Ο ΓΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Aiolos
Aνενεργός χρήστης
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 2 φορές
Επικοινωνία:

Ο ΓΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση από Aiolos » Τετ 18 Απρ 2007, 03:01

Εκ μεταφοράς

Παρασκευή 7 Ιουλίου
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΚΡΟΝΙΟΥ_1_
-------------------------------------

Ο ΓΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑΝ ΕΛΛΑΔΑ από Kronios_1_
Ημ/νία: 30-04-2006
Ώρα: 19:58

(Κέρασμα στην Αρέλα που λύσσαξε )

Πάντα ήθελα να ανοίξω αυτο το θέμα και τελικά το ανοίγω σήμερα στην ονομαστική μου εορτή κυρίως σαν κέρασμα στην Αρέλα που λύσσαξε αλλα και σε οποιονδήποτε άλλον που το θεωρήσει ωραίο και ξεχωριστό θέμα.Όσοι διαβάζουν καθόλου Πλεύρη ισως να έχουν το βιβλίο του με τον τίτλο Ο ΓΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑΝ ΕΛΛΑΔΑ εκδόσεις ''Κόκκινη Μηλιά''.Ο Πλεύρης έχει μαζέψει όλα τα αστεία της αρχαίας Ελλάδας σχεδόν και ειναι πραγματικά και όχι της φαντασίας του.Χιουμοριστικές απαντήσεις γνωστών φιλοσόφων,ποιητών κ.α.Σημειώνω οτι δεν έχουν σχέση με σημερινά αστεία που ειναι μόνο για να γελάς.Η διαφορά ειναι οτι τα αστεία των αρχαίων έχουν και νόημα και διδακτικό περιεχόμενο.Όσοι το έχουν διαβάσει σίγουρα θα έχουν μήνει ευχαριστημένοι.Όσοι δέν θα βάλω κάποια αποσπάσματα να δούνε περι τίνος πρόκειται

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Αλέξανδρος,παιδί ακόμα,επληροφορείτο τας συνεχείς νίκας του Φιλίππου.Ώ παίδες,είπε στους φίλους του!Ο πατήρ μου θα κυριεύση τα πάντα και δεν θα αφήση εμένα να επιτύχω κάτι μέγα και λαμπρόν μαζί σας.(Πλούταρχος5).

Ο Αλέξανδρος είπεν: Εγώ δεν θα ηδυνάμην να ειμαι υπο την εξουσίαν κάποιου!Ο Φίλιππος που τον ήκουσε τον ηρώτησε θυμωμένος.Αλλα εγώ δεν σε κυβερνώ Αλέξανδρε?Όχι βεβαίως,διοτι εγω σε υπακούω όχι ως βασιλέα αλλα ως πατέρα!
(Δίων,Περι Βασιλείας Β,78 R)

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

Ο νεαρός Αλκιβιάδης εδίσταζε και εφοβείτο πολύ να παρουσιασθή και να ομιλήση μπροστά στο πλήθος.Ο Σωκράτης τον ενθάρρυνε με τον ακόλουθον τρόπον:
Δέν περιφρονείς εκείνον τον υποδηματοποιόν?Ναί απεκρίθη ο Αλκιβιάδης.Δεν περιφρονείς και τον κύρηκα εκείνον της αγοράς?Ναί.Και εκείνον τον σκηνορράπτην?Ναί.Λοιπόν καταλήγει ο Σωκράτης.Ο Δήμος των Αθηναίων ειναι άθροισμα τέτοιων ανθρώπων.Εάν επομένως περιφρονής τον καθένα τους ξεχωριστά πρέπει να τους περιφρονής και οταν ειναι όλοι τους μαζί.
(Αιλιανός,Ποικίλη ιστορία Β,1).

ΑΜΜΩΝΙΟΣ

Ο Πλούταρχος περιγράφει την έξοχον λεπτότητα με την οποίαν ο καθηγητής του Αμμώνιος ο επονομαζόμενος Σακκάς επέπληξε τους μαθητάς του,οταν τους είδε να γευματίζουν με πλούσια φαγητά.Αντί να τους είπη κάτι,διέταξε εις επήκοον όλων τον απελευθερόν του να δείρη τον υιόν του τον ίδιον διότι παρέλειψε να φέρη ξύδι γιατι δίχως ξύδι δεν μπορεί να γευματίση.

ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ

Ο Ανάχαρσις παρευρίσκεται εις συνέλευσιν του Δήμου των Αθηναίων,όπου μορφωμένοι ρήτορες αγορεύουν προς το πλήθος.Ο φιλόσοφος εσχολίασε το γεγονός και είπε:
Είναι και εκείνο άξιον θαυμασμού οτι μεταξύ των Ελλήνων ομιλούν οι σοφοί και κρίνουν οι αμαθείς.
(Πλούταρχος,,5)

ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ

Ο Αντισθένης κατηγορεί τον Πλάτωνα ως αλαζόνα.Κάποτε που τον επεσκέφθη,τον είδε άρρωστον να κάνη εμετό εις μία λεκάνην.Τοτε εκύτταξε την λεκάνην και είπε:
Χολήν βλέπω εδώ αλλα όχι αλαζονεία.
Υπονοών οτι ο Πλάτων εξακολουθεί να έχει μέσα του αλαζονείαν.

Ο Αντισθένης υπέφερε απο πόνους και εφώναζε:
Ποιός θα με απαλλάξει απο τόυς πόνους???
Ο Διογένης του έδειξε ενα ξιφίδιον και του είπε:
Αυτό εδώ Αντισθένη!
Απο τους πόνους είπα όχι απο την ζωήν απάντησε ο Αντισθένης.
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαία Ελληνική Γραμματεία”