http://www.defencenet.gr/defence/index. ... Itemid=170
![ups :ups:](./images/smilies/ups.gif)
ΥΓ..Δεν ξέρω αν έχει ξαναγραφτεί κάτι στα ΙΔΕΟ για τα greeklish.Αν ναι, σόρυ παιδιά, πού να διαβάσει κανείς τόσα πολλά
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Την περασμένη χρονιά (στις αρχές του 2010 όταν ακόμα έβλεπα τηλεόραση..) είχα περάσει από ένα Γυμνάσιο-Λύκειο γιά κάποια έγγραφα που θα μου έδινε ο Γυμνασιάρχης.Irene300694 έγραψε:
Περιττό να σου πω ότι το 80% των συμμαθητών μου τους παρακολουθεί. Οπότε
σίγουρα μπορεί να τους επηρεάσει...
Δε διαφωνώ στο ότι μπορεί να δείξουμε την ευρηματικότητά μας. Και μακάρι ναdelfini05 έγραψε:Είναι ανόητο ως Έλληνες να χρησιμοποιούμε τα αγγλελληνικά αλλά έχουν ένα κρυφό θετικό κατά την ταπεινή γνώμη μου.
Θα φάω ξύλο λογικά αλλά την εκφράζω ως ελεύθερο ον.
Είναι ένας απλός τρόπος να μάθουν επιτέλους οι Βάρβαροι κάτι παραπάνω για εμάς.
Για την ευρηματικότητά μας.
Για το τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα & όταν προσπαθούν να μας ξεκόψουν από τις ρίζες & τις αξιώσεις μας.
Στην τελική ίσως να το χρησιμοποιήσουμε & σαν πρώτο σκαλί να μάθουν & εκείνοι ελληνικά πέρα από το μουζάκα, συρτάκι, καλαμέρα ...
KAL EL έγραψε:Παιδιά κάτι συμβαίνει στον ΑΝΤ1 και στους αρβύλες![]()
Προς τί αυτή η μεταστροφή![]()
Καλή η κίνηση εάν σκεφτεί κάποιος την απήχηση που έχουν στην νεολαία.
Μου αρεσει να γραφω αγγλικες λεξεις με ελληνικα γραμματα, απο τεμπελια.PELTASTIS VARNAVAS έγραψε: φηντμπακ, μουλτισατισφαξιον μοντελς, κοστ μπενεφιτ αναλυσις, μουλτικραητηριαν απροουτς, κτλ κτλ
αλλη glamouria ρε παιδακι μου
Κάνεις λάθος εδώ, Μέθος! Δεν είναι βυζαντινόν, αλλά ελληνιστικόν εφευρεθέν υπό των Αλεξανδρινών Φιλολόγων με σκοπόν την διατήρησιν της απολεσθείσης ήδη προφοράς τε και προσωιδίας της Ελληνικής. Αυτό δεν έχει καμμίαν σχέσιν με το αν προτιμάς προσωπικώς το μονοτονικόν. Το πολυτονικόν είναι ωσάν οι νότες εις την μουσικήν.Methos έγραψε:Το αρχαιο Ελληνικο απο οσο ξερω δεν ειναι το πολυτονικο.
Το πολυτονικο ειναι βυζαντινο. οποτε προσωπικα προτιμω το μονοτονικό.
Εις το γράφειν δεν χωρεί οκνηρία και τεμπελιά, αλλά συνειδητώς πρέπει να γράφεις τα ελληνικά ελληνικοίς γράμμασι, τα βαρβαρικά βαρβαρικοίς.Eva Luna έγραψε:Μου αρεσει να γραφω αγγλικες λεξεις με ελληνικα γραμματα, απο τεμπελια.
