Το μονο που θα πω ειναι οτι ειναι μυθος η αναιμια λογω μη προσληψης κρεατος στη διατροφη. Αρχικα ολα τα κρεατα υφιστανται αποσιδηρωση για να μην σκουραινει το αιμα και κατ επεκταση η σαρκα. Κανενα νεκρο ζωο δεν μενει κοκκινο και ροδαλο στη φυση. Αυτο συγκεκριμενα, για να μην πειτε οτι τα βγαζω απο την κοιλια μου, μου το εχουν πει 4 διαφορετικοι γιατροι που πηγα για την αναιμια μου και τον αιματοκριτη που αισιως εχει κατεβει απο τα 30. Τους λεω "μα τρωω κρεας" και με λεν "κουνια που σε κουναγε, αν δεν φας σουσαμι, δεν φας φακη, σπανακι, τι να σου κανει το αποσιδηρωμενο κρεας;" Οποτε ας παραδεχτουμε οτι ειμαστε κρεοφαγοι γιατι μας αρεσει η γευση, κι ας αφησουμε τους μυθους περι υγειας. Δεν νομιζετε;
Kariatida προσωπικά θεωρώ μαγκιά όποιον κάνει αυτό που επιλέγει, και ποτέ δεν μ'έχει ενδιαφέρει η επιλογή των χορτοφάγων. Θεωρώ τεράστια υποκρισία όμως να κατηγορείς τους άλλους για τις επιλογές τους. Απο την άλλη, εάν εσύ έχεις ακούσει 4 γιατρούς να σου μιλάνε για αποσιδηρωμένο κρέας (που δεν ξέρω κάν τί σημαίνει!!!! Με την ίδια λογική το 'ψόφιο' λαχανικό ή το επεξεργασμένο όσπριο πώς διατηρεί τις βιταμίνες του;;;;) έχουμε πολλούς γιατρούς που λένε τα αντίθετα. Γιατί ας πούμε δεν είπαν στον τσακαλάκο να πλακώσει τις φακές και ν'αφήσει το κρέας? Γιατί και οι δύο γιατροί που με ανέλαβαν στις εγκυμοσύνες μου, επέμεναν να τρώω κόκκινο κρέας ΚΑΙ ΨΑΡΙ, κι όταν μου έπεσε το σίδηρο (όπως συμβαίνει στις εγκυμοσύνες) επειδή έχω πολύ καλό αίμα, τέλειο το χαραχτήρισαν για την ακρίβεια στην πρόσφατη εγκυμοσύνη (αυτό θα είναι χτύπημα για τους χορτοφάγους μάλλον, θα έπρεπε να έχω σάπιο αίμα με τέτοια διατροφή), μου ζήτησε ο γιατρός μου-για ν'αποφύγω το έξτρα σίδηρο, να τρώω περισσότερο κόκκινο κρέας??? Δηλαδή, κάποια συνομωσία υπάρχει απο κάποιους γιατρούς? Γιατί ας πούμε (κι αυτό το έχω ξαναγράψει άπειρες φορές, είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΤΟ ΕΖΗΣΑ), κινδύνεψε να πεθάνει ένα βρέφος απο αναιμία, επειδή η μάνα του ήταν φανατική χορτοφάγα, έβγαλε με το ζόρι την εγκυμοσύνη με ειδικά συμπληρώματα (αυτό είναι πολύ υγιεινό μιλάμε), και στο τέλος παραλίγο να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί! Μόνο ενέσεις σιδήρου δεν έκαναν στο παιδί! Ο γιατρός της ζήτησε μετά την θεραπεία του μωρού, να βάλει άμεσα κόκκινο κρεας στην διατροφή της....And last but not least, είχα βάλει μία έρευνα ΕΠΙΣΗΜΗ σε μία απο τις συζητήσεις μας (δεν ξέρω πού είναι τώρα), σύμφωνα με την οποία οι χορτοφάγοι Ινδοί (κυρίως, αλλά όχι μόνο) οι οποίοι μετακόμιζαν στην Αγγλία, ενώ δεν πάθαιναν αναιμία στην Ινδία, πάθαιναν μέσα σε λίγους μήνες αναιμία και διάφορες ασθένειες που σχετίζονταν με την έλλειψη ουσιών. Ανακάλυψαν πως ο λόγος ήταν ο εξής καταπληκτικός: στην Ινδία, επειδή δεν πλένονται και πολύ καλά τα λαχανικά και τα τρόφιμα, μαζί με τα λαχανικά τους έτρωγαν και νύμφες σκουληκιών, ή ολόκληρα σκουλήκια. Στην Αγγλία, η πλούσια σε πρωτεινες τροφή απο τα σκουλήκια δεν υπήρχε πιά, και πέφταν ο ένας μετά τον άλλον. So much for the myth!!!!
