Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΗΣΙΟΔΟΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
TEUTAMOS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1697
Εγγραφή: Σάβ 21 Απρ 2007, 20:35

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΗΣΙΟΔΟΣ

Δημοσίευση από TEUTAMOS » Πέμ 23 Ιούλ 2009, 20:23

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΗΣΙΟΔΟΣ


Εικόνα


Ο βίος

Εγεννήθη τον 8ο αι. πΧ. στην Άσκραν της Βοιωτίας, όπου είχε εγκατασταθεί ο πατήρ του, που η καταγωγή του ήτο από την αιολική Κύμη. Ο ποιητής στο έργο του "Έργα και Ημέραι" λέγει ότι ο πατήρ του ήτο ναυτικός και έκανε μεταφορές εμπορευμάτων. Επειδή δε μπορούσε να διάγει τον βίον του ως έμπορος, απεφάσισε να πάει στην Άσκρα και να ασχολήθεί με την γεωργία. Η προσφώνησις "δίον γένος" δεικνύει την εξ ευγενούς γένους καταγωγήν του και χαρακτηρίζει τον αδερφό του Πέρση απόγονο θεϊκού γένους.
Με τον αδελφό του ο Ησίοδος ήλθε σε σύγκρουσιν, γιατί ενώ με την βοήθεια των αρχόντων που δωροδοκήθηκαν είχε κατορθώσει να κατάσχει το μεγαλύτερο μέρος της πατρικής τους περιουσίας, αφού εξόδευσε την περιουσία του, εζήτησε ξανά από τον ποιητή μερίδιο.
Ενδιαφέροντα είναι όσα ο Ησίοδος λέγει περί τον βίον του, γιατί έχουν να κάνουν με το ποιητικόν του έργον. Στη Θεογονία αναφέρει ότι το ποιητικό χάρισμα του το έδωκαν οι Μούσες, όταν έβοσκε πρόβατα στον Ελικώνα. Επίσης κάνει λόγο για το ταξίδι του στην Εύβοια, όπου έλαβε μέρος σε επιτάφιο αγώνα τιμής ένεκεν του Αμφιδάμαντος, βασιλέως της Ευβοίας. Τον τρίποδα όπως λέγει, που του έδωσαν ως έπαθλον, τον αφιέρωσε στις Μούσες, που του εχάρισαν την ποιητικήν έμπνευσιν. Με το περιστατικό αυτό σχετίζεται ο θρύλος περί τον αγώνα Ομήρου και Ησιόδου.
Σχετικά με τον θάνατο του Ησιόδου υπήρχαν διάφορες μυθικές αφηγήσεις. Έλεγαν ότι εφονεύθη εις την Λοκρική Οινόη από τους Αμφιφάνη και Γανύκτορα, αδελφούς της Κρυμένης, την οποία ο Ησίοδος είχε διαφθείρει. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο ποιητής αέθανε και ετάφη εις την πατρίδα του την Άσκρα οπόθεν τα οστά του μετεφέρθηκαν στον Ορχομενό, μετά την καταστροφήν της γενέτειράς του από τους Θεσπιείς.
Η γέννησις του Ησιόδου τοποθετείται περί τον 8ο αι. π.Χ. Δεν μπορεί να έιναι νεώτερος, εφ' όσον ο ποιητής Σιμωνίδης ο Αμοργίνος έχει υπόψη του περί το 640 π.Χ. τους στίχους του Ησιόδου. Άρα δεν είναι δυνατόν να κατέβει η εποχή της ζωής του ποιητού κάτω από την εν λόγωι χρονολογία. Ο δε Ηρόδοτος που τον θεωρεί κατά τετρακόσια παλαιότερό του, τον τοποθετεί περί τα 850 π.Χ.
ΕΛΛΗΝΩΝΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣΑΘΗΝΑΙΟΙΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝΜΗΔΩΝΕΣΤΟΡΕΣΑΝΔΥΝΑΜΙΝ


...ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαία Ελληνική Γραμματεία”