Τσέκαρα την όλη συζήτηση και επειδή το θέμα με ενδιαφέρει όντας χορτοφάγος με πολλά ωφέλη από αυτη μου την επιλογή θα ποστάρω ότι πόσταρα σε παλαιότερο topic σχετικό με την χορτοφαγία.
"Αν και προσπάθησα να αποφύγω την υπερανάλυση σε επίπεδο βιοχημείας μάλλον δεν θα το αποφύγω. Θα με διευκόλυνε πολύ να ήξερα για ποια πρωτεϊνη μιλάμε.
Θα προσπαθήσω να σου αναλύσω το σκεπτικό μου όσο πιο απλά μπορώ.
1.Πρωτεϊνη= Πολυπετιδική Αλυσίδα=ΑΜΙΝΟΞΕΑ ενωμένα με πεπτιδικούς δεσμούς.
2. Δηλαδή τα αμινοξέα είναι η δομική μονάδα των πρωτεϊνών (πρωτεϊνη=αμινοξέα).
3.Αρά από δω και πέρα θα μιλάμε μόνο για αμινοξέα.
4.Στον άνθρωπο, 8 από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση πρωτεϊνών δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή, για το λόγο αυτό καλούνται απαραίτητα ή βασικά αμινοξέα. 4 από τα 20 είναι ημιαπαραίτητα, αφού δεν μπορούν να συντεθούν στα παιδιά. Τα υπόλοιπα 8 συντίθενται μέσω των μεταβολικών μονοπατιών.
5.Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι η ιστιδίνη, η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη.
6.Νομίζω πως μέχρι εδώ είναι πολύ απλά τα πράγματα. Παρακάτω σου παραθέτω ένα πινακάκι απο την επίσιμη σελίδα του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ με την λίστα των αμινοξέων ενός πορτοκαλιού. (το βάζω επιτίδες γιατί το πορτοκάλι δεν φημίζεται για την πρωτεϊνη του)
Amino acids
Tryptophan g0.010
Threonine g0.016
Isoleucine g0.027
Leucine g0.024
Lysine g0.049
Methionine g0.021
Cystine g0.010
Phenylalanine g0.032
Tyrosine g0.017
Valine g0.042
Arginine g0.069
Histidine g0.018
Alanine g0.054
Aspartic acid g0.120
Glutamic acid g0.100
Glycine g0.100
Proline g0.049
Serine g0.034
Όπως βλέπεις τα 8 απαραίτητα αμινοξέα είναι μέσα + άλλα 10, και μιλάμε για το πορτοκάλι!
Άμα πιάσουμε την σπιρουλίνα, τα αμυγδαλα, φύτρες οσπρίων, τα όσπρια και την γύρη εκεί όπως καταλαβαίνεις δεν έχουμε μόνο επαρκή αριθμό αμινοξέων αλλά και μεγάλες ποσότητες.
7. Για να μην υπάρχει όμως η παραμικρή αμφιβολία προσθέτω και κάποια ακόμα στοιχεία πρωτεϊνης:
Στα 100gr
a.Φυστίκια 25,80
b.Ηλιόσπορος 22,78
c.Αμύγδαλα 21,26
d.Σουσάμι 17,73
και έχουμε αντίστοιχα σε ζωικά στα 100gr:
a.Κρέατα (βοδινό,χοιρινό,αρνί,κοτόπουλο) 20-35
b.Ένταμ 25
c.Φέτα 14
d.Αυγό 6
Και πάντα μιλάμε για αμινοξέα, μην ξεχνιόμαστε! Είπαμε άμα έχουμε τα 8 βασικά μπορούμε να συνθέσουμε την οποιαδίποτε πρωτεϊνη!
8.Τώρα όμως φτάσαμε στο ποιο σημαντικό σημείο. Όλα τα νούμερα που είδες παραπάνω αναφέρονται στην ωμή μορφή των τροφίμων (δηλ, ωμή μπριζόλα, ωμά αμύγδαλα). ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΦΑΓΗΤΟ MΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΧΑΝΕΙ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 60-70% ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ (στις βιταμηνες παίζει το νούμερο ανάλογα). Συνεπώς ότι νούμερο είδες πάνω κόψτο στο μισό αν μιλάμε για μαγειρεμένο τρόφιμο!
9. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Όταν τρως μια μπριζόλα, μέσα στο στομάχι σπάει στα στα εξ ων συνετέθει (αμινοξέα) και μετά απορροφάται από τον οργανισμό για να χτύσει την ανθρώπινη πρωτεϊνη. Η πρωτεϊνη ως γνωστόν διασπάται απο τα ενζυμα πρωτεάσες που υπάρχουν μέσα στο κρέας. ΕΛΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΙΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ! Τι κάνει τοτε το σώμα; Βάζει μπρος το πανκρεας να στείλει δικά του ένζυμα (τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κάναν άλλες δουλειές μέσα στο σώμα) για να διασπάσουν την πρωτεϊνη του κρέατος!
10. Όπως καταλαβαίνεις πολύ δουλειά. Ενώ άμα βάλεις μέσα στο σώμα σου έτοιμα αμινοξεά (βλ.φρούτα, λαχανικά) το σώμα τα αποροφά αμέσως και η ενέργεια που ήταν να δαπανηθεί για την πέψη τώρα δαπανάται για τύχων άλλες δουλειές του σώματος (βλ.αυτοθεραπεία).
11. Τώρα θα μου πεις πολύ σωστά, τι γίνεται με την πρωτεϊνη την φυτική, αυτή δεν πρέπει να διασπαστεί; Φυσικά και πρέπει αλλά διασπάται από τις πρωτεάσες (π.χ των ξηρών καρπών) γιαυτο και θα σου πρότεινα να τρως ωμούς ξηρούς καρπούς

και γενικά ωμά φαγητά!
12. Ώστοσο ακόμα υπάρχει αντίλογος. Έρχεται ο διατροφολόγος και σου λέει ότι η ζωική πρωτεϊνη έχει υψηλη βιολογική αξία. Όμως ο διατροφολόγος δεν έχει ιδέα απο την τεχνολογία των τροφίμων. Σου λέει φάε γαλοπούλα με χαμηλα λιπαρά, δεν ξέρει όμως πως φτιάχνεται η γαλοπούλα, ξέρει μόνο τα ακαδιμαϊκά νούμερα!
13. Αν μέσα σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε και την ποιότητα των ζωικών προϊόντων (βλ.βιομηχανίες τροφήμων. όρμόνες, συντηριτικά) τότε κλάφτα.
14. Υπάρχουν πολλοί γιατροί προσκύμενοι στην χορτοφαγία, αμα ψάξεις θα τους βρείς. Εγώ για την Θεσσαλονική ξέρω. Αλλά και πάλι θα σου πρότεινα να διαβάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα πάνω στο θέμα. Υπάρχουν πολλοι χορτφάγοι και μάλιστα vegans για 20-30 και 40 χρόνια που δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα! Η αυστηρή χορτοφαγεία θέλει γνώσεις, μελέτη και προσοχή. Άμα όμως υπερβείς αυτό το εμπόδιο-φοβία τότε θα άλλαξει όλη σου η ζωή."
*κλείνοντας θέλω να πω ότι το λεγόμενο RDA δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και αυτό το ζω!
Θα επαναλάβω ότι η χορτοφαγία είναι γιορτή και όχι καταπίεση.