Λαθεμένες διατυπώσεις-εκφράσεις

Άβαταρ μέλους
gambler
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Φύλο: Άνδρας

Re: Λαθεμένες διατυπώσεις-εκφράσεις

Δημοσίευση από gambler » Δευ 23 Ιουν 2008, 10:49

takis_papa έγραψε: Γιά ποιό λόγο, συνονόματε, κατήργησες εντελώς τους τόνους;

Δεν υπαρχει καμμια σημειολογια :D
συνηθεια απο το πολυ μακρυνο παρελθον με καποιους επεξεργαστες κειμενου που σου εβγαζαν τα ματια , (ελληνικες ) γραμματοσειρες που χρειαζονταν ειδικη μεταχειριση κλπ . Φανταζομαι τα θυμασαι .
takis_papa έγραψε: ΔΕΝ δέχομαι, όμως, να καταργούνται με προεδρικά διατάγματα και λόγω πολιτικών θέσεων βασικοί δομικοί γλωσσικοί κανόνες και να αντικαθίστανται με όρους τραβηγμένους απ' τα μαλλιά...
Πού ξανακούστηκε ότι η πρόθεση "ανά" είναι "απηρχαιομένη";
Πού ξανακούστηκε ότι πλέον οι σύνθετες λέξεις λογίζονται ως ΜΙΑ; Αντί του συλλαβισμού συν-τρέ-χω, να διδάσκεται ο συλλαβισμός συ-ντρέ-χω;
Έχουμε το θλιβερό προνόμιο και την παγκόσμια αποκλειστικότητα, να έχουμε αναγάγει το γλωσσικό ζήτημα σε πολιτικό.
Με απόλυτη επίγνωση ανέφερα τον όρο "προοδευταράς" αναφερόμενος στους υποκουλτουριάρηδες υποτιθέμενους προοδευτικούς αριστερούς, που εστιάζουν την όλη τους πολιτική δραστηριότητα στην απομίμηση και διατήρηση της ξύλινης γλώσσας του ΚΚΕ, λες και πέραν αυτών, ο απλός κοσμάκης ομιλεί έτσι όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι του Ριζοσπάστη!
Το ότι, βέβαια, όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, φανερά ή κρύφια, μέσα στα οποία θέλουμε ή όχι συμπεριλαμβάνονται και τα κομμουνιστικά, επιθυμούν και επιδιώκουν οι λαοί να είναι αμόρφωτοι και αγράμματοι, μη δυνάμενοι να ανταλλάσσουν αφηρημένες ιδέες, έχει την προφανέστατη εξήγησή του:
Διευκολύνεται έτσι η χειραγώγηση των μαζών...
Και ασφαλώς, δεν αναφέρομαι στις Μορφές της νεώτερης πολιτικής Ιστορίας του τόπου, τον Κύρκο και τον Ηλιού ( τι ωραία δείγματα γλωσσικής καθαρότητας έχουν δώσει και οι δυό! ), ούτε ομιλώ με αυτόν τον τρόπο από πολιτική εμπάθεια!
Να καταθεσω εξ αρχης την (παντελη ? ) αγνοια μου στα προεδρικα διαταγματα και γενικα το διοικητικο πλαισιο μεσα στο οποιο εγιναν και γινονται ( ? ) οι αλλαγες - αντικαταστασεις που αναφερεις οπως επισης και την ημιμαθεια μου στα της κλασσικης παιδειας :embar: . Συμφωνω απολυτα (απο διαισθηση ισως η απο την αισθητικη πλευρα η απλα απο συνηθεια ) στη σωστη χρηση της γλωσσας και στην γνωση των ριζων της , ΟΜΩΣ ζωντας 25 χρονια με εφηβους , ειμαι αρκετα απαισιοδοξος στο κατα ποσο ειναι εφικτα ολα αυτα.
Νομιζω οτι το γλωσσικο δικαια στο παρελθον ( αρχες 20 αιωνα ? ) εγινε πολιτικο , γιατι η γλωσσα οπως και γενικοτερα η παιδεια ηταν ενα μεσο ταξικου διαχωρισμου . Απο παραδοση ισως αλλα και γιατι η ταξικη αυτη παλη ενταθηκε ( καθε εξηγηση δεκτη ) η κοντρα αυτη συνεχιστηκε για να φτασουμε στη περιοδο της χουντας και την δολοφονια της γλωσσας απο τον παπαδοπουλο και τα τσιρακια του . Η συνεχεια λιγο πολυ γνωστη .
Προσωπικα θα εστιαζα στην αγνοια των μαθητων της λεξης συντρεχω και οχι στον συλλαβισμο της . Δεν ξερω αν υπαρχει εκπαιδευτικος στο φορουμ για να επιβεβαιωσει τα λεγομενα μου , ομως οι ανησυχιες και οι "ενστασεις" μου ειναι καθαρα απο την πρακτικη πλευρα . Μιλαμε για εφηβους ανησυχους , "απειθαρχους" , αγχωμενους που βομβαρδιζονται καθημερινα απο διαφορων ειδων ερεθισματα . Απο εφηβους που ο φιλολογος , ο μαθηματικος , ο φυσικος , ο χημικος , ο οικονομολογος απαιτει 2 ωρες μελετη ( το λιγοτερο ) ο καθε ενας ! Εφηβοι που οταν διαλεξουν θεωρητικη κατευθυνση δεν ξερουν να κανουν μια διαιρεση ενω οταν διαλεξουν τεχνολογικη διαγραφουν οποια ιστορικη γνωση ειχαν αποκτησει .
Απο συμπτωση (?) συνονοματε , χρησιμοποιησες πεθαμενο και συνταξιουχο σαν αναφορες σου στις μορφες της αριστερας . Δεχομαι οτι δεν ειναι πολιτικη εμπαθεια η μη αναφορα σου στον Κωσταντοπουλο η στον Κουβελη η στον Παπαγιαννακη για παραδειγμα :D
Τα αλλα ζητηματα που βαζεις ( περι συστηματων , αμορφωσιας κλπ ) σε συντομια θα πω οτι συμφωνω και υπερθεματιζω λεγοντας ΟΛΑ τα συστηματα . Ομως νομιζω οτι εχω (εχουμε ) καταχραστει αυτο το τοπικ που δεν εχει αυτο το θεμα
Άβαταρ μέλους
Diagalaksiaki
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: diagalaksiaki
Φύλο: Γυναίκα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Diagalaksiaki » Δευ 23 Ιουν 2008, 14:13

takis_papa έγραψε: Ουπς!: Όσον αφορά και όχι Όσων...
Ουπς, μου ξέφυγε...(καταραμένο πληκτρολόγιο) :loco: :loco:
Κάνω μερικές φορές τέτοια λαθάκια από βιασύνη... :loco:
takis_papa έγραψε:Και οι δύο έννοιες είναι συγγενικές αλλά όχι ταυτόσημες.
Αυτό ήθελα να πω. Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τη φράση αυτή και για τις δύο έννοιες...
ΣΥ ΘΑΡΣΟΣ ΔΟΣ ΜΑΚΑΡ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΕ ΜΕΝΕΙΝ ΕΝ ΑΠΗΜΟΣΙ ΘΕΣΜΟΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΝΤΑ ΜΟΘΟΝ ΚΗΡΑΣ ΤΕ ΒΙΑΙΑΣ
Άβαταρ μέλους
Necroscope

