ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Aiolos
Aνενεργός χρήστης
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
Έλαβε Likes: 2 φορές
Επικοινωνία:

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από Aiolos » Πέμ 19 Απρ 2007, 18:13

Αίολος
Καμμένος Ιδεογραφίτης

PostPosted: Wed Dec 27, 2006 3:13 pm

Ο Πλούταρχος (περ.45-120) ήταν Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και δοκιμιογράφος.


Μεσαιωνική Αναπαράσταση του ΠλουτάρχουΓεννημένος στη μικρή πόλη της Χαιρώνειας, στην Βοιωτία, πιθανώς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, ο Μέστριος Πλούταρχος ταξίδεψε πολύ στον μεσογειακό κόσμο της εποχής του και δύο φορές στη Ρώμη, (βλ. Plut. Demosth. 2.2, Plut. Otho 14.1-2, Plut. Otho 18.1). Είχε φίλους Ρωμαίους με ισχυρή επιρροή, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Soscius Senecio και ο Fundanus, και οι δύο σημαντικοί Συγκλητικοί, στους οποίους ήταν αφιερωμένα ορισμένα από τα ύστερα κείμενά του. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, όπου λέγεται ότι μυήθηκε στα μυστήρια του Απόλλωνα. Ήταν πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, (βλ. Ηθικά 792F) όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που κράτησε για 29 έτη έως τον θάνατό του. Έζησε μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινωνική και πολιτική ζωή, κατά τη διάρκεια της οποία παρήγαγε ένα απίστευτο corpus κειμένων, που επιβίωσαν ως την εποχή μας.

Έργο ως άρχων και πρέσβης

Εκτός από τα καθήκοντά του ως ιερέας του Δελφικού ναού, ο Πλούταρχος ήταν επίσης magistratus, δηλαδή άρχων (θέση παραπλήσια με αυτή του σημερινού δημάρχου), στην Χαιρώνεια και αντιπροσώπευσε την ιδιαίτερη πατρίδα του σε διάφορες αποστολές σε ξένες χώρες. Ο φίλος του Lucius Mestrius Florus, Ρωμαίος ύπατος, απέδωσε στον Πλούταρχο την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη. Αργότερα, όντας σε προχωρημένη ηλικία, ο αυτοκράτωρ Τραϊανός (κατ' άλλους ο Αδριανός) τον όρισε procurator, επίτροπο δηλαδή της Αχαΐας -μια θέση που του επέτρεπε να φέρει τα εμβλήματα και τα ενδύματα του Ρωμαίου ύπατου.

Βίοι Παράλληλοι

Το πιο γνωστό του έργο είναι οι Βίοι Παράλληλοι, μια σειρά βιογραφιών διάσημων Ελλήνων και Ρωμαίων, διευθετημένων ανά ζεύγη, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στις κοινές ηθικές τους αξίες ή αποτυχίες. Οι διασωθέντες Βίοι περιλαμβάνουν 23 ζεύγη βιογραφιών, ενός Έλληνα και ενός Ρωμαίου, όπως επίσης και τέσσερις μοναδικούς βίους. Όπως εξηγεί στην πρώτη παράγραφο του έργου του Βίος Αλεξάνδρου, ο Πλούταρχος δεν ενδιαφερόταν αποκλειστικά για την ιστορία, αλλά διερευνούσε τους χαρακτήρες και το πεπρωμένο διάσημων ανδρών.


Βίος Αλεξάνδρου

Το έργο του Βίος Αλεξάνδρου είναι μία από τις πέντε δευτερογενείς πηγές για τον Μακεδόνα βασιλέα και περιλαμβάνει ανέκδοτα και περιγραφές περιστατικών που δεν περιλαμβάνονται σε καμία άλλη πηγή. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο βίος του Numa Pompilius, ενός αρχαίου Ρωμαίου βασιλέα, περιέχει επίσης μοναδικές πληροφορίες για το πρώιμο Ρωμαϊκό ημερολόγιο.


Άλλα έργα:

Ηθικά

Το υπόλοιπο του έργου που επιβίωσε ενοποιήθηκε σε μία συλλογή με τον τίτλο Ηθικά. Πρόκειται για μια εκλεκτική συλλογή 183 πραγματειών και καταγραμμένων λόγων, στους οποίους περιλαμβάνεται: ως προεισαγωγή το Περί παίδων αγωγής, το Περί αρετής το Περί τύχης και αρετής Αλεξάνδρου -σημαντικό συμπλήρωμα στον Βίο του μεγάλου στρατηγού- Περί Ίσιδος και Οσίριδος (σημαντική πηγή πληροφοριών για αιγυπτιακά τελετουργικά τυπικά και τον συγκερασμό τους με τις ελληνικές λατρείες), και το Περί της Ηροδότου κακοηθείας (το οποίο πιθανώς, όπως και οι λόγοι περί των κατορθωμάτων του Αλέξανδρου, ήταν ρητορική άσκηση), όπου ο Πλούταρχος ασκεί κριτική σε αυτό που βλέπει ως συστηματική προκατάληψη στο έργο του πατέρα της ιστορίας, μαζί με άλλες φιλοσοφικές πραγματείες όπως το Περί των εκλελοιπότων χρηστηρίων, Περί των υπό του θεού βραδέως τιμωρουμένων, Περί ευθυμίας, το Των επτά σοφών συμπόσιον, το Περί του ει εν τοις Δελφοίς, μια πυθαγόρεια συμβολική διατριβή, το Πολιτικά παραγγέλματα (το καθήκον του πολιτεύεσθαι) κ.α. Έγραψε επίσης και ελαφρότερα έργα, όπως το Οδυσσεύς και Γρύλλος, ένα χιουμοριστικό διάλογο ανάμεσα στον Οδυσσέα του Ομήρου και έναν από τους γητεμένους χοίρους της Κίρκης. Τα Ηθικά γράφτηκαν πρώτα, ενώ η συγγραφή των Βίων έγινε κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής του Πλούταρχου.