Αλλά πρέπει να κάποια συνομωσία...δεν μπορεί :pPpPpP
Όχι καρυάτιδα, δεν ντρέπομαι που είμαι κρεοφάγος, ούτε θα παραδεχτώ πως είμαι κρεοφάγος μόνο και μόνο για την γεύση...σε πληροφορώ οτι το κόκκινο κρέας το σιχαίνομαι, πάντα μ'άρεσε μόνο το κοτόπουλο και λάτρευα το χοιρινό. ΕΧΩ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ (απο τότε που έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί), ακι μου στοίχισε πολύ, και το οτι βάζω μοσχάρι στο στόμα μου δεν μ'ευχαριστεί καθόλου, δεν έχω καταφέρει να το φάω μία φορά και να το απολαύσω πραγματικά... ελάχιστες φορές, αλλά θέλω να τρώω ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ (και νομίζω αυτό φαίνεται και απο τις τωρινές εξετάσεις μου με το 'τέλειο' αίμα μου)...αν το έκανα μόνο για την γεύση, θα έτρωγα τα γουρούνια μου! Παρομοίως τρώω και τα καρότα που τα σιχαίνομαι, επειδή πρέπει να τα φάω, κι επειδή θέλω να μάθω και το παιδί μου να τα τρώει... Και σημείωσε, σουσάμι δεν τρώω ποτέ σχεδον, σπανάκι σπανίως (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΙΔΗΡΟ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ, ΩΡΑΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ) και φακές μία φορά τον μήνα! Έκανα την επιλογή να τρώω ΣΩΣΤΑ (αυτό που κρίνω ως σωστό, και σύμφωνα με τα λίγα που έχω διαβάσει)... Σέβομαι τις επιλογές των άλλων, απαιτώ λοιπόν να σεβαστούν τις δικές μου!
Καλά κάνουν και τρώνε ό,τι γουστάρουν, αλλά αηδιάζω όταν με κρίνουν αρνητικά σαν άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή ΔΕΝ είμαι χορτοφάγος! Φάτε ό,τι νομίζετε και για όποιον λόγο νομίζετε, κι αφήστε τον κόσμο να φάει ό,τι καταλαβαίνει! ΜΠΕ επιτέλους!
ΥΓ καριάτιδα τίποτε προσωπικό, ούτε μ'εσένα ούτε με τους χορτοφάγους της παρέας, εννοείται! ΙΔΕΕΣ και ΑΠΟΨΕΙΣ συζητάμε εδώ!
ΥΓ2 απο άλλο σάιτ, επειδή δεν θα μπορούσα να το πώ καλύτερα (κοινές γνώσεις σε όλους τους γιατρούς οι οποίες μάλλον ανήκουν στην συνομωσιολογία, ετσι;
Το 10% περίπου το προσλαμβανόμενου σιδήρου έχει την μορφή αίμης ή μυοσφαιρίνης και απορροφάται πιο εύκολα και γρήγορα από ότι η μη συνδεδεμένος με αίμη σίδηρος που υπάρχει σε άλλες τροφές.
Η απορρόφηση του σιδήρου που δεν είναι συνδεδεμένος με άιμη επηρεάζεται από τη σύνθεση των τροφών που τρώμε. Δηλαδή, η παρουσία κρέατος αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου της τροφής, ενό τα φυτικά άλατα, τα φωσφορικά άλατα, οι πρωτεΐνες σόγιας, το τσάι και τα δημητριακά ολικής άλεσης περιορίζουν την απορρόφηση....
O οργανισμός απορροφά και αξιοποιεί περισσότερο το σίδηρο που προέρχεται από τα ζωικά τρόφιμα παρά το σίδηρο των φυτικών τροφίμων. Όπως λέγεται, ο ζωικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από τον φυτικό (δηλαδή απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό μας). H βιοδιαθεσιμότητα του ζωικού σιδήρου ανέρχεται στο 20-25%, ενώ του φυτικού σιδήρου μόνο στο 1-5%. Aυτό σημαίνει ότι αν το παιδί φάει δύο τρόφιμα που περιέχουν την ίδια ποσότητα σιδήρου, αλλά το ένα είναι φυτικό και το άλλο ζωικό, τότε ο οργανισμός του θα χρησιμοποιήσει για τη θρέψη του το 1/4 περίπου του σιδήρου που περιέχει το ζωικό τρόφιμο και μόνο το 1/20 περίπου του σιδήρου του φυτικού τροφίμου. Για παράδειγμα, 1 αυγό περιέχει 0,700 χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Tην ίδια ποσότητα σιδήρου περιέχουν και 200 γραμμάρια φράουλες. Aπό το αυγό, το παιδί θα αξιοποιήσει τα 0,180 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, ενώ από τις φράουλες μόνο τα 0,04 χιλιοστόγραμμα.
• Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ότι πηγές σιδήρου μπορούν να θεωρηθούν
μόνο το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα εντόσθια και τα αυγά. Άρα, αν κάποιος κόψει το κρέας, τότε μόνη κύρια πηγή σιδήρου τού απομένει το αυγό. Δυστυχώς, το γάλα περιέχει ελάχιστο σίδηρο (μόνο 0,12 χιλιοστόγραμμα στο φλιτζάνι), οπότε είναι μάλλον δύσκολο να καλύψει τις ανάγκες μας. (Oι ανάγκες μας σε σίδηρο ανέρχονται στα 18 χιλιοστόγραμμα για μια ενήλικη γυναίκα και στα 8 χιλιοστόγραμμα για έναν άνδρα.)