Δημοσίευση από Necroscope » Δευ 23 Ιουν 2008, 18:59

Να πω κάτι για κάτι που ακούω συχνά και μου τη βαράει στα νεύρα άσχημα.
Πράσινα άλογα δεν υπάρχουν.!!!
Πράσιν' άλογα => Πράσιν (τα) άλογα. δλδ πράτω άνευ λογικής.

Βασικά σαν να θυμάμαι έναν καθηγητή μου να λέει κάτι για το λάθος του Δις εξαμαρτείν και για το σωστό του Δις εξαμαρτάν...αλλα μη σας πάρω στον λαιμό μου για κάτι που μπορεί να άκουσα απο εναν τσιβδό βλαχαδερό φιλόλογο μου πριν 10 κάτι χρόνια.
ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΜΑΣ ΕΛΑΧΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ...
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Δευ 23 Ιουν 2008, 19:07

Necroscope έγραψε:Πράσιν' άλογα => Πράσιν (τα) άλογα. δλδ πράτω άνευ λογικής.
πράσσειν άλογα
Necroscope έγραψε:Δις εξαμαρτάν...
πες του γεια χαρανταν!!
ΕΛΛΗΝΩΝΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣΑΘΗΝΑΙΟΙΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝΜΗΔΩΝΕΣΤΟΡΕΣΑΝΔΥΝΑΜΙΝ

...ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Άβαταρ μέλους
Nightrider
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από Nightrider » Δευ 23 Ιουν 2008, 19:53

Επίσης ένα άλλο λάθος που γίνεται από τους περισσότερους είναι όταν ρωτούν κάποιον για την ηλικία του.
Η συνήθης ερώτηση είναι "πόσων χρονών είσαι;" το σωστό είναι "πόσων χρόνων είσαι;"
Η λέξη "χριστιανισμός" περιέχει κάποια παρεξήγηση γιατί ουσιαστικά υπήρχε μόνο ένας χριστιανός, αλλά κι εκείνος πέθανε πάνω στο σταυρό. -Νίτσε-
Άβαταρ μέλους
takis_papa
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από takis_papa » Δευ 23 Ιουν 2008, 20:26

gambler έγραψε:
takis_papa έγραψε: Γιά ποιό λόγο, συνονόματε, κατήργησες εντελώς τους τόνους;

Δεν υπαρχει καμμια σημειολογια :D
συνηθεια απο το πολυ μακρυνο παρελθον... Δεχομαι οτι δεν ειναι πολιτικη εμπαθεια η μη αναφορα σου στον Κωσταντοπουλο η στον Κουβελη η στον Παπαγιαννακη
Επιφυλάσσομαι, φίλτατε, για εκτενή απάντηση μετά λίγες ώρες.
Εν τάχει, λέγω ότι σέβομαι απεριόριστα και υπολήπτομαι τους τρεις αναφερθέντες από σε πολιτικούς - μακάρι το ήθος και το εύρος των γνώσεών τους να ήταν κοινό γνώρισμα όλης της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Επισήμανση λαθών:
Ανακυκλίζω και ΟΧΙ ανακυκλώνω, εξ ού και ανακύκλιση, ΟΧΙ ανακύκλωση!
Ανακυκλώνω = κυκλώνω/περιβάλλω πάλι/ξανά
Ανακυκλίζω = επαναφέρω κάτι σε προτεραία κατάσταση.

Διαδικασιακός και ΟΧΙ διαδικαστικός.
Ο αναφερόμενος στην διαδικασία, είναι ο διαδικασιακός.
Το "διαδικαστικό" είναι κάτι που αφορά σε σώμα δικαστών - Διαδικαστικό κύκλωμα...

Και βέβαια, ως προσφώνηση: Κυρία πρόεδρΕ και ΟΧΙ Κυρία ΠρόεδρΟΣ,
όπως παλαιότερα άκουσα τον περί πολλά τυρβάζοντα Λυκουρέζο να απευθύνεται στην πρόεδρο του Δικαστηρίου...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος takis_papa την Δευ 23 Ιουν 2008, 20:43, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Δευ 23 Ιουν 2008, 20:40

Ελπίζω εμείς οι κατά τι μικρότεροι την ηλικίαν και οι έτι μεγαλύτεροι να επιμελούμεθα της γλώσσης ως οικείου ημών χώρου. Πάσα γενεά δέον να ομιληί ορθώς την ελληνικήν. Θέλομε γλωσσαμύντορες και ουχί ολετήρες της γλώσσης, ήν παρελάβομεν παρά των προγόνων.

Άβαταρ μέλους
takis_papa
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από takis_papa » Τρί 24 Ιουν 2008, 03:48

