Re: Ο καφές φάρμακο κατά του διανοητικού εκφυλισμού
Δημοσιεύτηκε: Παρ 25 Ιαν 2013, 23:37
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο παρασκευάζεται από τους καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους του καφεόδεντρου. Έχει αναζωογονητική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό οφείλεται στα φυσικά συστατικά που περιέχουν οι κόκκοι του, καθώς και τις ουσίες που δημιουργούνται μετά το ψήσιμο.
Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν τα διτερπένια (λιπίδια) καφεστόλη και καχεόλη τα οποία εκχυλίζονται, µε το ζεστό νερό. Όλοι σχεδόν οι συσκευασμένοι καφέδες, δεν περιέχουν ούτε καχεόλη ούτε καφεστόλη. Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ότι τα συγκεκριμένα λιπίδια θεωρούνται υπεύθυνα για την φρεσκάδα του καφέ. Τι είναι επιτέλους ο καφές;
Ο καφές έχει διάφορα φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά, που οφείλονται κυρίως στις φαινολικές ενώσεις που σχηματίζονται, όπως είναι το φερουλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ η χλωρογενικό οξύ, η κερκετίνη, η μυρικετίνη, οι ταννίνες, οι κυανιδίνες, οι προανθοκυανιδίνες, οι ανθοκυανιδίνες, κ.α. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να σχετίζουμε τον καφέ με την καφεΐνη.
Η καφεΐνη, είναι ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους κόκκους και «μπορεί» να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ποτού μας. Τα λεγόμενα αλκαλοειδή, που σαφώς σχηματίζονται αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία των οργανικών ενώσεων, που περιέχουν άζωτο. Τα αλκαλοειδή παρουσιάζουν ενδιαφέρον κυρίως, λόγω της φυσιολογικής τους δράσης να σχηματίζουν χημικές ενώσεις που έχουν πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά δεν αποτρέπεται και ο σχηματισμός πολλών δηλητηρίων, (όταν η δόση είναι μεγαλύτερη). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θεωρηθούν και ως ναρκωτικά ή παραισθησιογόνα.
Πρόκειται για αλκαλικές ουσίες, (βάσεις που εξουδετερώνουν οξέα), των οποίων σαν κύριο στοιχείο δομής τους έχουν άτομα οξυγόνου, άνθρακα ή αζώτου. Είδη αλκαλοειδών είναι η νικοτίνη, η καφεΐνη, η κινίνη, η κοκαΐνη, η μορφίνη, η στρυχνίνη, κ.ά.
Στην Ιατρική, τα αλκαλοειδή ταξινομούνται ανάλογα με τη φυσιολογική τους δράση σε: δηλητήρια, ναρκωτικά, αναλγητικά καρδιοτονωτικά, διεγερτικά του αναπνευστικού, αγγειοσυσταλτικά, μυωχαλαρωτικά, τοπικά αναισθητικά και τέλος ψυχεδελικά.
Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές που δρα σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού, ως ένα ήπιο ψυχοενεργό διεγερτικό ναρκωτικό και έχει σαν αποτέλεσμα, την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας, καθώς και την αποκατάσταση της εγρήγορσης του εγκεφάλου.
Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι η καφεΐνη που αποτελεί για πολλούς ΄΄σημείο αναφοράς,΄΄ σε μικρές ποσότητες είναι πολύ ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη είναι: τα διάφορα ροφήματα ντεκαφεινέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα κ.α. Το ρόφημα του καφέ δεν είναι όμως μόνο καφεΐνη.
