ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α΄

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1697
Εγγραφή: Σάβ 21 Απρ 2007, 20:35

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α΄

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Παρ 29 Αύγ 2008, 15:43

Η Γραμμική Α΄ είναι μια μινωική γραφή που ανΕκαλύφθη στην Κρήτη από τον Άρθουρ Έβανς το 1900, πιθανότατα προγονική γραφή της ΓΓΒ΄. Δεν αποκλείεται ωστόσο τόσο η ΓΓΑ΄όσο και η ΓΓΒ΄ να είναι απότοκες κάποιας άλλης ΓΓ μη ευρεθείσης.
Όπως και η ΓΓΒ΄, έτσι και η ΓΓΑ΄ είναι αποτυπωμένη κυρίως σε πήλινες πινακίδες.
Εικόνα
Τέτοιες πινακίδες ευρέθησαν στην Κνωσό, στη Φαιστό, στην Αγία Τριάδα, στα Μάλλια, στα Χανιά, στις Αρχάνες κ.α. αλλά και εκτός Κρήτης στη Μήλο, στην Κέα, στα Κύθηρα, στη Θήρα, στη Μίλητο και στην Τροία.
Χρονολογικώς τοποθετούνται πριν την έλευση των Μυκηναίων στην Κρήτη, δηλαδή από το 1800 ως το 1450 π.Χ. περίπου.
Η ΓΓΑ΄ συνίσταται όπως και η ΓΓΒ΄εκ συλλαβογραμμάτων (χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν συλλαβές)
Εικόνα
και ιδεογραμμάτων (χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν αντικείμενα). Έχουν βρεθεί περί τα 60-70 συλλαβογράμματα και 60 ιδεογράμματα. Περίπου τα μισά εξ αυτών είναι κοινά με τους χαρακτήρες της ΓΓΒ΄, όπερ και οδήγησε στην εικασία ότι η ΓΓΑ΄ είναι πρόγονός της.
Η ΓΓΑ΄ δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και αποτελεί ένα εκ των μεγαλυτέρων μυστηρίων της σύγχρονης αρχαιολογίας. Η αποκρυπτογράφησή της θα αποκαλύψει την γλώσσα και πιθανότατα και την καταγωγή των Μινωιτών.
Τα ιδεογράμματα μας επιτρέπουν να συναγάγουμε με αρκετή ασφάλεια το περιεχόμενο των πινακίδων. Πρόκειται για καταλόγους ανθρώπων και αγαθών.
Η ύπαρξη κοινών χαρακτήρων και κοινών συνδυασμών χαρακτήρων στις δύο Γραμμικές γραφές επιτρέπει την ευρέως αποδεκτή εικασία ότι οι κοινοί χαρακτήρες έχουν την ίδια φωνητική αξία και στις δύο γραφές. Με βάση την αποκρυπτογραφημένη πια ΓΓΒ΄ έχουν μεταγραφεί τα κείμενα της ΓΓΑ΄, αλλά η φωνητική τους απόδοση δεν ανήκει σε καμμιά έως τώρα γνωστή γλώσσα. Αφ' ετέρου απουσιάζουν από την ΓΓΒ΄ χαρακτήρες, οι οποίοι στη ΓΓΑ΄ φαίνεται να είναι σημαντικοί, ενώ η ΓΓΒ΄ χρησιμοποιεί χαρακτήρες από τη μινωική ιερογλυφική γραφή, οι οποίοι δεν υπάρχουν στη ΓΓΑ΄.
Στο τέλος των καταγραφών εμφανίζεται πάντα η αυτή λέξη, η οποία με βάση τη ΓΓΒ΄ αποδίδεται ως ku-ro ή ku-lo. Εικάζεται ότι σημαίνει "σύνολο", "άθροισμα". Σε ποια οικογένεια γλωσσών μπορεί να ανήκει; Δεν μπορεί να ενταχθεί με ασφάλεια σε καμία από τις γνωστές γλώσσες. Έχουν προβληθεί οι διαφορετικές μεταξύ τους εικασίες ότι συγγενεύει με τη σημιτική ρίζα *kul, με την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *kwol ή με την ετρουσκική λέξη churu, οι οποίες έχουν συγγενή σημασία. Στην ΓΓΒ΄η λέξη αυτή είναι to-so/-sa. Δεν αποκλείει τίποτα να είναι κάποια αρχαιότερη μορφή του το ku-ro. Είναι και 1)αυτό όπως και το to-so δισύλλαβο, 2)το Κ και το Τ μπορούν να αναχθούν σε ένα χειλουπερρωικό, το *Kw (λατ. quis = ποιος - ελλ. τίς = ποιος), 3) ο ρωτακισμός στο s που γίνεται r (βλεπε λατ. genus, geneSis-->geneRis) και 4) το o που ειναι u στην ΓΓΑ΄θυμίζοντας την μετατροπή του ο σε υ στην αιολική.
Υπάρχει η εικασία ότι η γλώσσα των κειμένων της ΓΓΑ΄ μπορεί να είναι η ετεοκρητική, η οποία επιβίωσε και μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Μυκηναίους και δείγματα της οποίας σώζονται σε μεταγενέστερες επιγραφές γραμμένες με το ελληνικό αλφάβητο. Το συμπέρασμα αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από όλους, επειδή υποστηρίζεται ότι στην Κρήτη την εποχή εκείνη σύναται να υπήρχαν πάνω από μία μη ελληνικές γλώσσες. Η μη ελληνικότης της γλώσσας της ΓΓΑ΄ ενδυναμώνεται πάντως από το γεγονός ότι η εξέλιξή της, η ΓΓΒ΄, δεν αποδίδει την ελληνική γλώσσα με ακρίβεια. Με βάση αυτό το γεγονός θεωρούν αρκετοί ότι η ΓΓΑ΄ ταίριαζε καλλίτερα στη γλώσσα, για την οποία ήταν προορισμένη, ενώ η ΓΓΒ΄, παίρνοντας τις φωνητικές αξίες της, μόνο μερικώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελληνική γραφή, γι' αυτό και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκε.