gambler έγραψε: Να καταθεσω εξ αρχης την (παντελη ? ) αγνοια μου στα προεδρικα διαταγματα και γενικα το διοικητικο πλαισιο μεσα στο οποιο εγιναν και γινονται ( ? ) οι αλλαγες - αντικαταστασεις που αναφερεις οπως επισης και την ημιμαθεια μου στα της κλασσικης παιδειας...
Η νέα γραμματική δεν βασίσθηκε στην φυσική εξέλιξη της γλώσσας, αλλά στην "θέληση" μερικών ΠΡΟΔΟΤΩΝ που πέρασαν κανόνες "απλούστευσης" της γλώσσας, με το πρόσχημα ότι έτσι διευκολύνεται και απλουστεύεται η διδαχή της στα σχολεία... Η καθιέρωσή της δε, επισημοποιήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, επί Προεδρίας Κουφαλόγου που τό' παιζε και Ελληνιολάτρης.
Επίσης, πάλι με το "έτσι θέλω" και χωρίς να υπάρχει μέχρι τότε λαϊκό έρεισμα, παρά κάποιες από παλαιότερα αναφορές στο θέμα ( και μάλιστα μέχρις πλήρους καταργήσεως των τόνων - όπως καλή ώρα εγκληματείς και εσύ! ) πέρασε και το μονοτονμικό, με τις αντίθετες φωνές να είναι φιμωμένες, μήπως και χαρακτηρισθούν "φασίστες" και "ακροδεξιοί"!
Ποιά "εξέλιξη" της γλώσσας κατήργησε τις προθέσεις, έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται "απηρχαιομένες";
. Συμφωνω απολυτα (απο διαισθηση ισως η απο την αισθητικη πλευρα η απλα απο συνηθεια ) στη σωστη χρηση της γλωσσας και στην γνωση των ριζων της , ΟΜΩΣ ζωντας 25 χρονια με εφηβους , ειμαι αρκετα απαισιοδοξος στο κατα ποσο ειναι εφικτα ολα αυτα.
Ναι, αγαπητέ, το παιχνίδι είναι πλέον οριστικά χαμένο. Οριστικά.
Νομιζω οτι το γλωσσικο δικαια στο παρελθον ( αρχες 20 αιωνα ? ) εγινε πολιτικο , γιατι η γλωσσα οπως και γενικοτερα η παιδεια ηταν ενα μεσο ταξικου διαχωρισμου . Απο παραδοση ισως αλλα και γιατι η ταξικη αυτη παλη ενταθηκε ( καθε εξηγηση δεκτη ) η κοντρα αυτη συνεχιστηκε για να φτασουμε στη περιοδο της χουντας και την δολοφονια της γλωσσας απο τον παπαδοπουλο και τα τσιρακια του . Η συνεχεια λιγο πολυ γνωστη .
Φίλε μου, λάθος νομίζεις για το "δίκαια".
Οι λεγόμενοι Δημοτικιστές ήρξαντπ χειρών αδίκων, τραβώντας στα άκρα την Γλώσσα στην έκφρασή τους, για να αντιδιαστείλουν τον τρόπο ομιλίας της "εργατικής" τάξης, σε σχέση με τους τότε αστούς - περί το 1904 άρχισε η μεγάλη γλωσσική κόντρα.
Μέχρι που είχαν βγάλει και αντιδραστικούς τους Παπαδιαμάντη και Κοραή, επειδή δεν συμφωνούσαν από πλευράς πολιτικής...
Η αντίδραση των αστών βέβαια ήταν ΚΑΙ λογική ( σαν αποτέλεσμα ) αλλά ΚΑΙ αναμενόμενη - Γυρισμός στην Αττική Διάλεκτο!
Από την μιά, λοιπόν, πρότυπο γλωσσικό απετέλει ο τύπος των Ελληνικών της γραφής, από την άλλη δε, η γλώσσα του αγράμματου Μακρυγιάννη, που, απλά, απήγγειλε σε αντιγραφέα τα κείμενά του, όντας ο ίδιος αναλφάβητος.
Και ερωτώ:
ΑΝ η γλώσσα "εξελίσσεται" από τον απόλυτα ή σχετικά αμόρφωτο, πώς στην οργή θα είναι κατανοητοί οι συγγραφείς της νεώτερης περιόδου ( Παπαδιαμάντης, Κοραής, Καβάφης κλπ. ) όπως και πώς θα μεταφέρονται αφηρημένες ιδέες, όπως καλωσύνη, Δημοκρατία, Αγάπη, Ιδεαλισμός κλπ.;
Απλά, για να καταλάβεις "τις πταίει", σου επικεντρώνω την προσοχή στην σημερινή λεξιπενία των νέων μας.
Πού λες, οφείλεται το φαινόμενο αυτό, αν όχι στην "επικράτηση" της άποψης - θέσης των "προοδευτικαράδων" υποκουλτουριάρηδων ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ, που, επειδή εβόλευε τα σχέδια των Αμερικανών, τους σιγοντάρησε ο μεγαλύτερος καταστροφέας του Σύγχρονου Ελληνισμού Ανδρέας Παπανδρέου; Αυτός δεν ξεγέλασε μόνο τον λαό που τον ψήφισε, αλλά ΚΑΙ πολύτιμους συνεργάτες του, που τους εκμεταλλεύθηκε και μετά τους έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνη ( Χαραλαμπόπουλο, Βουνάτσο, Τρίτση, και άλλους που "καταργούσε" από υπουργούς, ευρισκόμενος εν πτήσει ...) Μεγαλύτερο κακό στην παιδεία από αυτό που προκάλεσε αυτός ο αχρείος, ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να συμβεί...
Μόνον όσοι έζησαν και παρακολούθησαν τα χρόνια 1982 - 1990, θα έχουν καταλάβει τι έγινε...
πρώτα πρώτα, ο άθλιος προκάλεσε την δημιουργία πολιτικών παρατάξεων μέσα στα ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ό,τι έπρεπε, για τον πλήρη αποσυντονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος...
Από ππού να αρχίσω και πού να τελειώσω με το να επισημάνω τι, γιατί και πώς φταίει για το σημερινό γλωσσικό μας κατάντημα
-Και ας προσπαθούμε, φίλτατε Τεύταμε μερικοί εδώ μέσα και αλλού, να επισημαίνουμε τα φραστικά ή γλωσσικά λάθη...
Πέραν κάποιων ρωμαντικών, οι νεώτεροι θα μας χαρακτηρίζουν τουλάχιστον γραφικούς...
Ή, λες, δεν το έχω αντιμετωπίσει ήδη αυτό - ακόμα και από τα ίδια μου τα άχρηστα ανήψια...
Καιόπως βλέπεις, δεν χρησιμοποιώ "τραβηγμένη" γλώσσα, αλλά την κοινή καθομιλουμένη...
Προσωπικα θα εστιαζα στην αγνοια των μαθητων της λεξης συντρεχω και οχι στον συλλαβισμο της . Δεν ξερω αν υπαρχει εκπαιδευτικος στο φορουμ για να επιβεβαιωσει τα λεγομενα μου , ομως οι ανησυχιες και οι "ενστασεις" μου ειναι καθαρα απο την πρακτικη πλευρα . Μιλαμε για εφηβους ανησυχους , "απειθαρχους" , αγχωμενους που βομβαρδιζονται καθημερινα απο διαφορων ειδων ερεθισματα . Απο εφηβους που ο φιλολογος , ο μαθηματικος , ο φυσικος , ο χημικος , ο οικονομολογος απαιτει 2 ωρες μελετη ( το λιγοτερο ) ο καθε ενας ! Εφηβοι που οταν διαλεξουν θεωρητικη κατευθυνση δεν ξερουν να κανουν μια διαιρεση ενω οταν διαλεξουν τεχνολογικη διαγραφουν οποια ιστορικη γνωση ειχαν αποκτησει .
Εστιάζω το λάθος σου στο εξής:
Για να γνωρίζεις την έννοια της λέξης π.χ. "συντρέχω", πρέπει πρώτα να γνωρίσεις από πού ήλθε η λέξη αυτή και πώς αναλύεται - έτσι δεν θα ξεχάσεις ΠΟΤΕ την σημασία της, καθώς δεν θα είσαι υποχρεωμένος να απομνημονεύεις ποιηματάκι ( την έννοια - σημασία ) αλλά η λέξη θα σου μιλά ΜΟΝΗ ΤΗΣ!
Αν ο μαθητής μάθει ότι η πρόθεση "συν" που είναι και το πρώτο συνθετικό της λέξης, επαυξάνει την σημασία ή "προσθέτει" και άλλες έννοιες/ενέργειες μαζί, από την άλλη δε του αναλυθεί η συνθετότητα της λέξης ΚΑΙ από το ρήμα "τρέχω", ποτέ δεν θα ξεχάσει ότι η λέξη "συντρέχω" σημαίνει κάτι που "βαδίζει-πηγαίνει" παράλληλα με την έννοια του ρήματος...
Απο συμπτωση (?) συνονοματε , χρησιμοποιησες πεθαμενο και συνταξιουχο σαν αναφορες σου στις μορφες της αριστερας . Δεχομαι οτι δεν ειναι πολιτικη εμπαθεια η μη αναφορα σου στον Κωσταντοπουλο η στον Κουβελη η στον Παπαγιαννακη για παραδειγμα :D
Πιστεύω ότι η προηγούμενη απάντησή μου σε εκάλυψε πλήρως.
Τα αλλα ζητηματα που βαζεις ( περι συστηματων , αμορφωσιας κλπ ) σε συντομια θα πω οτι συμφωνω και υπερθεματιζω λεγοντας ΟΛΑ τα συστηματα . Ομως νομιζω οτι εχω (εχουμε ) καταχραστει αυτο το τοπικ που δεν εχει αυτο το θεμα
Αναγκαστικά, μαζί με τα όποια λάθη που επισημαίνονται στο παρόν νήμα, γίνονται και αυτές οι συζητήσεις - ανταλλαγές απόψεων για την γλώσσα.
Θεωρώ ότι επιβάλλεται να είναι ενοποιημένα τα θέματα αυτά, καθ' όσον έτσι είναι ευχερέστερη η παρακολούθησή τους.
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Τετ 25 Ιουν 2008, 18:54