Στην πραγματικότητα ο καφές είναι ένα χημικό μίγμα, που περιέχει πάνω από χίλια διαφορετικά χημικά συστατικά, περιλαμβάνοντας υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αλκαλοειδή και διάφορες άλλες φαινολικές ενώσεις, που σχηματίζονται κυρίως στα στάδια του ψησίματος και της παρασκευής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τις διαφορετικές επιδράσεις του καφέ, στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το γενικό συμπέρασμα είναι: ο καφές δεν περιέχει μόνο καφεΐνη και δεν αντιμετωπίζεται από πολλούς σαν ένα φυσικό ποτό με φαρμακευτικές ιδιότητες !!! όπως αποδείχτηκε παραπάνω και σίγουρα είναι!!! Παρουσιάζεται συνήθως σαν «αφέψημα» ή ποτό ευρείας κατανάλωσης (χωρίς επιπτώσεις).
Σε αυτήν την παγκόσμια παραπλάνηση, ο μόνος που κερδίζει είναι τα μονοπώλια του καφέ. Παράλληλα ο κόσμος από την άγνοιά του, πίνει ένα ληγμένο φάρμακο (μη φρέσκο καφέ) που τις περισσότερες φορές είναι λάθος παρασκευασμένος, με επιπτώσεις που είναι συνήθως πολύ σοβαρές για τον οργανισμό μας, όπως ναυτίες, στομαχικές διαταραχές, άγχος, ζάλη, ακόμα και πόνους, εμετό κ.α.
Οι πότες του καφέ πρέπει να τηρούν τρεις βασικούς όρους: να είναι φρέσκος, δηλαδή όχι ψημένος παραπάνω από 15 ημέρες, να είναι σωστά παρασκευασμένος και τέλος να μην ξεπερνά ο χρήστης, τα 300 mg καφεΐνης, ή περίπου τα τέσσερα φλιτζάνια (υπερδοσολογία)
Τα ανεβασε το φιλαρακι μου ο Γιωργος στο ΦΒου.Πουλα καφεδες και εχω μαθει προσφατα πολλα, που δεν γνωριζα.Αμεσως παει ο φραπες για μενα. Παντως αν ημουν Αθηνα,απο αυτον θα ψωνιζα.
Δεν θελω να του κανω διαφημιση, αλλα για μενα ειναι ο ανθρωπος που μου ''ανοιξε τα ματια''.Φρεσκο καφεδακι, κανα δυο τη μερα, και ολα πανε τελεια.Οι παραπανω καφεδες θελουν χρονο
Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν τα διτερπένια (λιπίδια) καφεστόλη και καχεόλη τα οποία εκχυλίζονται, µε το ζεστό νερό. Όλοι σχεδόν οι συσκευασμένοι καφέδες, δεν περιέχουν ούτε καχεόλη ούτε καφεστόλη. Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ότι τα συγκεκριμένα λιπίδια θεωρούνται υπεύθυνα για την φρεσκάδα του καφέ. Τι είναι επιτέλους ο καφές;
Ο καφές έχει διάφορα φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά, που οφείλονται κυρίως στις φαινολικές ενώσεις που σχηματίζονται, όπως είναι το φερουλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ η χλωρογενικό οξύ, η κερκετίνη, η μυρικετίνη, οι ταννίνες, οι κυανιδίνες, οι προανθοκυανιδίνες, οι ανθοκυανιδίνες, κ.α. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να σχετίζουμε τον καφέ με την καφεΐνη.
Η καφεΐνη, είναι ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους κόκκους και «μπορεί» να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ποτού μας. Τα λεγόμενα αλκαλοειδή, που σαφώς σχηματίζονται αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία των οργανικών ενώσεων, που περιέχουν άζωτο. Τα αλκαλοειδή παρουσιάζουν ενδιαφέρον κυρίως, λόγω της φυσιολογικής τους δράσης να σχηματίζουν χημικές ενώσεις που έχουν πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά δεν αποτρέπεται και ο σχηματισμός πολλών δηλητηρίων, (όταν η δόση είναι μεγαλύτερη). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θεωρηθούν και ως ναρκωτικά ή παραισθησιογόνα.
