Από τον Unicorn, 8 Φεβρουαρίου 2007.
Καλημέρα σας…
Πριν λίγη ώρα κατέβασα ένα Ελληνικό script (σενάριο) για το mirc που αρκετοί από εμάς μπαίνουμε και μιλάμε (γράφουμε). Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, είναι εξολοκλήρου στα Ελληνικά και παίρνει βελτιώσεις ακόμα. ΑΛΛΑ δεν γράφω αυτό το άρθρο γιατί απλά βρήκα ένα Ελληνικό script. Όταν κοίταξα ποιος το έφτιαξε, βρήκα κάποιες πληροφορίες που πολύ θα ήθελα να τις διαβάσουν όλοι γιατί όπως θα καταλάβετε και μόνοι σας δεν αφορούν μόνο το mirc ακριβώς. Ιδού το τι διάβασα:
Ο Παύλος Ιωαννίδης δεν είναι κάποιος. Πρόκειται για ένα απλό, συνηθισμένο άτομο, όπως όλα αυτά που κυκλοφορούν ανάμεσά μας καθημερινά.
Ίσως να μην και τόσο συνηθισμένο άτομο, από την άποψη ότι θέλησε να κάνει κάτι το οποίο δεν το ήθελε για τον εαυτό του, αλλά για τους άλλους...
Το ΣΕΝΑΡΙΟΝ ξεκίνησε σαν ιδέα μετά από ένα απρόσμενο γεγονός: Μπαίνοντας σε κάποιο ισπανικό δίκτυο και επιχειρώντας να βρω κάποιον για να μιλήσω, μετά εκπλήξεως και λύπης μου διαπίστωσα πως κανείς δεν ήθελε (ή δεν μπορούσε) να μου μιλήσει. Γιατί, πολύ απλά, μιλούσα αγγλικά.
Αργότερα, όταν ανακάλυψα επιτέλους το άτομο που μπορούσε να βγάλει μαζί μου συνεννόηση, έμαθα - απ' αυτόν - πως οι Ισπανοί δεν ανέχονται τις "αγγλικούρες" στο IRC τους. Θέλουν να μιλάνε στη γλώσσα τους. Μια βδομάδα αργότερα, είχα γυρίσει όλα σχεδόν τα δίκτυα του κόσμου, ψάχνοντας απάντηση στο ίδιο ερώτημα. Παντού, εκτός από την Τουρκία - όπου το φαινόμενο "turklish" είναι κι εκεί κυρίαρχο - ο κόσμος θέλει να γράφει, να μιλά και να του μιλάνε στη γλώσσα του. Τα αγγλικά είναι για εκείνους μια γλώσσα ανάγκης: Μόνο αν χρειάζονται.
Σκεφτόμενος όλα τα παραπάνω, "ξύπνησα" μια μέρα και αποφάσισα να γράψω ένα δικό μου script. Για μένα. Μόνο για μένα. "Πώς θα το ονομάσω;", σκέφτηκα. Η απάντηση ήρθε σχεδόν αμέσως. Τί είναι "script"; Ένα κείμενο, μία γραφή, ένα ΣΕΝΑΡΙΟ.
Σε λίγες ημέρες το ΣΕΝΑΡΙΟΝ ήταν έτοιμο. Μόνο που, εκείνο το ΣΕΝΑΡΙΟΝ, ήταν μόνο για μένα. Το μόνο που έκανε, ήταν ένα auto-identify και μερικές στοιχειώδεις προστασίες για τα queries που είχα.
Η ιδέα να κάνω το ΣΕΝΑΡΙΟΝ ένα μεγάλο, δυνατό και αξιόπιστο πρόγραμμα, ήρθε αργότερα. Όταν με έπιασε εκείνο το έμφυτο "μεράκι" μου. Να κάνω κάτι για τους άλλους. Κάτι που θα μείνει. Ή, έστω, θα ακουστεί, θα δοκιμαστεί και ή θα πετύχει ή θα απορριφθεί. Κάτι και για μας, τους έρμους Έλληνες, που κοντεύουμε πια να πνιγούμε από την ξενολαγνία που μας κατακλύζει. Δεν είχε - και ούτε τώρα έχει - καμία "εθνικιστική" διάθεση η προσπάθειά μου. Έμαθα να γράφω ελληνικά στο PC μου πολύ πρόσφατα. Τα greeklish ήταν και μένα η "γλώσσα" μου, κάποτε. Απλά, κατάλαβα πόσο πολύ αδικούμαστε. Το διαδίκτυο είναι παγκόσμια κοινότητα. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, όπως είναι. Με τη γλώσσα τους, τα ήθη τους, τα κουσούρια τους, τις συνήθειές τους. Γι' αυτό και θέλησα να κάνω κάτι, έστω και μικρό, για να μπορούμε να είμαστε κι εμείς οι Έλληνες ευπρόσδεκτοι στο αγαπημένο από όλους μας IRC. Όπως είμαστε. Και όχι με προϋποθέσεις...