Ε δεν υποχρεούσαι να την αναγιγνώσκηις. Την προσπερνάς πάραυτα! Κατά τα άλλα διαφωνώ, αλλά αν εξηγήσω το γιατί θα σχολιάσεις πάλιν την γλώσσαν και θα σε κουράσει. Οπότε...bananas έγραψε:Ειλικρινα ειναι ενα post που με κουρασε πολυ να διαβασω μ' αυτη σας την καθαρευουσα πια. Ενταξει ειπαμε λατρεις της γλωσσας αλλα το παρακανατε! Οχι και πολυτονικο ρε παιδια, ειπαμε. Εδω το μονοτονικο μερικοι "Ελληναραδες" δυσκολευονται να μαθουν και βαζουν ενα τονο ανα σελιδα. Παντως η γνωμη μου ειναι οτι τα greeklish που με τοσο ζηλο απωθειτε, εχουν βοηθησει πολυ μερικους ανθρωπους, ειτε αμορφωτους, ειτε αλλοδαπους, να συνταξουν και μια προταση χορις να χρειαζονται τονοι και ορθογραφια (ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ). Οσο για τους υπολοιπους που δεν ανηκουν ουτε στην μια κατηγορια ουτε στην αλλη, οπως εγω, τα χρησιμοποιουν γιατι οι ρυθμοι της ζωης ειναι πολυ γρηγοροι για να τους προλαβουμε με ορθογραφια και τονους.
Ημουν ετοιμος να δώσω την ίδια απάντηση αλλά είδα την δική σουΕ δεν υποχρεούσαι να την αναγιγνώσκηις. Την προσπερνάς πάραυτα! Κατά τα άλλα διαφωνώ, αλλά αν εξηγήσω το γιατί θα σχολιάσεις πάλιν την γλώσσαν και θα σε κουράσει. Οπότε...
Μιας και Ελλήνιστης αναγνωρίζω οτι κάθε τι εχει πολλές και διαφορετικές πτυχές.Παντως η γνωμη μου ειναι οτι τα greeklish που με τοσο ζηλο απωθειτε, εχουν βοηθησει πολυ μερικους ανθρωπους, ειτε αμορφωτους, ειτε αλλοδαπους, να συνταξουν και μια προταση χορις να χρειαζονται τονοι και ορθογραφια (ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ). Οσο για τους υπολοιπους που δεν ανηκουν ουτε στην μια κατηγορια ουτε στην αλλη, οπως εγω, τα χρησιμοποιουν γιατι οι ρυθμοι της ζωης ειναι πολυ γρηγοροι για να τους προλαβουμε με ορθογραφια και τονους.
Νταξ εισαι μεγαλος. Γαμω τις φωτο εβαλες για την περισταση. Δεν πιστευω παντως σ αυτο περι ατροφιας του μυαλου λογω των greeklish. Και εγω ενας απο τους νεους ειμαι που αναφερεις... Που μεγαλωσαν με τα greeklish... Παρ ολα αυτα, επειδη μ αρεσουν πολυ τα ελληνικα, ειλικρινα παρα πολυ, δεν θεωρω οτι το μυαλο μου εχει ατροφησει ομως. Ουτε το λεξιλογιο μου επισης. Επομενως οποιος πραγματικα ενδιαφερεται δεν τον εμποδιζουν τα greeklish και τα οποια greeklish στο να μαθει να εκφραζεται σωστα, να γραφει σωστα. Απλα δεν τους ενδιαφερει και ερχονται οι γονεις και οι εκπαιδευτικοι και λενε "τα greeklish ειναι υπαιτια". Αμ δεν ειναι αυτα... Απλα παντα τα παιδακια πρεπει να εχουν ελαφρυντικα οποτε αναγκαστικα δημιουργουμε καποια μη υπααρκτα... Οχι ομως να τα πιστευουμε και οι ιδιοι. ΑυταMethos έγραψε:Ημουν ετοιμος να δώσω την ίδια απάντηση αλλά είδα την δική σουΕ δεν υποχρεούσαι να την αναγιγνώσκηις. Την προσπερνάς πάραυτα! Κατά τα άλλα διαφωνώ, αλλά αν εξηγήσω το γιατί θα σχολιάσεις πάλιν την γλώσσαν και θα σε κουράσει. Οπότε...
Μιας και Ελλήνιστης αναγνωρίζω οτι κάθε τι εχει πολλές και διαφορετικές πτυχές.Παντως η γνωμη μου ειναι οτι τα greeklish που με τοσο ζηλο απωθειτε, εχουν βοηθησει πολυ μερικους ανθρωπους, ειτε αμορφωτους, ειτε αλλοδαπους, να συνταξουν και μια προταση χορις να χρειαζονται τονοι και ορθογραφια (ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ). Οσο για τους υπολοιπους που δεν ανηκουν ουτε στην μια κατηγορια ουτε στην αλλη, οπως εγω, τα χρησιμοποιουν γιατι οι ρυθμοι της ζωης ειναι πολυ γρηγοροι για να τους προλαβουμε με ορθογραφια και τονους.
