Σελίδα 1 από 1

Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τρί 20 Σεπ 2016, 14:49
από Kariatida
Στο παρόν νήμα, θα ήθελα να παραθέσω, και με τη σειρά σας να παραθέσετε, απόψεις, γνωμικά και ρήσεις αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων. Θερμή παράκληση, να γίνεται αναφορά στο όνομα του φιλοσόφου, καθώς και οι πηγές σας. Δεν θα ήθελα να συζητήσουμε ή να σχολιάσουμε τα λόγια και τις διδαχές τους, αυτό θα ήταν καλή ιδέα για ένα ξεχωριστό νήμα όπου θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις. Αυτό εδώ, είναι διαφορετικό. Θα ξεκινήσω με τον Σωκράτη που ξαναδιάβασα πρόσφατα, και το προχωράτε όπως σας βγει. Για ευνόητους λόγους, παραθέτω σε μονοτονικό από μετάφραση.

Σωκράτης:
"Είναι ανάγκη, αν κάποιος πράγματι μάχεται για το δίκαιο, να παραμείνει ιδιώτης και να μην συμμετέχει στην δημόσια ζωή. Κι αν συμμετέχει, πρέπει να είναι σοφός και άγιος μαζί. Ο κυβερνήτης πρέπει να είναι πέρα από χρήματα, τιμές και οποιεσδήποτε προσωπικές βλέψεις. Τότε μόνο θα ευτυχήσουν οι πολιτείες των ανθρώπων. Όταν κυβερνήσουν οι Φιλόσοφοι ή φιλοσοφήσουν οι Κυβερνήτες."

Απόσπασμα από την Απολογία Σωκράτους, η μετάφραση από τις εκδόσεις Ιδεοθέατρον.

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τρί 20 Σεπ 2016, 22:15
από Jackal
Αντιγόνη Σοφοκλέους

-Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ. (στίχος 523).

Απο τα αγαπημένα μου μαθήματα(αν και είμαι των θετικών επιστημών) και απο τα αγαπημένα μου αποφθέγματα.

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τρί 20 Σεπ 2016, 22:49
από ArELa
.


Εν οίδα ότι ουδέν οίδα

Σωκράτης

(ο λατρεμένος μου)


Ωραίο νήμα, Νένα. Έχουμε γνωμικά Ελλήνων και ξένων, αλλά έχει περισσότερο ξένων.
Άγια έπραξες και το ξεκίνησες. :thumb:
Θα έρθω και με άλλα εν καιρώ

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2016, 18:49
από alkinoos
Να πω,πως ο πρώτος που αυτοπροσδιορίστηκε ως φιλόσοφος όταν τον ρώτησε κάποιος με τι ασχολείται ήταν ο Πυθαγόρας,μας λέει ο Διογένης ο Λαέρτιος.

" Σοφέ! Αναγκασμένος να ζεις μες στον απλό κόσμο, πρέπει να είσαι μια σταγόνα λάδι που επιπλέει στο νερό, αλλά δεν αναμειγνύεται μαζί του" - Πυθαγόρας

‘’Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων”. Αριστοτέλης

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2016, 19:18
από _Divine_Sinner_
«τα λιοντάρια δεν είναι δούλοι αυτών που τα τρέφουν, αλλά αυτοί που τρέφουν τα λιοντάρια είναι δούλοι των λιονταριών, αφού ο φόβος χαρακτηρίζει τους δούλους, ενώ τα θηρία προκαλούν φόβο στους ανθρώπους». Διογένης

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2016, 19:21
από AnonymosEreynhths
Τα αγαπημένα μου :

-Να ξέρεις πως για την απόκτηση της αρετής, πιο πολύ βοηθούν τα κοπιαστικά παρά τα ευχάριστα. Πυθαγόρας ( Ανθ. Στοβ. Α, 26)

-Όταν ευτυχείς να μην υπερηφανεύεσαι και όταν βρίσκεσαι σε δυσκολία να μην ταπεινώνεσαι. Κλεόβουλος (Διογ. Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων, Ι , 93)

-Κάποιος ρώτησε τον Σωκράτη ποιο επάγγελμα νομίζει ότι είναι το καλύτερο, και εκείνος απάντησε « αυτό που πράττει το καλό για το σύνολο» Ξενοφώντας (Απομν. Γ, ΙΧ, 14)

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2016, 19:29
από Jackal
Μέγας Αλέξανδρος

Στους γονείς μου οφείλω το ζην και στον δάσκαλό μου το εύ ζην!(για τον Αριστοτέλη)

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2016, 20:10
από ArELa
Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ'εν τω ευ το πολύ


Πάντα γαρ φύσει έχει τι θείον.



και αυτό που τόσο μας λείπει:

Ελεύθερον διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας.

