o Γιεχούντα τί υποστηρίζει? οτι οι σπαρτιάτες είναι εβραίοι, ή οτι οι εβραίοι είναι Σπαρτιάτες?
Ο Γιαχούντα υποστηρίζει στη σελίδα 17 τα κάτωθι:
Actually, the whole comlex is consistent and only consistent with two propositions, that is: that biblical Hebrew is Greek, and that the hebrews were asiatic Greeks. In fact, the outcome of my laborious, extensive, and elaborate research may be summed up in a brief sentence: Hebrew is Greek with a mask on.
Όντως, το συνολικό πλέγμα είναι σύμφωνο με δύο εισηγήσεις, οι οποίες είναι: τα βιβλικά Εβραϊκά είναι Ελληνικά, και οι Εβραίοι ήταν Έλληνες της Ασίας. Στην ουσία το αποτέλεσμα της επίπονης, εκτεταμένης, και καλοδουλεμένης έρευνάς μου συμπυκνώνεται σε μία σύντομη πρόταση: Τα Εβραϊκά είναι κεκαλυμμένα Ελληνικά.
Κατά συνέπεια ο Γιαχούντα, μέσωι μιας κοπιώδους γλωσσολογικής ερεύνης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Εβραίοι κατάγονται από ελληνικά ασιατικά φύλα (προφανώς έποικοι από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο). Ο Ιώσηπος από την άλλη (1ος αιώνας μ.Χ), θεωρεί τους Εβραίους αρχαιότερους των Ελλήνων και μάλιστα τους Σπαρτιάτες να κατάγονται από αυτούς.
Η παραπάνω "παρασπονδία" του Γιαχούντα, κατά τη γνώμη μου, οδήγησε στο να αποσυρθεί το βιβλίο του.
Προσωπικά, θεωρώ ότι ακριβώς επειδή ο Φλάβιος Ιώσηπος δεν παραθέτει ουδεμία άλλη πηγή πλην του βιβλίου των ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ (το οποίο εγράφη περί τον 2ο π.Χ αιώνα) και άλλων "θεόπνευστων" παλαιοδιαθηκηκών" δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά. Επιπρόσθετα, όπως ήδη έγραψα και πιο πάνω, οι Εβραίοι ως λαός δεν αναφέρονται από κανέναν ιστορικό. Πράγμα το οποίο φανερώνει ότι επρόκειτο για έναν λαό ήσσονος σημασίας. Φυσικά δεν είμαι απόλυτος. Εάν στο μέλλον βρεθεί κάποιο αρχαίο χειρόγραφο ευχαρίστως να το δούμε.
Αντιθέτως ο Γιαχούντα προέβη σε μία εκτεταμένη γλωσσολογική επιστημονική έρευνα και κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα. Το αν ευσταθούν ή όχι είναι και αυτό ζήτημα προς εξέταση. Πάντως μέχρι τώρα η εργασία του δεν έχει αντικρουστεί από κανέναν, τουναντίον το βιβλίο του απεσύρθη και είναι εξαιρετικά δυσεύρετο, πράγμα το οποίο το θεωρώ ύποπτο. Επιπλέον, για να μπορέσει κάποιος να το κρίνει και να εκφράσει μια εμπεριστατωμένη άποψη, θα πρέπει να γνωρίζει άριστα τόσο την Αρχαία Ελληνική, όσο και την Αγγλική, καθώς και την αρχαία Εβραϊκή.
Σίγουρα το θέμα είναι ενδιαφέρον και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.