Τίποτα δεν ειναι απλά καλό ή κακο, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά.
Οπότε. ναι ισως να ισχύουν αυτό που λες. Αλλα βοήθησε και πολλούς νέους να ατροφήσει το μυαλό τους.
οταν πχ γράφει.
N r c 3ero p ine t magazi erxome k, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια να γίνει σαν αυτόν:
YOUR MIND AND A POUND
Γιασπασάν, ρε Αννούλα, ντερμπεντέρισσα!
Να χαρώ εγώ, που λέμε κι εμείς οι αγραμμάτοι, καθότι περίσσεψε το βροχόνερο και τρέχει από τα λούκια… Αλλά, 'ντάξει, μέσα είσαι… Σου είπανε τ' αφεντικά, πες αυτήνα την παπαριά να δούμε πως θα τσιμπήσουνε οι γοβιοί και άσε μετά σε μας τα υποδέλοιπα που ξέρουμε καλύτερα από τους άλλοι πόσο τυρί βάζουνε στον τενεκέ και πόση σαλαμούρα. Πήρες, λοιπόν, κι εσύ φόρα και την αμόλησες κι όπου κάτσει. Και πολύ φίνα ξηγήθηκες, για την πάρτη σου βέβαια, καθότι που να την δεις αυτήν τη μόστρα στο χωριό σου, που δε σε γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας σου…
Πήρες, εδώ που τα λέμε, κι ας μείνει μεταξύ μας, και πολύ ψηλά το επιτροπιλίκι… Ποιο επιτροπιλίκι, δηλαδή, γιατί περί σκέτο κοροϊδιλίκι πρόκειται, καθότι άλλοι είναι εκείνοι που μαζεύουν το μπεζαχτά και βάζουν κάτι νεροκουβαλητάδες σαν κι εσένα να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν το κουμάντο… Αλλά που να πιάσει εσένα το ντουλαπάκι του μυαλού σου ότι όλοι οι αψηλοί και οι λουσάτοι γουστάρουνε να 'χουν το παιδί για τα θελήματα για να το στέλνουν στο ψιλικατζίδικο για κουβαρίστρες και για να σπάνε και πλακίτσα μαζί του, άμα λάχει να πούμε… Σου λένε, λοιπόν, οι κουμανταδόροι, ρε μια και τα φέραμε τα λαμόγια τους Έλληνες μέχρις εδώ και ψοφάνε για λάιφ στάιλ και Μαίρη Σκόρδου από Κολωνάκι μέχρι Τρίκαλο, δε βάζουμε και τη δικιά μας να μπουμπουνίσει μια μπαταριά για να δούμε σε ποιο κλαδί θα κάτσει η καρδερίνα;
Κι ευτυχώς, γι αυτούς, που βρίσκονται κάτι κορίτσια με πιάνο και καλούς τρόπους σαν κι εσένα για κάνουν οι ανθρώποι τη δουλειά τους και μια ζωή ν' αλωνίζουνε. Καθότι κυρά Άννα, κάτι Σέρβους, κάτι Αλβανούς, κάτι Ρουμάνους, κάτι Αφγανούς, κάτι μαύρους, τους μανικουλάρουνε ότι ώρα τους γουστάρει. Άντε, όμως, να ξαπλώσεις πλάτη στο καναβάτσο έναν Πλάτωνα, έναν τον Αριστοτέλη, έναν Επίκουρο, έναν Θουκυδίδη… Τον Μαρξ και τον Έγγελς, 'ντάξει, τους φάγαμε και τώρα τους χωνεύουμε κι άντε τώρα και μια γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια να καθαρίζουμε και με το Ελληναριό, καθότι αυτά τα καθίκια οι Έλληνες είναι σε θέση να γεννήσουν κανέναν καινούργιο μακαντάση και να φέρουν τα πάνω κάτω και να πάει στράφι το ιδρωτάρι που ρίξαμε για να φέρουμε τον κόσμο στα ζύγια του.
