Από ΧΙΟΥΙ
Μια μαύρη ημέρα για την Ελλάδα όταν υπεστάλη η περήφανη και τιμημένη γαλανόλευκη για να αντικατασταθεί η σημαία των στυγνών κατακτητών που οικειοποιήθηκαν ένα αρχαίο σύμβολο και το έκαναν σημάδι της βαρβαρότητάς και της ντροπής.

Όμως ο περήφανος Έλληνας στρατιώτης δεν άντεξε την ντορπή :
«Η παράδοση διέσωσε ότι την 27ην Απριλίου 1941, ο Έλληνας φρουρός της Σημαίας στην Ακρόπολη, με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, για να μην την παραδώσει, τυλίχθηκε με αυτήν και ρίχθηκε στο κενό από ύψος 200 μέτρων. Ο αυτόχειρας ήταν ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκίδης.
Το παραπάνω γεγονός μνημονεύθηκε:
Σε ανταπόκριση από το Κάιρο την 9ην Ιουνίου 1941 της αγγλικής εφημερίδος "Daily Mail".
Από τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο στο ημερολόγιό του.
Από τον λογοτέχνη μας Μενέλαο Λουντέμη στο έργο του "Αυτοί που φέρανε την καταχνιά".
Στο λεύκωμα "Έπεσαν για τη ζωή", έκδοση της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Σε πολλές επιστολές αναγνωστών του ημερήσιου αθηναϊκού Τύπου.

Οι «γνωστοί» προοδευτικοί, με πολύ ευκολία διέγραψαν την παράδοση αυτή ως μύθο, ούτε καν ως θρύλο! Είναι οι ίδιοι που δεχόταν τις προκηρύξεις τις 17Ν και τις δημοσίευαν με μεγάλη ευκολία κι οι όμοιοι τους που έχουν τις ίδιες «νεοταξίκες-νεοελληνικές» αντιλήψεις. Κάνουν λόγω για την αναφορά της αγγλικής εφημερίδος "Daily Mail" προσπαθώντας να γελοιοποιήσουν το άρθρο και για κάποιες -όπως λένε- ακόμη αναφορές (Μενέλαο Λουντέμη, Αρχιεπίσκοπο , αποφεύγοντας όμως να παραπέμψουν και στο λεύκωμα "Έπεσαν για τη ζωή", έκδοση της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Άραγε οι ήρωες έχουν την ανάγκη αυτών και θέλουν να τους πιστοποιήσουν την ηρωική πράξη τους; Μήπως δεν υπάρχουν απλοί Έλληνες που δεν λογάριασαν το τομαράκι τους για την σημαία;
Ντροπή!
27 του Απρίλη 1941.
Οι Γερμανοί κατεβάζουν την Ελληνική σημαία από την Ακρόπολη και ανεβάζουν την Γερμανική. Ο Έλληνας φρουρός Κωνσταντίνος Κουκίδης δεν αντέχει την προσβολή. Τυλίγεται στην Ελληνική σημαία και πέφτει από τον Ιερό βράχο.
31 του Μάη 1941.
Δύο δεκαεννιάχρονοι φοιτητές (που δεν ανήκουν ακόμα σε καμιά οργάνωση), ο Μανόλης Γλέζος της ανώτατης εμπορικής και ο Απόστολος Σάντας της νομικής, κατεβάζουν την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.
30-31 Ιανουαρίου 1996.
Ο Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, γεν. 30/11/1961, ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, γεν. 19/9/1964 και Αρχικελευστής Έκτωρ Γιαλοψός, γεν. 11/9/1966 σκοτώνονται στο καθήκον τους να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας, ώστε να κυματίζει η σημαία στα Ίμια. Δυστυχώς -για τους άλλους λέω που την κατέβασαν- ήταν απλά ένα «βρωμόπανο».
14 Αυγούστου 1996.
Στην Κύπρο ο Σολάκης Σολομών (23 ετών) προσπαθώντας να κατεβάσει την κατοχική τουρκική σημαία με μόνο όπλο την παλικαριά του ή την τόλμη αν θέλετε και ένα τσιγάρο στο στόμα, ξεψύχησε από τα πυρά ενός δειλού-άνανδρου τούρκου κατοχικού στρατιώτη. Δειλός, γιατί μόνο οι δειλοί σκοτώνουν αμάχους, οι Άντρες παλεύουν με Άντρες και δεν χτυπάνε πισώπλατα.
ο ελεύθερος αθηναϊκός ραδιοσταθμός με τη φωνή του περίφημου εκφωνητή Κ. Σταυρόπουλου, συνέχιζε τη μετάδοση των τελευταίων μηνυμάτων του, που σκόρπιζαν συγκίνηση και δάκρυα στους Αθηναίους, κλεισμένους στα σπίτια τους:
Προσοχή! Προσοχή!
Η πρωτεύουσα περιέρχεται εις χείρας των κατακτητών. Επάνω εις τον Ιερόν Βράχον της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πλέον υπερήφανη η γαλανόλευκος. Αντ' αυτής εστήθη το λάβαρον της βίας. Ο φρουρός της σημαίας μας, διαταχθείς να την υποστείλη διά να ανυψωθή η γερμανική, ηυτοκτόνησε ριφθείς εις το κενόν από του σημείου όπου ευρίσκετο η γαλανόλευκος.
Ζήτω η Ελλάς!
Ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος, που φέρνει νέα συγκίνηση στους ακροατές και ο εκφωνητής κλείνει αναγκαστικά την τελευταία ελεύθερη εκπομπή του ραδιοφώνου:
Προσοχή! Προσοχή!
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδη ψέμματα!
Έλληνες! Μην τον ακούτε!
Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθή μέχρι της τελικής νίκης!
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!
Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά!
Τώρα για τους θιασώτες της Ελληνικής σημαίας που κυμάτιζε δήθεν λέει δίπλα στην σβάστικα στην Ακρόπολη.
Πρώτον.
Ποιός το ισχυρίζεται αυτό παρεκτός από τον Δημοσθένη Κούκουνα.
Δεύτερον.Να μου δείξετε ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο που να το επιβεβαιώνει.
ευχαριστώ.
Πενήντα εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την απελευθέρωση της Αθήνας, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ο δήμος Αθηναίων τίμησε την επέτειο με την καθιερωμένη έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αποχωρούσαν από την Αθήνα. Η ελληνική σημαία υψώνεται και πάλι στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στο ίδιο σημείο, 59 χρόνια μετά τιμούνται όσοι θυσιάστηκαν για να επανέρθει η ελευθερία και η δημοκρατία στην πατρίδας μας.
Στην εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής παρεβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης.
Μετά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στην Ακρόπολη ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Αρθρογράφος: Φώτης Καρύδας
17 Οκτωβρίου
1944 Ο απόδημος Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής το Θωρηκτό "ΑΒΕΡΩΦ", αγκυροβολεί το απόγευμα της ημέρας αυτής στον όρμο του Φαλήρου μετά την αποχώρηση των Γερμανοιταλικών στρατευμάτων κατοχής. Την επόμενη υψώνεται στην Ακρόπολη η Ελληνική Σημαία του Θωρηκτού "ΑΒΕΡΩΦ".
hellenic navy
Περίεργα πράγματα..υψώνεται η ήδη υψωμένη Ελληνική σημαία;Η κατεβάσανε την προηγούμενη και υψώσανε την καινούργια;
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ ΚΑΙ ΟΛΩΝ.

Η Ελληνική σημαία κυματίζει στον
ιστό του θρυλικό Θωρηκτού Αβέρωφ
Ιούλιος 2003 Μαρίνα Τροκαντερού