Πρόβλημα η έλλειψη βιταμίνης B12
Η βιταμίνη B12 είναι παράγοντας κατά της κακοήθους αναιμίας. Περιέχεται σε όλα τα ζωικά τρόφιμα και κυρίως στα εντόσθια. Oι ανάγκες ενός υγιούς ενηλίκου σε B12 ανέρχονται στα 2,4 μικρογραμμάρια. Aν κάποιος αποφασίσει να κόψει τα κρεατικά, τότε θα έχει ως μόνη πηγή της βιταμίνης το αυγό με 0,07 μικρογραμμάρια και το γάλα με 0,87 μικρογραμμάρια ανά φλιτζάνι. Oι τιμές αυτών των τροφίμων είναι μάλλον χαμηλές σε σύγκριση με το κρέας, που δίνει κατά μέσο όρο γύρω στα 3 μικρογραμμάρια ανά μερίδα εστιατορίου. Άρα, για κάποιον που δεν τρώει κρεατικά, η κάλυψη σε βιταμίνη B12 είναι προβληματική.
Tο έξυπνο κόλπο των χορτοφάγων
Οι χορτοφάγοι που στερούνται τα κρεατικά ακολουθούν την εξής τακτική: Aναμειγνύουν πολλά και διαφορετικά φυτικά τρόφιμα στο τραπέζι τους. Για παράδειγμα, ένας χορτοφάγος προτιμά μια σαλάτα με φύτρα δημητριακών, διάφορα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, παρά μια σκέτη αγγουροντομάτα. Eπίσης, μαγειρεύει συνδυαστικά τα τρόφιμα και όχι μεμονωμένα. Λόγου χάρη, ο χορτοφάγος θα μαγειρέψει τις φακές με το ρύζι και τα ρεβίθια με το σπανάκι και δεν θα φτιάξει ξεχωριστά φακές ή πιλάφι ή ρεβίθια ή σπανακόπιτα. Aυτό είναι πολύ σωστό, γιατί έτσι καλύπτει τις ανάγκες του σε απαραίτητα αμινοξέα. Bάσει της αρχής «της αλληλοσυμπλήρωσης των αμινοξέων», όταν τα φυτικά τρόφιμα συνδυαστούν μεταξύ τους, δίνουν πολλά απαραίτητα αμινοξέα και άρα συνθέτουν πρωτεΐνες που είναι ισάξιες με τις ζωικές. Aυτό το κόλπο των χορτοφάγων μπορεί να το υιοθετήσει κάποιος που θα αποφασίσει να κόψει τα κρεατικά για να μη στερηθεί τουλάχιστον τις πρωτεΐνες τους. Mε τον τρόπο αυτό, όμως, δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε σίδηρο και βιταμίνη B12.
Άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες
Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι εγκυμονούσες
είναι άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες σε κρεατικά. Όλοι αυτοί τα χρειάζονται οπωσδήποτε, γιατί έχουν επιπλέον ανάγκες στα θρεπτικά συστατικά των κρεατικών.
1. Χρειάζονται τα απαραίτητα αμινοξέα, γιατί «χτίζουν» μυϊκό ιστό (τα παιδιά και οι έφηβοι
μεγαλώνουν, ενώ μια εγκυμονούσα κυοφορεί ένα νέο οργανισμό, ο οποίος αναπτύσσεται).
2. Τα αγόρια στην εφηβεία χρειάζονται 11 χιλιοστόγραμμα σίδηρο την ημέρα, τα κορίτσια 15, ενώ μια εγκυμονούσα δεν καλύπτει τις ανάγκες της με 27 χιλιοστόγραμμα.
3. Οι εγκυμονούσες έχουν επίσης αυξημένες τις ανάγκες τους σε B12 (χρειάζονται 2,6 μικρογραμμάρια την ημέρα).
και πιθανά καριάτιδα ο λογος που δεν είχες ανεβάσει σίδηρο στον οργανισμό είναι επειδή δεν συγκρατούσες το σίδηρο που έπαιρνες....άρα έλλειψη κάποιας βιταμίνης πχ Β12 ή φoλικό οξύ ή κάτι άλλο....κοίτα τί μαθαίνει κανείς...χωρίς να είναι καν γιατρός....στο πρότειναν αυτό? Το πρότειναν σε άλλη κοπέλα και σώθηκε! ΣΕ έβαλαν να κάνεις εξετάσεις ανάλογες?
ΥΓ3 δεν υπάρχει πιο ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΡΟΦΗ απο πλευράς συστατικών απο το ΨΑΡΙ! Και το πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων μαζί με το κρέας, και το στερούμε απο παιδιά...θέλω σχόλια σ'αυτό....ΕΝΟΧΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ! :p