ΓΙΑ 1200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ (από panta)

Συντονιστής: kostas

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
panta
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 5 φορές
Έλαβε Likes: 1 φορά

ΓΙΑ 1200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ (από panta)

Δημοσίευση από panta » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:03

Posted: Fri Feb 23, 2007 11:35 pm

Από panta

Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια
ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια
αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε.
Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον
εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον
ίνα κράζω σοι· χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.

Προς την Παναγία, προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, αποτείνεται το θαυμάσιο βυζαντινό τροπάρι «Tη Υπερμάχω Στρατηγώ», που στην πραγματικότητα είναι ο εθνικός ύμνος του αγωνιστικού Βυζαντίου. Και σαν εθνικό μας ύμνο έπρεπε να το κρατήσει και ή απελευθερωμένη Ελλάδα του 21, αν οι λόγιοι και οι πολιτικοί της εποχής εκείνης είχαν την οξυδέρκεια να καταλάβουν τη σημασία που παίρνει η Παράδοση στη ζωή των εθνών και δεν έβλεπαν την κλασική Ελλάδα να ενώνεται ηθικά και ιστορικά με το απελευθερωμένο Έθνος, δίχως την ένδοξη και μεγαλόπρεπη περίοδο της Βυζαντινής χιλιετίας που μεσολάβησε και σφυρηλάτησε τη νέα μας Ελληνοχριστιανική συνείδηση. Δήτε όμως. Αυτό που δεν έκαμε το μεταεπαναστατικό κράτος το έκαμε μόνος του ο Ελληνικός Λαός. Έτσι κάθε φορά που ένα μεγάλο γεγονός τρικυμίζει τη ψυχή μας, το βυζαντινό τροπάρι αυθόρμητα ανεβαίνει στα χείλη μας και σμίγει με τους στίχους του Σολωμού. Και πάλι αυθόρμητα κάθε φορά που ένα υπόδουλο τμήμα του Ελληνισμού ενώνεται με την ενιαία ελεύθερη πατρίδα, ο Ελληνικός Λαός αλληλοχαιρετάται με τη θρησκευτική φράση «Χριστός Ανέστη».
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ

Από το 626, όταν ο αυτοκράτωρ Ηράκλειος αναγνώρισε επίσημα την αυτοκρατορία ως ελληνική αντικαθιστώντας τους τίτλους imperator, και caesar με τον ελληνικό τίτλο βασιλεύς, και για 1200 χρόνια, ο Ακάθιστος ύμνος είναι ο εθνικός ύμνος του ελληνικού έθνους και παραμένει ο ύμνος του παγκόσμιου ελληνισμού παράλληλα με τον ύμνο προς την ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού.
όποιος μου πειράξει πατρίδα και θρησκεία και θα μιλήσω και θα πράξω και ας μου κάνει ό,τι καταλαβαίνει.

ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕ
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:03

Posted: Fri Feb 23, 2007 11:54 pm

Από _XRHSTOS_

Άκρως ενδιαφέρουσα Γιάννη η παράθεση του Ακάθιστου Ύμνου!
Εύγε!

(Το μεταφέρω στην ενότητα Ιστορία,πιστεύω ταιριάζει ποιό πολύ εκεί)
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:04

Posted: Sat Feb 24, 2007 12:29 am

Από panta

Να μην ξεχνάμε Χρήστο ποιοί είμαστε, τί μας πρέπει, που και πώς πρέπει να πορευόμαστε.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:05

Posted: Sat Feb 24, 2007 2:01 am

Από ΑρΕλα

Γιάννη, προσωπικώς σε ευχαριστώ ταπεινά. :ty: :worship:
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:06

Posted: Sat Feb 24, 2007 10:53 am

Από rempekses

Καλό Πάσχα...
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:07

Posted: Sat Feb 24, 2007 11:04 am

Από ΑρΕλα

Και προπάντων καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Για να μην πω καλά ξυπνητούρια σε μερικούς μερικούς... :Ρ :bitch:
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:08

Posted: Sat Feb 24, 2007 1:07 pm

Από Fabius Maximus

Ουδέποτε υπήρχε τίτλος «Βασιλεύς των Ελλήνων» στο Βυζάντιο. Μέχρι και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγοι όλοι ονομάζονταν «Αυτοκράτορες των Ρωμαίων» και υπήρχε σοβαρός λόγος που κράτησαν αυτόν τον τίτλο μέχρι το τέλος. Οσον αφορά τον Ηράκλειο είναι γνωστό πως ήταν Αρμένιος.