Η προσπάθεια ερμηνείας της ΓΓΑ΄με βάση την φωνητική απόδοση των συλλαβογραμμάτων της ΓΓΒ΄θα μπορούσε να γίνει κατανοητή με το εξής απλό παράδειγμα: έχουμε στην Αγγλική την λέξη PHONE, η οποία αποτελείται από τα γράμματα Ρ.Η,Ο,Ν,Ε, κοινά τόσο στον ελληνική όσο και στην αγγλική. Ένας που δεν γνωρίζει να διαβάζει αγγλικά παρά μόνον ελληνικά θα διαβάσει στην ακολουθία αυτή την άγνωστη προφανώς σ' αυτόν λέξη ρηονε /rione/. To P είναι για την μεν αγγλική το π, για την δε ελληνική το ρ, ενώ το Η είναι για την μεν αγγλικη το ειτς (εκ της αρχαιας δασειας εδω), για την δε ελληνική το ητα. Η εσφαλμενη λοιπον αναγνωση ρηονε οδηγει τους μελετητες στο συμπερασμα οτι υπαρχει πισω απο την ΓΓΑ΄μια αταυτοποιητη ακομα γλωσσα, ενω, οπως βλεπουμε στο παραδειγμά μας, είναι απλά η δάνεια από την Ελληνική λέξη phone /fόun/ (<φωνή).
ΕΛΛΗΝΩΝΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣΑΘΗΝΑΙΟΙΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝΜΗΔΩΝΕΣΤΟΡΕΣΑΝΔΥΝΑΜΙΝ


...ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Άβαταρ μέλους
ΑΙΘΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Re: ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α΄

Δημοσίευση από ΑΙΘΕΡΟΔΡΟΜΟΣ » Πέμ 29 Ιαν 2009, 09:57

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ 9.500 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

http://www.davlos.gr/webfiles/pdf/243.pdf
Άβαταρ μέλους
Τάλως
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3188
Εγγραφή: Τρί 26 Αύγ 2008, 12:17
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α΄

Δημοσίευση από Τάλως » Πέμ 29 Ιαν 2009, 10:56

TEUTAMOS έγραψε:Η Γραμμική Α΄ είναι μια μινωική γραφή που ανΕκαλύφθη στην
Η αποκρυπτογράφησή της θα αποκαλύψει την γλώσσα και πιθανότατα και την καταγωγή των Μινωιτών.
Συγνωμη αλλα αυτο δεν το επιασα καλα.... δεδομενου του τι σημαινει φυλη απο ποτε ετυχε παλι και δεν γνωριζουμε την καταγωγη τους???????????????

ετσι ελεγαν και οι Ευρωπαιοι οτι απο το 1500 και μετα αρχισαν να ειναι Ελληνες . ελεος δλδ/

Τι εχει η αρχαια Ελλαδα? και ποσα αυτα αυτο ηρθαν απο την εκατομπολην?

Ο Ζευς γενηθηκε στο Δικταιο Ανδρο και ανατραφηκε στο Ιδαιο....
Μυθοι και παραδοσεις.... για τον ευλογημενο πλατανο απο τον ιδιο το Ζευς... το μοναδικο πλατανι που δεν ριχνει τα φυλα του!!!

Και οπως λεει και ο λαος...

Ω πυθοκτονε Απολλωνα
Φοιβε και λευκορειτη
σπιτι σου κτισαν στους Δελφους
Κουρητες απ την Κρητη.....

Ο Μινωας επαιρνε τους νομους του απο το Ζευ!!!


ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ????????????????????????????(Ναι φωναζω..... :( μα δεν μπορω να κανω αλλοιως! )
η θελουμε τα αρχεια του δημαρχειου τους?
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]

[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]

http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνική Γλώσσα- Γλωσσολογία”