Παίδες, αν και άρρηκτα συνυφασμένη η ορθή γλωσσική παιδεία με τις άνωθεν ειλημμένες αποφάσεις μερικών πολιτικάντηδων, ας μην αναλωθούμε περαιτέρω εις πολιτικολογήσεις και να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, δηλαδή από τις λανθασμένες διατυπώσεις - εκφράσεις.

όχι από ανέκαθεν, αλλά απλώς ανέκαθεν (η έννοια του από υπάρχει ήδη στο -θεν. Υπάρχει πλεονασμός)
εφέτος αντί φέτος (επί το έτος. Η δάσυνσις του π εις φ οφείλεται μάλλον εις αναλογίαν με άλλες χρονικού προσδιορισμού φράσεις, οιον μεθαύριον, καθ' ημέραν - καθημερινά κοκ.)
σύγχυση και όχι σύγχιση

Άβαταρ μέλους
gambler

Δημοσίευση από gambler » Τετ 25 Ιουν 2008, 22:56

Ελπιζω να αναγνωρισθει το ελαφρυντικο της αμελειας στο εγκλημα μου :D
Αγαπητε συνονοματε επειδη μου ειναι απο δυσκολο εως αδυνατο ,το ομολογω :D να βαλω θεωρητικα φραγματα στην χειμαρρωδη γλωσσικη επιχειρηματολογια σου , θα αναρωτηθω ( ισως για να πεισω τον εαυτο μου και μονο ) εαν ειχαν περισσοτερη σημασια αυτα που ελεγε και πρεσβευε ο Μακρυγιαννης η ο τροπος και η γραφη τους. Θα αναρωτηθω επισης σε ποια γλωσσα θα μπορουσε να μιλησει Μαρινος Αντιπας στους κολιγους του Κιλελερ και θα μειδιασω , πικρα , σκεπτομενος τον Αρη Βελουχιωτη να μιλαει στους Ελασιτες του στην ιδια γλωσσα με τον κομμουνιστοφαγο Παπανδρεου. Οχι για να κανει εντονο τον ταξικο διαχωρισμο , αλλα λογω της αναγκης να γινει κατανοητος ( την ιδια γλωσσα μιλαγαν και οι αστοι Ζερβας , Ψαρρος κλπ ) .
Σκεπτομαι εναν εισαγγελεα εποχης που αναφερεσαι να απαγγελει κατηγοριες στον φτωχοδιαβολο που εκλεψε το ζουλαπι του γειτονα :P .
Η αναγκη επικοινωνιας , κατανοησης και αρσης των κοινωνικων αποκλεισμων νομιζω οτι επεβαλαν αυτες τις αλλαγες και οπως ολες οι αλλαγες ειχε τις παρενεργειες . Ναι , μαρεσει να ακουω παιδια να μιλανε σωστα ελληνικα και να ειναι περηφανα για την ιστορια τους , προσπαθωντας ομως να γινουν καλυτερα απο τους προγονους τους και οχι επαναπαυομενα στις δαφνες τους πλεκοντας σεναρια παγκοσμιας συνομοσιας , εθνικου (αρα και ρατσιστικου ) ελιτισμου , ομως δεν θα πεταξω στον Καιαδα τον 16χρονο που μπουταρει τον υπολογιστη του και δεν τον επανακινει . Σε τελευταια αναλυση και την εποχη της γλωσσολαγνειας ( τι ειπα παλι !) ποσοι ηταν οι καλοι και συνειδητοι χρηστες της γλωσσας που υπηρετουσαν ? Εμεις οι μεγαλυτεροι εχουμε εικονα και ηχο της ακατασχετης μπουρδολογιας Παπαδοπουλου και CIA
Τωρα για τον ΑΓΠ και το ρολο του , αυτου και του Πασοκ , στη συγχρονη Ελληνικη ιστορια , δοκιμασα να ξεκινησω μια κουβεντα η οποια δεν ειχε απηχηση καταφερε ομως να ενεργοποιησει τα αντιΣυνασπιστικα αντανακλαστικα μεγαλου μερους της ομαδας διαχειρησης , εκτρεποντας την εντελως απο το θεμα της
Άβαταρ μέλους
takis_papa
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από takis_papa » Πέμ 26 Ιουν 2008, 01:42