Καλό ξημέρωμα.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:09

Posted: Sat Feb 24, 2007 3:24 pm

Από _XRHSTOS_

Fabius Maximus έγραψε:Ουδέποτε υπήρχε τίτλος «Βασιλεύς των Ελλήνων» στο Βυζάντιο. Μέχρι και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγοι όλοι ονομάζονταν «Αυτοκράτορες των Ρωμαίων» και υπήρχε σοβαρός λόγος που κράτησαν αυτόν τον τίτλο μέχρι το τέλος. Οσον αφορά τον Ηράκλειο είναι γνωστό πως ήταν Αρμένιος.

Καλό ξημέρωμα.

Αν δεν κάνω λάθος,ο τίτλος του τελευταίου Αυτοκράτορα,του Κων/νου Παλαιολόγου,διέφερε από των προηγουμένων. Νομίζω ότι ο τίτλος του ήτανε "Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων και Βασιλεύς των Ελλήνων". Αυτό ίσως οφειλόταν και στο ρεύμα επανελληνίσεως το οποίο υπήρχε εκείνη την εποχή,από το οποίο φαίνεται να ήταν επηρρεασμένος και ο Αυτοκράτωρ Κων/νος Παλαιολόγος.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:10

Posted: Sat Feb 24, 2007 3:39 pm

Από panta

Φάμπιε, εδώ σκόνταψες. Και βέβαια ο Ηράκλειος έφερε τον ελληνικό τίτλο ΒΑΣΙΛΕΥΣ και όχι τους ρωμαϊκούς. Το "βασιλεύς Ελλήνων είναι των Μακεδόνων.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:11

Posted: Sat Feb 24, 2007 11:57 pm

Από Fabius Maximus

Ουδέποτε έφερε τέτοιο τίτλο ο Αρμένιος αυτοκρατόρας της Αν. Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως ούτε και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε το ...«Βασιλεύς των Ελλήνων».
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:12

Posted: Sun Feb 25, 2007 12:33 am

Από Ωρωπιων

Παντως απ τη μεριά μου σας διαβεβαιώ,ότι ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν έφερε τον τίτλο του 'Γενικού Γραμματέα του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ"....
Το ποιών ήτο βασιλιάς σας αφήνω να το αποσαφηνίσετε.Πάντως,εαν κέρδιζε,είχε τάξει πολλά σε λατίνους και δεν ξέρω το κατά πόσο θα παρέμενε ελληνική η Πόλη κράτος ,ότι ειχε απομείνει απ την αλλοτε τεράστια αυτοκρατορία ...Ας μην ξεχνάμε πως την πόλη την προάσπισαν αρκετοί δυτικοευρωπαίοι μισθοφόροι ,μερικοί με απαράμιλλο θάρρος...
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:12

Posted: Mon Feb 26, 2007 10:09 am

Από xifomaxos

Μέχρι που πληγώθηκε ο αρχηγός τους και διαλύθηκαν ατάκτως....
:roll:

Πάντως ας μη φτάνουμε στα άκρα να διαγράψουμε το Βυζάντιο ως μη ελληνικό. Είχε πολλά στραβά αλλά μέσα στο σκότος του Μεσαίωνα ήταν το φως , έστω και αχνό, και επιπλέον ελληνόφωνο. Κατάφερε να κρατήσει τους Έλληνες που αποτελούσαν την πλειονότητα των υπηκόων της αυτοκρατορίας ενωμένους με δεσμούς που έμειναν αναλλοίωτοι τα 400 χρόνια τουρκικής κατοχής. Διαφορετικά θα λέγαμε τώρα "Yassasin Turkie"
(Ζήτω η Τουρκία για τους μη γνωρίζοντες)
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:13

