Σελίδα 1 από 1

Η μεγάλη απάτη των Άγγλων

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 25 Φεβ 2010, 13:00
από Aiolos
Αντιγράφω από το paratolmo

Στη σελίδα του National Geographic, δεν βρήκα κάτι σχετικό, οπότε θα δούμε μέσα στον επόμενο μήνα αν τελικά αληθεύει η είδηση.

Σε κάθε περίπτωση έχουν ενδιαφέρον οι φωτογραφίες που υπάρχουν στη σελίδα και δείχνουν ότι στο stonehenge, έγινε κάποια στιγμή τουλάχιστον αναστύλωση.
Μέχρι τώρα νόμιζα ότι το μνημείο είχε παραμείνει όπως το βλέπουμε σήμερα, από τότε που κατασκευάστηκε.

"Η αποκάλυψη που θα κάνει το περιοδικό National Geographic στο τεύχος του Ιανουάριου θα συνταράξει τον κόσμο της αρχαιολογίας και να ανοίξει το 2010 με μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές απάτες στην ιστορία.

Σε ένα άρθρο με τίτλο "Stonehenge, η μεγάλη απάτη", στην online έκδοση των ΗΠΑ, ο αρχαιολόγος Mike Parker Pearson θέτει επί τάπητος τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 90% των λίθων στο Στόουνχεντζ που βλέπουμε σήμερα δεν είναι απο την αρχική κατάρτιση και τοποθετήθηκαν αργότερα διάφορες, σαν "αποκατάσταση", ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Έχει και την αλληλογραφία μεταξύ των ανθρώπων και των Βρετανικών αρχών από το 1898 και μετά που φαίνεται η απάτη των Αγγλων.

Μεταξύ των εγγράφων που υπέβαλε ο Parker Pearson είναι γράμματα, σχέδια, σκίτσα του έργου και μια συλλογή φωτογραφιών που δεν είχαν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας .
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας .
"Πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεγάλο", διαβεβαίωνε ο πρώτος μηχανικός το Φεβρουάριο του 1901 σε μια επιστολή του , "Η Ουαλία πρέπει να έχει ένα μνημείο στο μυαλό όλων των ανθρώπων .
Ο συντάκτης του άρθρου, ο καθηγητής Parker Pearson, έχει πάνω από δέκα χρόνια αφιερωμένα στη μελέτη αυτού του μνημείου και είναι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει, με κάποια αμηχανία, ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα μιας σειράς ψεμάτων που διήρκεσαν πάνω από εκατό χρόνια.


Ενας μυστηριώδης χαρακτήρας που ονομαζόταν Gowland, ο οποίος είχε εργαστεί σε μια πρώτη "αποκατάσταση" του μνημείου το 1901, φαίνεται να είναι ο εμπνευστής της απάτης.
Επίσημα έγγραφα αναγνωρίζουν τον William Gowland ως μηχανικό που το 1901 βοήθησε την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και προσθεσε δεκάδες πέτρες ακόμα.

"Υπάρχουν δεκάδες επιστολών μεταξύ της κυβέρνησης και του Gowland στις οποίες περιγράφονται λεπτομερώς το διεξοδικό σχέδιο να μετατρέψουν την περιοχή σε πόλο έλξης με βάση τον πολιτισμό, και να γίνουν τα πάντα με απόλυτη εχεμύθεια".

Εικόνα

http://www.ellhnismos.org/cgi-bin/em/ik ... 2846;&#top

Re: Η μεγάλη απάτη των Άγγλων

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 25 Φεβ 2010, 14:47
από Nightrider
Aiolos έγραψε:"Η Ουαλία πρέπει να έχει ένα μνημείο στο μυαλό όλων των ανθρώπων .
Το Στόουνχετζ βρίσκεται στην πεδιάδα του Σώλσμπερυ (Salisbury Plain) στην Αγγλία και όχι στην Ουαλία!

Re: Η μεγάλη απάτη των Άγγλων

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 25 Φεβ 2010, 15:32
από KELAINO
Έχω ένα βιβλίο από τη δεκαετία του '80 (στην Ελλάδα κι αυτό δυστυχώς), που περιγράφει ακριβώς και τις εργασίες αναστήλωσης του μνημείου, κι αν θυμάμαι καλά έχει την ίδια φωτογραφία (ή παρόμοια). Να μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη τέτοιες πρακτικές ήταν πλήρως αποδεκτές καθώς και η έννοια της "αναστήλωσης" λίγο πιο ξεχειλωμένη απ' ότι σήμερα. Έχουμε και το παράδειγμα της Κνωσσού.

Δεν ήταν και κανένα μυστικό το ότι οι κοτρώνες κοίτονταν ατάκτως εριμμένες και ότι τις ξανασυναρμολόγησαν, έλεος πια!

Re: Η μεγάλη απάτη των Άγγλων

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 27 Φεβ 2010, 00:17
από Aiolos
Κελαινώ, όχι δεν θα δείξω κανένα έλεος, διότι αποτελεί μιαν απλή φημολογία που μπορεί να διαψευστεί με στοιχεία.
Επίσης, στην αρχή του κειμένου τονίζεται ότι δεν είναι βέβαιη η γνησιότητα του κειμένου γιατί στην επίσημη ιστοσελίδα της National Geographic δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Re: Η μεγάλη απάτη των Άγγλων

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 27 Φεβ 2010, 01:17
από KELAINO
Συγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα τώρα ακριβώς: όταν λες ότι "αποτελεί μια φημολογία που μπορεί να διαψευστεί" πού ακριβώς αναφέρεσαι;

Πάντως η αναστήλωση του Στόουνχεντζ δεν είναι φήμη αλλά πραγματικό γεγονός και το δικό μου "έλεος!" πήγαινε στο ότι δεν ήτανε δα και κανένα εφτασφράγιστο! Δεν ξέρω αν εκείνοι το είχαν κρυφό καμάρι, ο κόσμος πάντως το είχε τούμπανο. Ούτε καν τούμπανο δηλαδή. Οι ενδιαφερόμενοι το έχουν σαν απλή εγκυκλοπαιδική γνώση, οι αδιάφοροι couldn't care less. Σιγά το σκάνδαλο δηλαδή.
Τώρα αν το "Νάσιοναλ Τζεογκράφικ" θέλει να εντυπωσιάσει και καλά τους αναγνώστες του, που περιμένουν από το "Νάσιοναλ Τζεογκράφικ" για να μάθουν πέντε πράγματα για το τί γίνεται στον πλανήτη, άλλο αυτό.

Re: Η μεγάλη απάτη των Άγγλων

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 27 Φεβ 2010, 01:27
από Divine Sinner
To ματσου πιτσου ειναι οκ;