Παρ' τους τη γλώσσα, τη σκέψη δηλαδή και τη συνείδηση, κι ας τους να χαζεύουν σαν χάνοι στα ράφια των υπερμπακάλικων και να βλεφαριάζουν στο κουτί τις τσίτσιδες, τον μπιγκ μπράδερ και τη σμολ σίστερ…
Που θα πάει, άντε τριάντα, το πολύ σαράντα χρόνια και μετά καθαρίζουμε μια και καλή με τη « σκλαβιά του ελληνικού πνεύματος » που είπε κι έναν δικός τους και τον κάνανε πλατεία και εμπορικό κέντρο. Το ωραίο είναι που μας τη βγήκες και φιλέλληνας από πάνω, κυρά Άννα, για να μας βγάλεις, λέει , απ' τη δύσκολη θέση εις την οποία θα περιέλθουμε όταν δε θα μπορούμε ν' αγοράσουμε τρία κιλά λακέρδα και δυο κιλά βερίκοκα επειδής, λέει, δε θα μιλάμε απταίστως την Αγγλική άνευ διδασκάλου. Για κοιτάχτε , ρε παιδιά, τι τσάκωσε ο εκσυγχρονισμένος εγκέφαλος της κυρά Άννας κι εμείς τα κορόιδα μείναμε στο « λύκος διώκει αμνόν, ο δ' αμνός εις ναόν καταφεύγει… »
Έχεις δίκιο, κυρά Άννα, από αύριο πλακώνομαι στο how do you do και στο your mind and a pound and the painter's brush…
Kι επειδής ανθίζομαι ότι τα αγγλικά σου, δια τα οποία κόπτεσαι, δεν είναι και τόσο σόι, μεταφράζω: Τα μυαλά σου και μια λύρα και του μπογιατζή ο κόπανος…
Τί ἔτι χρείαν ἔχομεν σχολίων;
http://kommatoskylo.blogspot.com/
Η άποψη μου για την "Υπουργό Παιδείας" είναι η χειρότερη... Γενικά από τότε που έχει αναλάβει, με κάθε αλλαγή που κάνει, καταφέρνει να με νευριάζει απίστευτα. Την απάντηση του Χάρυ Κλυν δεν την είχα ακούσει-διαβάσει ποτέ, αλλά γνώριζα ότι η Διαμαντοπούλου θέλει να κάνει επίσημη γλώσσα την αγγλική. Και όπως έχω πει και σε άλλο τόπικ, στο καινούριο σύστημα που θα ισχύει από την επόμενη σχολική χρονιά και θα το "εγκαινιάσει" η γενιά του '96 τα υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι 4. Ένα από αυτά τα 4 θα είναι τα Αγγλικά (νομίζω 3 ώρες την εβδομάδα). Γιατί άραγε;;doctormarkon έγραψε:Και μια και μίλησα για την καραφλή επίτροπο που ήθελε να επιβάλλει τα Αγγλικά ας δούμε τι της είχε απαντήσει τότε ο Χαρυ Κλύν.
Η χρήση που κάνει στη γλώσσα είναι αξιοσημείωτη. Το θέμα είναι να χρησιμοιείς κάθε διαθέσιμη λέξη ή ακόμα και νέες λέξεις και εκφράσεις προκειμένου να δώσεις έμφαση, να εκφράσεις αγανάκτηση ή να δείξεις το γελείο μία δήθεν σοβαρής πρότασης.
YOUR MIND AND A POUND
Γιασπασάν, ρε Αννούλα, ντερμπεντέρισσα!