gambler έγραψε: ... θα αναρωτηθω ( ισως για να πεισω τον εαυτο μου και μονο ) εαν ειχαν περισσοτερη σημασια αυτα που ελεγε και πρεσβευε ο Μακρυγιαννης η ο τροπος και η γραφη τους....
Μα, δεν τα έβαλα με τον Μακρυγιάννη, ούτε με αυτά που έλεγε, αλλά με αυτούς που πήραν για πρότυπο γλωσσικής εξέλιξης το πώς μιλούσε ένας ημιαγράμματος!
Ο ψόγος, δηλαδή, ουδόλως αναφέρεται στον Μακρυγιάννη!
Θα αναρωτηθω επισης σε ποια γλωσσα θα μπορουσε να μιλησει Μαρινος Αντιπας στους κολιγους του Κιλελερ και θα μειδιασω , πικρα , σκεπτομενος τον Αρη Βελουχιωτη να μιλαει στους Ελασιτες του στην ιδια γλωσσα με τον κομμουνιστοφαγο Παπανδρεου. Οχι για να κανει εντονο τον ταξικο διαχωρισμο , αλλα λογω της αναγκης να γινει κατανοητος ( την ιδια γλωσσα μιλαγαν και οι αστοι Ζερβας , Ψαρρος κλπ ) .
Μία απλή ερώτηση - και επίτρεψέ μου να αναφερθώ ΚΑΙ στον εαυτό μου;
Έχεις την εντύπωση πως, αν αναλάβουμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα σε μία ομάδα μη ιδιαίτερα μορφωμένων ανθρώπων, ένας εξ ίσου αμόρφωτος με αυτούς και εγώ, θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα από πλευράς κατανόησης των λεγομένων μας;
Κατά την γνώμη σου, Ποιός θα δώσει στην ομάδα αυτή την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τα διά λόγου μεταφερόμενα;
Σκεπτομαι εναν εισαγγελεα εποχης που αναφερεσαι να απαγγελει κατηγοριες στον φτωχοδιαβολο που εκλεψε το ζουλαπι του γειτονα

Ανέκαθεν οι "βαρεμένοι" ένθεν κακείθεν, εχρησιμοποίουν την γλώσσα ως πρόσημα διαφοροποίησης...
Η αναγκη επικοινωνιας , κατανοησης και αρσης των κοινωνικων αποκλεισμων νομιζω οτι επεβαλαν αυτες τις αλλαγες και οπως ολες οι αλλαγες ειχε τις παρενεργειες .
Η ανάγκη να επιβάλουν "ρυθμούς" διαφορετικούς από την "αστική μπουρζουαζία" ωδήγησε τους ψευδοκουλτουριάρηδες να χρησιμοποιήσουν την μαλλιαρή, με αποτέλεσμα την εξ ίσου κακή και τρισάθλια ανύπαρκτη "καθαρεύουσα". Τις ήρξατο χειρών αδίκων;
Διανοείσαι ένα Κουβέλη να ομιλεί όπως ο Τσίπρας ή η Παπαρήγα; Α Π Ι Θ Α Ν Ο !!!
Ναι , μαρεσει να ακουω παιδια να μιλανε σωστα ελληνικα και να ειναι περηφανα για την ιστορια τους , προσπαθωντας ομως να γινουν καλυτερα απο τους προγονους τους και οχι επαναπαυομενα στις δαφνες τους πλεκοντας σεναρια παγκοσμιας συνομοσιας , εθνικου (αρα και ρατσιστικου ) ελιτισμου , ομως δεν θα πεταξω στον Καιαδα τον 16χρονο που μπουταρει τον υπολογιστη του και δεν τον επανακινει .

Μα, ποιά η ευθύνη των παιδιών;
Έτσι τα "μάθαμε", έτσι ομιλούν...
Πότε η Πολιτεία, μέσα από τα σχολεία για παράδειγμα, έκανε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο;
Σε τελευταια αναλυση και την εποχη της γλωσσολαγνειας ( τι ειπα παλι !) ποσοι ηταν οι καλοι και συνειδητοι χρηστες της γλωσσας που υπηρετουσαν ? Εμεις οι μεγαλυτεροι εχουμε εικονα και ηχο της ακατασχετης μπουρδολογιας Παπαδοπουλου και CIA

Μη μου πεις ότι έχεις την εντύπωση πως ο Παπαδόπουλος μιλούσε Ελληνικά!
Τωρα για τον ΑΓΠ και το ρολο του , αυτου και του Πασοκ , στη συγχρονη Ελληνικη ιστορια , δοκιμασα να ξεκινησω μια κουβεντα η οποια δεν ειχε απηχηση καταφερε ομως να ενεργοποιησει τα αντιΣυνασπιστικα αντανακλαστικα μεγαλου μερους της ομαδας διαχειρησης , εκτρεποντας την εντελως απο το θεμα της
Ήμουν ΠΟΛΥ προσεκτικός:
Δεν πολιτικολόγησα - ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά πέρασα γενιές δέκα τέσσερις ( και λίγες είναι ) τον Ανδρέα, που, όπως έχω αναφέρει, δούλεψε κανονικά όχι μόνο τον λαό αλλά και πολύτιμους και αξιολογώτατους συνεργάτες του, όντας ο κυρίως και προσωπικώς υπεύθυνος - μεταξύ άλλων δεινών για τον τόπο - και για την λεξιπενία και την περί την καλλιέργεια του Νου αδιαφορία των Νεοελλήνων.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος takis_papa την Πέμ 26 Ιουν 2008, 23:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Ιουν 2008, 09:32

Συνεχίζω εδώ, γιατί μ'αρέσει αυτό το νήμα.