Πρόκειται για αλκαλικές ουσίες, (βάσεις που εξουδετερώνουν οξέα), των οποίων σαν κύριο στοιχείο δομής τους έχουν άτομα οξυγόνου, άνθρακα ή αζώτου. Είδη αλκαλοειδών είναι η νικοτίνη, η καφεΐνη, η κινίνη, η κοκαΐνη, η μορφίνη, η στρυχνίνη, κ.ά.
Στην Ιατρική, τα αλκαλοειδή ταξινομούνται ανάλογα με τη φυσιολογική τους δράση σε: δηλητήρια, ναρκωτικά, αναλγητικά καρδιοτονωτικά, διεγερτικά του αναπνευστικού, αγγειοσυσταλτικά, μυωχαλαρωτικά, τοπικά αναισθητικά και τέλος ψυχεδελικά.
Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές που δρα σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού, ως ένα ήπιο ψυχοενεργό διεγερτικό ναρκωτικό και έχει σαν αποτέλεσμα, την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας, καθώς και την αποκατάσταση της εγρήγορσης του εγκεφάλου.
Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι η καφεΐνη που αποτελεί για πολλούς ΄΄σημείο αναφοράς,΄΄ σε μικρές ποσότητες είναι πολύ ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη είναι: τα διάφορα ροφήματα ντεκαφεινέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα κ.α. Το ρόφημα του καφέ δεν είναι όμως μόνο καφεΐνη.
Στην πραγματικότητα ο καφές είναι ένα χημικό μίγμα, που περιέχει πάνω από χίλια διαφορετικά χημικά συστατικά, περιλαμβάνοντας υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αλκαλοειδή και διάφορες άλλες φαινολικές ενώσεις, που σχηματίζονται κυρίως στα στάδια του ψησίματος και της παρασκευής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τις διαφορετικές επιδράσεις του καφέ, στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το γενικό συμπέρασμα είναι: ο καφές δεν περιέχει μόνο καφεΐνη και δεν αντιμετωπίζεται από πολλούς σαν ένα φυσικό ποτό με φαρμακευτικές ιδιότητες !!! όπως αποδείχτηκε παραπάνω και σίγουρα είναι!!! Παρουσιάζεται συνήθως σαν «αφέψημα» ή ποτό ευρείας κατανάλωσης (χωρίς επιπτώσεις).
Σε αυτήν την παγκόσμια παραπλάνηση, ο μόνος που κερδίζει είναι τα μονοπώλια του καφέ. Παράλληλα ο κόσμος από την άγνοιά του, πίνει ένα ληγμένο φάρμακο (μη φρέσκο καφέ) που τις περισσότερες φορές είναι λάθος παρασκευασμένος, με επιπτώσεις που είναι συνήθως πολύ σοβαρές για τον οργανισμό μας, όπως ναυτίες, στομαχικές διαταραχές, άγχος, ζάλη, ακόμα και πόνους, εμετό κ.α.
Οι πότες του καφέ πρέπει να τηρούν τρεις βασικούς όρους: να είναι φρέσκος, δηλαδή όχι ψημένος παραπάνω από 15 ημέρες, να είναι σωστά παρασκευασμένος και τέλος να μην ξεπερνά ο χρήστης, τα 300 mg καφεΐνης, ή περίπου τα τέσσερα φλιτζάνια (υπερδοσολογία)
Τα ανεβασε το φιλαρακι μου ο Γιωργος στο ΦΒου.Πουλα καφεδες και εχω μαθει προσφατα πολλα, που δεν γνωριζα.Αμεσως παει ο φραπες για μενα. Παντως αν ημουν Αθηνα,απο αυτον θα ψωνιζα.
Δεν θελω να του κανω διαφημιση, αλλα για μενα ειναι ο ανθρωπος που μου ''ανοιξε τα ματια''.Φρεσκο καφεδακι, κανα δυο τη μερα, και ολα πανε τελεια.Οι παραπανω καφεδες θελουν χρονο