Υπερασπιστικός λόγος υπέρ Σωκράτους. Γράφεται υπ' εμού
![Εικόνα](http://img541.imageshack.us/img541/4307/deathofsocrates.jpg)
Uploaded with ImageShack.us
Οιμαι δέ, ω βουλή, υμας τον Σωκράτη τουτονί αφειναι ελεύθερον αιτίας και ουκ αυ αιτιάσασθαι ως τηι πόλει και τοις νεανίαις δεινά εμποιησάμενον. Πρώτον μέν μόνον αυτόν των πολιτών συνειναι τοις πολίταις διδάξοντα ταγαθά. Έπειτα δέ τοις θεοίς μάλιστα ευσεβή όντα ευξασθαι και ουχ ηττον φείσασθαι των πρός τους θεούς νομιζομένων. Πρότερον μέν τουτουί ου βουλομένου εφεξης τον βίον διαγαγειν ατίμως και της πόλεως ένεκεν, υμείς ηιτήκατε την τελευτήν αυτού. Νυν δέ παρακαλεσάμενος υμας, ω άνδρες βουλευταί, αξίως της πόλεως ης υπερετετίμηκε Σωκράτης, ψηφίσασθαι. Μνησθήναι δε χρή οπόσωι υμιν και πάσηι τηι πόλει ωφέληκε, και μή επιλαθέσθαι της διδασκαλίας, εξ ηστινος αυτοί παρειλήφαμεν τα βέλτιστα. Ουδείς γ΄εν τηι πόλει ανήρ ουδέ πρότερον ουδέ νυν κακά είπε Σωκράτει, και ει τις ου την αυτήν γνώμην είχε......
Νομίζω, βουλευτές, ότι εσείς θα αφήσετε αυτόν εδώ τον Σωκράτη απηλλαγμένον από κατηγορία και δεν θα τον κατηγορήσετε ότι τάχα προκάλεσε εις την πόλιν και εις τους νέους συμφορές. Πρώτα νομίζω ότι μόνος αυτός εκ των πολιτών συνανεστρέφετο με πολίτες για να τους διδάξηι όσα είναι καλά. Έπειτα νομίζω ότι προσηύχετο εις τους θεούς όντας ευσεβής και καθόλου λιγότερον δεν εφείδετο της λατρείας πρός τους θεούς. Πρίν μολοντούτο δεν ήθελε αυτός εδώ να διάγηι βίον αντάξιον της ευπρεπείας του και εξαιτίας της πόλεως, εσείς εζητήσατε να αποθανηι. Τώρα όμως αφού σας παρακαλέσω, άνδρες βουλευτές, αντάξια της πόλεως που ετίμησε υπερβολικά ο Σωκράτης, να ψηφίσητε. Και πρέπει να θυμηθήτε πόσο ωφέλησε σας και την πόλιν, και να μήν ξεχάσητε τα όσα εδιδασκε, εκ των οποίων οι ίδιοι ημείς έχομε παραλάβηι τα καλλίτερα. Κανείς βέβαια εις την πόλιν άνδρας ούτε πρίν ούτε τώρα κακολόγησε τον Σωκράτη, ακόμη κι αν δεν συμφωνούσε μαζί του...