Κάποιες προσθέσεις στα Ηθικά περιλαμβάνουν αρκετά έργα γνωστά ως ψευδεπίγραφα: μεταξύ αυτών είναι το Βίοι Δέκα ρητόρων (βασισμένα στον Caecilius της Calacte), το Δοξασίες φιλοσόφων, το Περί μουσικής και το Περί μέτρων. Συγγραφέας των έργων αυτών θεωρείται ο ψευδο-Πλούταρχος, το αληθινό όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό. Αν και οι σκέψεις που παρουσιάζονται δεν είναι του Πλούταρχου και αναφέρονται σε μία σχετικά υστερότερη εποχή, θεωρούνται κλασικές και έχουν ιστορική αξία.


Ερωτήσεις

Ένα μικρότερο του έργο είναι οι Ερωτήσεις, 113 στον αριθμό. Όλες ξεκινούν με το "Γιατί", δίχως συμπερασματικές απαντήσεις. Η μία σειρά παραθέτει σκοτεινά στοιχεία της μυστηριακής Ρωμαϊκής ζωής και των Ρωμαϊκών εθίμων και η άλλη των Ελληνικών.


Οι επιδράσεις του έργου του

Το έργο του Πλούταρχου επηρέασε σημαντικά την αγγλική και τη γαλλική λογοτεχνία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Σαίξπηρ τον παρέφρασε εκτενώς. Ο Thomas North's μετέφρασε αρκετούς από τους Βίους στα έργα του. Ο Ralph Waldo Emerson και οι Υπερβατιστές επηρεάστηκαν σημαντικά από τα ηθικά (ο Emerson έγραψε μια αρκετά διαφωτιστική εισαγωγή στην πεντάτομη έκδοση των Ηθικών του κατά τον 19ο αιώνα). Ο Boswell αναφέρει εκτεταμένα τον τρόπο με τον οποίο έγραφε ο Πλούταρχος τους βίους του στην εισαγωγή της βιογραφίας του Samuel Johnson. Ανάμεσα στους άλλους θαυμαστές του περιλαμβάνονται οι Ben Jonson, John Dryden, John Milton και Sir Francis Bacon και άλλες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο Cotton Mather, ο Robert Browning και ο Montaigne (οι Πραγματείες του αντλούν ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσης και των ιδεών τους από τα Ηθικά).
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 6717
Εγγραφή: Παρ 08 Απρ 2011, 23:21
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 79 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Re: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από alkinoos » Δευ 16 Δεκ 2019, 15:48

Ο Μύθος του Θεσπέσιου.Η ζωή μετά τον θάνατο

https://youtu.be/2ZG3_K8zN28
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
Ypervoreios
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1263
Εγγραφή: Τρί 04 Ιούλ 2017, 03:24
Irc ψευδώνυμο: Iamblixos
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Λάρισα
Έδωσε Likes: 5 φορές
Έλαβε Likes: 28 φορές

Re: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από Ypervoreios » Τρί 17 Δεκ 2019, 02:16

2 από τις αγαπημένες μου σημειώσεις του Πλουτάρχου απο το βιβλίο ''Περι Ίσιδος και Οσίριδος'' ειναι εκει που λέει οτι οι Θεοί των Αιγύπτιων ειναι δαίμονες και ενα άλλο ειναι εκει που λεει οτι ο Ηρακλής ζεί γύρω απο τον Ήλιο και εκει πήγε μετά τον θάνατό του.
«Η πόλη πρέπει (πέμπτο και κυριότερο) να φροντίζει για τη λατρεία των θεών» (Αριστοτέλης)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 66942
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 17 Δεκ 2019, 10:45

alkinoos έγραψε:
Δευ 16 Δεκ 2019, 15:48
Ο Μύθος του Θεσπέσιου.Η ζωή μετά τον θάνατο

https://youtu.be/2ZG3_K8zN28
Πάτησα λάικ πριν δω το βίντεο, και αναγκάστηκα να το ακυρώσω ,
διότι φιλε μου μάλλον άλλο βίντεο ήθελες να φέρεις...
εδώ δίνεις το βίντεο του Νταμπου για το πιο βαθύ χερσαίο σημείο
που ανακαλύφθηκε στον πλανήτη και θεωρείται μεγάλη
ανακάλυψη
Σημαντικό δε λέω, αλλά άσχετο με το μύθο του Θεσπέσιου



Αν ήθελες να φέρεις αυτό...