Posted: Mon Feb 26, 2007 10:32 am

Από Fabius Maximus

Υπάρχει κι άλλος εθνικός ύμνος που μας παραπέμπει κατευθείαν στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το τροπάριον της Κασσιανής, το διαμάντι αυτό της ορθοδοξίας.

«Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή την σην αισθομένη θεότητα, μυροφόρου αναλάβουσα τάξιν οδυρόμενη, μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει. Οϊμοί».

Κρίμα ρε γαμώτο που αυτοί οι αχρείοι λόγιοι και πολιτικοί του 1820 (δεν είχε εμφανιστεί ακόμη ο Ζαμπέλιος να μας «φωτίσει») δεν το επέλεξαν. Και ταιριάζει γάντι για ύμνος της βυζαντινοκρατίας.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:14

Posted: Mon Feb 26, 2007 3:35 pm

Από ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ

Λοιπόν, μερικές διορθώσεις:
Ο πατέρας του Ηράκλειου, και συνωνόματός του, ήταν πιθανώς αρμενικής καταγωγής.
Ίσως δηλαδή να ήταν Αρμένιος ο πατέρας του...
Ο ίδιος πάντων ήταν ξανθός και γαλανομάτης.. Δεν θύμιζε και πολύ Αρμένιο δηλαδή...
Βεβαίως, όταν οι Έλληνες μιλούσαν τότε για "ξανθό και γαλανομάτη" δεν εννοούσαν βόρειοευρωπαίο, αλλά κάποιον που είχε πιο ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά από τους υπολοίπους.

Ο Ηράκλειος ήταν ο πρώτος βυζαντινός αυτοκράτορας που αντικατέστησε τη λατινική με την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κράτους και καθιέρωσε τον τίτλο «Βασιλεύς» αντί των ρωμαϊκών Caesar, Augustus, Imperator.

Τώρα, οι λόγοι για τους οποίους εχρησιμοποιείτο η ονομασία Ανατολική "Ρωμαϊκή" Αυτοκρατορία για το ελληνικό Βυζάντιο ήταν 1000% πολιτικοί.
Να υπενθυμίσουμε ότο το 962 μ.Χ ο Γερμανός Όθων ο Α' ίδρυσε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. (αυτό ήταν το Α' Ράιχ, κατά τον Αδόλφο Χίτλερ)
Αυτό τι σημαίνει; Ότι τα γερμανικά φύλα που αποτελούσαν την βάση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν Ρωμαίοι;;;;
Όχι βέβαια.
Απλώς ο Όθων υιοθέτησε την ονομασία "Ρωμαϊκή" για την νεοϊδρυθείσα αυτοκρατορία του, αποσκοπώντας σε συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:15

Posted: Mon Feb 26, 2007 6:05 pm

Από veni_vidi_vici

πολυ με αρεσουν αυτα που λετε.....το διασκεδαζω αφανταστα....
μα αυτο που με αρεσει πιοτερο ειναι ο εξελληνισμος του βυζαντιου....
αχ πειτε με κι αλλα ειμαι ολος αυτια (απο τα μαλλια μεχρι τα νυχια των ποδιωνε μου) με αρεσει πολυ πολυ να ακουω τετοια παραμυθακια.....

σας παραπεμπω να διαβασετε λιγο το "σταυροφοριες" του νικ. τσιφορου...

«Bιβλίον ιστορικώτατον άμα και αστειότατον, πραγματευόμενον περί του πώς υπήγασι οι άνθρωποι του Xριστού να ληστεύσωσι και φονεύσωσι τους ανθρώπους του Aντιχρίστου. Συγγραφέν υπό του φαιδροτάτου Tσιφόρου του Nικολάου και γελοιοποιηθέν υπό Mητροπούλου των Kωνσταντίνου».

