takis_papa έγραψε: Γιά ποιό λόγο, συνονόματε, κατήργησες εντελώς τους τόνους;
Δεν υπαρχει καμμια σημειολογια
συνηθεια απο το πολυ μακρυνο παρελθον με καποιους επεξεργαστες κειμενου που σου εβγαζαν τα ματια , (ελληνικες ) γραμματοσειρες που χρειαζονταν ειδικη μεταχειριση κλπ . Φανταζομαι τα θυμασαι .
Να καταθεσω εξ αρχης την (παντελη ? ) αγνοια μου στα προεδρικα διαταγματα και γενικα το διοικητικο πλαισιο μεσα στο οποιο εγιναν και γινονται ( ? ) οι αλλαγες - αντικαταστασεις που αναφερεις οπως επισης και την ημιμαθεια μου στα της κλασσικης παιδειας . Συμφωνω απολυτα (απο διαισθηση ισως η απο την αισθητικη πλευρα η απλα απο συνηθεια ) στη σωστη χρηση της γλωσσας και στην γνωση των ριζων της , ΟΜΩΣ ζωντας 25 χρονια με εφηβους , ειμαι αρκετα απαισιοδοξος στο κατα ποσο ειναι εφικτα ολα αυτα.takis_papa έγραψε: ΔΕΝ δέχομαι, όμως, να καταργούνται με προεδρικά διατάγματα και λόγω πολιτικών θέσεων βασικοί δομικοί γλωσσικοί κανόνες και να αντικαθίστανται με όρους τραβηγμένους απ' τα μαλλιά...
Πού ξανακούστηκε ότι η πρόθεση "ανά" είναι "απηρχαιομένη";
Πού ξανακούστηκε ότι πλέον οι σύνθετες λέξεις λογίζονται ως ΜΙΑ; Αντί του συλλαβισμού συν-τρέ-χω, να διδάσκεται ο συλλαβισμός συ-ντρέ-χω;
Έχουμε το θλιβερό προνόμιο και την παγκόσμια αποκλειστικότητα, να έχουμε αναγάγει το γλωσσικό ζήτημα σε πολιτικό.
Με απόλυτη επίγνωση ανέφερα τον όρο "προοδευταράς" αναφερόμενος στους υποκουλτουριάρηδες υποτιθέμενους προοδευτικούς αριστερούς, που εστιάζουν την όλη τους πολιτική δραστηριότητα στην απομίμηση και διατήρηση της ξύλινης γλώσσας του ΚΚΕ, λες και πέραν αυτών, ο απλός κοσμάκης ομιλεί έτσι όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι του Ριζοσπάστη!
Το ότι, βέβαια, όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, φανερά ή κρύφια, μέσα στα οποία θέλουμε ή όχι συμπεριλαμβάνονται και τα κομμουνιστικά, επιθυμούν και επιδιώκουν οι λαοί να είναι αμόρφωτοι και αγράμματοι, μη δυνάμενοι να ανταλλάσσουν αφηρημένες ιδέες, έχει την προφανέστατη εξήγησή του:
Διευκολύνεται έτσι η χειραγώγηση των μαζών...
Και ασφαλώς, δεν αναφέρομαι στις Μορφές της νεώτερης πολιτικής Ιστορίας του τόπου, τον Κύρκο και τον Ηλιού ( τι ωραία δείγματα γλωσσικής καθαρότητας έχουν δώσει και οι δυό! ), ούτε ομιλώ με αυτόν τον τρόπο από πολιτική εμπάθεια!
Νομιζω οτι το γλωσσικο δικαια στο παρελθον ( αρχες 20 αιωνα ? ) εγινε πολιτικο , γιατι η γλωσσα οπως και γενικοτερα η παιδεια ηταν ενα μεσο ταξικου διαχωρισμου . Απο παραδοση ισως αλλα και γιατι η ταξικη αυτη παλη ενταθηκε ( καθε εξηγηση δεκτη ) η κοντρα αυτη συνεχιστηκε για να φτασουμε στη περιοδο της χουντας και την δολοφονια της γλωσσας απο τον παπαδοπουλο και τα τσιρακια του . Η συνεχεια λιγο πολυ γνωστη .
Προσωπικα θα εστιαζα στην αγνοια των μαθητων της λεξης συντρεχω και οχι στον συλλαβισμο της . Δεν ξερω αν υπαρχει εκπαιδευτικος στο φορουμ για να επιβεβαιωσει τα λεγομενα μου , ομως οι ανησυχιες και οι "ενστασεις" μου ειναι καθαρα απο την πρακτικη πλευρα . Μιλαμε για εφηβους ανησυχους , "απειθαρχους" , αγχωμενους που βομβαρδιζονται καθημερινα απο διαφορων ειδων ερεθισματα . Απο εφηβους που ο φιλολογος , ο μαθηματικος , ο φυσικος , ο χημικος , ο οικονομολογος απαιτει 2 ωρες μελετη ( το λιγοτερο ) ο καθε ενας ! Εφηβοι που οταν διαλεξουν θεωρητικη κατευθυνση δεν ξερουν να κανουν μια διαιρεση ενω οταν διαλεξουν τεχνολογικη διαγραφουν οποια ιστορικη γνωση ειχαν αποκτησει .
Απο συμπτωση (?) συνονοματε , χρησιμοποιησες πεθαμενο και συνταξιουχο σαν αναφορες σου στις μορφες της αριστερας . Δεχομαι οτι δεν ειναι πολιτικη εμπαθεια η μη αναφορα σου στον Κωσταντοπουλο η στον Κουβελη η στον Παπαγιαννακη για παραδειγμα
Τα αλλα ζητηματα που βαζεις ( περι συστηματων , αμορφωσιας κλπ ) σε συντομια θα πω οτι συμφωνω και υπερθεματιζω λεγοντας ΟΛΑ τα συστηματα . Ομως νομιζω οτι εχω (εχουμε ) καταχραστει αυτο το τοπικ που δεν εχει αυτο το θεμα