ακόμη μια ήπια θεραπεία και συνέχισα με βασιλισσοτροφία και παραφυάδες .Αυτήν την φορα όμως δεν τις χρησιμοποίησα μονο για να δω την ανθεκτικότητα τους αλλα και στην παραγωγή πολλές από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για αντικατάσταση μανών όπου είχαν γεράσει.
ΜΕ χαρά παρατήρησα ότι οι συγκεκριμένες βασίλισσες δεν είχαν διαφορες στην παραγωγή και ωοτοκία από τις κανονικές μου βασίλισσες όπου δεν έχουν συμετάσχει στο πείραμα cheers

Παρότι συνέχισα και συνεχίζω να αφήνω έναν αριθμό κυψελών στην τύχη τους (ώστε οι μέλισσες να έρθουν αντιμέτωπες με την πίεση του βαρρόα και να αναγκαστούν να αναπτύξουν μηχανισμούς καταπολέμησης τις) ήταν καιρός να δω την πραγματική διαφορα μεταξύ τον βασιλισσών όπου έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίζουν την βαρρόα χωρίς χημικά φάρμακα και αυτές όπου δουλεύονται κανονικά .
Τον αύγουστο τις ίδιας σεζόν λοιπόν έχοντας κάνει χημική θεραπεία στις κανονικές βασίλισσες , ήπια θεραπεία σε αυτές όπου είχαν καινούργιες βασίλισσες και καθόλου στις άλλες μισές τα αποτελέσματα ήταν πόλη ενδιαφέρον

Περνώντας δείγμα 300 Περίπου μελισσών από κεντρικά πλαίσια με γόνο τα αποτελέσματα είχαν ως εξής

Κανονικές βασίλισσες με Χημική Θεραπεία : 14 βαρρόα

Κανονικές Βασίλισσες Χωρίς Θεραπεία : 70 Βαρρόα

Αντί-Βαρρόα Βασίλισσες Ήπια θεραπεία 10 Βαρρόα

Αντί-Βαρρόα Βασίλισσες χωρίς θεραπεία 40 βαρρόα

*Μέσος ορος βαρρόα Πάνω σε μέλισσες στον συνολικό αριθμό κυψελών κάθε ομάδας


Δυστυχώς δεν υπολόγισα τον ποσότητα μελιού κάθε ομάδας όμως θα φροντίσω του χρόνου

Τέλος θέλω να αναφέρω κάποιες από τις συμπεριφορές όπου Πιστεύω ότι κάνουν τις συγκεκριμένες μέλισσες πιο ανθεκτικές στην βαρρόα και άλλες ασθένειες

*Υψηλή Υγιεινή και γρηγορη εκκαθάριση Πεθαμένου γόνου και τις κυψέλης

*Άνοιγμα προσβεβλημένου γκόνου από θηλυκό βαρρόα και απομάκρυνση τις προνύμφης "και του βαρρόα"

*Καθαρισμός μελισσών (μονες στους η και με την βοήθεια άλλον) με σκοπό την απομάκρυνση του βαρρόα

*Επικοινωνία μεταξύ Εργατριών για το καθάρισμα και pies το χρειάζονται

*Καταστροφή τον βαρρόα με τα σαγόνια τους (όχι 100% εξακριβωμένο )

Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει με την συγκεκριμένη κίνηση η να προμηθευτei τις συγκεκριμένες βασσίλισες mporei επικοινωνίσει μάζι μου.
Παραπάνω πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα Κάθε παρατήρηση δεχτή,
Ταξιδεύοντας στο γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό σκάφος 8 μέτρα .
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 18:40
Irc ψευδώνυμο: Cloud12
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Hell
Έλαβε Likes: 33 φορές
Επικοινωνία:

Re: Βασίλισσες "Ανθεκτικές" στην βαρρόα

Δημοσίευση από Cloud » Σάβ 02 Νοέμ 2013, 23:10

"Θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν βασίλισσες Apis melifera ανθεκτικές στην βαρρόα μέχρι στιγμής και δεν υποστηρίζω πως οι βασίλισσες στις οποιες θα αναφερθώ έχουν το μαγικό φίλτρο κατά τις βαρρόα με 100% αποτέλεσμα."

Παρόλ΄αυτά μετά από πολλή μελέτη και επικοινωνία με βασιλοτροφους που έχουν επιτύχει κάποια ανθεκτικότητα με την ράτσα " Apis cerana" αποφάσισα ερχόμενος σε συνεννόησημε μελισσοκόμους της περιοχής μου να προσπαθήσω να δημιουργήσω apis melifera ανθεκτικές στην βαρρόα .

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό ?