Εικόνα

οπως επισις και το "εμεις και οι φραγκοι"......

αν μη τι αλλο αν δεν καταλαβετε τιποτα θα το διασκεδασετε....
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:16

Posted: Mon Feb 26, 2007 11:40 pm

Από Fabius Maximus

Τίτλος «Βασιλεύς» ουδέποτε καθιερώθηκε ως επίσημος επί Αν. Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Φλάβιος Ηράκλειος Αύγουστος, όπως είναι το πλήρες όνομα του, ήταν αρμενικής καταγωγής και βέβαια, ξανθός και γαλανομάτης κατά τις περιγραφές. Το γιατί φαίνεται παράδοξο, δεν το καταλαβαίνω. Πολλοί Αρμένιοι είναι ξανθοί .

Λοιπόν ο δε τίτλος «Βασιλεύς» αμφισβητείτε από πολλούς ιστορικούς. Ακόμη, όμως, και οι υποστηρικτές ότι όντως πρόσθεσε αυτόν τον τίτλο δεν τον συνδέουν με κάποια ελληνική συνείδηση που δεν είχε φυσικά ο Αρμένιος αυτοκράτορας, αλλά με την πτώση των Σασανιδών. Ο ανώτατος άρχων των Περσών ήταν ο «βασιλεύς των βασιλέων» που βέβαια, δεν είχε καμιά σχέση με αρχαία Ελλάδα και Μακεδονία. Οσοι ισχυρίζονται πως ο Ηράκλειος πρόσθεσε αυτό τον τίτλο το έκανε για να δείξει πως μετά την κατάλυση της περσικής αυτοκρατορίας πως αυτός είναι ο βασιλιάς και υπάρχει πλέον μόνο μια αυτοκρατορία η βυζαντινή. Πολλοί ιστορικοί, ωστόσο, δεν δέχονται κάτι τέτοιο και αναφέρουν πως ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. Ο,τι, όμως, κι αν συνέβη ήταν μια εφήμερη νίκη. Σύντομα εξαπλώθηκαν οι Αραβες και πλέον η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν ήταν η μοναδική υπερδύναμη στην περιοχή. Ετσι πήγε και περίπατο ο υποτιθέμενος τίτλος «βασιλιάς» που μερικοί υποστηρίζουν ότι δήθεν έφερε ο Ηράκλειος.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:16

Posted: Tue Feb 27, 2007 12:58 pm

Από ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ

Το ότι υπάρχουν "ξανθοί γαλανομάτηδες Αρμένιοι" το παραβλέπω... Το Αρμενοειδές φύλο, στο οποί ανήκουν, δεν φημίζεται για τα ανοιχτόχρωμο των μαλλιών και των ματιών του....

Από κει και πέρα, δεν καταλαβαίνω την εμπάθεια κατά του Ηράκλειου (παρεπιπτόντως: "αρμενικότατο" όνομα.... έτσι;).
Επί των ημερών του, η Αυτοκρατορία αντιμετώπισε και συνέτριψε Πέρσες και Άβαρους.
Καθιέρωσε την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κράτους.

Δηλαδή, αν έχανε από τους Πέρσες, οι Άβαροι έπαιρναν την Πόλη και άφηνε τα λατινικά ως επίσημη γλώσσα, τι θα λέγατε;;;
Ήμαρτον δηλαδή... Έχει και η εμπάθεια τα όρια της..
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 15:17

Posted: Tue Feb 27, 2007 1:14 pm

Από Fabius Maximum

Ολοι οι ιστορικοί και όλες οι πηγές αναφέρουν ότι ο Φλάβιος Ηράκλειος είχε αρμενική καταγωγή και βέβαια, όλη η δυναστεία των αυτοκρατόρων που τον ακολούθησε. Αν τώρα σε κάποιους χαλάει το παραμύθι είναι πρόβλημα τους.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”