Κι έτσι, πλακώθηκα στη δουλειά. 429 μέρες, μπροστά σε μία οθόνη, "έχτιζα" το όνειρό μου. Με πολλές δυσκολίες, με εμπόδια, απογοητεύσεις. Το παράδοξο είναι πως, καμία βοήθεια δεν μου δώθηκε από τα ελληνικά δίκτυα. Ξένοι, από διάφορες γωνιές του πλανήτη, με μεγάλη χαρά με βοήθησαν, με ενημέρωσαν, μου έδωσαν χρήσιμες συμβουλές. Ξένα δίκτυα, όπως το DALnet, το IRC-Hispano, το PTnet και άλλα, απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις μου και με βοήθησαν να κάνω το ΣΕΝΑΡΙΟΝ συνεργάσιμο και αξιόπιστο, όταν τα αντίστοιχα ελληνικά δίκτυα, ούτε καν απαντούσαν...
Όπως και ο δημιουργός του mIRC Khaled Mardam, έτσι κι εγώ, αισθάνομαι ότι αυτή η δουλειά είναι προσωπική. Έτσι αισθάνονται οι περισσότεροι προγραμματιστές όταν κάνουν κάτι που τους αρέσει. Κανείς δεν μου "παρήγγειλε" το ΣΕΝΑΡΙΟΝ. Το έκανα επειδή το ήθελα. Και αυτός είναι ο λόγος που θέλησα να το δώσω δωρεάν, χωρίς το παραμικρό τίμημα. Έτσι κι αλλιώς, η καλύτερη πληρωμή για μένα δεν θα ήταν τα ευρώ που θα μάζευα πουλώντας το ΣΕΝΑΡΙΟΝ. Αυτό που πραγματικά θα με έκανε ευτυχισμένο, θα ήταν να δω το ΣΕΝΑΡΙΟΝ ανάμεσα στα πιο δημοφιλή scripts στην Ελλάδα. Να το αγαπήσουν οι έλληνες χρήστες. Τότε, θα αισθανόμουν πραγματικά πλούσιος.
Η έκδοση 1.0 είναι στον αέρα λοιπόν. Δειλά δειλά, με προβλήματα και ελλείψεις, επιχειρεί να βγει στο προσκήνιο. Έρχονται κι άλλα, όμως. Οι επόμενες εκδόσεις θα είναι ακόμα καλύτερες, ακόμα πιο συναρπαστικές. Καθημερινά λαμβάνω εντυπώσεις και αναφορές από όλους εσάς, που χωρίς σκέψη, μου στέλνετε τις απόψεις σας, αναφέρετε προβλήματα, ζητάτε πράγματα που δεν προέβλεψα και μου δίνετε ιδέες. Να είστε βέβαιοι, πως αυτά τα e-mail είναι για μένα κινητήριος δύναμη. Είναι η έμπνευσή μου. Και θα συνεχίσω να τα διαβάζω μέχρι το ΣΕΝΑΡΙΟΝ να γίνει τόσο καλό, που να μην παίρνω πια ούτε ένα e-mail....
Παύλος.
Έχω υπογραμμίσει κάποιες εκφράσεις που εμένα προσωπικά με συγκίνησαν, με άγγιξαν, με ανατρίχιασαν, με έκαναν να αισθανθώ κάπως στην τελική. Όλο το κείμενο μου άρεσε γιατί το παιδί προφανώς το έχει γράψει με την καρδιά του, αλλά ίσως τα υπογραμμισμένα να «ξυπνήσουν» κάποιες συνειδήσεις όπως «ξύπνησε» και ο προγραμματιστής του εν λόγω script και όπως «ξύπνησα» και εγώ μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.
Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Τα λέει όλα το κείμενο, η προσπάθεια και το πιο σημαντικό κατ’ εμέ, ο ΛΟΓΟΣ της προσπάθειας.
Α! Το μόνο που μένει είναι να σας δώσω και το σάιτ του, το οποίο είναι http://kickme.to/senarion

-------------------
Από την Αρέλα, 8 Φεβρουαρίου 2007.
Εύγε Ευριπίδη μας, σπουδαίο άρθρο και εξαιρετικά χρήσιμο για τους mircιώτες νομίζω
-------------------
Από τον Heaven, 9 φεβρουαρίου 2007.
Καλά όλα αυτά αλλα όταν πήγα να το εγκαταστήσω βρήκα trojan
-------------------
Από την Αρέλα, 9 Φεβρουαρίου 2007.

-------------------
Από τον Unicorn, 9 Φεβρουαρίου 2007.
Γειααααααα
Ναι, το είδα και εγώ. Λοιπόν, αν διαβάσεις τα χαρακτηριστικά που έχει το script (σενάριο) θα δεις ότι κάπου λέει ότι έχει σύστημα για να κάνει διαφημίσεις στους άλλους. Αυτό λοιπόν αναγνωρίζει σαν τρόγιαν μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κακό για εσένα αλλά για τους άλλους που θα τρώνε τις διαφημίσεις σου. Είναι ένα αρχείο .dll που «κάνει την δουλεία». Εγώ προσπέρασα το σύστημα, το έβαλα και στην λίστα αποκλίσεων (exclude list) και είναι όλα οκ. Επαναλαμβάνω, είναι ακίνδυνο γι αυτούς που έχουν το σενάριο αυτό.
-------------------
Από τον Αίολον, 9 Φεβρουαρίου 2007.
Και σε εμένα έβγαζε προειδοποίησιν, αλλά είναι ακίνδυνο.
Είναι υπέροχο σκριπτ... με αποφθέγματα αρχαία, ελληνικές εντολές και πολυποίκιλες δυνατότητες.
Το κατέβασα φυσικά!