Πολύ απλά αφήνοντας την φύση να κάνει την δουλειά της... Εχουν παρατηρηθεί τυχαίες συμεριφορές υγιεινής παρόμοιες με αυτών της apis Cerana που έχουν ως αποτέλεσμα την ευκολότερη συμβίωση έως και καταπολέμηση των βαρρόα από τις μελισσούλες μας

Ξεκινήσα λοιπόν αφήνοντας έναν αριθμό μελισσών στην τύχη τους (χωρίς φροντίδα ή θεραπεία κατά της βαρρόα.) Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου ήταν καταστρεπτικά .Πάνω από το 80 % των επιλεγμένων κυψελών (από τις καλύτερες μου) καταστράφηκαν ή λιποτάκτησαν... Όμως παρα την μεγάλη καταστροφή υπήρξαν και επιζώντες!! Μετά από μια ήπια θεραπεία , ξεκίνησα βασιλισσοτροφία από τις συγκεκριμένες κυψέλες και αφού οι καινούργιες βασίλισσες τοποθετήθηκαν σε παραφυάδες ,αφέθηκαν πάλι στην τύχη τους. Στο τέλος της σεζόν είχε επιζήσει ένα ποσοστό 5-10% παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη φορά ,αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό θα έλεγα... Όμως δεν έμεινα εκεί' τροφοδότησα όσες κυψέλες είχαν επιζήσει με ακόμη παραπάνω βαρρόα (μέσω κυφινογόνου). Απόρροια της παραπάνω ενέργειας ήταν η επιβίωση μονο 5 κυψελών, και αυτές με δυναμικότητα 3 εώς 5 πλαισίων. Πραγματοποιώντας ακόμη μια ήπια θεραπεία, συνέχισα με βασιλισσοτροφία και παραφυάδες. Αυτήν την φορα,όμως, δεν τις χρησιμοποίησα μονο για να διαπιστώσω την ανθεκτικότητα τους (κατά των βαρρόα), αλλα και στην παραγωγή μελιού ( τεχνιτά αντικαταστώντας τις παλαιότερες γερασμένες με τις προαναφερθείσες).
Δεν παρατηρήθηκαν διαφορες στις συγκεκριμένες βασίλισσες ως προς την παραγωγή και ωοτοκία από τις κανονικές μου βασίλισσες, οι οποίες δεν συμμετείχαν στο πείραμα. cheers

Τον αύγουστο της ίδιας σεζόν ,λοιπόν, έχοντας προηγηθεί χημική θεραπεία στις μισες κανονικές βασίλισσες και ήπια θεραπεία στις μισες καινούργιες, τα αποτελέσματα σε δείγμα 300 περίπου μελισσών ανά κυψέλη από κεντρικα πλαίσια με γόνο είχαν ως εξής :

Κανονικές βασίλισσες με Χημική Θεραπεία : 14 βαρρόα*

Κανονικές Βασίλισσες Χωρίς Θεραπεία : 70 Βαρρόα*

Αντί-Βαρρόα Βασίλισσες Ήπια θεραπεία 10 Βαρρόα*

Αντί-Βαρρόα Βασίλισσες χωρίς θεραπεία 40 βαρρόα*

*Μέσος ορος βαρρόα Πάνω σε μέλισσες στον συνολικό αριθμό κυψελών κάθε ομάδας


Δυστυχώς δεν υπολόγισα τον ποσότητα μελιού κάθε ομάδας, όμως θα φροντίσω του χρόνου.

Εν τελει, θέλω να αναφέρω κάποιες από τις συμπεριφορές που πιστεύω ότι καθιστούν τις συγκεκριμένες μέλισσες πιο ανθεκτικές στην βαρρόα και σε άλλες ασθένειες :

*Υπερβολική φροντίδα για την υγιεινή της κυψέλης με ταυτόχρονη γρήγορη εκκαθάριση νεκρού γόνου.

*Άνοιγμα προσβεβλημένου γόνου από θηλυκό βαρρόα και απομάκρυνση της προνύμφης "και του βαρρόα"

*Καθαρισμός μελισσών (μονες τους ή με την βοήθεια άλλων), με σκοπό την απομάκρυνση του βαρρόα

*Επικοινωνία μεταξύ εργατριών για το καθάρισμα των μολυσμένων μελισσών.

*Καταστροφή των βαρρόα με τα σαγόνια τους (όχι πλήρως εξακριβωμένο )

Αν κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πείραμα ή να προμηθευτei τις συγκεκριμένες βασσίλισες καλείται να επικοινωνήσει μάζι μου.
Παραπάνω πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα.Τυχόν παρατηρήσεις ή απορίες σχετικα με την επιχείρηση θα λάβουν σύντομα απάντηση.
Ταξιδεύοντας στο γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό σκάφος 8 μέτρα .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ζωα-Φυτά (τα πάντα στη φύση)”