(-Ο Ελληνισμός- θα μπορούσε να ζει ελεύθερα, να διοικείται άριστα και να κυριαρχήσει,
αν ήταν πολιτικά ενωμένος)




Αριστοτέλης

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2016, 21:56
από _Divine_Sinner_
alexandros799 έγραψε:Αντιγόνη Σοφοκλέους

-Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ. (στίχος 523).

Απο τα αγαπημένα μου μαθήματα(αν και είμαι των θετικών επιστημών) και απο τα αγαπημένα μου αποφθέγματα.
Αγαπω Αντιγόνη. Η πρώτη αντιεξουσιάστρια

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 21 Σεπ 2016, 23:20
από Kariatida
Σωκράτης:

"Πάψετε πια να νοιάζεστε με τόσο πάθος για τα χρήματα και για τα σώματά σας. Σκεφθήτε και την ψυχή σας. Πώς θα γίνει καλλίτερη. Γιατί η αρετή, δεν γίνεται από τα χρήματα, αλλά τα χρήματα κι όλα τα ανθρώπινα αγαθά απ' την αρετή. Αν τα λόγια μου αυτά διαφθείρουν τους νέους, καταδικάστε με. Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω. Ακόμη κι αν είναι να πεθάνω πολλές φορές, ω άνδρες Αθηναίοι."

Πλάτων - Απολογία Σωκράτους.

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 22 Σεπ 2016, 23:33
από _Divine_Sinner_
Ο Αρίστιππος ο Κυρηναίος, ιδρυτής της Ηδονιστικής Σχολής και πρόδρομος της Επικούρειας φιλοσοφίας, ήταν ο πρώτος σοφιστής που δίδαξε επί χρήμασι.

Πήγε να γράψει κάποιος το γιο του και του ζήτησε πεντακόσιες δραχμές (όπως μας διασώζει ο Διογένης ο Λαέρτιος), προφανώς ετήσια δίδακτρα. Μα με τόσα λεφτά, του λέει ο πατέρας, αγοράζω ένα βόδι. Ε! τότε αγόρασέ το, του απαντά ο Αρίστιππος, και θα’ χεις δύο!

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Παρ 23 Σεπ 2016, 18:36
από Kariatida
Πλάτων

φαίνεται πως η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική υποδούλωση
Πολιτεία 564Α

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τρί 27 Σεπ 2016, 01:58
από Kariatida
Δύο που κουμπώνουν καλά μαζί:
____________

Σωκράτης:

Να σκέφτεστε με ελπίδα τον θάνατο. Γιατί ο καλός άνθρωπος δεν παθαίνει κανένα κακό, ούτε όταν ζει, ούτε όταν πεθάνει. Οι Θεοί τον προστατεύουν πάντα.

Πλάτων - Απολογία Σωκράτους

____________

Η ψυχή έρχεται στον Άδη χωρίς να κουβαλάει τίποτε άλλο πέρα από την παιδεία της και την αγωγή της.

Πλάτων - Φαίδων

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τρί 27 Σεπ 2016, 20:32
από Jackal
Πολύβιος

Η ειρήνη είναι η μεγαλύτερη ευλογία, αν μας εγγυάται την τιμή μας και τα δικαιώματά μας. Αν όμως έχει σαν συνέπεια της το χαμό της εθνικής μας ανεξαρτησίας και την κηλίδωση της ένδοξης μας ιστορίας, τότε δεν υπάρχει άλλο πιο ατιμωτικό κι ολέθριο από αυτή


Φουλ διαχρονικό!

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Οκτ 2016, 18:18
από ArELa
-Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου

-Κάθε επιστήμη, αν δεν συνοδεύεται από την Αρετή, είναι όμοια της πανουργίας και όχι της σοφίας. («Πάσα επιστήμη χωριζομένη της αρετής, πανουργία ου σοφία φαίνεται.» )

-Μέτρο του λόγου δεν είναι αυτός που μιλάει, αλλά αυτός που ακούει.

-Η γνώση γίνεται κακή εάν ο στόχος δεν είναι ενάρετος.

Πλάτων

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Οκτ 2016, 19:30
από ekasou
Όταν στην πολιτεία ευτυχεί ένας κακός,τότε αρρωσταίνουν τα μυαλά των καλών,γιατί παίρνουν για παράδειγμα την φαύλη εξουσία.
Ευριπίδης

Κανένας δεν μπόρεί να αγαπήσει την ελευθερία με όλη του την καρδιά,εκτός από τους καλούς ανθρώπους.Οι υπόλοιποι δεν αγαπούν την ελευθερία,αλλά τα προνόμια.
Μίλτων

Η ελπίδα είναι το μόνο καλό που είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους.Κι εκείνοι ακόμη που δεν έχουν τίποτε,την κατέχουν.
Θαλής

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 20 Νοέμ 2016, 13:13
από Dihnekhs
Ο μορφωμένος άνθρωπος

Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον άνθρωπο, που, ενώ είναι κορυφή στο επάγγελμά του, σε μία συνηθισμένη συζήτηση ξεστομίζει ανοησίες; Που δεν μπορεί να κατανοήσει απλά, καθημερινά ζητήματα και η προσωπική του ζωή είναι ακατάστατη και θλιβερή; Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ένας μορφωμένος άνθρωπος με υψηλή νοημοσύνη, που διαπρέπει σε δύσκολα επιστημονικά πεδία, στα μικρά, καθημερινά τα κάνει μαντάρα;

Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι καινούργια. Ήδη από την αρχαιότητα οι φιλόσοφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό το παράδοξο και μία πολύ ικανοποιητική εξήγηση έδωσε ο Ισοκράτης, ο σπουδαίος δάσκαλος του 4ου αι. π.κ.χ. Μία εξήγηση τόσο απλή, που αναρωτιέται κανείς γιατί δεν της δώσαμε τη σημασία που της αξίζει.

Ο Παναθηναϊκός λόγος

Τον λόγο αυτό τον έγραψε ο Ισοκράτης σε ηλικία 94 ετών, με στόχο να κάνει έναν απολογισμό του έργου του και να απαντήσει στους επικριτές του, που τον κατηγορούσαν για δογματισμό και αδιαλλαξία, καθώς ο Ισοκράτης ήταν απόλυτος στις απόψεις του. Στον πρόλογο αυτού του έργου, παρουσιάζει την άποψή του για τον πραγματικά μορφωμένο άνθρωπο, μία άποψη που, ούτε τότε ούτε σήμερα μπορεί κανείς εύκολα να δεχτεί εύκολα.

Η σκέψη πάνω στην οποία βασίζει τα συμπεράσματά του ο Ισοκράτης είναι η εξής: πολλοί άνθρωποι που έχουν φτάσει σε ώριμη ηλικία και έχουν τελειοποιηθεί στη Γεωμετρία ή κάποια άλλη επιστήμη, ή κάποιο άλλο εξειδικευμένο πεδίο και μάλιστα διδάσκουν και άλλους, στα καθημερινά ζητήματα της ζωής αποδεικνύονται πιο ανόητοι από τους μαθητές τους. Για να μπορούν, λοιπόν, να θεωρηθούν στ’ αλήθεια μορφωμένοι θα πρέπει πια σε αυτή την ηλικία:

1. να έχουν την οξυδέρκεια να ερμηνεύουν σωστά τις περιστάσεις και να επωφελούνται από αυτές.
2.να είναι αξιοπρεπείς, δίκαιοι και ανεκτικοί με τους ενοχλητικούς ανθρώπους. Να φέρονται με καλοσύνη και πραότητα στους φίλους τους.
3. να συγκρατούν τις παρορμήσεις τους και να διαχειρίζονται γενναία τις συμφορές.
4.να μην αφήνουν τις ευτυχείς συγκυρίες να τους διαφθείρουν. Να μην χαίρονται περισσότερο με όσα κέρδισαν κατά τύχη απ’ όσο χαίρονται με όσα κέρδισαν με τον κόπο και την ορθή τους σκέψη.

Αυτόν που συνδυάζει όλα τα παραπάνω θεωρεί ο Ισοκράτης μορφωμένο άνθρωπο. Τον άνθρωπο που σκέφτεται συνετά και μετρημένα, ώστε να αναγνωρίζει το συμφέρον του και το επιδιώκει, χωρίς να περιφρονεί τους άλλους γύρω του.

Πώς γίνεται

Για να αποκτήσουμε την πρακτική σοφία που περιγράφει ο Ισοκράτης, ο μόνος τρόπος είναι η διδασκαλία της ρητορικής. Η ρητορική τέχνη διδάσκει πώς να χρησιμοποιούμε τον λόγο με τέτοιον τρόπο, ώστε να κάνουμε τις θέσεις μας κατανοητές και να πείθουμε τους ακροατές μας για την ορθότητά τους. Ο Ισοκράτης ισχυρίζεται πως, όποιος κατακτήσει αυτό το ταλέντο, αποκτά εκείνες τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον μορφωμένο άνθρωπο, εκείνον που μπορεί να επιτύχει στη ζωή του περισσότερα από κάθε άλλον.
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/ ... z4QXwTDVmP

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 20 Νοέμ 2016, 15:16
από alkinoos
Ήθος ανθρωπω δαίμων / η μοίρα του ανθρώπου εξαρτάται από τη προσωπικότητα του - Ηρακλειτος

Re: Αρχαίων Μονοπάτια

Δημοσιεύτηκε: Τετ 10 Μάιος 2017, 23:27
από _MIXALIS_
Ο Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη
"Οὐκ εἴθισται τοῖς Ἕλλησι προσκυνέειν"
Λίγο αντιφατικό και ειρωνικό για τον Έλληνα του σήμερα βέβαια, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ποιοι ήμασταν και που πρέπει να πάμε ξανά..