"Η Τουρκία βάζει φίλτρα λογοκρισίας στο Ιντερνετ"
ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΒΟΥΝΟ δεν σμίγει, αλλά το «Σινικό τείχος» που εφαρμόζεται στην Κίνα ως προς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μεταφέρεται τώρα και στην Τουρκία. Από τις 22 Αυγούστου θα ισχύουν στη χώρα αυστηροί περιορισμοί οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «τέλος της εποχής Ιντερνετ» από τους επικριτές των ρυθμίσεων.
Με το νέο σύστημα, θεσμοθετούνται τέσσερα «φίλτρα». Θα είναι υποχρεωτική η επιλογή ενός από αυτά, εκ μέρους όλων των χρηστών. Πρόκειται για τα «οικογενειακό, παιδικό, εσωτερικό και κανονικό» φίλτρα.
Οικογενειακό: θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα. Παιδικό: θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά. Εσωτερικό: πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας. Κανονικό: θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε απαγορευμένες ιστοσελίδες.
Η παράκαμψη ή η προσπάθεια για παράκαμψη των φίλτρων αυτών θα συνιστά ποινικό αδίκημα. Μέχρι σήμερα, όταν επιβαλλόταν στην Τουρκία απαγόρευση πρόσβασης σε κάποιες ιστοσελίδες, όπως το «youtube», οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης κάνοντας κάποιες ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του «DNS». Γι' αυτό ακριβώς, όταν πριν από λίγο καιρό είχε ρωτηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης στο «youtube», είχε απαντήσει λέγοντας «εγώ πάντως μπαίνω», εννοώντας ότι υπάρχει τρόπος παράκαμψης της απαγόρευσης. Μετά τις 22 Αυγούστου, αυτό θα απαγορεύεται.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, απαιτείται από τους διακομιστές να επιτρέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο σε «πελάτες» με συγκεκριμένο όνομα χρήστη και κωδικό. Πράγμα που σημαίνει με άλλα λόγια ότι θα καταγράφονται συνεχώς οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται κάθε Τούρκος πολίτης.
Αυτό που υπογραμμίζουν στο σημείο αυτό όσοι αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις είναι το ότι «το φιλτράρισμα είναι κάτι που υπάρχει και σήμερα, αλλά είναι προαιρετικό και μπορεί να το κάνει ο κάθε πολίτης, με τη βοήθεια συγκεκριμένων προγραμμάτων που κυκλοφορούν. Τώρα όμως το φιλτράρισμα θα είναι επιβεβλημένο και υποχρεωτικό».
Ωστόσο απομένει και πάλι ένα παράθυρο, όπως υπογραμμίζει ο Σερντάρ Κιζίλογλου, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ» και ειδικός σε θέματα Διαδικτύου. Πρόκειται για το παγκόσμια γνωστό πρόγραμμα «VPN», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται κάθε χρήστης τις γνωρίζει μόνο ο διακομιστής «VPN».
ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ
πηγή: http://www.enet.gr
Τουρκία: φίλτρα λογοκρισίας στο Ιντερνετ
- Eva Luna
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2531
- Εγγραφή: Κυρ 28 Νοέμ 2010, 18:05
- Φύλο: Γυναίκα
Τουρκία: φίλτρα λογοκρισίας στο Ιντερνετ
**Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χ ρώματα. Ζωγράφισε τον κόσμο και μπες μέσα**