Σελίδα 1 από 1

Εντοπίστηκαν χαμένα υποβρύχια του Χίτλερ

Δημοσιεύτηκε: Τρί 05 Φεβ 2008, 00:03
από LoLitA
Εντοπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα τα χαμένα υποβρύχια του Χίτλερ
Η οδύσσεια των U-boat

Εικόνα

Γερμανικό U-boat που εκτίθεται στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Σικάγο


Τρία γερμανικά υποβρύχια που βυθίστηκαν επίτηδες στη Μαύρη Θάλασσα λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκαν έξω από τις ακτές της Τουρκίας περισσότερα από 60 χρόνια μετά.

Τα τρία σκάφη ανήκαν στον γερμανικό 30ό Στολίσκο, ο οποίος περιλάμβανε τρία ακόμα υποβρύχια, και είχε αποστολή να εξουδετερώνει τα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, έπειτα από την εισβολή των Γερμανών στη Ρωσία το 1941.

Δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρούσε ουδέτερη στάση στον πόλεμο, τα έξι υποβρύχια δεν μπορούσαν να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου. Αναγκαστικά, ο στολίσκος έπρεπε να μεταφερθεί μέσω ξηράς.

Τα υποβρύχια, ορισμένα από τα οποία επιχειρούσαν ως τότε στη Βαλτική, αποσυναρμολογήθηκαν το 1941 στο Κίελο, γερμανικό λιμάνι στη Βαλτική, και έφτασαν στη Κονστάντζα, λιμάνι της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, το 1942. Τα επόμενα δύο χρόνια, τα υποβρύχια εξουδετέρωσαν δεκάδες πλοία, ωστόσο τα τρία από τα έξι βυθίστηκαν.

Όταν η Ρουμανία άλλαξε στάση τον Αύγουστο του 1944 και κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, τα τρία εναπομείναντα υποβρύχια αποκλείστηκαν και οι κυβερνήτες τους έλαβαν εντολή να τα βυθίσουν, ώστε να μην πέσουν τα χέρια του εχθρού.

«Είναι μια απίστευτη ιστορία» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο Σελτσούκ Κολάι, ο Τούρκος ναυπηγός μηχανικός που εντόπισε τα ναυάγια. «Για να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα, τα σκάφη έπρεπε να μεταφερθούν από την ξηρά, και από τη στιγμή που έφτασαν εκεί δεν υπήρχε οδός διαφυγής».

Ο Κολάι κατάφερε να προσδιορίσει τη θέση των υποβρυχίων μελετώντας γερμανικά αρχεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από το πλήρωμα και εξετάζοντας το βυθό με σόναρ.

Ο ερευνητής έχει ήδη καταδυθεί στο ναυάγιο του U-20, δύο μίλια από τις τουρκικές ακτές, σε βάθος 25 μέτρων. Έχει επίσης εντοπίσει το σκαρί του U-23, σε βάθος 50 μέτρων, και εκτιμά ότι βρίσκεται κοντά στον εντοπισμό του τρίτου υποβρυχίου, U-19, σε βάθος περίπου 500 μέτρων.

Στην περίπτωση του U-23, ο Κολάι είχε τη βοήθεια του πρώην κυβερνήτη, ο οποίος του έδειξε στο χάρτη σε ποιο σημείο βγήκε στην ακτή το πλήρωμα μετά την προγραμματισμένη βύθιση.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο για ναυάγια που πραγματοποιείται στο Πλίμουθ.

Πηγή in.gr

Re: Εντοπίστηκαν χαμένα υποβρύχια του Χίτλερ

Δημοσιεύτηκε: Τρί 05 Φεβ 2008, 18:32
από ArELa
Wow! :shock:


(προς τα καμμένα: δεν εννοώ το παιχνίδι :loco: )