Να χαρώ εγώ, που λέμε κι εμείς οι αγραμμάτοι, καθότι περίσσεψε το βροχόνερο και τρέχει από τα λούκια… Αλλά, 'ντάξει, μέσα είσαι… Σου είπανε τ' αφεντικά, πες αυτήνα την παπαριά να δούμε πως θα τσιμπήσουνε οι γοβιοί και άσε μετά σε μας τα υποδέλοιπα που ξέρουμε καλύτερα από τους άλλοι πόσο τυρί βάζουνε στον τενεκέ και πόση σαλαμούρα. Πήρες, λοιπόν, κι εσύ φόρα και την αμόλησες κι όπου κάτσει. Και πολύ φίνα ξηγήθηκες, για την πάρτη σου βέβαια, καθότι που να την δεις αυτήν τη μόστρα στο χωριό σου, που δε σε γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας σου…
Πήρες, εδώ που τα λέμε, κι ας μείνει μεταξύ μας, και πολύ ψηλά το επιτροπιλίκι… Ποιο επιτροπιλίκι, δηλαδή, γιατί περί σκέτο κοροϊδιλίκι πρόκειται, καθότι άλλοι είναι εκείνοι που μαζεύουν το μπεζαχτά και βάζουν κάτι νεροκουβαλητάδες σαν κι εσένα να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν το κουμάντο… Αλλά που να πιάσει εσένα το ντουλαπάκι του μυαλού σου ότι όλοι οι αψηλοί και οι λουσάτοι γουστάρουνε να 'χουν το παιδί για τα θελήματα για να το στέλνουν στο ψιλικατζίδικο για κουβαρίστρες και για να σπάνε και πλακίτσα μαζί του, άμα λάχει να πούμε… Σου λένε, λοιπόν, οι κουμανταδόροι, ρε μια και τα φέραμε τα λαμόγια τους Έλληνες μέχρις εδώ και ψοφάνε για λάιφ στάιλ και Μαίρη Σκόρδου από Κολωνάκι μέχρι Τρίκαλο, δε βάζουμε και τη δικιά μας να μπουμπουνίσει μια μπαταριά για να δούμε σε ποιο κλαδί θα κάτσει η καρδερίνα;
Κι ευτυχώς, γι αυτούς, που βρίσκονται κάτι κορίτσια με πιάνο και καλούς τρόπους σαν κι εσένα για κάνουν οι ανθρώποι τη δουλειά τους και μια ζωή ν' αλωνίζουνε. Καθότι κυρά Άννα, κάτι Σέρβους, κάτι Αλβανούς, κάτι Ρουμάνους, κάτι Αφγανούς, κάτι μαύρους, τους μανικουλάρουνε ότι ώρα τους γουστάρει. Άντε, όμως, να ξαπλώσεις πλάτη στο καναβάτσο έναν Πλάτωνα, έναν τον Αριστοτέλη, έναν Επίκουρο, έναν Θουκυδίδη… Τον Μαρξ και τον Έγγελς, 'ντάξει, τους φάγαμε και τώρα τους χωνεύουμε κι άντε τώρα και μια γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια να καθαρίζουμε και με το Ελληναριό, καθότι αυτά τα καθίκια οι Έλληνες είναι σε θέση να γεννήσουν κανέναν καινούργιο μακαντάση και να φέρουν τα πάνω κάτω και να πάει στράφι το ιδρωτάρι που ρίξαμε για να φέρουμε τον κόσμο στα ζύγια του.
Παρ' τους τη γλώσσα, τη σκέψη δηλαδή και τη συνείδηση, κι ας τους να χαζεύουν σαν χάνοι στα ράφια των υπερμπακάλικων και να βλεφαριάζουν στο κουτί τις τσίτσιδες, τον μπιγκ μπράδερ και τη σμολ σίστερ…
Που θα πάει, άντε τριάντα, το πολύ σαράντα χρόνια και μετά καθαρίζουμε μια και καλή με τη « σκλαβιά του ελληνικού πνεύματος » που είπε κι έναν δικός τους και τον κάνανε πλατεία και εμπορικό κέντρο. Το ωραίο είναι που μας τη βγήκες και φιλέλληνας από πάνω, κυρά Άννα, για να μας βγάλεις, λέει , απ' τη δύσκολη θέση εις την οποία θα περιέλθουμε όταν δε θα μπορούμε ν' αγοράσουμε τρία κιλά λακέρδα και δυο κιλά βερίκοκα επειδής, λέει, δε θα μιλάμε απταίστως την Αγγλική άνευ διδασκάλου. Για κοιτάχτε , ρε παιδιά, τι τσάκωσε ο εκσυγχρονισμένος εγκέφαλος της κυρά Άννας κι εμείς τα κορόιδα μείναμε στο « λύκος διώκει αμνόν, ο δ' αμνός εις ναόν καταφεύγει… »
Έχεις δίκιο, κυρά Άννα, από αύριο πλακώνομαι στο how do you do και στο your mind and a pound and the painter's brush…
Kι επειδής ανθίζομαι ότι τα αγγλικά σου, δια τα οποία κόπτεσαι, δεν είναι και τόσο σόι, μεταφράζω: Τα μυαλά σου και μια λύρα και του μπογιατζή ο κόπανος…
Τί ἔτι χρείαν ἔχομεν σχολίων;
http://kommatoskylo.blogspot.com/