δριμύτερη και όχι δρυμύτερη όπως γράφω συχνά- λες και θέλω να κάνω τον μέλανα, φαιό η φαιά :loco:

το παρον
και ο παρων (για σελ, Χρήστο με παύλες κλπ, αυτό :Ρ)

ξανά : άλλο το παίρνω κι άλλο το περνώ. Άλλο το πήρα και άλλο η πείρα

επίσης ξανά άλλο το χαίρεται (αυτός/η/ο) κι άλλο το χαίρετε (εσείς)
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
gambler

Δημοσίευση από gambler » Σάβ 28 Ιουν 2008, 10:41

H εκφραση " ο κατωθι υπογεγραμμενος " δεν ειναι πλεονασμος?
νομιζω οτι αρκει μονο το " υπογεγραμμενος " η "ο κατωθι γεγραμμενος"
τα φωτα σας :D
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Ιουν 2008, 10:46

Tώρα που το λες, ναι! Το βρισκω λογικό αυτό που λες...
αλλά ίσως λέγεται επειδή το "υπογεγραμμένος" στέκει στο νόημα (κι όχι την κυριολεξία) της "υπογραφής" (βάζω την τζίφρα μου που λένε) παρά στο "ο γράφων από κάτω". Την "υπο"γραφή σου μπορείς να τη βάλεις και στο κέντρο ενός εντύπου ή και στο πάνω δεξί μέρος, όπου επισημαίνεται δηλαδή... Ίσως γι'αυτό...

Θα μας πουν οι έχοντες πληρέστερες γνώσεις. Ήτοι Μέλιος και Τάκης :ups:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Σάβ 28 Ιουν 2008, 15:09

gambler έγραψε:H εκφραση " ο κατωθι υπογεγραμμενος " δεν ειναι πλεονασμος?
Είναι πλεονασμός, αλλά επειδή πρόκειται για στερεότυπη φράση χρησιμοποιέιται ως τέτοια απαράλλακτη, αλλιώς αν κανείς θέλει να την αντικαταστήσηι στον λόγον του μπορεί να χρησιμοποιήσει κάλλιστα το "ο υπογράφων".

Άλλες άξιες σχολιασμού φράσεις ή λέξεις είναι:

-υπόχρεως ή υπόχρεος; Το αρχαίον υπόχρεως ανήκει στα αττικόκλιτα (γεν. του υπόχρεω, οίον της Απόκρεω). Ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια μαρτυρείται και ο τύπος υπόχρεος (γεν. υπόχρεου). Ως εκ τούτου σήμερα γίνεται κανονικά αποδεκτός ο μεταπλασμός εις -ος.

-φωτογράφιση ή φωτογράφηση; Από το λόγιο ρήμα φωτογραφίζω προέκυψε ουσιαστικό φωτογράφιση. Αν κατίσχυε το λόγιο φωτογραφώ, τότε θα είχαμε το προκύψαν παράγωγο φωτογράφηση.

- αλείφω - αλοιφή: Η εναλλαγή αλέιφω - αλοιφή είναι ήδη αρχαία και έχει να κάνε με το σύστημα μεταπτωτικών βαθμίδων τής Ελληνικής. Ως μεταπτωτικές βαθμίδες ορίζουμε τις διάφορες μετατροπές του ριζικού φωνήεντος, οι οποίες περιλαμβάνουν ετεροίωση, έκταση, εξασθένηση και μηδενισμό. Στην περίπτωση μας τώρα η ετεροίωση αφορά σε μεταβολή ποιού (όχι ποσότητας), όπως συμβαίνει μεταξύ βραχέων φωνηέντων (ε/ο). Συνεπώς έχουμε αλέιφω - αλοιφή, αμείβω - αμοιβή, λείπω - λοιπός, έχω - εποχή (επί + έχω)

- εγγυώμαι και όχι εγγυούμαι. Το ρήμα είναι αρχαίο και είναι εγγυάομαι/ωμαι.

- Εναποθέτω και όχι αναποθέτω. Το ρήμα είναι σύνθετο εκ του εν, του από και του θέτω (μεταπλασμός του τίθημι στην ΝΕ). Κυριολεκτικώς σημαίνει βάζω κάτι (αποθέτω) μέσα (εν).

Άβαταρ μέλους
takis_papa
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από takis_papa » Σάβ 28 Ιουν 2008, 15:25

ΑρΕλα έγραψε: Tώρα που το λες, ναι! Το βρισκω λογικό αυτό που λες...
αλλά ίσως λέγεται επειδή το "υπογεγραμμένος" στέκει στο νόημα (κι όχι την κυριολεξία) της "υπογραφής" (βάζω την τζίφρα μου που λένε) παρά στο "ο γράφων από κάτω". Την "υπο"γραφή σου μπορείς να τη βάλεις και στο κέντρο ενός εντύπου ή και στο πάνω δεξί μέρος, όπου επισημαίνεται δηλαδή... Ίσως γι'αυτό...

Θα μας πουν οι έχοντες πληρέστερες γνώσεις. Ήτοι Μέλιος και Τάκης :ups:
Η λέξη "υπογεγραμμένος" είναι λάθος, ως εκφράζουσα μέση ή παθητική κατάσταση, ενώ ο "υπογράφων" ενεργεί μεταβατικά, ήτοι η ενέργεια αποδίδεται μόνον με την Ενεργητική Φωνή του ρήματος...
Ο Υπογράφων, λοιπόν, και ΟΧΙ ο υπογεγραμμένος ή υπογραφόμενος .
ΔΕΝ "γράφτηκε" ο ίδιος, αλλά " έγραψε "...
Εξ ού και η αναφορά σε μεταγενέστερο χρόνο: "Ο υπογράψας το έγγραφο τούτο..." και όχι "υπογραψάμενος!"
Όπως και "ο εορτάζων" και ΟΧΙ "ο εορταζόμενος"!
Αναφορικά με τον προσδιορισμό "κάτωθι", θεωρώ ότι είναι ορθός σαν αναφορά, δεδομένου ότι αποδίδεται στην νεοελληνική: "Αυτός που υπογράφει στο κάτω ( μέρος του κειμένου ), δεδομένου ότι το ρήμα "υπογράφω" δεν εννοεί πλέον ότι κάποιος γράφει ΚΑΤΙ κάτω από κάτι άλλο, αλλά ότι θέτει το δικό του "στίγμα" την δική του "υπογραφή", εις επίρρωσιν αυθεντικότητας ως προς το πρόσωπο που συντάσσει ή βεβαιοί τα αναφερόμενα στο έγγραφο.
Είναι αληθές ότι πολλοί "καθαρευουσιάνοι" στο παρελθόν, εν τη αγωνία των να "πλουτίσουν" την γλώσσα και να ξεχωρίσουν από τους Δημοτικιστές, προέβαιναν σε τέτοιους σολοικισμούς και υπερβολές, λόγω αγνοίας της πραγματικής προέλευσης των λέξεων και της ακριβούς σημασίας που έχει ΕΚΑΣΤΟΣ λεκτικός τύπος στην Ελληνική, ΜΟΝΑΔΙΚΟ γλωσσικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ.
Και όποιος έχει ψιχία έστω κρίσης και λογικής, καταλαβαίνει και μόνο από αυτό το στοιχείο, κατά πόσον ευσταθούν οι θεωρίες περί προελεύσεως της Ελληνικής από άλλη ( ινδοευρωπαϊκή! ) πρωτογλώσσα...