τότε αξίζω εγώ ένα λάικ :lol: :lol: :lol:


(ενδιαφέρον-το είδα :thumb: )





Sanctus_Makis έγραψε:
Τρί 17 Δεκ 2019, 02:16
2 από τις αγαπημένες μου σημειώσεις του Πλουτάρχου απο το βιβλίο ''Περι Ίσιδος και Οσίριδος'' ειναι εκει που λέει οτι οι Θεοί των Αιγύπτιων ειναι δαίμονες και ενα άλλο ειναι εκει που λεει οτι ο Ηρακλής ζεί γύρω απο τον Ήλιο και εκει πήγε μετά τον θάνατό του.

εντυπωσιακο και με θλιβει που δε στάθηκες στους βίους παράλληλους
και γενικοτερα στο σημαντικό έργο του Πλούταρχου
αλλά αναφέρθηκες μόνο σε κάποια τοποθέτησή του για τους δαίμονες...

Αν κοιτάξεις σε πόσα ποστς σου έχεις κάνει αναφορές σε δαίμονες,
μπορεί και να εκπλαγείς... :freak:
Αυτο στη σκέψη μου δείχνει δυο πράγματα:
α/μια ασταμάτητη εμμονή σου με τους δαίμονες, που όσο πάει και εντείνεται
β/ ότι εισαι μια ζωντανή επαλήθευση των όσων λέει
ο Μαρζίνσκι που έχει δουλέψει για πάνω από 40 χρόνια με σχιζοφρενείς...

Ειλικρινά ελπιζω να ξεφύγεις λίγο απ'αυτή τη διαδρομή
αν και πολύ φοβάμαι πως η ελπίδα μου δεν θα υλοποιηθεί... :?
.







Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...


τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 6717
Εγγραφή: Παρ 08 Απρ 2011, 23:21
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 79 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Re: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από alkinoos » Τρί 17 Δεκ 2019, 16:35

:lol: :lol: :lol: ούτε που το κατάλαβα το λάθος μου!
Ευχαριστώ για την διόρθωση Βίκυ :thumb: :D Το βιβλίο αυτό είναι το επόμενο που θα πάρω ,είναι πολύ καλός στην γραφή, στις ερμηνείες και στις αποδόσεις αρχαίων κειμένων και το λέω αυτό έχοντας πάρει 4 βιβλία του."Πυθαγόρας ο πρώτος φιλόσοφος" το "περί μνήμης και αναμνήσεως" του Αριστοτέλη το "ει καλώς ειρηται το λάθε βιώσας" του Πλούτάρχου για την Φιλοσοφία του Επίκουρου και ειδικά για το παράγγελμα "Λάθε Βιώσας ", αλλο ενα βιβλίο του Αριστοτελη απο αποσπάσματα των 12 ηθικών αρετών,της αρχή της αντιφασεως και του ακίνητου κινούν.
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 66942
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 17 Δεκ 2019, 16:57

alkinoos έγραψε:
Τρί 17 Δεκ 2019, 16:35
:lol: :lol: :lol: ούτε που το κατάλαβα το λάθος μου!
Ευχαριστώ για την διόρθωση Βίκυ :thumb:


και να'ξερες πόσες φορές έχω κάνει το ίδιο λάθος, δε θα με ευχαριστούσες,
θα έλεγες "η παθούσα το παίζει και μαθούσα τώρα" :lol:

Το βιβλίο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον κι αν όταν το παρεις και το διαβάσεις,
μπορέσεις να βάλεις και κάποια αποσπάσματα που θεωρείς σημαντικά,
αυτό θα είναι πραγματικά... θεσπέσιο! :wink:
.







Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...


τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 6717
Εγγραφή: Παρ 08 Απρ 2011, 23:21
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 79 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Re: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από alkinoos » Τρί 17 Δεκ 2019, 17:01

Θα βάλω.... όπως θα βάλω και αποσπάσματα από τα βιβλία που ανέφερα παραπάνω :)
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
Ypervoreios
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1263
Εγγραφή: Τρί 04 Ιούλ 2017, 03:24
Irc ψευδώνυμο: Iamblixos
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Λάρισα
Έδωσε Likes: 5 φορές
Έλαβε Likes: 28 φορές

Re: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση από Ypervoreios » Τετ 18 Δεκ 2019, 01:19

Συγγνώμη που αναφέρω πολλές φορές τους δαίμονες αλλα ειναι η μεγάλη μου αγάπη για αυτούς οπως και οι χριστιανοι μοναχοί στο άγιο όρος που λένε προσευχή στον θεό καθημερινά.Θα προσπαθήσω να ελλατώσω την αναφορά μου στους ιερούς δαίμονες.
«Η πόλη πρέπει (πέμπτο και κυριότερο) να φροντίζει για τη λατρεία των θεών» (Αριστοτέλης)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαία Ελληνική Γραμματεία”