Κυριολεκτολογία και ΟΧΙ κυριολεξία...
Και η έκφραση "στην κυριολεξία" είναι λάθος.
Ορθή: "Κατά κυριολεκτολογίαν..." ( Το τελικό "ν" διατηρείται χάριν ευφωνίας )
Π.χ.: Η έννοια της λέξης "ΧΧ" κατά κυριολεκτολογίαν είναι... " και όχι "...στην κυριολεξία..."
Και "κυριολεκτολόγος": Ο λέγων τις "κύριες" ( ορθές ) λέξεις...
gambler έγραψε: H εκφραση " ο κατωθι υπογεγραμμενος " δεν ειναι πλεονασμος?
νομιζω οτι αρκει μονο το " υπογεγραμμενος " η "ο κατωθι γεγραμμενος"
Είπαμε ήδη ότι η έννοια του ρήματος "υπογράφω" έχει αλλάξει από "γράφω κάτι κάτω από κάτι" σε "επικυρώνω" τα γραφέντα ή αναφερθέντα.
Και " υπογράφων ", ΟΧΙ "υπογεγραμμένος".
Άρα, δεν είναι πλεονασμός η χρήση του "κάτωθι".

Επίσης, ορθότερη έκφραση που χρησιμοποιείται και στα συμβόλαια πλέον, είναι η:
"Ο υπογράφων όπως ακολουθεί ( στην ανάπτυξη του κειμένου ) Τάδε..."
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος takis_papa την Σάβ 28 Ιουν 2008, 15:56, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Ιουν 2008, 15:53

Τι λέμε; η πλειοψηφία των μαθητών; ή η πλειονοτητα;

Η πλειονότητα διότι "πλειοψηφία" σημαίνει το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων.

Ασχολήθηκε εξ απαλών ονύχων με το θέμα ή ακροθιγώς

Ακροθιγώς. Η φράση "εξ απαλών ονύχων" σημαίνει από μικρή ηλικία (που τα νύχια είναι απαλά) και όχι όπως νομίζουμε ότι σημαίνει "επιφανειακά" ή "επιπόλαια"

Τι λέμε; Στη σύσκεψη του Υπουργείου παρέστησαν ή παρευρέθησαν όλοι οι υπουργοί;
Εγώ θα'λεγα παρέστησαν γιατί η το ρήμα "παρευρίσκομαι" σημαίνει πως τυχαία ή περιστασιακά βρέθηκα εκεί, όχι σκόπιμα.
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Σάβ 28 Ιουν 2008, 15:57

Ένα σύνηθες επίσης λάθος είναι το "καινούριος" αντί του "καινούρΓιος". Προφανώς η λέξις δεν έχει να κάνει με το επίθετον καινός (νέος) + ούρον, αλλά με το καινός + έργον.
Επίσης η διπλογραφία κυττάζω και κοιτάζω. Ισχύουν και τα δυο. Προερχόμενα από διαφορετικά λεξήματα έκαστα (θαμιστικό του κύπτω κυπτάζω και κοίτη. Είχα γράψει εδώ γι' αυτήν, αλλά μάλλον έχει απολεσθηί οριστικώς.

Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Ιουν 2008, 16:19

Και το λάθος που κάνω κι εγώ συχνά γιατί το λάθος έχει καταντήσει να φαίνεται σωστό :

ο ενεστώτας του απηύδισα δεν είναι απηυδίζω, αλλά απαυδίζω

το καινούργιο με τη νεογραφή έχει κατοχυρωθεί ως "σωστό" :swear: να γράφεται καινουριο :emetos:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
takis_papa
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από takis_papa » Κυρ 29 Ιουν 2008, 01:05

TEUTAMOS έγραψε:Ένα σύνηθες επίσης λάθος είναι το "καινούριος" αντί του "καινούρΓιος". Προφανώς η λέξις δεν έχει να κάνει με το επίθετον καινός (νέος) + ούρον, αλλά με το καινός + έργον. ....
Σαφώς.
Η λέξη είναι κοινή σημερινή απόδοση της τριτοκλίτου μητρός λέξεως "καινουργής" ( καινοεργ- ).
Επίσης:
"Έκδοσέ μου ένα εισιτήριο" και ΟΧΙ "εξέδοσέ μου..."
Έκδοσε ( εσύ ) = Β΄ενικό, Προστακτική Αορίστου του "εκδίδω" ( Να εκδώσεις ).
Επίσης: "Απόδοσε" ( να αποδώσεις ΕΣΥ ) τον φόρο και ΟΧΙ απέδω(ο)σε...
Εξέδωσε ( αυτός ) = Γ' ενικό Οριστικής Αορίστου του "εκδίδω".

Επίσης:
Εγκυκλοπαιδεία και ΟΧΙ εγκυκλοπαίδεια.
Προπαιδεία και ΟΧΙ προπαίδεια.

Η δε έννοια της λέξης "εγκυκλοπαιδεία":
Η εν κύκλω παιδεία, η "σφαιρική" παιδεία, η παιδεία επί παντός επιστητού, επί παντός θέματος.
Εξ ου και ο "έχων εγκυκλοπαιδικές γνώσεις": Ο κάτοχος γενικής γνώσης σε ευρύτατο πεδίο θεμάτων, ο μη αρκούμενος μόνο στην γνώση επί εξειδικευμένων θεματολογιών.

Επίσης:

Τεχνητός και ΟΧΙ τεχνιτός
Τεχνικός και ΟΧΙ τεχνηκός

Επίσης:

Εκ προοιμίου και ΟΧΙ εκ προϊμίου ή προϊμοίου

Επίσης:

Η Βορεία ή Βόρεια Αμερική και ΟΧΙ η Βόρειος.
Κατά την αυτή ορθογραφία:
Η Νοτία ή Νότια Ιταλία και ΟΧΙ η Νότιος Ιταλία.
Τα επίθετα “Βόρειος - Βορεία - Βόρειον” και “Νότιος – Νοτία – Νότιον”, προέρχονται από το Δωρικόν “Βορήειος ( Βορήε-j-ος )– βορηεία – βορήειον” και “Νοτήιος – Νοτηία – Νοτήιον”, είναι δε τριγενή και τρικατάληκτα, και ΟΧΙ δικατάληκτα.
Είναι απόλυτο λάθος λοιπόν, είτε για την αρχαίζουσα, είτε για την κοινή καθομιλουμένη, ο γλωσσικός τύπος “η νότιος“ Ελλάδα...

Επίσης:

Τω όντι ( Δοτική έναρθρη της μετοχής Ενεστώτος του “ειμί” ο ών ) και ΟΧΙ τωόντι ως μία λέξη.
Σημαίνει δε “πράγματι”: Τω όντι = “Μαζί” με αυτό που είναι – υπάρχει.
ΑρΕλα έγραψε: ...το καινούργιο με τη νεογραφή έχει κατοχυρωθεί ως "σωστό" να γράφεται καινουριο...
ΔΕΝ υπάρχει "κατοχύρωση" για "νεογραφή"...
Η γλώσσα δεν πλάθεται ούτε εξελίσσεται με διατάγματα, νόμους και αυθαιρεσίες...

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!...

Και μιά απορία, που πιθανώς θα απαντηθεί από την διαχείριση:

ΠΟΣΟΙ, ρε παιδιά, παρακολουθούν - χωρίς να δημοσιεύουν - το παρόν νήμα;
Ή περιοριζόμαστε στα τέσσερα - πέντε άτομα που γράφουμε εδώ και βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα ότι βοηθούμε κάποιους στο να εκφράζονται ορθότερα, υπνώττοντες ύπνον βαθύ ως προς το ενδιαφέρον που γενικώτερα παρουσιάζει ο τόπος αυτός στους συναγορίτες;
Η στατιστική του κατά πόσες φορές έχει αναγνωσθεί γενικώς το νήμα δεν σημαίνει κάτι, διότι καταμετράται η κάθε φορά που μπαίνω και εγώ για να ανοίξω παράθυρο διαλόγου ή να κάνω edit.
Άβαταρ μέλους
ΑΙΘΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Δημοσίευση από ΑΙΘΕΡΟΔΡΟΜΟΣ » Τρί 17 Μαρ 2009, 17:41

Σχετικὰ με τὸ "ἀφορῶ", πιστεύω ὅτι εἶναι "ἀφορᾷ ΤΟ ἀντικείμενο" καὶ ὄχι "ἀφορᾷ ΣΤΟ ἀντικείμενο" διότι:

Τὸ ῥήμα μας εἶναι τὸ "ὁρῶ", με τὴν πρόθεσι "ἀπό" να προηγῇται.

Τὸ ὁρῶ (κυττάω) ἀκολουθεῖται ἀπὸ ἀντικείμενο κατευθεῖαν σε αἰτιατικὴ καί ὅταν ἡ πρόθεσι εἶς (σε) παρεμβάλλεται, εἶναι λάθος. Λέμε κυττάω ΤΟ βουνό ἤ ΠΡΟΣ το βουνό καί ὄχι κυττάω στο βουνό.

Γιὰ τὸ "ἀφορῶ" ἰσχύουν οἱ ἴδιοι κανόνες καθὼς μιλᾶμε για τό "ὁρῶ" ἐμπεπλουτισμένο ἁπλῶς με μία προθεσι.
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Μαρ 2009, 01:01

Σχετικὰ με τὸ "ἀφορῶ", πιστεύω ὅτι εἶναι "ἀφορᾷ ΤΟ ἀντικείμενο" καὶ ὄχι "ἀφορᾷ ΣΤΟ ἀντικείμενο" διότι:
Κι εγώ αυτό πιστεύω. Η νέα μόδα του "αφορά στο..." γιγαντώθηκε απ'το 90 και μετά.
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Σάβ 28 Μαρ 2009, 13:12

To ορθόν κατ' εμέ είναι "αφορά στο(ν), στη(ν)..." μετά της προθέσεως "σε". Αφ-ορά (από + οράω/-ω) σημάινει κυριολεκτικά "αποστρέφω το βλέμμα μου απ' όλα τα άλλα και το κατευθύνω σε κάτι το συγκεκριμένο".Βάζοντας, εξάλλου, στην θέσιν του -ορά το ρήμα βλέπω προκύπτει το "αποβλέπει", και λεμε "αποβλέπει στο να ...." (ήτοι αποσκοπεί στο να) και όχι "αποβλέπει το να...". Αντιθέτως, η σύνταξις μετά αιτιατικής ως αντικειμένου είναι αποτέλεσμα απλοποιήσεως στην Ελληνική.

Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Μαρ 2009, 19:04

Ναι, αλλά όταν λέμε για παράδειγμα "τον/την /με αφορά αυτό το θέμα" (αιτιατική) λάθος το διατυπώνουμε? Πώς πρέπει να το λέμε δηλαδή? Αφορά σε αυτόν/αυτήν/εμένα? χμ... δε μου'ρχεται καλά.
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
ΑΙΘΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Δημοσίευση από ΑΙΘΕΡΟΔΡΟΜΟΣ » Σάβ 28 Μαρ 2009, 21:03

Βάζοντας, εξάλλου, στην θέσιν του -ορά το ρήμα βλέπω προκύπτει το "αποβλέπει"

Πλησιέστερο νοηματικὰ στό "ὁρῶ" εἶναι τό "κυττάω" καὶ ὄχι τό "βλέπω".

Γι' αὐτό καί ἰσχυρίζομαι ὅτι εἶναι "ἀφορῶ ΤΟ ἀντικείμενο" καί ὄχι ΣΤΟ ἀντικείμενο (ἀποκυττῶ ΚΑΠΟΙΟΝ καί ὄχι σε ΚΑΠΟΙΟΝ).

Ὅπως εἶναι ἀδόκιμο τό "ΟΡΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ", ὁμοίως εἶναι ἀδόκιμο τό "ΑΦΟΡΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ" καθὼς ἔχουμε τό ἴδιο ῥῆμα. Ἀντιθέτως τό "ΟΡΩ / ΑΦΟΡΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ" εἶναι δόκιμον.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνική Γλώσσα- Γλωσσολογία”